Reakcie pred Tour: Súboj titánov, početný rad favoritov a splnený Jurajov sen

30.6.2017, 19:20 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Máme pred sebou ďalší ročník Tour de France. Pred pretekmi vládne medzi jazdcami v tímoch veľká nervozita, niektorí hrajú medzi sebou psychologické hry, iní čakajú na svoju príležitosť z druhej vlny, ale nájdeme aj takých, ktorí prežívajú svoje sny. No a samozrejme je tu aj Peter Sagan, ktorý sa chce baviť.
 
 
Súboj dvoch bývalých kolegov a kamarátov
 
Christopher Froome vstupuje na francúzske cesty ako najväčší favorit.  To je jasná a neodškriepiteľná pravda. Víťaz už troch edícií najslávnejších cyklistických pretekov sveta, na iné ako víťazstvo ani nemyslí. Podriadil tomu všetko a podľa jeho slov prebehla príprava na vrchol sezóny tak, ako mala. "Na to, aby som bol v júli stopercentne pripravený, som urobil všetko, čo sa dalo. Tréningy boli náročné, ale výsledok stojí za to. Som spokojný aj s mojou váhou, ktorá je taká, akú som si predstavoval. Sústredil som sa len na seba a nesledoval som ostatných," vyhlasuje nebojácne africký rodák. Poslednými slovami Froome mieril na svojho pravdepodobne najväčšieho súpera Richieho Porta. "Nebudú tam žiadne zákulisné hry. Kto bude silnejší, vyhrá. Viem, že Richie je ten chlapík, ktorý ma môže poraziť, ale tak ako ja, môže tiež stratiť. A potom prichádza na rad niekto tretí," pokračuje vo filozofickom monológu Froome. Dodáva, že očakáva asi najzaujímavejšiu konfrontáciu, akú kedy na Tour de France zažil.
 
A súboj medzi ním a Portem dodá celým pretekom ten správny punc. Ten mnohí fanúšikovia čakali už na Critérium du Dauphiné. Akosi sa však všetko netočilo len okolo nich. Austrálčan a Brit sú bývalými kolegami zo Sky, no aj po Porteho prestupe do BMC ostali kamarátmi. "Stále sme dobrými priateľmi, no na bicykli budeme rivali. Hovorili sme spolu aj o Dauphiné. Bol trochu sklamaný z toho, že mu ušlo víťazstvo. O to viac, že to nebolo kvôli jeho forme alebo sile. Naopak, ukázal, že je najsilnejším jazdcom," ospevoval Froome svojho najväčšieho soka. Jasné, poukázal aj na svoju silu, ktorou disponuje. "Dauphiné mi dalo to, čo som potreboval. Intenzita pretekov bola na úrovni, ktorú moje telo chcelo. Posledné dni boli moje tréning intenzívne. Veľmi!" sebaisto dodáva Froome.
 
 
froome 2016 profilova oh screen
Chris Froome po olympijskej časovke (© reprofoto)
 
 
O niečo ostrejší slovník použil rodák z Tasmánie. Predpokladá, že tímu Sky ide len o to, aby na jeho osobu vyvinuli tlak. "Myslím, že je to len ich hra," načal Porte. V každom rozhovore pred podujatím hovoril Froome o Portem ako o bývalom spolujazdcovi a výbornom domestikovi. Podľa červenočierneho jazdca ide Britom o to, aby znervóznel. Vie o tom a ich cieľ sa im nepodarí. Frooma si však i napriek tomu váži. "Chris tu vyhral trikrát, prečo nemôže vyťať štvrtý raz? Je tu jeden veľký favorit, šampión na drese s číslom jeden. To, že tu je preteky obohacuje," vrátil požičanú mincu tasmánsky diabol. Pustil sa aj do hodnotenia celého súperovho tímu. "Ten tím je úplne iný ako keď som tam bol ja. Nezdá sa mi až taký silný. Viem, že ich taktika je bravúrne prepracovaná, ale menšia sila ich môže ovplyvniť. Netuším však ako," zamyslel sa pretekár BMC. Víťaz Tour de Romandie z tohto roku tiež zdvíha prst. Celá Tour nebude len o nich dvoch. Je tu široké spektrum iných alternatív víťaza.
Chcú využiť závetrie
 
A záložnú možnosť by najradšej uchmatol Nairo Quintana. "Vyzerá, že to budú zaujímavé tri týždne. Budú tam niektoré náročné etapy, ktoré musíme odjazdiť odvážnejšie." Jazdec Movistaru absolvoval na jar Giro, a tak nie je celkom jasné, ako bude na Tour vyzerať. Kolumbijčan absolvoval dva trojtýždňové preteky už vlani. Skúšal kombináciu Tour s Vueltou. "Vlani som bol na tom lepšie v Španielsku. Tour až taká dobrá nebola. Uvidíme či sa mi podarí tento rok zopakovať Vueltu, pre mňa však bude víťazstvom už len to, že sa dožijem Parížu v pohode," komparoval Quintana. Tento drobný mužík sa obáva alergií. "Áno, mám z nich strach. Pokiaľ ma postihnú tak ako vlani, bude to na nože. Pokiaľ však prežijem bez problémov, bude to zábava. Tour de France sú predsa tými najdôležitejšími pretekmi v ročníku. Mám v nohách celkom úspešné Giro, takže som sám zvedavý ako mi to tu pôjde," dodal druhý muž v boji o ružový dres. Ten vyhral tento rok Tom Dumoulin.
 
 
quintana 2017 giro atak kopec rcsf
Nairo Quintana atakuje na Gire (© Movistar Team)
 
 
Ďalším jazdcom z kategórie "v závetrí" je Simon Yates. Zamestnanec tímu Orica - Scott. "Tohtoročná trať mi vyhovuje. Tieto preteky mám veľmi rád a už od Düsseldorfu sa budem snažiť jazdiť agresívne. Možno trochu šťastia a prekvapenie do toho a dopadnem dobre," želal si Brit. Austrálsky projekt prichádza do Nemecka bez šprintéra a plnú podporu dostanú Yates s Estebanom Chávesom. Táto dvojica už v boji o GC spolupracovala. Bolo to vlani na Vuelte. Spolupráca dopadla viac ako dobre. Kolumbijčan obsadil tretie miesto a Yates šieste. Na Vueltu sa chystá aj tento rok, takže ho čaká náročná kombinácia. Vo Francúzsku navyše nebude štartovať jeho brat Adam, čo môže mať neblahé následky na jeho psychiku. Uvidíme. V každom prípade sa bude môcť spoľahnúť na Romana Kreuzigera, ktorý bude akýmsi veliteľom toho všetkého. Domáci fanúšikovia čakajú na svojho víťaza už poriadne dlho. Naposledy si žlté tričko v Paríži obliekol legendárny Bernard Hinault, čo je už skutočne dávno. Hrdí Francúzi majú ale svoje želiezko v ohni stále. Tento rok je tým najhorúcejším Romain Bardet. Jazdec Agr2 sa chystá na svoju piatu Tour. Nechce porážať ostatných, chce poraziť seba z vlaňajška. "Myslím že som pokročil, ale to uvidíme až po troch týždňoch. Nie som najväčší favorit, čo mi vlastne vyhovuje. Chcem poraziť seba a dosiahnuť môj najlepší výsledok." Čo vlastne znamená opäť len víťazstvo..."Najväčšími favoritmi sú Froome a Porte, to je jasné, ale nezabúdajme na celý rad iných cyklistov. Aru, Contador, Fuglsang, Quintana. Je ich veľa," ukončil rozprávanie 26-ročný jazdec.
 
Pánom do partie je aj spomínaný Alberto Contador. Žiaľ, len trojnásobný víťaz Starej dámy absolvoval Dauphiné za chrbtami svojich rivalov. "Nie veľa jazdcov vyhralo Dauphiné a hneď potom Tour. Ja som tie preteky absolvoval po svojom, aby som bol na Tour ešte lepší," vyhlásil Španiel. S jeho slovami určite nebude súhlasiť Chris Froome, ale hlavne Jakob Fuglsang. "Jeho víťazstvo na Dauphiné prinieslo do tímu veľkú motiváciu. Na Tour nastupuje s veľkými ambíciami," uviedol úsečne športový riaditeľ Astany Alexander Vinokurov. Dánsky jazdec môže skutočne jazdiť s chladnou hlavou. Pre dva dôvody. Má vo vrecku novú zmluvu, čo mu dodáva pokoj a v tíme s ním bude Fabio Aru. Pokiaľ sa niečo stane, Talian to vezme na svoje nohy.
 
 
contador 2017 katalansko movf
Alberto Contador v Katalánsku (© Movistar Team)
 
 
Na svoje nohy v tíme Quick-Step to musí zobrať jedine Ír Daniel Martin. "Tento rok som ešte neskonči horšie ako šiesty. Verím, že túto tradíciu neporuším ani tu vo Francúzsku," zažartoval Martin. Asi zabudol na Amstel Gold Race... "Pokúsim sa vybojovať čo najlepšiu pozíciu. Nemám veľmi rád prudké výstupy, nepotrebujete počas nich až tak svoj tím a preteky sa stávajú agresívne. Na druhej strane, nebude chýbať vzrušenie," premýšľal ďalej. "Podlahár" sa bude môcť spoľahnúť aj na Zdeněka Štybara, no plnú podporu mať nebude. Je to isté, pretože sa na súpiske objavilo aj meno Marcel Kittel. Ako posledného z tejto skupiny jazdcov spomenieme Iona Izagirreho. Projekt Bahrajn - Merida bude ešte len spoznávať zákutia týchto pretekov, no o to viac sa na ne teší. "Budeme to brať deň po dni. Každý deň si stanovíme ciele a budeme sa snažiť ich dosiahnuť. Prichádzame sem s dvomi lídrami. Sonny Colbrelli bude naháňať víťazstvá v špurtoch a o GC sa postará Ion Izagirre," uviedol športový riaditeľ Philippe Mauduit. V tíme sa objaví aj český reprezentant Ondřej Cink, ktorý by sa mohol prezentovať v zaujímavom úniku.
 
 
Slovenská stopa vo Francúzsku
 
Tour de France sú nádherné preteky, ktoré zaujímajú milióny a milióny ľudí po celom svete. Aj naše malé skoro päť a pol miliónové Slovensko tieto preteky pozorne sleduje a fandí im. A ešte radšej Slováci fandia Petrovi Saganovi. Ten má na konte 95 profesionálnych víťazstiev, bolo by pekné, ak by toto číslo zaokrúhlil práve tu. Reálne to je, ale muselo by mu priať kusisko šťastia. Na Tour sa ale teší, bude sa zabávať. "Sme Düsseldorfe a sme pripravení. Moja príprava bola perfektná, v posledných týždňoch sa dostavili aj výsledky. Po prvý raz absolvujem tieto preteky s bratom Jurajom, čo pre mňa znamená naozaj veľa. Najbližšie tri týždne sa budeme baviť!" tešil sa majster sveta. Na podujatí budeme mať od roku 2014 opäť dvojnásobné zastúpenie. Petra Velitsa nahradil aktuálny majster Slovenska Juraj Sagan. "Som rád, že som tu s Petrom a že môžem reprezentovať aj dres slovenského šampióna. Vydám zo seba všetko. Budem podporovať našich vodcov, ale čaká nás dlhá a náročná výzva. Pretekať na Tour de France je však sen," podelil sa o svoje pocity starší Saganovec. Pre nemecký tím je miesto štartu teda Düsseldorf veľkou vecou. "Sme nemecký tím a je pre nás veľkou cťou štartovať tu. Pár týždňov sme ukazovali, že sme na to pripravení a že na to skutočne máme. Do pretekov ideme s odvážnymi cieľmi. Chceme TOP 5 pre Rafala Majku, zelený dres pre Petra Sagana a do tretice chceme víťaznú etapu," prezradil smelé ambície športový riaditeľ Ralph Denk.
 
 
sagan 2017 tour prezentacia bohf
Peter Sagan s Ralphom Denkom pred Tour (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 
 
Víťaznú etapu by mohol pre Boru - Hansgrohe získať opäť Peter Sagan. Konkurenciu má však obrovskú. Najnepríjemnejší bude pravdepodobne André Greipel. Jazdec Lotta Soudal sa nevie dočkať začiatku. Je Nemec, takže štart v Nemecku bude preňho výnimočný. "Príde tam veľa ľudí, ktorých poznám. Samozrejme, budem pretekať, nebudem mať čas sa s nimi zdraviť, ale je príjemné vedieť, že tam bude toľko známych tvárí. Bude tu veľká konkurencia, Kittel, ja, Cavendish, ale tiež mnoho iných. V tíme sme si povedali, že chceme určite získať etapu. Nebránil by som sa tej poslednej v Paríži, ale ani finále v Liége nevyzerá zle," povedal jazdec belgického tímu. Svoje ambície netají ani Alexander Kristoff Kaťuše. Tiež chce vyhrať etapu. "Myslím, že ostatných pretekárov dokážem poraziť. Ak budú mať ostatní nejaké problémy, čo v tom chaose mať budú, môžem vyhrať," povedal tak trochu lišiacky Kristoff, ktorý sa môže spoľahnúť na služby Tonyho Martina, takže o tempo bude postarané. Nórovi pôjde tiež o budúcnosť. Ak vyhrá, môže si zvýšiť svoj kredit. Končí mu zmluva, a tak sa pozerá do budúcnosti, pričom nevylúčil, že ostane tam, kde je.
 
Veľmi uvoľnený prichádza na francúzske cesty Mark Cavendish. Po dlhočižnej pauze, naposledy pretekal na Miláno - San Remo (po návrate v Slovinsku a zúčastnil sa národného šampionátu, ktorý nedokončil), je teda bez ťažkých myšlienok. "Počas sezóny som mal v podstate zimnú prestávku. Bál som sa toho, že po desiatich rokoch vynechám Tour, našťastie idem. Šprintéri majú niekedy šťastie, takže o to svoje sa chcem pokúsiť aj ja. Bude veľa príležitostí, ale zdôrazňujem slovo príležitostí. Skrátka nie som v ideálnom rozpoložení, takže neexistuje na mňa veľký tlak," mierne odovzdane prehlásil rodák z ostrova Man.
 
Na prvú etapu sa podobne ako Greipel najviac teší aj Marcel Kittel. Najslávnejšie preteky sveta štartujú vo vašej domovine. Tomu sa povie motivácia. "Som hrdý, že zažívam Tour de France doma. V Nemecku. Cyklistika je tu veľmi obľúbená. Každý jeden tréning vidím samé usmiate tváre. Ľudia sa tešia a my im chceme poskytnúť príležitosť na to, aby boli na nás cyklistov hrdí! Chcem vyhrať etapu, ale dôležitejšia bude dobrá nálada v tíme. Chceme pokračovať v nastolenom trende, ktorý máme," vyhlásil Kittel. Zaujímaví budú aj dvaja Francúzi, a to Nacer BouhanniArnaud Démare, ktorí sa pred domácimi fanúšikmi budú chcieť vytiahnuť. Nezabúdajme ani na Johna Degenkolba či na Sonnyho Colbrelliho. Okruh favoritov je ako pri GC široký aj v súbojoch o etapové vavríny. Peter Sagan to teda bude mať ťažké, ale Žilinčan už miliónkrát ukázal, že je z inej planéty. A potom, o víťazstvá sa nemusí a ani sa nebude biť len v rýchlych dojazdoch.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop