Reakcie po nedeli: Kittel sa o počty nestará, Sagan sa už sústredí na ďalšie dni

2.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po úvodnej časovke sme na Tour de France videli klasickú etapu, ktorá bola určená na rýchly dojazd. Únik šprintérske vláčiky dobehli doslova v hodine dvanástej. Nasledoval chaotický špurt, kde sa najlepšie po možnostiach porozhliadol Marcel Kittel. Peter Sagan svoj najdokonalejší výkon nepodal, čo si aj sám uvedomuje. Vpredu sa objavil príliš skoro.
 
Druhá etapa odštartovala opäť v nemeckom Düsseldorfe a svoj cieľ mala na programe v belgickom Liége. Merala 203 kilometrov a krajiny Belgicko s Nemeckom boli dokonalými motivačnými faktormi pre Marcela Kittela z tímu Quick-Step Floors.
 
 
Kittel môže bojovať o žltý dres
 
Pre rodáka z mesta Arnstadt bolo dnešné víťazstvo už desiatym na Tour. Svoje vavríny si pripísal v rokoch 2013, 2014, 2016 a tento rok, teda minimálne raz vyhral na všetkých edíciách Starej dámy, na ktorých štartoval. Toto si nemôže povedať ani Peter Sagan. I napriek tomu však Kittel nelieta v oblakoch. "Cítim úžasnú úľavu. Poviem úprimne, nestarám sa koľko víťazstiev mám, je to o jednotlivých momentoch. Ak aj nevyhrám viac ako desaťkrát, stále budem na seba pyšný," povedal pre web svojho zamestnávateľa Kittel. A pyšný má byť na čo. Etapa odštartovala v jeho domovine a skončila v krajine, kde má svoju licenciu jeho tím. "Je to pre nás naozaj zvláštne víťazstvo. V meste bolo popri trati veľké množstvo divákov a všetci tí ľudia sú teraz na nás hrdí. Využil som šancu a som rád, že sa mi podarilo vyhrať. Keď som cítil, že je tá správna chvíľa, dupol som na plyn," spomínal na špurt 29-ročný pretekár. Či má zajtra šancu dostať sa do žltého trička ukáže samotná etapa s náročným dojazdom. Na prvého Gerainta Thomasa zo Sky a na druhého Stefana Künga z BMC stráca len šesť, respektíve len jednu sekundu. Na túto tému Kittel odpovedal vyhýbavo: "Uvidíme, zajtra to nebude jednoduché, trochu to pripomína etapu z vlaňajška. Ešte nevieme, čo budeme robiť. V každom prípade tu máme aj Gilberta a Trentina, takže sa naozaj uvidí," nechcel na záver prezrádzať taktiku svojho tímu Kittel.
 
 
kittel 2017 tdf vitazstvo qstf
Triumf Marcela Kittela (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
S víťaznými ambíciami nastupoval do etapy aj Peter Sagan. Dnešný deň ale majstrovi sveta nevyšiel celkom podľa jeho predstáv. V záverečných metroch mu chýbal ešte posledný kúsok z pomyselnej mozaiky nemeckého vláčika, a tak sa ocitol na úplnom čele sám ako prst. Bolo to však ešte príliš ďaleko pred cieľom. Dnešok ale nebol iba negatívny. "Druhá etapa bola pre tím úspešná. Chlapci pracovali v ťažkých podmienkach naozaj tvrdo a podarilo sa im ma priviesť na čelo balíka pred záverečným špurtom. Bohužiaľ, začal som príliš skoro potom ma zavrel Colbrelli. Niet viac čo k tom povedať. Môj šprint skrátka nebol veľmi dobrý. Cítim sa v dobre forme a chceme to skúsiť opäť zajtra," sypal si popol na hlavu Sagan. Čo je ešte horšie, je pohľad na klasifikáciu zeleného dresu. Vedie v nej dnešný víťaz so 63 bodmi, desiaty muž dneška ich má 14. Je to však ešte len začiatok a každý verí, že Erik Zabel bude po etape v Paríži dorovnaný. Saganov názor na skorý nástup v šprinte zdieľa aj športový riaditeľ Bory - Hansgrohe Patxi Vila. "Dnešný deň bol ťažký. A to hlavne kvôli počasiu. Chlapci odviedli dobrú robotu, mali sme aj trochu šťastia. Peter v závere nastúpil príliš skoro, keď už sa dostanete do takej situácie, treba do toho len ísť."
 
 
Nervozita v balíku rovná sa pády
 
Vila myslel tú časť svojej výpovede o šťastí tak, že sa Saganovci spolu s celým tímom 30 kilometrov pred koncom vyhli nepríjemnému pádu. Také šťastie ale nemal obhajca žltého trička Chris Froome. Všetko opísal priebežný líder a Froomov kolega Geraint Thomas. "Nie som si istý, kto spadol prvý. No s Froomom sme boli v TOP 10 možno v TOP 15 a skrátka sme sa nemali ako tomu pádu vyhnúť. Našťastie to nebol ťažký pád, len aké skĺznutie na zem, nemáme žiadne vážne odreniny. Nemyslím si, že by bol Froome počas dažďa zraniteľný, skrátka tam bolo príliš mokro a šmykľavo. Ja osobne som si dnes užil žltý dres. Bola to pýcha a veľký adrenalín," opísal situáciu pred pádom druhý muž v tíme Sky.
 
Na zemi sa ocitol aj ďalší favorit pretekov Romain Bardet. "Pelotón náhle zabrzdil a mňa stiahli vlastne moji kolegovia. Dúfam, že budem v poriadku a strávim pokojnú noc. Najdôležitejšie je to, že sa mi podarilo vrátiť sa v obklopení mojich kolegov do balíka a skončil som bez časovej straty. Pád samozrejme nikdy nie je príjemný, ale mohlo to byť horšie. Mám nejaké bolesti, ale to je pri rýchlosti 50 km/hod. bežné," trochu ironicky odpovedal jazdec Ag2r. Ďalej povedal, že morálka v tíme je veľká a veria v lepšie dni. Do pádu bol zapojený aj Richie Porte. "Našťastie som obišiel dobre, ale videl som tam chlapcov, ktorí padli tvrdo. Bolo to hrozne stresujúce. Počasie bolo otrasné. Najprv pršalo, potom cesty vyschli a potom sa zase pustil dážď. Dúfajme, že moje koleno bude v poriadku, tešíme sa na zajtra," povedal jazdec BMC, ktorý bol ďalšou obeťou tak typického nervózneho začiatku pretekov.
 
Poďme radšej na veselšie témy. Hrdinom dňa nebol len Marcel Kittel, ale tiež Taylor PhinneyCannondalu. Američan sa spolu s trojicou pretekárov vydal na dlhý únik, ktorý bol v nepríjemnom počasí ešte náročnejší. "Bol som v úniku, ale vedel som, že nevyhrám. Pelotón bol rýchly a svieži. Aj tak mám však pocit, že snívam. Dnes sme prechádzali medzi miliónmi ľudí, čo bolo úžasné. Toto je skrátka Tour de France!" Bývalému jazdcovi BMC robil najdlhšie spoločnosť v úniku francúzsky pretekár Wanty - Groupe Yoann Offredo. "Aj keď bolo zlé počasie, ľudia vyšli z domovov a sledovali nás. Do úniku som išiel v podstate len kvôli nim. Asi som mal dnes naozaj malú šancu vyhrať, na šprinty sa necítim, ale robím čo môžem," povedal skromne 30-ročný jazdec.
 
 
phinney 2017 tdf unik cdtf
Taylor Phinney a Yoann Offredo bojovali srdnato (© Slipstream Sports)
 
 
Na záver ešte v krátkosti umiestnenia za Kittelom. Druhé miesto berie Arnaud DémareFDJ. Novopečený majster Francúzska tak pokračuje vo výborných výkonoch. Práve on by mal byť Saganov najväčší konkurent v boji o zelený dres. "Videli sme ako 300 metrov pred záverom začal šprint Sagan, potom som reagoval na Kittelov pohyb. Nevyšlo to. Máme však v rukách čosi pevné a verím, že sa nám podarí aspoň raz na pretekoch vyhrať," nádejal sa Démare. Tretie miesto dnes uchmatol ďalší Nemec André Greipel. "V záverečných metroch tam bol protivietor, navyše sme asi trochu podcenili únik, čo malo za následok to, že nikto nemal pred sebou spolujazdca. Sagan začal so špurtom príliš skoro ja som čakal. Potom prišiel silný Kittel, takže bolo po víťazstve," opísal v skratke koncovku jazdec Lotta Soudal. Štvrtý finišoval Mark Cavendish, ktorý na preteky nastupoval s tým, že chce využiť svoju dávku šťastia. Aj po dlhej pauze však Brit ukázal, že sa len na šťastie spoliehať nemusí.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop