Reakcie po 14. etape: Matthewsov splnený sen a Froomove príjemné prekvapenie

15.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Po náročných pyrenejských kopcoch prišla vo Francúzsku na rad klasikárska etapa. Predpovede boli jasné, dnes mal vyhrať jazdec, o ktorom je počuť hlavne počas jari. A aj sa tak stalo, najsilnejší bol dnes Michael Matthews, ktorý si víťazstvom splnil svoj sen. Po dojazde bol milo prekvapený aj Chris Froome, ktorý absolútne počas takejto etapy návrat žltého dresu nečakal.
 
 
Ráta sa každá sekunda
 
Chris Froome si môže po dnešnom dni poriadne vydýchnuť. Včera hovoril o tom, že si užíva pocit toho, keď nemusí brániť líderský post. Brit je ale úprimne povedané na takúto formu stresu skôr zvyknutý. "Je to pekné prekvapenie. Nemyslel som si, že dnes, v takejto etape získam nazad to, čo som stratil. Je to ale len vďaka spolujazdcom, ktorí dnes pracovali úplne perfektne. Jazdili sme vždy na čele a získať dvadsať sekúnd je úžasné. Počíta sa všetko, tento ročník sa bojuje o každú sekundu," načal svoju výpoveď jazdec Sky, ktorý zvlášť pochválil Michala Kwiatkowského. "Pamätám si tento dojazd spred dvoch rokov, všetky tie úze cestičky  a zákruty. No vďaka nášmu tímu som to zvládol. Asi posledných 500 metrov som počul ako Michal  kričal, aby som šiel, šiel, šiel. Mám tam medzeru, trhá sa to, tak choď, choď. Bolo úžasné ho počúvať," skladal poklonu exmajstrovi sveta Froome. Líder britského projektu tiež predpovedal zajtrajšok. "Ak sa pozrieme na včerajšiu etapu, ktorú sa snažila ovládať Astana, bolo tam priveľa útokov. Zajtra to bude opäť tuhý boj, ale pokúsime sa urobiť preteky pokojnejšími," dodal na záver africký rodák. Opäť sa teda môžeme tešiť na strojových chlapcov v bielych dresoch.
 
Po roku 2016 si víťazstvo na Starej dáme opäť vychutnal Michael Matthews. Predetapových prognózach patril medzi najväčších favoritov, ak nebol vôbec najväčší z nich. A opäť sa prognózy potvrdili. Austrálčan vyhral. "Bolo to presne tak, ako sme očakávali. Vedel som, že na konci dňa budem mať pri sebe minimum spolujazdcov. Je to sladké víťazstvo. Naposledy som tu bol pred dvomi rokmi, ešte pred štartom pretekov som sa konkrétne na túto etapu zameral, ale skončil som so štyrmi zlomenými rebrami. Vrátiť sa sem a vyhrať tu je preto ako splnený sen," hovoril šťastný jazdec Sunwebu. A šťastný môže byť ešte pre niečo. Hrôzostrašný trojciferný náskok v bodovačke, ktorý mal pred ním Marcel Kittel, dokázal znížiť už len na cifry dve. 99 bodov vyznie stále veľmi zle, ale ani boj o zelený dres ešte nemusí byť nudný. Z víťazstva svojho kolegu sa veľmi tešil aj Warren Barguil. "Je to fantastické! To, že Michael vyhral znamená veľa pre celý náš tím. Včera niektorí chlapci šetrili energiu, samozrejme na čele s Michaelom, len aby sa dnes mohol stretnúť s Thomasom De Gentom a vyhrať," podporil kolegu držiteľ bodkovaného dresu, o ktorý dnes teda mladý Francúz prísť rozhodne nemohol. A bol by v tom asi už len čert, ak by vôbec prišiel.
 
 
matthews 2017 tdf triumf sunf
Michael Matthews sa dočkal triumfu (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
V roku 2015 videla Tour de France skutočne dojazd v meste Rodez. Veľmi tesne vtedy zvíťazil dnes druhý Greg Van Avermaet. Tento deň si pamätá celkom presne aj každý slovenský fanúšik. Belgičan vtedy porazil Petra Sagana. "Zo začiatku to teda vôbec nebolo ľahké. A potom sa pretekalo až do konca. Urobili sme všetko tak ako sme mali, žiaľ, mali sme zničiť ešte jedného chlapíka, ktorý bol silnejší. Naozaj sa ukázalo, že cyklistika môže byť aj jednoduchá," zjednodušil celý náročný šport Avermaet. "Pred Tour sme mali dva ciele. Úspech Richieho a moje etapové víťazstvo. Snažili sme sa a budeme sa aj naďalej. Záver bol dnes dosť ovplyvnený aj vetrom. Dvaja Belgičania Naesen i Gilbert odviedli dobrú prácu a ani ja som nebol na tom najhoršie. Matthews ale dnes ukázal extrémnu silu a zaslúžil si vyhrať," dodal na záver pravdivo jazdec BMC.
 
 
Nie až taká katastrofa
 
Mnohí by si mysleli, že po dnešku bude najsmutnejším pretekárom vo Francúzsku Fabio Aru. Talian ale hlavu nestráca, vie, že ešte nič nekončí. "V poslednom kilometri som bol príliš ďaleko. Snažil som sa to dohnať, ale nepodarilo sa to. To nič, čo sa stalo dnes mne, sa môže stať zajtra niekomu inému. Najdôležitejšie je to, že sme v závere ukázali veľkú bojovnosť. Strata dresu až takou zlou správou nie je. Ak sa pozrieme na to, čo nás ešte čaká, všetko je otvorené," prekvapil tak trochu jazdec Astany. Povedal tiež, že zajtra to bude ťažké, no už sú jednou nohou v pondelku, teda jednou nohou už oddychujú. Zaujímavá situácia nastala aj pri otázke pre Michaela Valgrena. Aruov kolega ani netušil, že jeho líder stratil dres. "Dojazd som poznal vďaka dvom rokom dozadu. Bolo to chaotické a každý hral tak trochu lotériu. Aby som bol úprimný, čo sa stalo s Fabiom netuším, bolo to naozaj dosť hektické," dodal dánsky pretekár.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Veľkú chuť pretekať a vyhrať dnes ukázal aj Thomas De Gent. A ukázať ju plánuje minimálne ešte raz. "Ísť do úniku bola dnes jediná šanca ako zvíťaziť. Vedel som, že Matthews a Avermaet budú dnešok kontrolovať, takže som skutočne išiel do úniku. Boli sme tam ale len piati a s minimálnym náskokom. Nevyšlo to, ale čaká nás ešte týždeň pretekania a určite ešte budem útočiť. Tour de France bola mojím hlavným cieľom tohto roka, takže sa musím pokúsiť  vyhrať," nevzdával sa jazdec Lotta Soudal, ktorý bol dnes odmenený honorom najbojovnejšieho pretekára. Veľmi konzistentné výkony podáva aj sublíder afrického projektu Dimension Data Edvald Boasson Hagen. Pre skúseného 30-ročného pretekára to bolo dnes už tretie pódiové umiestnenie. "Chlapci odviedli výbornú prácu. Do finále ma priviedli vo výbornej pozícii. Snažil som sa ísť jednoducho, ale potom sa vytvorila medzera, ktorú som chcel zatvoriť. Neskôr už bolo veľmi neskoro bojovať o vavrín. To, že vyhral Matthews prekvapením nie je. Bol favoritom a počas celého dňa tak aj jazdil. Moja forma je taktiež dobrá a verím, že ju ešte budem môcť predviesť," povedal pre web svojho tímu Viking, ktorý dnes finišoval tretí.
 
Na stupne víťazov síce nedosiahol, ale etapa určená skutočne skôr pre klasikárov výborne sadla aj jazdcovi Quick-Step Floors Philippovi Gilbertovi. "Viezol som sa v balíku a čakal som. V závere sa to trochu otvorilo a keď nastúpil Naesen, chytil som sa ho. Bolo to o načasovaní, počkáte dlhšie a nebudete mať dostatočnú rýchlosť. Nastúpite skôr a predbehnú vás, pretože stratíte silu. V špurte som dal do toho všetko, takže som spokojný," hovorí Belgičan. Fyziológiu jeho chrbta si mohol preštudovať Jay McCarthy, ktorý finišoval tesne za ním. "Vedel som, že dnes budem mať na vystrelenie len jednu guľku Tou guľkou bol posledný kopec. Celý deň som musel jazdiť rozumne a vyhýbať sa zbytočným pohybom, ktoré by ma oberali o energiu. Tím urobil perfektnú robotu a chránil ma počas celého dňa. V ideálnom svete som mohol byť v závere v o čosi lepšej pozícii, ale nebola až taká zlá. S výkonom i piatym miestom, ktoré som získal som spokojný," pochválil sa na záver austrálsky člen nemeckého tímu Bora - Hansgrohe.
 
 
Výsledky 14. etapy
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 4:21:56 120
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 50
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:01 25
4. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:01 15
5. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:01 5
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:01  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:01  
8. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:01  
9. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:01  
10. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:05  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 59:52:09 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
5. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:17  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:26  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:22  
9. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 05:09  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:37  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 373
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 274
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 187
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 128
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 115
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 94
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 36
3. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 33
4. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
5. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 28
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 59:54:11
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:07
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 08:54
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 14:50
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 20:11
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 33:29
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop