Reakcie po 10. etape: Kittel žije v bubline a Kristoff verí v čary

11.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Deň voľna padol cyklistom určite vhod. A vhod im padla aj jednoduchá etapa určená pre šprintérov. Asi by bolo skutočne na škodu, ak by sa dnes všetci štverali po horách, a tak sa organizátori rozhodli vhodiť cyklistov po prestávke len do plytkej vody. Možno práve vo vodnej, určite však v bubline po dnešku žije víťaz Marcel Kittel, pre ktorého sú preteky akoby iným svetom. V inom svete, v takom kde existujú čary, žije aj Alexander Kristoff. Aspoň to tak tvrdí.
 
 
Míňajú sa mu prsty na ruke
 
Ak by chcel Marcel Kittel ukázať koľkokrát v tomto roku už zvíťazil, musel vztýčiť štyri prsty. Pri jeho forme je dosť možné, do Paríža na to bude potrebovať aj druhú ruku. Desiata etapa patrila opäť Nemcovi. "Vyhral som už štyrikrát. Je to neuveriteľné množstvo víťazstiev. A všetky tieto vavríny sú z jednej Tour de France! Som šťastný, je to nádhera. Môj tím dnes pracoval opäť veľmi tvrdo," uviedol po dojazde majiteľ zeleného dresu. Vyzerá to tak, že mu ostane až do konca. Už stodva bodový náskok pred druhým Michaelom Matthewsom hovorí jasnou rečou. "Myslím, že som mal v závere celkom slušné miesto. Videl som, že McLay začal šprintovať dosť skoro. To bol vlastne posledný diel môjho vláčiku. Vyrazil som asi okolo 220 metrov pred záverom, a  to, že som vyhral, nebolo podľa mňa žiadnym prekvapením. V šprintoch sa totiž cítim výborne," opísal dojazd sebavedomý jazdec Quick-Stepu. Pre cyklistu je pôsobenie na najslávnejších pretekoch ako sen. "Znamená to pre mňa veľa. Neviem. Vyhral som toľkokrát... Keď som začínal moju kariéru, nikdy som nad čímsi takýmto ani len nepremýšľal. V istom okamihu som veril, že sa zo mňa stane dobrý profesionál, ale nikdy som netušil, že sa stane toto. Mám pocit, že žijem v akejsi bubline. V akomsi malom svete, ktorý nie je ozajstný," hovoril tak trochu zasnene pretekár, ktorý má na konte už 85 profesionálnych víťazstiev.
 
Dnešný deň nebol úspešný len pre Quick-Step, Kittela, ale tiež pre Nemecko. Druhý totiž do cieľa dopedáloval John Degenkolb. Pre pretekára, ktorý tento rok vyhral len jediný raz, bol dnešný výsledok najlepším na Tour de France. "Vždy sme sa snažili držať sa v dobrej pozícii. Ani dnes nebol výnimkou. Bolo to veľmi hektické, v poslednom kilometri som si myslel, že je po riadenom špurte. Ale potom sa stal asi zázrak a okolo mňa preletel Marcel Kittel. Môj dojazd bol odvedený na sto percent, stačilo to na druhé miesto. Kittel bol dnes neporaziteľný. Na Tour sa ale môže stať čokoľvek," nevzdával sa nádeje na víťazstvo zástupca Treku - Segafredo
 
 
kittel 2017 tdf zeleny v etape
Marcel Kittel si túto Tour užíva (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Stále bojujúca Bora
 
V nemeckej náture asi absentuje povahová črta vzdávať sa. Celému svetu to Nemci ukazovali počas celých desiatich rokov, ktoré strávili vo svetových vojnách. A svetu to ukazuje aj Bora - Hansgrohe na Starej dáme. Aj bez Petra Sagana či Rafala Majku a v šestici, sa pokúšajú o svoje šťastie, ktoré im doteraz príliš neprialo. Aspoň z časti si ho dnes na svoju stranu naklonili vďaka štvrtému miestu Rüdigera Seliga, ktorý tak trochu blafoval. "Hral som dnes s ostatným partičku pokru. Snažil som sa prísť zozadu. Pri poslednej zákrute som si myslel, že niektorí začnú špurtovať skôr. Držal som sa kolesa Bouhanniho, ktorý ma trochu zbrzdil, musel som opäť naberať rýchlosť. Našťastie som mal dobré načasovanie. Keď ma predbiehal Kittel povedal som si, že je bezkonkurenčný," povedal majiteľ dvoch profesionálnych víťazstiev. Tie sú však už bradaté, jedno z nich pochádza z roku 2013, druhé je ešte o dva roky staršie. Selig štvrtým miestom len podčiarkol ohromnú dominanciu Nemcov. Dnešok patril skrátka im. A čo sa Bory týka, nikoho neprekvapí, akú taktiku odstúpení Poliaka zvolili. "Potom ako sme včera stratil Majku, rozhodli sme sa, že budeme bojovať o etapové víťazstvá. Tím bude bojovať, bude ho vidieť. Rüdi dnes urobil fantastickú robotu. S jeho výkonom i výsledkom sme spokojní. Rovnako budeme pokračovať aj v ďalších dňoch," doplnil svojho zverenca športový riaditeľ Enrico Poitschke.
 
O jednu priečku horšie ako Selig dnes skončil Alexander Kristoff. "Boli sme v dobrej pozícii. Do samotného finále šiel predo mnou Marco Haller a Jurgen Roelandts. Právu Jurgen na poslednej zákrute trochu zazmätkoval a do značnej miery sme museli zabrzdiť," ohodnotil  svojho kolegu Viking. "Neviem ako sa dostali chlapci predo mnou z poslednej zákruty, ale my sme skutočne museli trochu pribrzdiť. Znova sme získali rýchlosť, ale 200 metrov pred cieľom nás ostatní predbehli dvojnásobnou rýchlosťou! Podarilo sa mi získať takú istú, ale už bolo neskoro," doplnil skúsený 30-ročný pretekár Kaťuše. Na záver Kristoff povedal, že o jednej veci skutočne nemá poňatie. "Neviem ako si ostatní dokázali vybudovať takú rýchlosť. Možno to bol nejaký trik, pretože som do záveru išiel s dobrými pocitmi, no nakoniec som ostal prekvapený," čudoval sa.
 
V rámci TOP 5 nám chýba ešte tretie miesto. Toto si vybojoval Dylan Groenewegen. "Za poslednou zákrutou to bolo ešte 500 metrov. Do záveru som išiel dosť pozadu, myslím, že okolo štrnásteho miesta. Šprint bol rýchly, neviem či som tretím miestom nevyhral. Vieme, že rýchlosť by tam bola, ale Kittel je skrátka extrémne silný," opísal dojazd Holanďan. Jazdec Lotta NL - Jumbo tiež prezradil, že jeho tím chce viac. "Existuje u nás dôvera vo víťazstvo. Máme k tomu namierené a je to náš vysnívaný cieľ. Tretie miesto je pekné, ale v nasledujúcich dňoch chceme viac!" uzavrel nebojácny Groenewegen.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Skrytí hrdinovia
 
Takýmto pomenovaním sa môžu pýšiť vždy tí jazdci, ktorí síce nevyhrali etapu a ani sa na jej konci neobjavili vysoko vo výsledkovej listine, no predsa celý deň urputne bojovali o svoje šťastie. Muži v úniku. Na tohto ročnej edícii sa vrece s unikajúcimi príliš neroztrhlo, a tak tí, ktorí sa predsa len odvážia stráviť na čele niekoľko hodín, majú o pozornosť postarané. Dnes sa na čele ocitla dvojica pretekárov. Ako prvý prejavil aktivitu Yoann Offredo a ten patrične prejavil so situáciu na trati počas etapy nevôľu. "Je to frustrujúce. Prečo len dva tímy prejavili záujem o únik? Je tu viacero menších tímov, ktoré by mali bojovať  o publicitu a nie pomáhať Quick-Stepu. Celé etapy sú potom len o jednom mužovi. O Marcelovi Kittelovi. Možno som naivný, je to moja prvá Tour, alebo možno skutočne chýba ostatným chlapcom motivácia. Prečo sa nepridelia unikajúcim nejaké body? Vyzval som všetkých jazdcov, ktorí budú chcieť ísť zajtra do úniku, aby prišli k autobusu nášho tímu," kriticky sa vyjadril pretekár Wanty - Groupe. Z Francúza možno skutočne hovorila mierna frustrácia, pretože nezískal ani len honor najbojovnejšieho jazdca. Ten získal Offredov kolega z úniku Elie Gesbert. Tento Francúz bol o dosť strohejší. "Nechceli sme sa nudiť. Čas v úniku neskutočne letí. Až do záveru sme mali energiu na to, aby sme pokračovali v našom úsilí. U šprintérskych tímov však bolo omnoho väčšie," povedal zamestnanec Fortunea.
 
No a za jazdcov, ktorí sa dostanú do permanencie až o pár dní, teda za GC jazdcov všetko zhrnul asi ten najkompetentnejší. Christopher Froome. "Je pekné, že po dni voľna neboli veci také bláznivé. Absolvujeme teraz pekné etapy. Pred tým ako narazíme na Pyreneje, získame ešte nejakú energiu k dobru. Zajtra to bude opäť šprintérsky deň. Veľkú úlohu počas neho by malo zohrať počasie, v opačnom prípade to bude v pohode. Preteky sú stále veľmi otvorené a očakávam ešte mnoho napätia," predpovedal po dnešku oddýchnutý líder tímu Sky.
 
 
Výsledky 10. etapy
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:01:00 120
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 50
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 25
4. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe 00:00 15
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 5
6. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. McLAY Daniel Fortuneo - Oscaro 00:00  
8. VANSPEYBROUCK Pieter Wanty - Groupe Gobert 00:00  
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 42:27:28 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:51  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:37  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:44  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:13  
9. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 03:06  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 275
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 173
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 150
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 140
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 89
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 73
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 60
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
3. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 18
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 17
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 42:29:30
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:28
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 06:44
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 13:21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16:42
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop