Greipel venuje víťazstvo matke, tímy hľadali náhradu a Ewan riešil nohu

6.5.2017, 20:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Aj druhá etapa bola na papieri určená pre šprintérov. Na rozdiel od tej prvej ale svoj charakter potvrdila a druhý deň na Sardínii videli fanúšikovia rýchlu koncovku. Najsilnejšie nohy v nej mal André Greipel, ktorý tak potvrdil svoje slová o tom, že chce vyhrať. Dva z tímov, ktoré mu mali konkurovať, vytiahli z talónu svoje esá. Patálie si odkrútil aj Caleb Ewan. Všetky vyjadrenia pochádzajú z webov jednotlivých celkov a z oficiálneho webu Gira.
 
 
Greipel pokračuje v sérii
 
Nemecký cyklista André Greipel v službách tímu Lotto Soudal sa dočkal. Síce prišlo víťazstvo a s ním spojený ružový dres až v etape číslo dva, no o to sladšie musí byť. Gorila ním navyše potvrdil sériu, čo Giro, to etapové víťazstvo. Stalo sa tak v rokoch 2008, 2010, 2015 a naposledy vlani. Vekom pomaly veterán sa tak "opakuje" už na piatej talianskej Grand Tour. "Je to dobrá výhra. Zvlášť keď nebola ani zďaleka ľahká. V sedle sme boli viac ako šesť hodín. Pomohol nám tiež vietor na poslednom stúpaní, ktorý nebol silný. Ak by to bolo opačne, určite by prišiel nejaký útok," opisuje deň rodák z Rostocku. Samozrejme nemohol zabudnúť ani na svojich kolegov a rodinu. "Som veľmi hrdý na náš tím! Podporovali ma počas celého dňa a ja som im za to neskutočne vďačný. Toto víťazstvo patrí im a tiež by som ho chcel darovať mojej matke," pokračoval Nemec.
 
 
greipel 2017 giro podium rcsf
André Greipel na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Pokiaľ si v Lotto Soudal napravili chuť a renomé, úplný opak platí pre iných Nemcov. Tento raz v Bore - Hansgrohe. Lukas Pöstlberger po včerajšom prekvapivom víťazstve úlohu obhajcu dresu s ružovým nádychom nezvládol a aj vďaka bonusovým sekundám ho nahradil práve Greipel. Rakúšan ale hlavu nevešia, ešte stále má dres farby snehu. "Aj dnes sme sa na posledných kilometroch pokúšali o čosi prekvapujúce. V závere som mal celkom dobrú pozíciu, ale tempo bolo už príliš vysoké. Chcel som sa chytiť zadného kolesa Andrého Greipela, ale nemal som nohy a ani potrebnú rýchlosť. Tak či onak, bol to krásny deň v ružovom drese," zamýšľa sa mladý cyklista zo susednej krajiny. Slová mladíka potvrdil aj športový riaditeľ projektu Christian Pömer. "Po včerajšom veľkom úspechu sme chceli pokračovať v bojoch. Plánovali sme ísť na Sama a chrániť dres pre Lukasa. Bohužiaľ, Sam sa necítil dobre a prišli sme aj o vedúce postavenie. Som však na mojich chlapcov hrdý, podobne ako včera. Všetci odviedli fantastickú prácu, výsledkom čoho bolo obránenie aspoň bieleho dresu." Len pre úplnosť, Sam Bennett skončil až na samom konci štartového poľa. Spoločnosť mu tam robil Jan Bárta. Bora tiež prišla o vrchársky dres. Cesare Benedetti mal pomáhať lídrovi a nemohol oň tak zabojovať.
 
 
postlberger 2017 giro v ruzovom mava rcsf
Lukas Pöstlberger si užil deň v ružovom (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Tí čo išli z druhej vlny
 
Ktovie ako by vyzeralo umiestenie projektu národnej lotérie a lepidiel, ak by vpredu absentoval André. Väčšinou to býva tak, že pokiaľ vám odíde líder, druhý človek sa už len snaží zaplátať tú dieru. Výborného "plátača" našli novom tíme UAE. Jasný muž číslo jeden Sacha Modolo mal problémy, a tak prišiel na scénu domáci pretekár Roberto Ferrari. Menovec neslávne slávneho lekára Ferrariho svoju príležitosť využil naplno. "Dnes to bolo v závere dosť ostré. Šprint priniesol určite nečakaný výsledok. Cítil som sa ale fajn, nohy ma poslúchali a som naozaj rád, že som skončil druhý. Modolo mal počas posledného stúpania nejaké kŕče  a stratil tak možnosť dobrého umiestnenia. Potom ako som ostal vo vedúcej skupine, som sa snažil zastúpiť ho. S výsledkom, ale aj s výkonom som veľmi spokojný. Tiež to bol super výkon od chlapcov. Či už v stúpaniach alebo počas zjazdov. Tešíme sa na zajtrajší deň a veríme, že prinesie ďalší dobrý výsledok," povedal jazdec, ktorý má v rodnom liste napísaný rovnaký rok narodenia ako Greipel. Samotný Modolo skončil až 37.
 
Podobne ako UAE, poslali do boja iného muža aj vedúci tímu Trek - Segafredo. Aj keď Jesper Stuyven skonči už včera na siedmej priečke, rozhodne sa viac čakalo od Giacoma Nizzola. "Myslím si, že to bol dnes odo mňa dobrý šprint. Mal som aj trochu šťastia, že sa mi podarilo zachytiť to správne koleso. Pomohol nám aj zadný vietor. Na to, aby som dokázal poraziť jazdca akým je Greipel, by som ale potreboval náročnejšiu etapu. Vždy sa ale snažím a niekedy je z toho celkom pekné umiestnenie. Tak ako dnes," pochválil sa tretí muž druhého vystúpenia. Pôvodný líder Nizzolo sa prepadol až na 183. priečku so stratou nebezpečne sa blížiacou k šiestim minútam. "Na začiatok to vôbec nie je zlé. Po prvých dvoch dňoch som s tímom spokojný. Včera sme bojovali s dvojicou, dnes Giacomo nebol medzi najlepšími. Urobili sme všetko, čo sa dalo. Jesper sa mi páči, je vo forme a je motivovaný," doplnil svojho zverenca športový riaditeľ Kim Andersen.
 
 
giro 2017 etapa 2 peloton rcsf
Pelotón počas druhej etapy (© LaPresse/GM D'Alberto)
 
 
Povesť rýchlych mužov, ktorí vstupovali na talianske cesty ako TOP favoriti našťastie zachránil okrem víťaza aj Fernando GaviriaQuick-Stepu. Ten svoje včerajšie umiestnenie vylepšil o osem pozícií a naďalej si tak plnými dúškami užíva svoju premiéru na podujatí z veľkej trojky. Svoje účinkovanie na talianskych cestách si ale užíva tiež Daniel TeklehaimanotDimension Data. Eritrejčan konečne vybojoval modrý dres určený pre najlepšieho vrchára. "Chcem za ponúknutú šancu  poďakovať svojmu tímu. Včera som sa snažil, ale nič z toho nebolo. Snažil sa jazdiť rozumne, šetriť čo najviac energie a pridať vtedy, keď to bolo potrebné. Je neuveriteľné, že som si aspoň na chvíľu uchmatol jeden z dresov. Zvlášť keď ide o takýto ročník slávnych pretekov," povedal šťastný jazdec. Či dres udrží, uvidíme už v najbližších dňoch. Už viackrát však ukázal, že sa tak ľahko nepoddá a bude bojovať. Africký tím je bezpochýb šťastný aj z piateho miesta Kristiana Sbaragliho. Talian si po včerajšku vylepšil svoju pozíciu ešte o jedno miesto.
 
Opačné pocity zavládli po etape v Austrálii. Smutným hrdinom v projekte Orica - Scott sa stal Caleb Ewan. Po strete s Gaviriom, mu vypadla tretra z pedálu a a stratil tak potrebnú rýchlosť. "Aby som bol úprimný, nemôžem si spomenúť, čo sa stalo. Keď som sme sa zrazili, vypadla mi z pedálu noha. V tom momente už bolo veľmi náročné vrátiť ju nazad. Som zničený, ale ak mám byť úprimný, chýba mi forma. Aj keď to po dvoch dňoch nemôžem odpísať úplne," sypal si popol na hlavu mladý Austrálčan. "Dnešná etapa mohla dopadnúť naozaj akokoľvek. Tímy, ktoré sa sústredia na GC, veľmi nepracovali, takže to celé ostalo na Bore a ostatných šprintérskych tímoch. Sú tu zvláštne cesty a máme tu tiež silný vietor, možno preto boli tieto dve etapy pomalšie, ako som očakával," dodal Ewan. A keď už rodák zo Sydney spomína GC, najväčším smoliarom v tejto klasifikácii dneška bol Ilnur Zakarin, ktorý zaznamenal stratu. "Ilnur stratil 20 sekúnd. Je to výsledok vysokej rýchlosti v závere a medzier, ktoré vznikali. Bez perfektnej práce našich chlapcov ale mohol pokojne stratiť aj viac ako minútu! Je to ukazovateľ sily nášho tímu," pochválil na záver svojich zverencov športový riaditeľ Kaťuše José Azevedo.
 
 
Výsledky 2. etapy
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 6:05:18 100
2. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:00 40
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 20
4. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:00 12
5. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 4
6. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
7. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
8. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:00  
9. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:00  
10. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
lotto soudal
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 11:18:39 20
2. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 00:04  
3. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:08  
4. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:08  
5. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
6. BRUTT Pavel Gazprom-RusVelo 00:12  
7. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:14  
8. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:14  
9. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:14  
10. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 75
2. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 72
3. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 51
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 42
5. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 38
6. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 35
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 20
2. BENEDETTI Cesare Bora - Hansgrohe link ikonka 9
3. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 8
4. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 7
5. ROLLAND Pierre Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 6
6. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 4
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov
1. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 11:18:43
2. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 00:04
3. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:06
4. GIBBONS Ryan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:10
5. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 00:10
6. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop