Reakcie: Quick-Step nevyhráva iba s Gaviriom, nedeľňajšia etapa v znamení pádov

21.5.2017, 20:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Slávne Giro sa presunulo do kopcov už včera, takže šprintéri majú po pretekoch. Belgická stajňa Quick-Step Floors však i napriek tomu dokázala vyhrať opäť. Tento raz nahradil Fernanda Gaviriu Bob Jungels. Pätnástu etapu však poznačili pády, hlavne ten Tanela Kangerta patrí do skupiny krkolomných. Všetky vyjadrenia protagonistov nájdete na webe ich zamestnávateľov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih pätnástej etapy
 
 
Prvé víťazstvo v tomto štýle a pád lámajúci kosti
 
Iróniou osudu dnes bolo to, že i napriek kopcovitému terénu, sa v závere etapy špurtovalo. Rozdala si to medzi sebou malá 12-členná skupinka favoritov, pričom najsilnejší z nich bol Luxemburčan Bob Jungels. Mladý "podlahár" vyhral etapu takýmto štýlom po prvý raz v kariére. "Skutočne ide o prvý šprint, ktorý som na takýchto pretekoch vyhral. Je to skvelé, zvlášť pred takými jazdcami, akí tam boli," otvoril svoje rozprávanie pretekár s dvanástimi kariérnymi víťazstvami. Stručne tiež opísal celý deň. "Je to celkom dobré. V súčasnosti to nie je celkom ono, takže som o to šťastnejší. Vedel som, že mám dnes dobré nohy, v stúpaniach som sa cítil fajn. Snažil som sa to využiť pri tom poslednom kopci, no trochu som sa prerátal. Bol o čosi dlhší. Pri zjazde som bol v dobrej pozícii a záverečný šprint bol perfektný. Bol som  blízko Pozzoviva, čo mi pomohlo," pokračoval v priereze dnešného dňa držiteľ bieleho trička určeného pre najlepšieho mladého jazdca.
 
Borec Quick-Stepu má pred druhým Adamom Yatesom k dobru takmer dve a pol minúty. A dres bude chcieť udržať. Tiež je zvedavý na jednu dôležitú vec. "Myslím, že som už prvý týždeň ukázal, že forma je celkom dobrá. V porovnaní s minulým rokom som sa dokonca zlepšil, som skúsenejší, ale tiež musím uznať, že je tu vyššia kvalita. Uvidíme, akí budú moji súperi počas posledného týždňa čerství," zamyslel sa jazdec, ktorý vo veku dvadsaťštyri rokov absolvoval už všetky tri Grand Tours. 
 
 
jungels 2017 giro triumf biely qstf
Bob Jungels má na čo spomínať (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Ak zavládlo v Luxembursku či v Belgicku po dnešnom dojazde šťastie, v Kazachstane a Estónsku úplný opak. Skúsený estónsky reprezentant v službách Astany Tanel Kangert mal pár kilometrov pred páskou poriadnu dávku smoly. Pri vychádzaní z kruhového objazdu doslova preletel ponad značku, ktorá nebola nijako označená. Po páde ostal sedieť na zemi a s bolestivou grimasou si držal ľavú ruku. Podľa informácií by to mala byť zlomenina ľavej ramennej kosti. Kangerta by mali operovať a mimo bude šesť až sedem mesiacov. Sezóna sa tak preňho skončila. Celý incident sa nepáčil ani vedeniu bledomodrého tímu. Tak či onak, siedmy muž poradia pred touto etapu na Gire skončil. Astana by najradšej na stý ročník talianskych pretekov pravdepodobne čo najrýchlejšie zabudla... Okrem Kangerta chýbal v skupine favoritov v závere aj Kostaričan Andrej Amador. Jazdec Movistaru finišoval na konci druhej desiatky so stratou 25 sekúnd na Jungelsa. V elitnej desiatke sa ale udržal. Naopak, v spomínanej skupinke sa ocitol Patrick KonradBory. Rakúšan je celkovo dvadsiaty. Dnes si veril, no nevyšlo to. "Vedel som, že som zo skupiny, v ktorej som sa ocitol najlepší šprintér. Ale útok Jungelsa v záverečnom stúpaní bol zdrvujúci. Do klesania som išiel s malou medzerou, ktorú som už nedokázal zalepiť. Už som skrátka nedokázal bojovať o víťazstvo," uviedol Konrad. Skončil šiesty, no pre nemecký projekt má snáď väčšiu cenu to, že jazdci plnia to, čo vedenie pred pretekmi od nich chcelo. Jazdia aktívne a je ich vidieť.
 
 
Tvrdosť talianskeho asfaltu okúsil aj Quintana
 
Kolumbijčan našťastie nedopadol ako jeho súper Kangert. Pád zaznamenal počas technického zjazdu, no hneď vyskočil na nohy a vysadol na bicykel. "Prekonali sme dnes ťažký moment. Pád nepostihol len mňa, celý deň komplikovali mnohé strety so zemou. Ja som obišiel bez väčších problémov, pokračoval som v pretekaní. Využil som bicykel kolegu, potom som ale dostal svoj a chlapci ma vrátili nazad do balíka. Napokon som sa ešte pokúsil vyhrať etapu, no zvíťaziť nad Jungelsom sa dnes nedalo," poznamenal Nairo Quintana. Skončil druhý, podobne je na tom aj celkovo. Už o pár dní by to ale chcel zmeniť.
 
 
quintana 2017 giro trenazer rcsf
Nairo Quintana po etape (© LaPresse/Massimo Paolone)
 
 
Svoje tretie miesto bude chcieť zmeniť aj Thibaut Pinot. Francúzsky tím FDJ mu ponúkne plnú podporu. No ich pretekári občas dostanú aj voľnú ruku. A dostanú sa tak do úniku. Skúšali to už Tobias Ludvigsson či Jérémy Roy, no a dnes Rudy Molard. "Nevyšlo to dnes, škoda, cítil som sa výborne. Napriek tomu to bola zábava, celý deň som mal zimomriavky. Prichádzajú Dolomity a my sa pokúsime čo najviac pomáhať Thibautovi. Veríme, že to pre nášho lídra dopadne čo najlepšie. Je vo výbornej kondícii," povedal Francúz. Najbližšie dni bude teda pomáhať inému, slávnejšiemu Francúzovi. Thibaut Pinot sa teraz teší sa voľný deň. "Dnes to bol veľký deň! Nikdy som nezažil, aby sa išlo v takejto etape tak rýchlo. Byť tretím je trochu škoda, ale hlavné je to, že tam sú nohy. Teraz príde deň odpočinku, je nutné sa zotaviť. A tiež sa musíme pripraviť na utorok," dodáva jazdec, ktorý tento rok vyhral zatiaľ dvakrát.
 
Veľa si toho zažili aj v tíme Orica - Scott. Štvrté miesto v záverečnom špurte nevybojoval Caleb Ewan, ale Adam Yates. "Šprinte som na to nemal. Cítil som sa síce veľmi dobre, ale Jungels je o desať kíl ťažší, takže som sa s jeho silou nemohol rovnať. Vyštartoval som tristo metrov pred páskou. Lenže všetci okolo mňa potom preleteli. Gratulujem Bobovi Jungelsovi, je to výborné víťazstvo," uviedol britský pretekár. Caleb Ewan mu možno predal pár rád, ktoré využil. Pre Austrálčana to bolo ale to posledné, čo na tohtoročnom Gire vykonal. Pre šprintérov už žiadna iná príležitosť nepríde, a tak sa rozhodol Taliansko opustiť. Chce sa sústrediť na ďalšie podujatia. Hlavným hrdinom teda ostane už len Yates. "Celý deň sme čakali, ako sa to vyvinie. Trvalo to hrozne dlho. Potom sme sa rozhodli zaútočiť a vyhrať. Chlapci robili čo mohli, celý tím bol dnes výborný," opísal takmer dvesto kilometrov dlhú etapu 24-ročný pretekár.  "Klokani" toho zažili počas dnešného dňa naozaj dosť. Možno vďaka 15. etape prídu aj o Alexa Edmondsona, ktorý utrpel pád pri braní vody zo sprievodného vozidla. O jeho ďalšej účasti alebo neúčasti sa rozhodne po dni voľna.
 
 
ewan 2017 giro ilustrak rcsf
Caleb Ewan to dnes na Gire zabalil (© LaPresse/Spada)
 
 
To, prečo sú trojtýždňové preteky také náročné, dokonale vystihli líder a športový manažér tímu Sunweb. "Dnes sa ukázalo, že  tu neexistujú žiadne dni, kedy by si mohli uchádzači o GC oddýchnuť. Očakával som, že to dnes bude trochu jednoduchšie, ale bola to hrozne rýchla a hektická etapa. Vo finále bolo veľa útokov. Ako tím sme ale ostali pokojní a boli sme všade tam, kde to bolo potrebné. Napokon to bol pre nás dobrý deň," uvažoval majiteľ ružového dresu Tom Dumoulin. Dnes dopedáloval ôsmy. Slová svojho zverenca podporil aj športový manažér Sunwebu Aike Visbeek. "Bola zložitá a hlavne rýchla etapa. Priemerná rýchlosť prvých dvoch hodín bola okolo 50 kilometrov za hodinu, čo bolo naozaj šialené. Tím sa postaral o ružový dres, dnes sme to riadili spolu s Oricou. Opäť sme predviedli skvelú tímovú prácu a som na chlapcov hrdý."
 
 
 
Výsledky 15. etapy
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 4:16:51 100
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:00 40
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:00 20
4. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:00 12
5. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 4
6. KONRAD Patrick Bora - Hansgrohe link ikonka 00:00  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 00:00  
9. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
10. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sunweb
Priebežné poradie pretekov po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 63:48:08 100
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:41 40
3. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 03:21 20
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:40 12
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 04:24 4
6. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 04:32  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 04:59  
8. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 05:18  
9. AMADOR Andrej Movistar Team link ikonka 06:01  
10. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 07:03  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors link ikonka 325
2. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 192
3. BENNETT Sam Bora - Hansgrohe link ikonka 117
4. PÖSTLBERGER Lukas Bora - Hansgrohe link ikonka 98
5. TEKLEHAIMANOT Daniel Dimension Data for Qhubeka link ikonka 86
6. SBARAGLI Kristian Dimension Data for Qhubeka link ikonka 76
 
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb 51
2. FRAILE Omar Dimension Data for Qhubeka link ikonka 49
3. POLANČ Jan UAE Team Emirates 46
4. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 44
5. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 37
6. VAN RENSBURG Jacques Dimension Data for Qhubeka link ikonka 34
 
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. JUNGELS Bob Quick-Step Floors link ikonka 63:53:26
2. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:25
3. FORMOLO Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 02:51
4. POLANČ Jan UAE Team Emirates 03:53
5. DE PLUS Laurens Quick-Step Floors link ikonka 17:13
6. PETILLI Simone UAE Team Emirates 20:48
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop