Konflikt Matthews - Degenkolb zostal bez odozvy, Bennett je zdrvený

19.7.2017, 07:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Šprintérsky súboj medzi Matthewsom a Degenkolbom mal svoju dohru v cieli, nemecký jazdec zaútočil na svojho súpera. Ale tím Trek - Segafredo sa snažil všetko upokojiť. Z pretekov musel odstúpiť ďalší jazdec na celkové poradie, choroba zastavila Georga Bennetta.
 
Po včerajšom dojazde bol veľmi frustrovaný John Degenkolb, ktorý sa sťažoval na to, že Michael Matthews mu pred páskou skrížil cestu. A v hneve chytil svojho súpera pod krk. Rozhodcovia tento incident nepotrestali nijakou pokutou a v platnosti ponechali aj výsledky etapy, pod nich bol šprint austrálskeho cyklistu v poriadku.    
 
Športový riaditeľ celku Trek - Segafredo Luca Guercilena tým považuje celú záležitosť za uzavretú. "Na zázname sme videli, že John tam mal priestor, ale keď jazdíte šesťdesiatkou, aj malé vybočenie vás môže ohroziť a môže vás to nahnať do bariéry. Myslím si, že o podobných incidentoch má rozhodovať jury, urobili tak a je to v poriadku. Pravdepodobne sa zhodli na tom, že John mal vo finále priestor, a my tu nie sme na to, aby sme to ešte viac hrotili. Samozrejme, rozumiem Johnovmu rozhorčeniu, pretože mal rýchlosť, aby vyhral etapu. Jury rozhodla, je to koniec tohto príbehu." Americká zostava musela po skončení etapy riešiť aj ťažký pád Jarlinsona Pantana, ktorý sa ocitol na zemi práve v tom čase, keď na pelotón uderil silný bočný vietor. Vyšetrenia nakoniec ukázali, že kolumbijský jazdec nemá nič zlomené, ale má značne dobitú ľavú stranu tela.
 
Michael Matthews sa bráni, že neporušil žiadne pravidlá, a následne on poukázal na Johna Degenkolba, že po dojazde na neho zaútočil. "V cieli ma chytili pod krkom. Všetci to videli, som zvedavý, čo s tým urobia. Nebolo to športové gesto. Z môjho pohľadu som neurobil nič zlé. Keď som začal šprintovať, držal som líniu. Neviem, prečo sa cíti poškodený. Ak by som urobil niečo zlé, jury by ma potrestala."
 
 
matthews 2017 tdf podium sunf
Michael Matthews na pódiu po triumfe (© Cor Vos | Team Sunweb)
 
 
Veterná previerka mohla byť výhodou pre Alexandra Kristoffa, ale nórsky borec doplatil na náročný začiatok etapy a zlú pozičnú jazdu v rozhodujúcom okamihu. "Mal som problémy už počas úvodnej kopcovitej časti, aby som udržal tempo balíka. Potom na konci začal tlačiť na pílu tím Sky, vo vetre sa rozdelil pelotón a ja som sa ocitol vzadu. Síce sa mi podarilo posunúť výrazným spôbom dopredu, ale už nie do vedúcej skupiny. Je to škoda, lebo som sa cítil pomerne silný, no zaplatil som na krátke kopce na začiatku etapy. Pri takomto štarte zvyčajne bojujem o udržanie pozície v balíku."
 
V sedemnástej etape prežil komplikácie Dylan Groenewegen, ktorý dokáže jazdiť vo vetre, ale holandský jazdec to nemohol predviesť, pretože z pelotónu vypadol už na prvom kopci. "Keď sme vypadli z hlavnej skupiny, museli sme len čakať, či sa nám podarí vrátiť sa späť. Ale tím Sunweb nasadil tvrdé tempo a nezvládli sme to. Vedeli sme, že na prvom kopci môžeme mať problémy. Urobili sme všetko, čo bolo v našich silách, ale už sme zostali za pelotónom. Možno je to moja premárnená príležitosť, no nemohol som urobiť viac. Úvodnú časť sme absolvovali úplne naplno, ale ani to nestačilo."
 
Po skončení etapy bola v tíme Lotto - Jumbo pochmúrna nálada najmä z toho dôvodu, že preteky opustil George Bennett. Novozélandský jazdec mal na dosah umiestnenie v Top 10, ale plány mu skrížila choroba. "Dostal som sa do problémov na takých miestach, kde by ma to nenapadlo. Cítil som sa úplne slabý a prázdny. Trpel som na úplne jednoduchom profile. Mal som pocit, že od začiatku šprintujem, ale ja som sa prepadal len ďalej a ďalej. Je to zničujúci pocit opustiť Tour a najhorsí moment pre cyklistu." Športový riaditeľ celku Nico Verhoeven povedal, že Bennett ochorel už v pondelok večer a včera ráno mal horúčku. Ak by to bol pokojný deň, mal šancu etapu prežiť, ale od začiatku sa jazdilo veľmi tvrdo.
 
Na pretekoch už nepokračuje ani Philippe Gilbert, ktorého zastavili žalúdočné problémy, a z tímu Quick-Step Floors prichádzajú informácie, že najlepšie na tom nie sú ani Zdeněk Štybar a Julien Vermote, ktorí včera prežili krušné chvíle pri podpore Marcela Kittela na začiatku etapy. A podľa všetkého v najlepšom stave sa nenachádza ani samotný líder bodovacej súťaže. 
 
Tour de France čakajú už len dve horské predstavenia, Greg LeMond tvrdí, že sa bude rozhodovať len v tej druhej z nich. "Podľa mňa to všetko smeruje na Izoard, kde uvidíme veľkú bitku medzi favoritmi o celkový titul. Doteraz sme nemali možnosť sledovať žiadnu horskú etapu, v ktorej by kandidáti na titul bojovali proti sebe od začiatku do konca. Na Peyragudes rozhodli len záverečné stovky metrov. Sedemnásta etapa nie je veľmi výbušná, hoci Croix de Fer je veľmi ťažký kopec a Galibier veľmi dlhý, ale bude tu náročné získať čas na Frooma. Podľa mňa sa bude čakať až do poslednej horskej etapy. Na Galibieri sa bude jazdiť konzervatívne a všetci sa budú sústrediť na Izoard."
             
 
Výsledky 16. etapy
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 3:38:15 120
2. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 50
3. DEGENKOLB John link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:00 25
4. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:00 15
5. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 5
6. KEUKELEIRE Jens ORICA - Scott link ikonka 00:00  
7. GALLOPIN Tony Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:00  
9. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe 00:00  
10. HARDY Romain Fortuneo - Oscaro 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 68:18:36 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
5. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:17  
6. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
7. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:03  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 06:00  
9. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 06:05  
10. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 06:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 373
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 344
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 204
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 143
6. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 140
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 117
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 38
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 38
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 33
5. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 28
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 25
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 68:20:38
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 03:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 12:30
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 18:26
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 26:17
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 28:08
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop