Tím Sky bol pripravený na rozdiely v Rodeze, Astana je teraz pokojnejšia

16.7.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
V štrnástej etape sa opäť menil majiteľ žltého dresu, výbušný finiš prekvapujúco nezvládol Fabio Aru a ponúkol darček Chrisovi Froomovi. Preto sa objavili v cieli špekulácie, či sa Astana nezbavila maillot jaune účelne.     
 
Fabio Aru na záverečných päťsto metroch stratil na Frooma značných 25 sekúnd a spoločnosť Dimension Data uviedla, že britský cyklista išiel na krátkom kopci takmer o sedem kilometrov rýchlejšie ako jazdec tímu Astana. Bolo vidno, ako Froome upaľuje do cieľa zo všetkých síl a dúfa, že sa rozdelí hlavná skupina. A nakoniec to dopadlo pre neho ideálne.
 
Taliansky borec vysvetľoval svoje zlyhanie zlou pozičnou jazdou. Potvrdil to aj jeho kolega Michael Valgren, ktorý uviedol, že vo finále mali vpredu len troch jazdcov, preto bolo ťažké udržať sa na čele pretekov a ani títo traja nejazdili kompaktne. Na druhej strane Greg le Mond považuje Aruovu stratu za známku únavy a v cieli burcoval tím Sky, aby to využil a zaútočil na Astanu v pätnástej etape. Mikel Landa mal na to pragmatickejší pohľad a podľa neho kazašský tím stratil žltý dres úmyselne, aby nemal na sebe veľký tlak pred nasledujúcimi etapami.
 
Športový riaditeľ Astany Guiseppe Martinelli to nepovažuje za veľkú tragédiu: "Videl som, že pred cieľovým stúpaním je Fabio vzadu, ale bolo zbytočné mu prízvukovať, aby sa snažil posunúť hore, pretože sa išlo nesmierne rýchlo. Jazdci ako Van Avermaet alebo Gilbert išli naplno, preto to bolo veľmi náročné, aby sa mohol predrať dopredu. Ak prídete na takýto kopec v zadnej časti balíka, ľahko sa stane, že zaknihujete manko. Jeho strata sa zdá byť veľká, ale verím mu, že v kopcoch to dokáže zobrať späť na svoju stranu. Je mi to ľúto, že sme stratili čas, ale nie je to žiadna dráma. Ak mal byť toto náš zlý deň, tak ostatným celkom sa to môže takisto prihodiť. Verím, že Fabio bude silný v Alpách. Teraz má v rukách preteky tím Sky a my môžeme jazdiť uvoľnenejšie."     
 
 
tdf 2017 etapa 13 favoriti 1 cdtf
Favoriti počas etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Chris Froome bol veľmi šťastný, že sa znovu dostal na líderskú pozíciu, žltý dres v takomto pokročilom štádiu pretekov mu musel chýbať. A zároveň vyslal tajný odkaz aj pre Mikela Landa, že na maillot jaune vo vlastnom tíme sa neútočí. Športový riaditeľ tímu Nicolas Portal priznal, že na finále boli pripravení a čakali, že niektorí z favoritov zostanú vzadu. "V trinástej etape sa nám nepodarilo získať čas na hlavných Froomových súperov, preto sme to chceli skúsiť aj v  meste Rodez. V roku 2015 sme zistil, že je to zložitý finiš, ktorý môže rozdeliť hlavnú skupinu. Takže sme chceli jazdiť na čele balíka hneď za tými pretekármi, ktorí budú bojovať o etapový triumf. Ešte pred záverečným kopcom sme zistili, že Aru je vzadu, preto sme chceli dostať Frooma do čo najlepšej pozície. Vedeli sme, že nevyhráme etapu, ale je pre nás úžasné a neočakávané, že sme získali na Arua až 25 sekúnd."
 
Menšiu stratu získal aj Simon Yates, britský cyklista povedal, že terajší dojazd v Rodez bol komplikovanejší ako ten pred dvomi rokmi. "Stratil som nejaký čas na pretekárov, ktorí finišovali na čele pretekov, ale nemohol som urobiť viac. Išlo sa veľmi rýchlo a bolo to náročnejšie ako pred dvomi rokmi, hoci som tento dojazd už poznal. Tentoraz vo finále fúkal vietor, ako tím ste museli tvrdo pracovať ďaleko pred cieľom. Ak bol na trati nejaký nebezpečný moment, museli ste sa posunúť na čelo balíka. Stále sa cítim veľmi dobre, ale už som unavený, no to platí o všetkých pretekároch. Myslím si, že väčšina cyklistov je rada, že máme za sebou väčšinu ťažkých etáp. Ak sa mi podarí udržať tieto pocity až do Paríža, budem šťastný."     
 
Podľa predpokladov najlepší špurt do kopca predviedol Michael Matthews, ale austrálsky cyklista priznal, že nie je jednoduché jazdiť v úlohe hlavného favorita na etapový triumf. Najskôr vám nikto nepomôže pri kontrole utečencov, a potom vám sťažia samotné finále. "Bolo to pre nás náročné, pretože všetci sa na vás pozerajú, že je to vaša etapa. No nespočívalo to v tom, že sa na vás vo finále zavesia a čakajú, čo urobíte, ale snažia sa dostať pred vás a znepríjemniť vám cestu do cieľa, aby ste to mali ťažšie. Ale mal som dobré nohy, aby som si ustriehol pozíciu a začal šprintovať v pravej chvíli. Mali sme dohodu s tímom BMC, pretože sme mali rovnaký cieľ. Povedali sme si, že budeme držať spolu a vo finále si udržíme na čele pretekov. Finále bolo hektické, ale mne veľmi pomohlo, že som mal pri sebe Nikiasa Arndta. Neviem, či ešte niekto mal pri sebe kolegu na rozhodujúcom stúpaní."   
 
Športový riaditeľ tímu Ag2r Julien Jurdie upozorňuje na pätnástu etapu, ktorá má potenciál na vytvorenie istých rozdielov, čo môže využiť Romain Bardet. "Začiatok a koniec etapy je veľmi ťažký. Je to nebezpečný profil, ktorý nemusí vytvoriť rozdiely, ale ak sa niektorý z favoritov dostane do problémov, škody môžu byť veľké. Preto musia byť všetci pripravení na sto percent. Astana by mala veľký problém s kontrolou tejto etapy, tím Sky môže z toho urobiť pokojnejšiu záležitosť. Myslím si, že britská zostava bude dobre striehnuť na to, kto sa dostane do úniku. Romain Bardet prichádza do svojej domoviny. V hlave má množstvo nápadov, dnes to môže byť jeho šou. Ak chce získať nejaký čas na konkurentov, nesmie útočiť náhodne, ale musí predviesť jeden kvalitný úder. Aj keď bude náročné vytvoriť selekciu, v cieli sa bude počítať každá jedna sekunda."  
 
 
Výsledky 14. etapy
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 4:21:56 120
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 50
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:01 25
4. GILBERT Philippe link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:01 15
5. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:01 5
6. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:01  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:01  
8. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:01  
9. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:01  
10. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:05  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 59:52:09 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
5. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:17  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:26  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:22  
9. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 05:09  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 05:37  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 373
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 274
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 187
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 128
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 115
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 94
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 36
3. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 33
4. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
5. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 28
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 59:54:11
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:07
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 08:54
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 14:50
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 20:11
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 33:29
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop