Reakcie: Simonovi Špilakovi Švajčiarsko sedí a Domenico Pozzovivo prežil krízový deň

16.6.2017, 19:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Vo Švajčiarsku bola dnes na programe kráľovská etapa. S cieľovým stúpaním na Tiefenbachferner, ktoré bolo síce jediným stúpaním, no štrnásť kilometrov s priemerným sklonom takmer desať percent predznamenávalo nepríjemnosti. Najlepšie sa s nimi vysporiadal Simon Špilak, ktorý potvrdil, že táto alpská krajina, ktorá je menšia ako Slovensko, mu sedí. Naopak v nohách Domenica Pozzoviva bolo dnes cítil náročné Giro.
 
Kráľovská etapa nebola žiadnou prekážkou ani pre majstra sveta. Peter Sagan sa objavil v úniku, pričom jedinou úlohou účinkovania v ňom, bolo potvrdenie bodovacieho dresu. To sa mu aj podarilo, na svojom konte má 27 bodov a pred druhým Damianom Carusom má k dobru osem ďalších. Potom ako utečenci došli k úpätiu stúpania Tiefenbachferner, si vystúpil a do cieľa si došiel po svojom. Z Bory - Hansgrohe sa potom dostal do permanencie Patrick Konrad. Rakúšan preliezol pásku ako dvadsiaty. "Dnes to bolo pre mňa veľmi ťažké. Po Gire nemám skrátka nohy úplne oddýchnuté. Na tento kopec som liezol po prvý raz a skutočne som netušil, že bude tak ťažký. Cítim sa akoby som bol mŕtvy, ale pokúsim sa ešte zabojovať. Tak či tak môžem byť s doterajším priebehom sezóny veľmi spokojný. Sú to pre mňa ohromné skúsenosti. Teším sa na koniec týchto pretekov, lebo ma čaká dlhšia pauza," nevedel sa dočkať časovky v Schaffenhausene 25-ročný cyklista. Boj o udržanie jeho trinástej pozície bude teda viac ako ťažký. Kto vie, trinástka je vraj nešťastným číslom.
 
 
konrad 2017 suisse stupanie bohfst
Patrick Konrad v stúpaní (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Špilak Švajčiarsko skrátka miluje
 
Slovinec Simon Špilak má na konte zatiaľ jedenásť víťazných zárezov. Z toho šesť pochádza zo švajčiarskeho asfaltu. Celkovo sa mu podarilo vyhrať Tour de Romandie (2010), ale aj Okolo Švajčiarska (2015). K tomu pridal tri vavríny z Romandie a dnes konečne aj etapu na Tour de Suisse. Asi každému je jasné, že 30-ročný pretekár má k helvétom zvláštny vzťah. Prečo ma mu darí práve tu aj vysvetlil. "Včera bolo na môj vkus príliš teplo. Keď je chladnejšie, jazdí sa mi lepšie. Tu vo Švajčiarsku sa mi páči, je to tu v pohode," ozrejmil. "Včera som mal skutočne malú krízu. Ale dnes po prebudení som vedel, že to bude môj deň! Nemôžeme sa však uspokojiť. Máme pred sebou ešte dve ťažké etapy. Zajtra nás čaká kratučkých sto kilometrov. Pripomína mi to skôr nejaké kritérium ako etapu. Musíme pracovať ako tím. Sme silní a verím, že sa nám podarí mať veci pod kontrolou. Potom už len časovka, kde to bude len na mne," prognózoval jazdec Kaťuše. Či sa mu podarí získať druhé celkové víťazstvo na Okolo Švajčiarska sa dozvieme v nedeľu. Pred druhým Damianom Carusom má náskok 52 sekúnd, čo jasne hovorí o vyrovnanosti tých najlepších.
 
 
spilak 2017 podium suissef
Simon Špilak na stupni víťazov (© Tour de Suisse)
 
 
Španielsky cyklista Ion Izagirre sa zase čoraz viac a viac sústredí na Tour de France. "Máme za sebou ďalší tvrdý deň. Náš tím urobil kus dobrej roboty. Tsgabu bol v úniku a aj ostatní chalani odviedli v pelotóne dobrú robotu. Pred stúpanie sme prišli vo výhodnej pozícii. Bolo z toho druhé miesto, opäť veľmi blízko víťazstva. Každý deň sa cítim lepšie a lepšie, čo je pred Tour veľmi pozitívne," zamyslel sa jazdec Bahrainu Merida. V podstate úplne rovnaké slová len v inom prevedení povedal aj športový riaditeľ celku Herald Morscher. "Som hrdý na to, čo dnes chlapci predviedli. Od výkonu Grmaya v úniku cez prácu chlapcov pre Izagirreho až po samotného Iona. Jeho výsledky jasne hovoria o dobrej forme pred Tour de France, a veríme že využije každú jednu príležitosť." V podstate to isté. V novovzniknutom tíme pracoval pre Španiela aj Ondřej Cink, ktorý došiel do cieľa na 21. priečke so stratou rovných päť minút. Česi ale prežili na pretekoch úspešný deň hlavne vďaka Janovi Hirtovi. Pretekár poľského CCC, ktorý má v nohách úspešné Giro, finišoval šiesty.
 
 
Hon na lídra. Podarí sa?
 
Tri priečky pred rodákom z Třebíča, teda na tretej priečke, etapu dokončil rodák spoza Atlantiku Joe Dombrowski. Pre jazdec Cannondalu, ktorý má na konte dve víťazstvá z Utahu (6. etapa a GC) ešte z roku 2015, je tretie miesto solídnym výsledkom. Zvlášť ak zoberieme do úvahy to, že aj on je jeden z mnohých na štartovej listine, ktorý absolvoval taliansku Grand Tour. Za 26-ročným jazdcom, ktorého minulosť je spojená aj s tímom Sky, finišoval Damiano Caruso. Pretekár BMC dnes odovzdal v sedle všetko. "Stúpanie bolo impozantné. Od samého úbočia, po absolútny vrchol. Jazdci Kaťuše dnes išli perfektne a Špilak bol jasne najsilnejším pretekárom. Snažil som sa ísť za ním, ale bolo toho pre mňa skrátka príliš. Do cieľa som si došiel svojim vlastným tempom," opísal deň držiteľ jediného víťazstva. Talian sa však už pozerá vpred. "Špilak je dobrý časovkár, ale nikdy neviete, čo sa môže stať. Tiež nemôžeme zabúdať na predposlednú etapu. Budem sa snažiť vydať zo seba všetko, čo vo mne ešte ostalo" vyhlásil nebojácne druhý muž celkového poradia.
 
 
dombrowski 2017 suisse dojazd cdtf
Dnes sa veľmi snažil aj Joe Dombrowski (© Slipstream Sports)
 
 
Tretím mužom v boji o žltý dres a dnes piaty v etape je zase Steven Kruijswijk. Na Holanďana sa spolieha aj športový riaditeľ projektu Lotto NL - Jumbo  Eddy Engels. "Ak bude mať Steven dobrý deň, ktovie, možno zabojuje aj o žltý dres. Ale ešte k dnešku. Výstup v závere bol mimoriadne náročný a buďme úprimní, Špilak bol skrátka najlepší. Steven jazdil dobre v spoločnosti favoritov, čo mu prinieslo v podstate isté miesto na stupňoch víťazov. Medzera medzi štvrtým a našim tretím miestom je dosť veľká a Steven časovku zajazdiť vie. Ak sa nič divné neudeje, malo by z toho byť tretie možno druhé miesto. Nezabúdajme ešte ani na zajtrajší deň. Bude krátky, ale možno má niekto niečo v úmysle. Možno to ani nebude tak o fyzičke, ale o hlave." Tím Lotto NL - Jumbo bude svojmu lídrovi plne k dispozícii a 30-ročný pretekár, ktorý Giro nedokončil, by mohol dosiahnuť najlepší výsledok v sezóne.  Najlepší výsledok v sezóne s najväčšou pravdepodobnosťou však nedosiahne Domenico Pozzovivo. Naopak, dnes získal honor najväčšieho smoliara. Pretekár francúzskeho Ag2r si prežil krízu, ktorá ho obrala o post priebežného lídra a spadol až na štvrté miesto. Pred etapou si chcel upevniť vedúce postavenie, pretože sa obával časovky v posledný deň. Z toho vplýva, že tretieho Kruijswijka poraziť naozaj nemusí. V prospech Holanďana hovoria aj lepšie časovkárske schopnosti, ale stať sa môže ešte čokoľvek. Francúzsky tím má v GC k dispozícii aj Mathiasa Franka. Ten sa stane s veľkou rezervou najlepším domácim pretekárom. O tom, ako to celé dopadne, vás budeme samozrejme informovať.
 
 
Výsledky
1. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 3:58:36 60
2. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:22 25
3. DOMBROWSKI Joe Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:36 10
4. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 01:04  
5. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:04  
6. HIRT Jan CCC Sprandi Polkowice 01:07  
7. TAARAMAE Rein Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:33  
8. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 01:47  
9. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 01:53  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 02:40  
113. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 26:32  
134. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 27:22  
135. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 27:22  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 26:02:16 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:52  
3. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:05  
4. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 02:28  
5. COSTA Rui link ikonka UAE Team Emirates 02:35  
6. FRANK Mathias Ag2r La Mondiale link ikonka 02:51  
7. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 02:54  
8. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 03:51  
9. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 04:07  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 04:10  
71. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 1:07:50  
114. KOLÁŘ Michael BORA - hansgrohe 1:34:03  
144. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 1:58:42  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 27
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 19
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 18
4. ŠPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 16
5. IZAGIRRE Ion Bahrain Merida Pro Team link ikonka 14
6. ALBASINI Michael ORICA - Scott link ikonka 14
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop