Reakcie po 18. etape: Froome sa sústredí na Marseille a Urána, Bardet sa skoro udusil

20.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Posledná horská etapa na tohtoročnej edícii Tour de France priniesla presne to, čo sa čakalo. Posledné pokusy vyzliecť Chrisa Frooma zo žltého dresu. Ten ale nezaváhal a jeho myseľ sa sústredí už len na francúzsku riviéru a na Kolumbiu, vďaka Rigobertovi Uránovi, ktorého považuje v časovke za najväčšieho súpera. Pocit nedostatku kyslíka zažil zase Romain Bardet, a to doslova.
 
 
Najťažšie pohorie OK
 
Organizátori Tour sa tento rok rozhodli prezentovať svetu všetkých päť najväčších francúzskych pohorí. Najmenej obľúbené sú pre Chrisa Frooma Alpy. Ani najväčšie európske hory ale Britovi neuškodili, podľa jeho slov práve naopak. "Som šťastný, že som sa cez Alpy dostal bez problémov. Vždy sú pre mňa ťažšie ako ostatné hory. Teraz čakám, čo sa stane v Marseille. Urobím maximum, aby som vyhral celú etapu a získal istotu. Bude to veľmi rýchlych 22 kilometrov," uvažoval rodák z Afriky. "Dnešná etapa bola ťažká, ale to že taká bude, vedel každý. Získal som dve sekundy na Rigoberta Urána, čo je fajn, pretože práve on bude v časovke mojím najväčším súperom. Nejaké bonusové sekundy naopak získal Romain Bardet, na ktorého si ešte budem musieť dať pozor. Všetko je stále veľmi otvorené," dodal líder Sky. Brita ale skutočne môže obrať o štvrtý titul na Starej dáme už len veľká dávka smoly. Napríklad technické problémy. Z favoritov je bezpochýb tým najlepším mužom v boji proti času, a tak to ostatní budú mať veľmi náročné, pričom slovo veľmi je v tomto prípade prislabé.  
 
Ak nie je najšťastnejším pretekárom dnešného dňa Froome, ktorý obhájil žlté tričko, tak je ním Warren Barguil. Francúz vyhral druhú etapu, pričom táto mala prívlastok kráľovská alpská, ak nebola kráľovská vôbec celých pretekov. "Nebolo ľahké to dnes zrealizovať. Chcel som získať minimálne jedno miesto v GC, a to odtrhnutím Contadora. Útočil som, ale vlastne som ani poriadne nevedel, koľko jazdcov je ešte na čele. Keď som dobiehal Gallopina, myslel som si, že je posledný. Ale potom tam bol ešte Atapuma. Vlani som ho nedokázal poraziť na Okolo Švajčiarska, takže som mu to chcel vrátiť. Napokon som zvíťazil a je to výnimočné, navyše som sa posunul v GC," rozplýval sa šťastný pretekár Sunwebu. Celý tento tím prežíva Tour de France ako z rozprávky. Štyri víťazné etapy, dve od Barguila a dve od Matthewsa, no a bodkovaný so zeleným dresom k tomu. Nádhera.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Keď je hlava silnejšia ako telo
 
Aj cyklisti sú len ľudia a aj keď sú kondične kdesi inde ako ostatní, pričom sú práve cyklisti možno tými najlepšie fyzicky pripravení športovci na svete, aj oni sú len z mäsa a kostí. Niekedy príde ťažký deň, svoje by o tom vedeli napísať možno aj celé eposy Nairo Quintana či Alberto Contador, no a dnes sa cítil úplne na nič aj domáci miláčik Romain Bardet. "Dal som do toho všetko! Na trati som sa doslova dusil. Išiel som v podstate len vďaka hlave. Len tá ma poháňala ďalej. Všetko to úsilie bolelo. Bolo by fajn keby sa mi podarilo dobehnúť Warrena, ktorý útočil, ale je to preňho krásne víťazstvo. V nasledujúcich rokoch podľa mňa vyhrá Tour niekoľko Francúzov! Ja nemám čo ľutovať, máme ešte časovku, ale i napriek všetkému som so sebou spokojný. Oproti vlaňajšku sme urobili krok vpred," neľutoval sa pretekár Ag2r. Ak by Tour skončila dnes, zopakoval by umiestnenie z roku 2016. A možno práve to bude v sobotu jeho cieľom.
 
Kolumbijčania sa na Tour de France už tradične obracajú k svojim domovom a ich úspech je úspechom celej krajiny. Možno temperament, možno národná hrdosť, ale rodisko speváčky Shakiri je skutočne úspechom svojich jazdcov vždy ohromené. Nebolo tomu inak ani dnes, slušné druhé miesto uchmatol Darwin Atapuma. "S tímom sme urobili fantastickú prácu. Chceli sme vyhrať, ale druhé miesto má pre mňa skoro rovnakú hodnotu. Musel som dnes pretekať aktívne, pretože som vedel, že celá Kolumbia bude pri televíznych obrazovkách. Vždy je to pre nás akoby národný deň," vyhlásil hrdý pretekár tímu UAE. Novopečený projekt môže byť spokojný aj s výkonom Luisa Meintjesa, ktorý obhájil svoje postavenie na ôsmej priečke.
 
Zaujímavou a útočnou cyklistikou sa prezentoval aj Daniel Martin, ktorý už dávnejšie hovoril o tom, že práve Alpy budú preňho o čosi vhodnejšie. Sedia mu, navyše sa potreboval dostať zo zdravotných problémov. Posun vpred sa mu nepodaril, ale to, že ako jeden z mála útočil, bolo sympatické. "Snažil som sa vyvinúť tlak na trápiaceho sa Arua. Tiež som sa snažil vytvoriť si medzeru pred Froomom. Bolo zvláštne, že dnes nikto poriadne neútočil, každý si chránil svoje postavenie v GC. Všetci sú si sebe pánom. Z môjho pohľadu som dal do toho všetko. Ak zoberiem do úvahy aký bol prvý týždeň dramatický, som rád, že vstupujem do posledného víkendu tam, kde som," uvažoval pretekár Quick-Stepu. Omnoho spokojnejší bol po dnešku Simon Yates. "Som celkom šťastný. Dnes som mal oproti včerajšku lepšie nohy. Bol som si istejší a nestratil som zbytočné sekundy. Musíme byť ale stále dosť opatrní, čakajú nás ešte zaujímavé etapy. Som zvedavý na časovku, mám ju rád, navyše som aj v dobrej pozícii v boji o biely dres," mädlil si ruky britský pretekár v službách austrálskeho projektu Orica - Scott.
 
Na záver sa ešte vrátime k tímu Sunweb. Pred náročnou časovkou neminie pelotón dlhá zvlnená etapa, ktorá ho má priviesť práve na juh Francúzska. Po odstúpení Marcela Kittela ostáva trón pre najlepšieho šprintéra otvorený. Pridá Sunweb piaty etapový  triumf? Pri forme akú Michael Matthews má a pri forme akú majú ostatní šprintéri, je to celkom reálne. "To, že dnes Warren vyhral je pre náš tím neuveriteľné. Je to odmena pre nás všetkých, pretože sme dnes tvrdo dreli. Na tejto Tour sa plnili sny. Aj mne. Pokiaľ sa nestane nič zlé, napodobním Austrálčanov, ktorí vyhrali zelené dresy predo mnou. Ako malý chlapec som ich sledoval a túžil som sa im vyrovnať. Dnes som k tomu neuveriteľne blízko. Mal som príležitosť, ktorú som uchmatol oboma rukami," hovorí usmievajúci sa pretekár, ktorého pri šťastí a dobrom načasovaní môžeme niekedy stretnúť pri tréningu aj na slovenských cestách.
 
 
Výsledky
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 4:40:33 120
2. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 00:20 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:20 25
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 15
5. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:22 5
6. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:32  
7. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:37  
8. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:39  
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:59  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 78:08:19 25
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
3. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:36  
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:55  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:56  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:46  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 06:52  
9. BARGUIL Warren Team Sunweb 08:22  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 08:34  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 364
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 204
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 163
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 140
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 118
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 169
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 80
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 63
4. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 55
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 51
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 47
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 78:13:05
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:06
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 26:15
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 36:03
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 46:07
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 1:05:48
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop