Froome s Landom boli pre súperov príliš silnou dvojicou, Aru má zdravotné problémy

21.7.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Po kopcoch sa nachádza Chris Froome presne na tej pozícii, akú si želal. Jeho hlavní súperi mali v Alpách problémy s horským vláčikom tímu Sky a Mikelom Landom, Fabio Aru doplatil na konci Tour na zdravotné problémy.   
 
Perfektné preteky má za sebou Warren Barguil, ktorý sa okrem iného stal aj prvým dobyvateľom legendárneho Izoardu. "Nemôžem tomu uveriť. Žijem si svoj sen, akoby som sa vznášal nad zemou. S Michaelom Matthewsom sme sa rozprávali, že je to neuveriteľné, že máme zelený a bodkovaný dres a obidvaja sme vyhrali po dve etapy. Raz som pomáhal ja jemu, inokedy on podporoval mňa. Tento tím funguje ako rodina. Myslím si, že môžem bojovať o celkovú klasifikáciu, ak budem mať takéto nohy. Vyhovuje mi úloha útočníka, keď nemusím bojovať o poradie každú jednu etapu, a vyhnúť sa tak tlaku a stresu. Ale možno môžem pri tom zostať a zároveň dosahovať dobré výsledky v GC. Chcem si vychutnať tento výsledok, pretože nikdy neviete, čo vás môže v budúcnosti stretnúť."  
 
Veľká spokojnosť panuje aj v tíme Sky, Chris Froome má pred sebou už len obľúbenú časovku, aby spečatil svoj ďalší titul na Starej dáme. "Som šťastný, že som prekonal Alpy bez problémov, vždy mi robili veľké ťažkosti. Na konci Izoardu som sa pokúsil zaútočiť pred krátkym zjazdom. Neviem, či to bol ten najlepší moment, ale získal som malú medzeru, a keby nebol Urán taký silný, ušiel by som im. Bolo skvelé vidieť, že aj v poslednej horskej etape sme mali početnú prevahu. Mikel Landa je vysoko v poradí, preto sme využili aj túto kartu. Predviedol, že patrí medzi najlepších vrchárov na svete a som mu vďačný, že mi pomohol, keď som to potreboval. V budúcnosti môže byť na TdF veľkým vyzývateľom. Samozrejme, rád by som vyhral etapu, ale ak získam štvrtý titul aj bez toho, budem spokojný. Ale urobím všetko preto, aby som ovládol časovku a udržal žltý dres. Trasa je veľmi rýchla, ale rozdiely sú malé a stať sa môže čokoľvek."
 
Britský jazdec sa dostal pred časovkou na pole position a vidia to aj zástupcovia ostatných tímov. Ale jeho náskok pred súpermi nie je výrazný, takže Sky a Froome nemôžu urobiť v nasledujúcich dvoch etapách žiadnu chybu. DS tímu Sky Nicolas Portal sa však nesťažuje. "Iste, nič nemáme vyhraté, no je dobré byť v žltom pred časovkou. Ale nie je tu žiadny priestor na zaváhanie alebo smoliarske momenty. Ešte nič nie je skončené, ale najťažšie etapy sú za nami. Froome je síce najlepším časovkárom spomedzi favoritov, ale rozdiel je veľmi malý."
 
 
tdf 2017 etapa 18 favoriti ciel cdtf
Froome, Bardet a Urán na vrchole Izoardu (© Slipstream Sports)
 
 
Športový riaditeľ tímu Trek - Segafredo Stephen de Jongh tvrdí, že "s takouto časovkou sa môže stať čokoľvek. Ak by som mal jazdiť za ním v mechanickom vozidle, bol by som nervózny, Froome mal niekoľko mechanických problémov na Tour. Ak idete na svojom limite, môže sa stať čokoľvek. Ale nebol by som nadšený, ak by o víťazovi Tour rozhodli takéto problémy." Jazdec celku Dimension Data Serge Pauwels poukazuje na to, že pod tlakom bude aj samotný Froome. "Vyzerá to dobre pre Chrisa, ale Urán nie je zlý časovkár. Preto bude pod veľkým tlakom. Spomeňte si na rok 2008, keď všetci vraveli, že v ITT Evans vyzlečie zo žltého Sastreho."
 
Na Izoarde vyrazil do útoku Mikel Landa, ale ambiciózny jazdec už nemal potrebnú silu, aby poprehadzoval pomery v GC. No jeho atak aj tak splnil účel. "Chceli sme vyhrať etapu s Chrisom. Mojou úlohou bolo, aby som nastavil pre neho dobré tempo, a potom nasledoval jeho útok. Ale pred vrcholom mi bolo dovolené, aby som zaútočil, aby som dostal súperov pod tlak. Tento útok mi dal na jednej strane slobodu, aby som vyskúšal získať etapu, a zároveň mal prinútiť konkurenciu, aby vo finále vydala zo seba energiu. Potreboval by som väčší náskok, aby som mal šancu vyhrať etapu. Myslím si, že bude veľmi ťažké, aby som sa dostal na pódium po časovke, pretože mám veľkú stratu a Urán s Bardetom sú silní."
 
Šéf tímu Cannondale - Drapac Jonathan Vaughters poukázal na to, že dvojica Froome - Landa bola mimoriadne dobrá a nikto zo súperov nedisponoval takou kvalitou, aby ju rozbil. "Bolo by to obrovské prekvapenie, ak by sme v Marseille porazili Frooma. Je pravda, že nikdy neviete, čo sa stane, ale Rigoberto a Romain by museli mať fenomenálne šťastie, aby sa im ešte podarilo získať žltý dres. Vedeli sme, že na Izoarde musí nastať situácia, aby sa dostal do problémov Mikel Landa, ale španielsky jazdec sa nedostal do ťažkostí ani náhodou. Bolo veľmi náročné dostať sa pred Frooma, keď mal pri sebe Landu, dokonca nemožné. Navyše tím Sky vyslal dopredu španielskeho pretekára a my sme museli míňať energiu, aby sme ho dolapili, a nie na to, aby sme odskočili Froomovi. Sky to zahral perfektne. Rigoberto ani Romain nemajú takú silu, aby si poradili s obidvomi takýmito súpermi naraz."      
 
Snaživý výkon znovu predviedol celok Ag2r a Romain Bardet opäť siahol na dno svojich síl, ale želaný rozhodujúci atak sa mu predviesť nepodarilo. "Ako vždy, na trati som nechal všetko. Bolo to náročné aj po mentálnej stránke, ale bol som pripravený na to, že to bude bolieť. Moji spoluhráči boli parádni, aj keď sa nám nepodarilo pokoriť Frooma. Chcel som zaútočiť oveľa skôr, ale Froome mal okolo seba silnú kohortu, bolo to takmer nemožné. Okrem toho fúkal vietor, preto sme sa rozhodli, že urobíme tvrdé preteky a budeme jazdiť na čele našej skupiny. Samozrejme, všetci snívame o tom, že predvedieme epický atak, ale niekedy je to naozaj len sen. Ideálny scenár by bol ten, ak by som sa spojil s Warrenom, ale ten išiel vynikajúco a úspech mu prajem. Môžem povedať, že mám rád časovky na konci Tour de France, na trati nechám celé svoje srdce." 
 
Rigoberto Urán si ustrážil svoju pozíciu v GC, aj keď v cieli stratil nejaké sekundy. Napriek tomu predviedol výborný výkon, veď práve on eliminoval Froomov atak. "Vedeli sme, že bude veľmi ťažké zaútočiť, pretože tím Sky nastaví vysoké tempo. A nakoniec to skončilo viac-menej tak, ako sme čakali. V závere som stratil nejaké dôležité sekundy, cítil som, že mám za sebou veľmi ťažkú etapu s náročným finále. Teraz bude časovka veľmi dôležitá, no my vieme, koho máme pred sebou. Ale po náročných pretekoch to môže byť ešte zaujímavý súboj."
 
Zo súboja o stupne víťazov vypadol Fabio Aru, ktorému Alpy vôbec nevyšli. Talianskeho jazdca zabrzdili v rozlete dýchacie problémy. "Po tom, čo som stratil žltý dres, sa mi začali hromadiť problémy. Ku koncu pretekov ma začala trápiť bronchitída, ale je to súčasť športu a musím to prijať. Priebežné piate miesto nie je zlým výsledkom, no chcel som dosiahnuť viac. Som sklamaný z toho, ako sa vyvíjali posledné dni, ale musím sa pozerať na ostatné mesiace, počas ktorých som tvrdo pracoval po mojom zranení a dokázal som sa vrátiť v silnej forme."
 
 
Výsledky 18. etapy
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 4:40:33 120
2. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 00:20 50
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:20 25
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:20 15
5. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:22 5
6. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 00:32  
7. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:37  
8. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:39  
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:59  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 01:09  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 78:08:19 25
2. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:23  
3. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:29  
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 01:36  
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:55  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 02:56  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 04:46  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 06:52  
9. BARGUIL Warren Team Sunweb 08:22  
10. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 08:34  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 364
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 204
3. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 163
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 140
6. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 118
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 169
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 80
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 63
4. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 55
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 51
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 47
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 78:13:05
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:06
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 26:15
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 36:03
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 46:07
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 1:05:48
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop