Menšia roztržka v Sky, Vaughters je nahnevaný na rozhodcov, Contador ide na etapu

14.7.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Prvá pyrenejská etapa videla veľmi rýchle výstupy na Balés a Peyresourde, ale všetko dôležité sa odohralo až na záverečných tristo metroch. Okrem finálneho šprintu sa diskutovalo aj o konflikte v tíme Sky a dvojakom metri rozhodcov, ktorí udelili trest Uránovi a Bennettovi, ale Bardet zostal bez penalizácie.
 
Najdôležitejšiu časť etapy ovládol tím Sky. Na posledných kopcoch nastavila britská zostava vysoké tempo, z ktorého sa nedalo atakovať, a vďaka tomu zostala na čele pretekov len hŕstka favoritov. Na Port de Balés bol vyrovnaný rýchlostný rekord z roku 2014, aj Thibaut Pinot prebehol cez toto HC-stúpanie za 32:52. Veľmi rýchlo sa išlo aj na Col de Peyresourde, na ktorý sa vybehlo za 26:45, čo je rovnaký čas, aký dosiahla skupina najlepších s Wigginsom a Froomom v roku 2012, a podobný výkon tu predviedli v sezóne 2007 aj Contador s Rasmussenom.
 
Britská zostava však z toho veľa nevyťažila, čo prekvapilo aj športového riaditeľa tímu Nicolasa Portala: "Vždy je sklamaním, keď stratíte žltý dres a nejaký čas, niekedy plány nevyjdú podľa predstáv. Ale nie je to koniec sveta. Je to stále veľmi tesné a splnilo sa želanie organizátorov, aby to boli otvorené preteky. Ale je v tom aj niečo pozitívne, že nemusíme v ťažkej trinástej etape obraňovať vedúcu priečku. Bude to veľmi rýchla previerka."
 
Francúzsky zamestnanec britskej zostavy musel vysvetľovať aj správanie Mikela Landu, ktorý akoby útočil na etapový triumf, kým Froome sa trápil. Ale podľa neho to nie je žiadna kauza. "Nebol som nahnevaný na Mikela. Nevedel, že Froome mal problémy, ale snažil sa získať bonusové sekundy. Keď sa preteky rozbehnú a vy máte dvoch jazdcov vysoko v poradí, môže to nabrať zaujímavé obrátky. Ale na druhej strane máte k dispozícii o jednu možnosť naviac."
 
Chybu si nepripúšťa ani samotný Mikel Landa, no španielsky pretekár bol trošku zatrpknutý, že nemohol ísť cielene za etapovým triumfom. "Posledných dvesto metrov sa šprintovalo o etapový triumf, vtedy sa zameriavate len na úspech, nemyslíte na nič iné. Podľa mňa som neurobil niečo zlé. Ak by som naozaj išiel na etapu, vo finále by som sa pohyboval viac vpredu. Ale cítil som sa dobre, takže som mohol vyhrať, ak by som dostal povolenie." Chris Froome tak prežil v tejto pyrenejskej etape deja vu, keď v tíme Sky pomocník ukázal lepšiu formu ako líder. Ale teraz bol na druhej strane rieky.
 
 
 
landa 2017 tdf ilustrak skyf
Mikel Landa (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Aj v dvanástej etape sa dostali k slovu rozhodcovia, ktorí udelili penalizáciu Uránovi a Bennettovi, no  Jonathan Vaughters nevedel pochopiť, prečo za rovnaký incident nedostal trest aj Bardet. "Hneď po etape sme boli informovaní, že Rigoberto bol penalizovaný za to, že prijal fľašu približne šesť kilometrov pred cieľom. Náš pôvodný protest bol založený na tom, že rozhodcovia si mysleli, že ten človek bol spojený s naším tímom, ale nebolo to tak. Bola to osoba, ktorý pracuje pre francúzsku pobočku Cannondale a nemá nič spoločne s našou organizáciou. Tento chlapík to urobil na vlastnú päsť. Predpokladali sme, že práve preto sme dostali trest, ale šéf rozhodcov nám povedal, že je jedno, či jazdec zoberie fľašu v nepovolenej zóne od člena tímu alebo od diváka, stále je to nepovolená pomoc. Preto sme zvedaví, prečo nedostal trest aj Romain Bardet, ktorý prijal fľašu od rovnakých ľudí ako Bennett, ktorý potrestaný bol. Tour de France by nemali rozhodovať fľaše vody."
 
Podľa Vaughtersa im rozhodcovia odpovedali, že nevedia posúdiť, či sa Bardet z fľašky naozaj napil. Pretekári nemajú dovolené prijať žiadne občerstvenie dvadsať kilometrov pred cieľom, no v horských etapách môže byť udelená výnimka. Tento incident sa odohral šesť kilometrov pred páskou.
 
Romain Bardet si užíval svoj etapový triumf a predpovedal, že nasledujúca previerka môže byť ešte náročnejšia. "Bude to krátka etapa a je zrejmé, že organizátori chcú mať bláznivý deň. V každom prípade to bude veľký boj. Možno to bude ešte náročnejšie ako včerajšia etapa. Myslím si, že tím Sky nie je spokojný, ako dopadol finiš na Peyragudes, preto sa budú sústrediť, aby znovu získali žltý dres. Vidíme, že favoriti jazdia v kopcoch približne na rovnakej úrovni, ale teraz môžu nastať veľké rozdiely, pretože Astana má poriadnu smolu a nemá veľmi silný tím, no vlastní žltý dres. Dnes to môže byť veľmi vzrušujúce."  
 
 
bardet 2017 tdf atak cdtf
Roman Bardet sa blíži do cieľa 12. etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Prechod cez vyzývavé pyrenejské stúpania prekonal v ťažkostiach Jakob Fuglsang, ktorého veľmi trápili bolesti v ľavej ruke. "Som úplne prázdny. Prvú časť etapy som sa snažil jazdiť v hlavnom balíku, ale potom to už bolo na mňa priveľa. Moje zranenia mi viac nedovolili bojovať v celkovej klasifikácii. Prežil som veľmi ťažký deň. Na pretekoch chcem pokračovať, uvidíme, ako zvládnem trinástu etapu."
 
Alberto Contador dostal definitívnu stopku v celkovom poradí a nezostáva mu nič iné, ako sa sústrediť na čiastkové ciele. "Bol to veľmi náročný deň. Snažil som sa zostať pri najlepších, ale nebolo jednoduché udržať tempo ostatných favoritov. Ale je to normálne, že som mal takéto problémy, pretože ráno som sa cítil hrozne po mojich pádoch a etapa bola veľmi dlhá s veľkým prevýšením. Keď som zaútočil, chcel som trošku okresať vedúcu skupinu, lebo tím Sky tam mal veľa jazdcov. Ale v konečnom dôsledku som stratil veľa času a teraz sa môžem sústrediť na etapový triumf. Nie je to otázkou času, kedy sa zlepším, jednoducho nemám potrebnú formu, aby som mohol bojovať v klasifikácii. Odteraz budem sledovať bitku o titul z úzadia." 
 
Do poradia už neprehovorí ani Nairo Quintana, kolumbijský cyklista nemá takú výkonnosť, akú očakával po Gire. "Bojoval som zo všetkých síl, ale moja výkonnosť nie je dobrá. Keď som vypadol zo skupiny favoritov, vedel som, že stratím dosť času, ale nakoniec to nebolo až také zlé. Momentálne nemôžem plánovať ani útok na etapu, lebo potrebujem získať späť svoju formu. Ale Tour je dlhá, môže sa to stať. Prvýkrát som vyskúšal double Giro - Tour. Nevyšlo to. Na budúcu sezónu sa pripravíme svedomitejšie na Starú dámu a prídeme v plnej forme. Myslel som, že účasť na Gire bude správnym riešením, ale v kontexte s TdF to tak nebolo." 
 
 
Výsledky 12. etapy
1. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 5:49:38 120
2. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:02 50
3. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:02 25
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:05 15
5. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:07 5
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:13  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:22  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:27  
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:27  
10. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 01:28  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
astana
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 52:51:49 25
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:06  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:25  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:41  
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:13  
7. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 02:55  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 04:01  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 04:24  
10. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 04:51  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 352
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 222
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 171
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 97
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 94
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 70
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 32
3. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
4. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 24
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 52:54:02
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:38
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 06:00
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 12:01
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 17:14
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 20:48
 
 
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop