Le Mond nerozumel taktike BMC, na La Planche vytvorený rýchlostný rekord

6.7.2017, 07:06 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Prvé horské predstavenie skončilo v rukách Fabia Arua, no úvodný cieľový kopec ukázal, že konkurencia na podujatí je vysoká, favoriti sú vyrovnaní, čo sľubuje otvorený vývoj podujatia. V piatej etape zaujala aj odhodlaná práca formácie BMC.
 
Fabio Aru si nemohol želať pozitívnejší vstup do pretekov. Po zdravotných problémoch, ktoré ho nepustili na Giro, sa dokázal dostať do najlepšej formy, a hneď to predviedol pri prvej možnej príležitosti. Na jeho pripravený a odvážny atak nikto nereagoval, ale po tomto triumfe už bude strážený bedlivejšie. "Tím Sky je veľmi, veľmi silný a vy môžete zaútočiť len vtedy, keď sa cítite dobre. Ja som mal dobré pocity, tak som chcel vniesť do etapy vzrušenie, aby sa mali fanúšikovia na čo pozerať. Víťazstvo ma veľmi potešilo. Po veľmi komplikovanej jari sa cítim skvele. Prvé náznaky som zbadal už na Dauphiné, ktoré ma presvedčilo, že na Tour môžem niečo dokázať. Predtým som nejazdil na La Planche. Poznám ho len z videa a viem, ako tu vyhrali Nibali s Froomom. Preto som vsadil na útok necelé tri kilometre pred vrcholom."
 
Uvidíme, ako sa bude dariť talianskemu pretekárovi v ďalšom priebehu, ale predchádzajúci víťazi na La Planche v tom roku vybojovali aj žltý dres v Paríži. Jeho forma je určite na maximálnej úrovni, veď sa mu podarilo zlomiť rýchlostný rekord na tomto krátkom kopci. Fabio Aru vyšiel na La Planche za 16:12, čím bol o osem sekúnd rýchlejší ako Chris Froome v sezóne 2012. Britský jazdec včera dosiahol výkon 16:32, a za svojím uplynulým predstavením zaostal dvanásť sekúnd. Zaujímavé je aj to, že Vincenzo Nibali tu triumfoval v ročníku 2014 s časom 16:45, no s týmto výsledkom by teraz prišiel do cieľa s Quintanom, ktorý obsadil v etape deviatu priečku.
 
K priebehu etapy sa vyjadril aj generálny manažér tímu Sky. Dave Brailsford pochválil tím BMC za ich aktivitu, ale on by podobný štýl nezvolil. A bol veľmi spokojný, ako sa zatiaľ darí Froomovi. "Nie som si istý, či by sme v takejto etape chceli jazdiť tak tvrdo a zamerane ako tím BMC. Ale ďakujeme im, bolo to perfektné. Vo finále predviedol Porte svoj najlepší výkon, to je jasné, ale to urobili aj takmer všetci favoriti, takže to bola pekná etapa. Pred prvým cieľovým stúpaním nikto presne nevedel, čo sa stane na konci, ale BMC sa do toho oprel, netaktizoval. Chris oznámil na La Planche, že sa cíti dobre, čo prekonalo naše očakávania. Jeho forma stúpa. Bolo to pre nás trochu zvláštne, pretože v žltom bol oblečený Geraint, a vy musíte rešpektovať tento dres a takisto aj každého svojho cyklistu. Myslím si, že Geraint má pred sebou kvalitné preteky."
 
 
froome 2017 tdf po dojazde skyf
Chris Froome po dojazde (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Taktiku tímu BMC okomentoval aj Greg le Mond a bývalý víťaz TdF nebol taký zhovievavý s predstavením americkej zostavy. Podľa neho úplne zbytočne plytvali silami pred jediným dôležitým stúpaním etapy. "Keby som bol Richie Porte, neukázal by som celému pelotónu, že budem útočiť. Ak ste dosť dobrý, tak je najvýhodnejšie, ak svojich kolegov šetríte až do samého finále. A prenesiete tlak na ostatných. V piatej etape ho Richie dostal na seba. Nerozumiem ich taktike. Musíte si uvedomiť, že sú to trojtýždňové preteky, a vy nemôžete takto vyčerpať svojich spolujazdcov už počas piateho dňa."
 
Richie Porte mal na svojich kolegov len slová chvály, nemyslí si, že spolujazdci boli príliš zaťažení. A v cieli ponúkol aj svoje postrehy na niektorých svojich súperov. "Náš tím bol perfektný. Sky nechcel kontrolovať etapu kvôli etapovému víťazstvu, ale my sme to zvládli veľmi dobre. A vôbec sme pri tom nevyčerpali celú zostavu, na čele jazdili iba Küng a Schar. Bolo náročné udržať ich tempo. Myslím si, že Aru má skvelú formu, ale už si budeme dávať na neho pozor. Astana to nebude mať jednoduché, nikto ich nepustí len tak dopredu. Tím Sky predviedol dobrý výkon, ale nie až taký dominantný, na aký sme u nich naučení. Ja som spokojný s mojím predstavením, aj keď to mohlo dopadnúť lepšie."
 
Tvrdý vstup do pretekov prežíva Nairo Quintana, ktorý stále cíti v nohách Giro, ale kolumbijský jazdec ako vždy neklesá na duchu. "Prvá horská etapa bola veľmi rýchla, jazdilo sa v horúcom počasí a pre mňa to neskončilo najlepšie. Mojím hlavným zámerom bolo, aby som vo finále nestratil žiadny čas, ale nedokázal som udržať tempo. Potom som vydal zo seba maximum a snažil som sa minimalizovať stratu. Napriek tomu musíme zostať koncentrovaní a sústrediť sa na kopce, ktoré máme pred sebou, a hľadať svoje možnosti. Stále sme len na začiatku pretekov, moje telo sa ešte nezotavilo po Gire. Aru predviedol perfektný útok. Zaútočil presne tam, kde v roku 2014 Nibali."
 
Alberto Contador vedel, že bude pre neho náročné zachytiť záverečné útoky niektorých konkurentov, keďže už nie je taký výbušný, ale skúsený cyklista sa radšej pozerá na svoje silné stránky. "Je pravda, že v cieli sa vytvorili zaujímavé rozdiely, a to nie je nikdy dobré, ale viac-menej sa mi podarilo zachrániť tento deň. Teraz máme pred sebou dva dni, aby sme sa pripravili na víkendové kopce. Klasifikácia sa už rozhýbala, ale rozdiely nie sú veľmi veľké. Sústredil som sa na Porteho s Froomom, ktorým som nechcel dať veľký priestor, ale kvalitný útok predviedol Aru. Počas tejto Tour bude veľmi dôležitá konzistencia, na čo sa sústredím, a potom som zvedavý, čo predvediem v alpských etapách, ktoré mi najviac sedia."
 
Po štyroch dňoch sa vyzliekol zo žltého trička Geraint Thomas, pre ktorého to bola nezabudnuteľná skúsenosť. Ale teraz sa musí znovu pustiť do práce pre Frooma. "Som trochu smutný, že už nemám žltý dres. Až kým niečo stratíte, si vlastne uvedomíte, čo ste vlastnili. Budem si musieť zvyknúť na biely dres, ktorý teraz nosíme na Tour. Ale aspoň ho mám čistý! Nečakal som, že zostanem lídrom GC po piatej etape, ale finišoval som veľmi vysoko a klesol som len na druhú priečku v GC, čo je tiež výborné. Mojím cieľom je zostávať pri Froomovi čo najdlhšie každý jeden deň. Ak sa mi to bude dariť, určite sa budem pohybovať vysoko v poradí."     
 
 
Výsledky 5. etapy
1. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 3:44:06 120
2. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:16 50
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 25
4. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:20 15
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24 5
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:26  
7. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:26  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:26  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:34  
10. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:40  
169. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 16:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 18:38:59 25
2. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:12  
3. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:14  
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:25  
5. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:39  
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:43  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:47  
8. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:52  
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:54  
10. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 01:01  
187. SAGAN Juraj BORA - hansgrohe 33:34  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop