Po víťazstvách má Lefevere dobrú náladu, Kittel môže zostať v Quick-Stepe

12.7.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Aj v ďalšej šprintérskej etape sme videli obohranú pesničku. Na začiatku sa vytvoril malý únik, ktorý pelotón poľahky kontroloval, a na páske dominoval Marcel Kittel. A jeho štyri triumfy dostali do povznesenej nálady generálneho manažéra tímu Quick-Step Floors.   
 
Nemecký cyklista už vyrovnal svoj najlepší výkon na Tour, aj v roku 2014 vybojoval štyri etapy, ale teraz mu na to stačilo len desať dní. Marcel Kittel má tak nabehnuté na svoj životný výsledok na Starej dáme, ktorý môže korunovať aj zeleným dresom. "Myslím si, že nikdy som nebol silnejší, nikdy som sa necítil lepšie. Toto je moja najlepšia verzia, cítim sa veľmi dobre. Všetci musia vidieť, že v šprintoch predvádzame veľké sebavedomie, ide nám to výborne. Je skvelé, že sa mi podarilo zažiť takéto momenty počas kariéry. Dodáva mi energiu, keď vidím, že som sa dobre pripravil na TdF, vychádza nám tímová spolupráca a stále nie som unavený. Chcem získať zelený dres, ale ešte nič nie je isté. Stať sa môže čokoľvek, aj v posledných dvoch etapách."
 
Jeho víťazstvá nemohli nechať chladným Patricka Lefevera, ktorý prezradil tajomstvo úspechu svojho zverenca, a za tieto výkony nevylúčil ani možnosť, že Kittel bude jazdiť v belgickej zostave aj budúci rok. "Marcel je na Tour čerstvejší, pretože pred vrcholom sezóny nechcel ísť na Dauphiné alebo do Švajčiarska. Radšej zvolil mesačný vysokohorský kemp v Colorade, takže na budúci rok pôjdu asi všetci šprintéri do Colorada. Rozdiel je aj v tom, že chce začať šprintovať z druhého radu. Bojí sa, že bude na konci zablokovaný. Toto rozhodnutie prišlo v ten deň, keď mali kolíziu Sagan s Cavendishom, a som veľmi rád, že táto zmena taktiky sa nám vypláca. Tím ho dostane presne tam, kde si želá byť kilometer pred cieľom, a potom už je to len na ňom. Máme v tíme dvoch kvalitných šprintérov a myslím si, že Kittel a Gaviria môžu zostať v našom celku aj v budúcom roku. Keď vyhrávate množstvo pretekov, stojí vás to veľa peňazí, ale vždy som mal podobné problémy. Počas roka je veľký počet podujatí, nemôžete absolvovať sezónu len s jedným šprintérom. Ale zobrať dvoch šprintérov na Tour je nezmysel. Ak zostanú obidvaja v našom celku, Gaviria je o sedem rokov mladší, asi by išiel na Giro."  
 
 
kittel 2017 na prezentacii brakethrough media
Marcel Kittel pred novinármi (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Patrick Lefevere vie, že rovinaté etapy nemusia ponúkať veľké vzrušenie, ale to nie je chyba jeho dominantného šprintéra, ktorý je takmer neporaziteľný. "Všetci hovoria, že šprintérske etapy sú nudné. Ale nie je moja chyba, že Sagan, Cavendish a Démare sú už doma. Myslím si, že Kittel by aj tak porazil Cavendisha. V minulom roku nás britský jazdec vyškolil, ale teraz by to bola iná pesnička. Šprintérske etapy sú nudné, pretože do úniku sa dostane len málo jazdcov. Nie každý má na to, aby jazdil pred balíkom celý deň."
 
V cieli desiatej etapy bol veľmi sklamaný Michael Matthews, ktorému nevyšla koncovka a stratil dôležité body pre zelený dres. "Som zdevastovaný, to je to správne slovo. Myslím si, že normálne tu jazdíme veľmi dobre, ale desiata etapa nám nevyšla, hoci sme v nej potrebovali uspieť. Ak chcete získať zelený dres, musíte jazdiť konzistentne. Doteraz sa mi to darilo, ale včera nie, preto som sklamaný. Presvedčil som sa, že ak chcem vyhrať bodovaciu súťaž, bude to ešte dlhá cesta. Na konci nám nefungovala tímová spolupráca, musíme si pozrieť, kde sme urobili chybu. Neviem, či nám chýbala komunikácia alebo sme sa jednoducho nedostali na tú pozíciu, kde sme chceli byť, ale stálo ma to miesto v tom 10 a dôležité body. Možno sa musíme sústrediť len na samotný hromadný špurt, a nie plytvať energiou na rýchlostných prémiách."
 
V rovinatých etapách sa zatiaľ márne snaží presadiť tím Kaťuša - Alpecin, hoci podľa športového riaditeľa José Azeveda robia všetko správne a ich cyklisti si plnia svoje povinnosti. "Náš tím zaujímajú iba víťazstvá. Preto sú našim cieľom etapové triumfy. Aj v desiatej etape sme prevzali zodpovednosť v balíku, Tiago Machado odviedol skvelú prácu. Vo finále dostaneme Alexandra do potrebnej pozície, ale keď začne šprintovať, objaví sa niekoľko rýchlejších jazdcov. Napriek tomu sa nevzdávame, nikto nemôže povedať, že Marcel Kittel je neporaziteľný. Zostávame motivovaní a pozitívne naladení. V našom tíme sú len profesionáli, ktorí sa chcú presadiť na Tour de France, preto budeme bojovať o etapový triumf až do konca."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo zostrih 10. etapy z GoPro kamier
 
 
V špurte desiatej etapy sa opäť predviedol Nacer Bouhanni, ale v negatívnom zmysle. Francúzsky jazdec dostal pokutu dvesto frankov za to, že sedem kilometrov pred cieľom sa ohnal rukou na jazdca z tímu Quick-Step Floors, ktorý do neho jemne ťukol. A Bouhanni predviedol nebezpečný manéver aj pred samotným špurtom, keď sa snažil blokovať pozíciu zástupcovi spomínaného belgického tímu. Stále tak platí, že Bouhanni sa ukazuje na Tour len nešportovým správaním, výsledky mu chýbajú. 
 
Jazdci na celkové poradie sa musia dostať cez dva šprintérske dni, kým sa opäť rozbehne bitka o žltý dres. Chris Froome premýšľa najmä nad netypickou trinástou etapou, ktorá je veľmi krátka a môže vyprodukovať množstvo útokov. "Preteky sú stále veľmi tesné, nič nie je rozhodnuté. Doterajší priebeh nás presvedčil, že sa môže stať čokoľvek. Zoberme si Alberta Contadora, ktorý má za sebou ťažké etapy a stratil už päť minút. Ale ako poznáme jeho jazdecký štýl, nikdy sa nevzdáva a nemá strach podniknúť aj veľmi dlhý útok. Preto nebudem prekvapený, ak práve Alberto zaútočí v piatok hneď na prvom stúpaní. Ako tím sa na to pripravujeme. Stále mám v hlave minuloročnú Vueltu a pätnástu etapu, ale bol to moment, z ktorého sme sa poučili. Myslím si, že tu máme lepší tím ako na tej Vuelte, preto bude veľmi ťažké, aby sa znovu objavil podobný scenár. Samozrejme, v piatok to bude náročná previerka, na ktorú budem stopercentne koncentrovaný. Ale toto je Tour a stať sa môže čokoľvek, nikdy nemôžete poľaviť." 
 
 
Výsledky 10. etapy
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:01:00 120
2. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 50
3. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 25
4. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe 00:00 15
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 5
6. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
7. McLAY Daniel Fortuneo - Oscaro 00:00  
8. VANSPEYBROUCK Pieter Wanty - Groupe Gobert 00:00  
9. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
10. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 42:27:28 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:51  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:37  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:44  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:13  
9. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 03:06  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 275
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 173
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 150
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 140
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 89
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 73
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 60
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
3. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 18
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 17
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 42:29:30
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:28
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 06:44
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 13:21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16:42
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop