Vyjadrenia počas voľného dňa: Froome o útoku Arua nevedel a demoralizovaná Bora

11.7.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Ani voľný deň na Tour de France neznamená nečinnosť. Na svetlo sveta aj počas oddychu vyšlo niekoľko zaujímavých informácií. Včerajšia bláznivá etapa priniesla viacero nepríjemných udalostí. Jednu z nich bol aj útok Fabia Arua pri Froomových problémoch. Britský cyklista sa ale nechal počuť, že o ničom nevedel. Včerajšok taktiež priniesol pád Rafala Majku, ktorý má dohru. Poliak opúšťa Tour de France.
 
Už zajtra čaká pelotón príjemná etapa, kde si lídri na GC po pekle na zemi môžu vydýchnuť. Naopak, Marcel Kittel si môže poistiť zelený dres. Od roku 2011 tiež bude Stará dáma bez slovenského zastúpenia.
 
 
Zaneprázdnený Froome
 
Mnohí hovoria, že po kráľovskej etape, po ktorej Froomovi odstúpil najväčší rival, bude mať boj o žltý dres nudnejší priebeh. Samozrejme, preteky budú mať ešte niekoľko etáp, ktoré môžu do poradia prehovoriť, ale Froome má naozaj všetko rozbehnuté na jednotku. Počas voľna sa na chvíľu vrátil aj udalostiam počas stúpania na Mont du Chat, kedy počas jeho problémov zaútočil jazdec Astany. Ešte stále relatívne mladý Aru po etape povedal, že žiadne peripetie Frooma nevidel a koncentroval sa len na seba. Froome bol taktiež veľmi taktný a možno skutočne hovoril pravdu. "Nevedel som, že Aru zaútočil. Dozvedel som sa to až po dojazde, kedy mi to povedali novinári. V tom čase som bol príliš zaneprázdnený hľadaním svojho tímu," hovorí rodák z Nairobi, ktorý ešte včera chválil Porteho za to, že práve on povedal ostatným, aby ho počkali. O útoku teda Froome vedieť musel, no to, či vedel aj to, že ho vyprovokoval práve Aru, ostáva záhadou. Celkom inak sa ale vyjadril držiteľ bieleho dresu Simon Yates. "Myslím, že to bol špinavý ťah. Nepáči sa mi čo mi urobil. Ale to je pretekanie a v podstate si môže urobiť čo chcel. Nebudem k nemu chovať žiadnu zášť, no niektorí jazdci možno áno. Neviem čo dodať. Z toho čo som videl, to nebolo správne rozhodnutie," vyjadril nesúhlas jazdec tímu Orica - Scott. Počas ďalšieho priebehu sa Froomova ruka dotkla tej Aruovej. "Nebolo to žiadne odvetné opatrenie. Nebol za tým žiadny účel. Ako som povedal pred etapou, určite prinesie do klasifikácie veľký vietor. A aj tak bolo. Minimálne desať chlapcov stratilo možnosť bojovať o titul. Bolo to brutálne. Nás samozrejme mrzí strata Gerainta Thomasa. Veľké sklamanie je aj z pádu Richieho Porteho. Bol brutálny a nikto nikoho nechce vidieť takto padnúť," doplnil jazdec Sky.
 
 
froome 2017 tdf stupanie cdtf
Chris Froome na čele skupiny najlepších vrchárov (© Slipstream Sports)
 
 
Veľmi smutné správy prišli z tábora nemeckej Bory -  Hansgrohe. Už dávnejšie Tour opustil Peter Sagan. Po nedeľňajšej epizódke však tím stratil aj druhého lídra. Rafal Majka spadol a po vyšetreniach v nemocnici, ktoré síce nezistili žiadne fraktúry, sa rozhodol Tour de France opustiť. Spolu s Jurajom Saganom je to teda jedna celá tretina tímu. "Boli ma dnes celé telo. Našťastie však nemám žiadne zlomeniny. Nemôžem vysvetliť ten pád, neviem čo presne sa stalo. Na ceste musel byť asi nejaký olej alebo podobne. Padol tam aj náš technik, ktorý prišiel s náhradným bicyklom. Chcem sa poďakovať tímu, ktorý na mňa po páde čakal. Pomohol mi tiež Michal Kwiatkowski, vďaka patrí aj jemu," pochválil krajana jazdiaceho za Sky Majka.
 
Zlomenina - nezlomenina, pád si vybral svoju daň. "Nemá viac zmysel bojovať ďalej. Kvôli bolestiam nedokážem ani poriadne dýchať. Pre moje zdravie je to rozumné riešenie. Musím si odpočinúť, potom sa pripravím na zvyšok sezóny," dodal smutný Poliak. Rovnaké rozhodnutie preferuje aj tímový doktor projektu Jan-Niklas Droste. "Hneď po etape sme šli do nemocnice, aby sme sa uistili, že je hlavne jeho chrbtica v poriadku. Má veľké bolesti a pri dýchaní trpí ešte viac. Stratil veľa kože a má hlboké odreniny. Z hľadiska bezpečnosti je rozumné Tour opustiť, aby sa mohol v pokoji zotaviť," podporil rozhodnutie Majku aj tímový lekár. Zdá sa, že vedúci výpravy tímu Enrico Poitschke už myslí skôr na Vueltu ako na Tour. "Ďalšia veľká rana. Síce sme vďaka Petrovi vyhrali etapu, ale šťastie nám tento rok nepraje. Teraz je dôležité, aby si Rafal oddýchol a bol pripravený na Vueltu," povedal. Vyzerá to tak, že španielska Grand Tour by mohla byť pre Boru celkom zaujímavá. Leopold König, Rafal Majka a objavili sa špekulácie, že by na Pyrenejskom polostrove mohol štartovať aj Peter Sagan, aj keď jeho program sa ešte len dozvieme.
 
 
majka 2017 tdf zodrety bohfsc
Rafal Majka v cieli 9. etapy (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)
 
 
Kožu zadarmo nepredajú
 
Christopher Froome síce vedie a má celkom fajn náskok, no muži za ním sa len tak ľahko nehodlajú vzdať vábivej vidiny zlatého dres. Takouto povahovou črtou nedisponuje ani Romanin Bardet. "Jedinou mojou obavou je to, či som nedosiahol vrchol mojej formy príliš skoro," načal tak trochu ironicky mladý Francúz. "S úrovňou mojej formy som spokojný, no roky skúseností ma držia pri zemi," dodal vážnejšie. Strata na Brita atakuje jednu minútu. Podarí sa mu ju eliminovať? "Neviem. Viem však, že pracujem dosť tvrdo na to, aby sa mi to podarilo. Bude to ale veľmi zložité. Sky má štyroch mužov, ktorí dokážu v horách konkurovať všetkým ostatným. Moje aktuálne postavenie v GC je dobré, ale ešte nič nie je vyhraté. Čaká nás ešte dlhá cesta," odpovedal na otázku veľmi striedmo. Jazdec Ag2r predsa len povedal čosi, čo dalo Francúzom miernu dávku nádeje. "Náš tím hral včera veľmi dôležitú úlohu. Jazdili sme agresívne a presne takýto štýl cyklistiky milujem. Navyše, dokázal som reagovať na všetky Froomove útoky," zamyslel sa na záver Francúz, ktorý mal päť rôčkov, keď Bernard Hinault naposledy vyhral Tour. Očakáva sa, že práve on by mohol byť jeho nástupcom.
 
Svoje "pikle kujú" aj v Astane. Fabio Aru stráca na lídra obyčajných osemnásť sekúnd. Taliansky pretekár si momentálne užíva oddych, ale aj podporu svojich fanúšikov. "Sústredili sme sa na pretekanie a preteky, preto sme nevedeli, čo sa deje u nás doma. Tú obrovskú podporu fanúšikov na sociálnych sieťach som si všimol až teraz. Je to veľmi dôležité. Bez podpory fanúšikov by to bolo o ničom," ďakoval svojim podporovateľom Aru. "Som spokojný, máme deň odpočinku. Tento rok bolo na Tou priveľa ťažkých dní, takže to padne vhod. Ani sa nezdalo, že to bude také nebezpečné, ale deviata etapa mi otvorila oči," hovoril s pokorou v hlase víťaz Vuelty 2015. Na chvíľu sa ešte vrátil ku včerajšku a prezradil jednu zaujímavú vec. "Počas etapy sme boli aktívni a podarilo sa nám odpáliť pár dôležitých pretekárov. Či už Alberta Contadora, Naira Quintanu či Daniela Martina. S Froomom sme mali malú dohodu o tom, že my dvaja nebudeme až tak pracovať na dobiehaní Bardeta," prezradil na záver 27-ročný pretekár. Nuž, tejto dvojici to našťastie vyšlo, Romaina Bardeta zastavil napokon vietor.  
 
Na záver ešte krátke vyhlásenie Richieho Porteho, ktorý padol tak tvrdo, že to Tour de France nevidela už poriadne dlho. "Už som sa cítil aj lepšie ako teraz. Mám mierne bolesti, ale hlavne som sklamaný," povedal smutný a v nemocnici ležiaci Austrálčan. "Myslím si, že som bol v skvelej forme a mal som okolo seba aj super tím, takže je to naozaj sklamanie. Potom ako som videl moju haváriu, som však rád za to, ako na tom teraz som," dopĺňa. "Spomínam si, že sme prišli ku zákrute, nešli sme ani veľmi rýchlo, no zadné koleso mi vybehlo na trávu a bolo. Celý čas som bol pri vedomí. Musím sa poďakovať lekárom, ale tiež celému lekárskemu personálu, boli výborní!" opísal pád jazdec BMC. Prognózoval tiež, kedy sa vráti k cyklistike. "Na bicykel sa dobrú chvíľu neposadím. Tím je s tým za dobré. Nemôžem predsa na bicykel vyliezť hneď, ako sa zotavím. Verím však, že do konca sezóny si dres nášho tímu ešte oblečiem," povedal tak trochu skeptický Porte.
 
 
sky
Priebežné poradie Tour de France 2017 po prvom týždni
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 38:26:28 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:51  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:37  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:44  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:13  
9. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 03:06  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po prvom týždni
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 212
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 160
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 130
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 113
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 73
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 66
 
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po prvom týždni
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 60
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
3. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 18
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 17
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po prvom týždni
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 38:28:30
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:28
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 06:44
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 13:21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16:42
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop