Bardet priznal, že netrénuje ITT, Frooma teší, že sa priblížil k velikánom Tour

23.7.2017, 07:30 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Dvadsiata etapa bola už len spanilou jazdou Chrisa Frooma za jeho ďalším titulom. Jazdci na celkové poradie museli priznať, že v Marseille sa cítili veľmi unavene, a na konci Tour zasiahla choroba aj Romaina Bardeta. 
 
Chris Froome získal svoje štvrté víťazstvo a priblížil sa k najväčším esám histórie TdF. Nikto nepochybuje, že na budúci rok bude pripravený bojovať o vyrovnanie rekordného zápisu. "Je to pre mňa obrovská česť, že sa môžem dostať do spoločnosti tých najväčších ľudí, ktorí tvorili históriu Tour. Nikdy som nesníval o tom, že sa zaradím k takým jazdcom ako Merckx, Anquetil alebo Indurain. Nie som ten človek, ktorý sa pozerá dozadu, ale spomínam si, že to boli obrovské emócie, keď som vyhral svoju prvú Tour. A veľmi silné bolo aj to, keď som sa sem vrátil a tituly zopakoval. Už nie som najmladší ani ja, ale myslím si, že ešte stále sa zlepšujem a je zo mňa silnejší jazdec."
 
Napriek tomu, že tím Sky mal celé preteky pod kontrolou, šéf tímu Dave Brailsford povedal, že na tento titul sa britská zostava nadrela najviac. "Toto víťazstvo je pravdepodobne to najlepšie, čo Chris predviedol ako jazdec. Mám na mysli to, že žltý dres sme získali hneď v prvej etape, pre nás to boli veľmi dlhé preteky. A celý čas to bolo veľmi tesné, rozdiely v GC malé, takže z tohto hľadiska to prebiehalo vo veľkej intenzite. Boli pre nás najťažšie tri týždne. Chris už nemusí nič dokazovať, vie, ako sa má pripraviť na Tour, ale po Dauphiné som si aj ja povedal, či sme správne pripravení."
 
Rigoberto Urán nepatril medzi hlavných kandidátov na pódium, ale kolumbijský borec ukázal, že jeho dve druhé miesta z Gira sa len tak nestratili. "Skončiť druhý za Froomom a mať stratu menej ako jednu minútu nie je vôbec zlé. V Paríži máme veľmi kvalitné pódium, takže je to pre mňa najväčší úspech v kariére. Boli to otvorené preteky až do samého konca. Nevzdávali sme sa ani v časovke, ale vedeli sme, koho máme pred sebou. Mojím cieľom bolo, aby som vybojoval Top 5 a získal etapu. Je ťažké predpovedať, ako sa budú vyvíjať preteky, ale bol som sebavedomý, pretože som mal naozaj dobrú formu. Pre mňa osobne bolo najdôležitejšie to, že hneď v prvej etape som stratil na Frooma relevantný čas. Potom to využil, veď je niekoľkonásobným víťazom Tour a mal okolo seba veľmi, veľmi silný tím, ktorý na trati rozbil rozdiely."
 
 
uran 2017 itt tdf cdtf
Rigoberto Urán vo včerajšej časovke (© Slipstream Sports)
 
 
Romain Bardet zanechal na podujatí sympatický dojem, no jeho výkon v záverečnej časovke ovplyvnila veľká únava. "Na trati som nechcel premýšľať nad tým, či stratím pódium, ale jednoducho som išiel do cieľa čo najrýchlejšie. Začínam spoznávať svoje telo a už ráno pred časovkou som vedel, že sa necítim dobre, že som unavený. Ale nechcel som zložiť zbrane. Som šťastný, že som udržal pódium. Veľká únava na mňa doľahla po Izoarde, po posledných horských etapách som trochu prechladol. Ale Tour sú vytrvalostné preteky, s takýmto niečím treba rátať. Myslím si, že v časovke sa môžem zlepšiť. V tréningu som sa nesústredil na jazdu proti chronometru, je to pre mňa nuda jazdiť na časovkárskom stroji. No teraz som za to zaplatil vysokú cenu. Stále mám len 26 rokov a Starú dámu môžem vyhrať."
 
Medzi tradičných útočníkov v kopcoch patril Daniel Martin. Írsky cyklista si užíval strmé stúpania a podľa neho by mali na Tour zostať. "V časovke som chcel ísť čo najlepšie, mojím referenčným bodom bol Fabio Aru. Ale keď mám povedať pravdu, nohy som mal úplne prázdne, no tento pocit som musel ignorovať. Som veľmi unavený, počas celej Tour sa išlo veľmi rýchlo a tvrdo. Možno som niekedy na kopcoch blafoval, keď som útočil, lebo som bol na konci poriadne vyčerpaný. V tomto roku sme videli niekoľko zaujímavých etáp a dúfam, že v tom budú organizátori pokračovať. Prudšie kopec znižujú dôležitosť tímovej podpory a motivujú k útokom. Bol by som rád, ak by tento trend pokračoval."
 
Medzi najlepšími finišoval aj Fabio Aru, no taliansky jazdec mal vyššie ambície. Ale bude mať ešte dostatok času, aby sa ukázal na TdF v tom najlepšom svetle. "Rozhodujúca časovka bola miestami rýchla, miestami technická, ale zvládol som ju pomerne dobre. V alpských etapách som stratil nejaký čas kvôli bronchitíde, preto bolo náročné bojovať o pódium. Chcel som dosiahnuť viac, ale musím byť spokojný. So zdravotnými problémami som skončil piaty, čo mi dodá sebadôveru. Vyhral som peknú etapu, nosil som žltý dres a to bolo skvelé. Po tejto skúsenosti viem, že na Tour môžem dosiahnuť niečo veľké."
 
 
Výsledky 20. etapy
1. BODNAR Maciej BORA - hansgrohe 28:15 120
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:01 50
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:06 25
4. MARTIN Tony link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:14 15
5. IMPEY Daryl ORICA - Scott link ikonka 00:20 5
6. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:21  
7. ARNDT Nikias Team Sunweb 00:28  
8. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:31  
9. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 00:34  
10. CHAVANEL Sylvain Direct Energie 00:37  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 83:55:16 25
2. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:54  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:20  
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 02:21  
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 03:05  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 04:42  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 06:14  
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 08:20  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 08:49  
10. BARGUIL Warren Team Sunweb 09:25  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 364
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 204
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 200
4. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 163
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
6. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 146
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 169
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 80
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 64
4. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 55
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 51
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 47
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 84:01:30
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:06
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 27:07
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 35:50
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 47:38
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 1:06:29
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop