Reakcie po 5. etape: Aru je prekvapený zo svojho útoku, Froome zažíva už zažité pocity

5.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Ďalšia etapa na Tour de France už len s jediným Slovákom v štartovom poli, priniesla prvú vážnu previerku pre adeptov na žltý dres. Zvládli ju viac či menej všetci favoriti, no Fabio Aru je najšťastnejším z nich. Odvážny útok, ktorého úspešnosť zaskočila aj samotného Taliana, priniesol víťazstvo. Na druhej strane šťastným mužom po etape bol aj Chris Froome, ktorý si zas a opäť obliekol jeho vytúžený dres.
 
Prvé porovnávanie favoritov alebo prvé kladenie otázok o ich forme mal na starosti kopec La Planche des Belles Filles. Takmer šesť-kilometrový vrchol s priemerným prevýšením 8,5 % svoju úlohu splnil do bodky. Ukázal, že tohtoročná Tour bude vyrovnaná viac ako inokedy.
 
 
Skorý útok s ovocím
 
Ovocie v podobe etapového víťazstva je možno ešte sladšie ako to skutočné. Svoje by o tom po dnešku vedel povedať Fabio Aru. Novopečený majster Talianska tak pridal druhé víťazstvo v ročníku. "Som naozaj prekvapený. Útočil som myslím, že skoro tri kilometre pred cieľom. Chcel som vidieť, ako kto zareaguje, pretože Sky nasadilo vysoké tempo. Posledných tristo metrov bolo otrasných, no keď som videl, že za mnou ďalších dvesto metrov nikto nie je, vedel som, že vyhrám," radoval sa jazdec Astany. Tento 27-ročný pretekár je o to šťastnejší, že etapu vyhral v talianskej trikolóre a že konečne doplnil sadu víťazstiev. "Vyhral som už nejaké etapy na Vuelte i na Gire, no Tour mi stále chýbala. Inšpiroval som sa aj Vincenzom, ktorý tu zvíťazil v roku 2014. Pozeral som si nejaké videá a inšpiroval som sa nimi," poodhalil svoju taktiku Aru. Vincenzo Nibali vyhral na tomto kopci taktiež. Bolo to v jeho víťaznom ročníku, vtedy bola na programe desiata etapa. Thibautovi Pinotovi nadelil pätnásť sekúnd, Fabio Aru mal pred Danielom Martinom náskok o sekundu vyšší. Okrem etapového vavrínu získal Aru aj čosi navyše. "Ani som nevedel, že som získal bodkovaný dres. Bude trvať niekoľko hodín, aby som si to uvedomil. Opäť si pozriem nejaké videá, aby som si to užil. Na pódiu mi zablahoželal aj Chris Froome, čo bolo od trojnásobného víťaza Tour de France pekné. Budeme spolu ešte dva týždne súperiť a je dôležité, aby sme súperili až do konca," nebojácne dodal priebežne tretí muž pretekov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Veľmi pekný a bojovný výkon podal tiež Daniel Martin. Líder "podlahárov" bol po etape úplne vypnutý. "Som vyčerpaný a opäť som nevyhral. Verím však, že som veľmi blízko. Dnes to bol dobrý výkon. Trochu nešťastný v závere, kedy zaútočil Aru. Bol neskutočne silný a vybral si k tomu ten správny čas na útok. Myslel som si, že ho v závere dostihnem, ale už sa to nedalo," opisuje posledné chvíle etapy írsky pretekár. Projekt Quick-Step Floors bol dnes viditeľný aj v úniku, a to vďaka Philippovi Gilbertovi. A napriek tomu, že Belgičan a ani Ír dnes nevyhrali, v tíme majú dôvod na oslavu. Belgický veterán totiž oslavuje svoje 35. narodeniny. "Chcel som sa dostať do úniku, pretože som veril, že práve dnešný deň mohol úniku priať. Nedarilo sa nám vytvoriť si väčší náskok, no bojovali sme. V závere sme to skúšali s Janom Bakelantsom, no nevydalo to.  Etapa sa mi aj tak veľmi páčila, v televízii to stúpania až také náročné nevyzeralo. Ale bolo," opisoval deň aktuálny majster Belgicka. Nuž v tíme majú dôvod pripiť si so šampanským.  Philippovi Gilbertovi blahoželáme a prajeme mu ešte veľa šťastných kilometrov!
 
 
Očakáva najtuhší boj zo všetkých
 
Reč je o Chrisovi Froomovi, ktorý sa po dnešnom dojazde dostal konečne tam, kde ho mnohí chceli vidieť. Alebo skôr do toho, v čom ho mnohí chceli vidieť. Na kopec vyšiel ako tretí v poradí, no stačilo mu to na to, aby sa obliekol do žltého trička. "Nie je to prvýkrát, čo som získal žltý dres. Omnoho ohromujúcejšie to bolo v roku 2013. Už som si na to zvykol. Očakávam ale najťažší boj zo všetkých, teda ak ho chcem získať definitívne," zamyslel sa africký rodák. Líder Sky sa tiež spolieha na celý tím. "Hlavným cieľom dnešného dňa bolo nestratiť nejaký čas v GC. Sme na prvom a druhom mieste, čo je skvelé a myslím si, že by to tak ešte pár dní mohlo ostať. Síce sme si s Geraintom vymenili pozície, ale stále je to prvé a druhé miesto. Dodáva nám to veľa sebadôvery," nádejal sa pretekár, ktorý tento rok ešte nevyhral. Pozrel sa tiež na etapu a rozumne poukázal aj na chybu, ktorej sa Briti dopustili. "Ako tím máme v rukách viacero kariet, s ktorými môžeme hrať. Do konca pretekov je ešte veľmi, veľmi ďaleko, ale ako tím máme výbornú pozíciu. Možno sme dnes urobili chybu keď sme dali Aruovi priestor. Fabio je výborný pretekár po Dauphiné s dobrou formou, takže si naňho budeme musieť dať v nasledujúcich dňoch väčší pozor," vystríhal pred nebezpečenstvom Froome. Jeho kolega Geraint Thomas finišoval dnes na desiatej priečke.
 
 
tdf 2017 etapa 5 favoriti cdtf
Froome, Bardet, S. Yates a Urán tesne pred cieľom (© Slipstream Sports)
 
 
Ostaneme pekne v poradí. Zemiakovú placku si z dnešnej etapy odnáša Richie Porte. Okrem bezvýznamného štvrtého miesta bude však Austrálčan zaspávať aj s dôležitým zistením. "Chris Froome je očividne silnejší ako na posledných pretekoch. Ale myslím si, že jeho tím nebol až taký silný ako vlani. Stále však majú silu na to, aby nás dostali pod tlak," filozofoval jazdec BMC, ktorý cudzí tím hanil a svoj pochváli. "Už neviem, čo mám povedať. Dnes boli chlapci neuveriteľní a pelotón nám nestačil. V závere sa trochu posunul Aru, no ja som s prvou vrchárskou prekážkou spokojný. Možno som očakával trochu viac, ale cesta pred nami je ešte poriadne dlhá," upokojoval sa rodák z ostrova Tasmánia. Ďalší v poradí, ktorý je s výkonom v dnešnej etape spokojný bol Romain Bardet."Dnes to bolo celkom dobré. Bolo jasné, že Aru je najsilnejší a že je jediný, kto dokáže vytvoriť nejaké medzery. Trochu nás útokom prekvapil, ale aj tak som spokojný. Prvú horskú prekážku som zvládol. Podarilo sa mi tiež reagovať na útok Frooma, čo bol dobré. Po začiatku pretekov, ktoré mi priniesli troch smoly, som rád, že to už ide bez problémov. OK, sme zahriati a všetci sme na približne rovnakej úrovni, uvidíme, ako to dopadne," tešil sa na ďalšie dni jazdec Ag2r.
 
Na záver sa ešte pozrieme do Austrálie a do kuchyne Bory - Hansgrohe. Orica - Scott sa spolieha na francúzskych cestách na nohy Simona Yatesa. Finišoval dnes šiesty, rovnaká priečka mu patrí aj v GC. Na pódium sa mu stala zaujímavá vec. "Keď som prišiel hore, jedno z tých dievčat mi povedalo ahoj opäť. Povedal som jej, že to nie som ja, ale niekto iný. Môj brat. Som rád, že som si obliekol biely dres. Keď máte dobré nohy, chcete výsledok. Nevyhral som etapu, Aru bol na inej úrovni. V konečnom dôsledku nebola etapa ani len blízko. Nič to, s výkonom som spokojný," opísal situáciu Simon Yates. Jeho brat Adam vyhral biele tričko na Tour vlani a mladé dievča si dvojičky pomýlilo. Pomýliť sa určite nedá Rafal Majka, ktorý nemá dvojča. "Cítil som sa dobre. Dostal som sa do rytmu, ale keď som videl, že nemôžem vyhrať, ostal som v skupine s favoritmi. Moje nohy sa budú ešte zlepšovať. Čakajú nás totiž stúpania, ktoré mi vyhovujú omnoho viac," dodal poľský pretekár priebežne na desiatej pozícii. Na záver strohý komentár od športového riaditeľa nemeckého tímu Enrica Pointschkeho: "Očakávali sme náročný deň, pretože to bol prvý tvrdý test, navyše bolo horúco. Nezaostali sme veľmi, Rafal je stále v dobrej pozícii o GC."
 
 
 
Výsledky 5. etapy
1. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 3:44:06 120
2. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:16 50
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 25
4. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:20 15
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24 5
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:26  
7. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:26  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:26  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:34  
10. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:40  
169. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 16:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 18:38:59 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:12  
3. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:14  
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:25  
5. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:39  
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:43  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:47  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:52  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:54  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 01:01  
187. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 33:34  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. DÉMARE Arnaud link ikonka FDJ link ikonka 127
2. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 87
3. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 73
4. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 63
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 48
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 47
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 10
2. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 8
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 6
4. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 4
5. BROWN Nathan Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 3
6. BAKELANTS Jan Ag2r La Mondiale link ikonka 2
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 18:39:42
2. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24
3. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:41
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 00:46
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 01:44
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 01:47
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop