Reakcie: Ôsma etapa priniesla najväčšie víťazstvo do Movistaru ale aj sklamanie do UAE

13.5.2017, 19:50 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Čas pomaly ubieha a dnes sme mali možnosť sledovať už ôsmu etapu prvej Grand Tour sezóny. A ani tá nebola nudná. Práve naopak! Priniesla ďalšie víťazstvo pre utečencov. Najšťastnejší z nich bol Gorka Izagirre, ktorý oslávil najkrajšie víťazstvo kariéry. Naopak, videli sme tiež jedno veľké sklamanie. Všetky reakcie nájdete na weboch tímov.
 
 
izagirre 2017 giro podium rcsf
Gorka Izagirre s prvým triumfom na Grand Tour (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Izagirre sa konečne dočkal
 
Španielsky pretekár Gorka Izagirre v službách Movistaru sa konečne dočkal prvého veľkého víťazstva. Pred dnešným dňom ich mal na konte síce už päť, ale všetko to boli triumfy na menších podujatiach, ktoré pre jazdca jeho kalibru zďaleka nestačili. Nečudo, že po dojazde v meste Peschici neskrýval obrovskú radosť. "Videli sme dnes veľkú príležitosť na výhru a som rád, že som ju mohol takýmto štýlom dokončiť práve ja. Toto víťazstvo znamená pre mňa veľa. Je samozrejme mojím najväčším aké som kedy dosiahol. Toľko rokov som strávil pokusmi oň! Toľko hodín námahy a toľko hodín strávených v únikoch. Snažil som sa na každej Grand Tours, na ktorej som štartoval, ale to, že som ho dosiahol po takejto etape na Gire, je skrátka úžasné," rozplýval sa 29-ročný pretekár. Opísal tiež záverečné chvíle 190 kilometrov dlhého dňa. "Keď tesne predo mnou padol Conti, trochu som váhal. Do cieľa zostávalo predsa len ešte dosť. Obzrel som sa a videl som, že naša skupina sa rozdelila, a tak som sa rozhodol, že to skúsim. Až do cieľa som išiel plnou parou. Záver bol náročný, ale som nesmierne rád, že som to zvládol!" dodáva. Movistar môže byť vskutku spokojný. Okrem víťazstva si svoju pozíciu v GC udržal aj Nairo Quintana. Kolumbijčan dnes finišoval šestnásty.
 
Izagirre hovoril o páde Valéria Contiho. Domáci pretekár sa ocitol vo vedúcej skupine už počas stúpania na Monte Sant Angelo, respektíve počas zostupu z neho. Udržal sa v nej až do záveru, kde si ale vypil kalich horkosti. Šmyk na jednej zo zákrut ho vyradilo z hry o víťazstvo. Okrem toho jazdec UAE teoreticky bojoval aj o ružový dres. Jazdecká chyba ho ale pripravila o obe alternatívy. "Je to hanba. Urobil som chybu a je mi to ľúto. Veril som vo víťazstvo, no možno som trochu nadcenil moje schopnosti. Možno tam bolo aj príliš veľa adrenalínu. Samotný záver som zvládal naozaj dobre, bol som pripravený vyhrať. Teraz mi je to ale ľúto a som zo seba sklamaný. Verím však, že sa naskytne ešte ďalšia príležitosť, pretože som v dobrej kondícii," reagoval smutne na udalosti Conti. V etape napokon finišoval až na 43. pozícii.
 
 
giro 2017 etapa 8 pad rcsf
Valerio Conti mal na dosah životný výsledok (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Najväčší úspech aj pre Bahrajn
 
Akési zmiešané pocity zažívajú v tíme Bahrajn - Merida. V tíme, do ktorého pred sezónou prestúpil brat víťaza dnešnej etapy Jon, sú na jednej strane sklamaní "len" z druhého miesta, ale na druhej strane ani to neberú ako katastrofu. O pomyselnú striebornú medailu sa postaral taliansky pretekár Giovanni Visconti. "Škoda pádu Contiho. Musel som totiž zabrzdiť a opäť získavať rýchlosť. Naozaj to celkom ľutujem, pretože som bol presvedčený, že by som mohol vyhrať. Na druhej strane som ale spokojný s tým, čo som predviedol," filozofuje jazdec, ktorý chuť víťazstva na Gire už okúsil. V roku 2013 vyhral pätnástu a sedemnástu etapu. Podobne stroho sa pozrel na dnešok aj tamojší športový riaditeľ Gorazd Stangelj. "Druhé miesto vo vás vždy zanechá trochu horkosti, ale musíme sa na to pozrieť pozitívne. Je to náš doteraz najlepší výsledok a pred dôležitými dňami ho berieme všetkými desiatimi."
 
Pekne na striedačku. Vyhral Španiel, druhý finišoval Talian. Budeme pokračovať jazdcom narodeným na Pyrenejskom polostrove. Je ním Luis Leon Sánchez. "Začalo sa rýchlo a chaoticky. Chcel som ísť do úniku, snažil som sa o to niekoľkokrát. Keď odskočila početnejšia skupina, pracovali sme tvrdo na tom, aby sme ich dobehli. Potom sa mi podarilo to, čo som dnes chcel. Žiaľ, nebol tam potom žiadny rytmus a ani balík nám nenechal veľa priestoru," načal jazdec Astany. "Urobil som dnes všetko, čo sa dalo a najlepšie ako som vedel. Nebol som skrátka schopný zvíťaziť. Na druhej strane som zistil, že moja forma rastie, takže musím byť a vlastne aj som pozitívny. Čakajú nás ešte dva týždne pretekania, takže určite zaútočím ešte raz!" vystatoval sa tretí muž dnešného dňa. Ako inak, Španiela nahradí Talian. Štvrtý muž etapy bol Enrico Battaglin z tímu Lotto NL - Jumbo. "Som trochu sklamaný, pretože som mal dnes výbornú príležitosť na výhru. Cítil som sa dobre a tento druh etapy sa mi veľmi hodí. Viete, naším hlavným cieľom je GC pre Stevena, takže podobná príležitosť sa mi už nemusí naskytnúť," povedal taktiež už dvojnásobný etapový víťaz z Grand Tour na Apeninskom polostrove. Tím, ktorého dresy pripomínajú osu, ide skutočne na celkové umiestnenie Stevena Kruijswijka. Holanďan dnes finišoval v skupine favoritov, medzi ktorými boli všetci dôležití jazdci. "Môžem si odškrtnúť ďalší deň. Tím išiel dnes fantasticky. Bol to náročný deň. Bolo teplo a vyžadoval si maximálne sústredenie. Najmä v posledných štyridsiatich kilometroch som sa musel vyviesť na úplné čelo," zamýšľa sa dnes deviaty muž etapy.
 
 
sanchez ll 2017 giro rcsf
Luis Léon Sánchez počas etapy (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Favoriti sú spokojní, čakajú na kopce
 
Spolu s ním v skupine finišovali aj všetci ostatní adepti na ružový dres. Akýsi test psychiky ostatných vyskúšal Mikel Landa. Test bol viac – menej (ne)úspešný, prehnane nereagoval nikto z prítomných. Skutočne náročné okamihy si prežijú pretekári už zajtra. Čaká ich prvá náročná prekážka. Tú musí po páde absolvovať Bob Jungels. Aktuálny líder pretekov vysvetlil, čo sa stalo. "Pád bol mojou chybou. Nevenoval som pozornosť jazde a ťukol som do zadného kolesa jazdca predo mnou. Nebolí to veľmi, ale musíme počkať až do zajtrajška a uvidíme. Dnešná etapa bola komplikovaná a nervózna. Všetci chceli byť vpredu. My sme ostali pokojní a všetko sme kontrolovali. Musím sa poďakovať spolujazdcom, ktorí jazdili bravúrne," opísal priebeh etapy Luxemburčan.
 
Racionálne sa na vec pozerajú aj v Austrálii. Tím Orica - Scott má toho na pláne ešte veľa a podľa toho v celku aj konajú. "Priebeh dnešného dňa sa dal očakávať. Vedeli sme, že dnes príde k mnohým únikom, takže sme sa snažili pokryť všetky ataky, ktoré by mohli narobiť problémy. Keď sa napokon únik vytvoril, pochopili sme, že šprintéri dnes do bojov nezasiahnu. Snažili sme sa tak viac kryť Adama. Musíme jazdiť konzervatívne. Musíme totiž chrániť ako Adama, tak aj Caleba. Preteky sú ešte dlhé a prídu mnohé etapy určené pre jedného i druhého," poznamenal športový riaditeľ Matt White. Adama Yatesa chránili dobre, skončil ôsmy. Na záver ešte reakcia Toma Dumoulina zo Sunwebu, ktorá prakticky vystihla charakter celej etapy. "Dnes to bol náročný deň, ktorý bol extrémne rýchly hneď od začiatku.  Preteky boli hektické, každý chcel byť vpredu a nikto nechcel stratiť drahocenný čas. Chlapci dnes urobili dobrú prácu a sme motivovaní na zajtrajší deň v horách."
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
Výsledky 8. etapy
1. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 4:24:59 100
2. VISCONTI Giovanni Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:05 40
3. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:10 20
4. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:12 12
5. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:12 4
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:12  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:12  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:12  
9. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:12  
10. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 00:12  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
quick step
Priebežné poradie pretekov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 38:21:18 20
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
5. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:10  
6. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:10  
7. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:10  
8. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:10  
9. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:10  
10. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 00:10  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 191
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 129
4. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 100
5. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
6. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 78
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. POLANČ Jan UAE Team Emirates 44
2. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 23
3. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 18
4. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 18
5. ANDREETTA Simone Bardiani - CSF 15
6. VAN RENSBURG Jacques Dimension Data for Qhubeka link ikonka 15
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 38:21:18
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:10
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:10
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 01:18
5. PETILLI Simone UAE Team Emirates 01:34
6. CONTI Valerio UAE Team Emirates 01:55
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop