Reakcie po Tour: Froome je poctený výsadou a Groenewegen si splnil detský sen

24.7.2017, 07:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Martýrium troch týždňov bolo včera konečne dokonané. Posledný deň ukončený na Elyzejských poliach bol už v podstate len krásnou bodkou, ktorá Chrisa Frooma priblížila Indurainovi, Hinaultovi, Merckxovi a Anquetilovi. Pre Brita je to obrovská pocta. Vyhrať poslednú etapu na Tour dokázal Dylan Groenewegen. Splnil si tak detský sen.
 
 
Čudné myšlienky
 
Štvrté víťazstvo na bájnych pretekoch Chrisovi Froomovi nikto nezoberie. Je jeho a takéto čosi sa patrí osláviť. Podľa slov afrického rodáka sa tak aj stane, ale určite to nebudú bujaré oslavy končiace niekedy nadránom. To ale neznamená, že si pocit víťazstva neužíva plnými dúškami. "Je to úžasný pocit. Elyzejské polia nikdy nesklamú! Je to trochu čudné, keď tri týždne premýšľate len o tomto momente. Svojim spôsobom je to obohacujúce. Je tiež úžasné vidieť po takej dobe moju manželku a syna," rozhovoril sa jazdce Sky. Chris Froome teda vyhral Starú dámu už štyrikrát. Každé jedno víťazstvo ale bolo o inom. "Vždy keď som vyhral Tour, bolo to niečím výnimočné. Táto Tour sa mi vryje do pamäti ako tá najťažšie vyhratá. Bol najvyrovnanejšia a tým aj najnáročnejšia," zafixoval si preteky "Froomie". Už na budúci rok ale môže dosiahnuť niečo, čo sa pre ním podarilo len štyrom mužom. "Je pre mňa obrovskou cťou, keď sa moje meno spája v jednej vete s menami ako Indurain, Anquetil, Hinault a Merckx. Už len to, že sa na budúci rok pokúsim vyrovnať rekord týchto pánov, je pre mňa obrovskou výsadou," dodáva jazdec. Či sa tak skutočne stane, sa dozvieme o rok, možno dva alebo tri. To teraz podstatné nie je. Najdôležitejšie je to, že sme spoznali víťaza Tour de France 2017.
 
Veľké víťazstvo oslávil v poslednej etape aj Dylan Groenewegen. Po Baukemovi Mollemovi, bol tento rok druhým Holanďanom, ktorý vo Francúzsku dokázal zvíťaziť. "Je to moje prvé víťazstvo na Tour de France. A dokázal som to tu v Paríži. Táto ulica je pre šprintérov ako stvorená. Je to dokonalé miesto. Náš tím urobil perfektnú prácu. Kryl ma a doviedol až ku zadnému kolesu Alexandra Kristoffa. Šprintoval som po ľavej strane a vyšlo to. Je to úžasný pocit," netajil radosť pretekár zdevastovaného tímu Lotto NL - Jumbo. Holanďania dokončili Tour len v pätici. Horšie na tom bolo už len domáce FDJ, ktoré došlo do cieľa v trojici. "Ako chlapec som pozeral samozrejme vždy celú Tour, ale posledná parížska etapa sa mi vždy páčila najviac. Teraz som tu vyhral. Splnil sa mi tak detský sen, čo je skutočne úžasný pocit," uzavrel mladý 24-ročný pretekár.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo záverečného kilometra na Elyzejských poliach
 
 
Uránovi priniesla Tour radosť
 
Rigoberto Urán počas pretekov pôsobil nenúteným dojmom, akoby ani nepretekal na Tour de France. Skôr to miestami vyzeralo tak, že je na cyklistickom výlete s kamarátmi. Po etapách ho ani veľmi nebolo vidieť či počuť a jeho reakcie boli skôr raritou. V tomto neoslnil ani jeho tím Cannondale, ktorý mu však možno chcel len pomôcť a to tak, že mu od médií doprial pokoj. Po dnešku sa ale predsa podarilo niečo z neho dostať. "Miesto na pódiu mi prináša ohromnú radosť. Pre mňa sú tieto preteky najdôležitejšími v celom kalendári. Nič iné na ne nemá. Je to 21 dní pretekania. Tento podnik má navyše bohatú históriu. Žiadne iné preteky nemajú takú úroveň ako práve skončená Tour de France," okomentoval opäť veľmi stroho svoje pocity Kolumbijčan.
 
Rovnako strohý bol aj Romain Bardet, ktorý bol  od vytúženého víťazstva veľmi blízko. Prišli ale slabšie dni, zaklincované časovkou v Marseille, a bolo po nádejach. Avšak len pre rok 2017. Francúzsky pretekár je stále mladý a na preteky sa vráti ešte silnejší a hlavne skúsenejší. "Môžem byť na seba hrdý. Dvakrát som stál na pódium toho najväčšieho cyklistického podujatia na svete. Som rád, že som takéto skúsenosti nabral vo veku 26 rokov. Dodáva mi to veľkú sebadôveru do budúcnosti. Môžem naďalej snívať o veľkých veciach, pričom budem tvrdo pracovať. V horách som bol súčasťou toho podstatného, žiaľ, časovka mi absolútne nevyšla," tešil sa na to čo príde pretekár Ag2r.
 
 
tdf 2017 etapa 21 podium 1 cdtf
Pódium Tour de France 2017: Urán - Froome - Bardet (© Slipstream Sports)
 
 
Mierna horkosť v hlase bola počuť v podaní talianskeho pretekára Fabia Arua. "Na tejto Tour som chcel získať viac a viem, že to bolo možné. Napriek tomu som spokojný. Bronchitída, ktorú som dostal, ma dosť obmedzovala. Okrem toho, vyhral som etapu, čo mi v mysli ostane do konca života. A napokon, dva dni som sa viezol v žltom drese. Chcel by som sa za to všetko poďakovať nášmu tímu, ktorý to nemal jednoduché. Odstúpili Michael a Dario, no i tak sa ostatní chlapci nevzdávali a bojovali. Blahoželám všetkým jazdcom, ktorí sa dostali stupne víťazov. Na Tour sa určite vrátim a budem ešte silnejší ako tento rok," hodil rukavicu do ringu jazdec Astany.
 
V nedeľu mal možno aj trochu smoly André Greipel. Do špurtu nastúpil trochu neskôr ako mal, pričom keby sa išlo ešte aspoň o desať metrov viac, Groenewegena by porazil. Na keby sa ale nehrá a pre Nemca sa skončila úžasná séria. Od roku 2008 vyhral vždy aspoň jednu etapu na každej Grand Tours, ktorej bol súčasťou. "Bol som v pozícii, v ktorej som chcel byť. Avšak asi som začal o čosi neskôr ako som mal. Groenewegen predviedol silný finiš. Mňa trochu zbrzdil vietor, no chýbalo mi veľmi málo. Samozrejme, nie som šťastný a nie je šťastný ani náš tím," nesmelo a jedným dychom povedal jazdec Lotta Soudal. Posledná parížska etapa naopak sadla Nórom. Edvald Boasson Hagen finišoval tretí, na piatom mieste skončil Alexander Kristoff. Medzi dvoch krajanov sa ešte vtesnal Nacer Bouhanni ktorý ale na Tour predviedol veľmi málo. Najlepšie umiestnenie bolo z posledného dňa, pričom štvrtý skončil aj v štvrtej etape finišujúcej vo Vitteli.
 
No a pozrieme sa aj do Sunwebu. Nemeckému tímu sa o takejto Tour asi ani nesnívalo, no dopadla tak ako dopadla. Všetko to zhrnul Michael Matthews. "Mal som príležitosť bojovať o zelený dres, a tak som sa tejto príležitosti chytil. Na budúci rok budem mať možno na Tour iné plány, ale teraz si užívam to, čo mám. Tom Dumoulin vyhral na Gire ružový dres, ja mám zelený a Warren bodkovaný. Je to pre náš tím sezóna snov. Mať tri dresy je obrovským úspechom," rozradostený rozprával austrálsky pretekár, ktorého doplnil aj Francúz. "Mojím snom bolo vyhrať na Tour jednu etapu. Vyhral som dve a mám bodkovaný dres. To je ďaleko za mojimi snami. Je to bláznivé. Jazdiť na Elyzejských poliach v tomto krásnom drese je úžasný pocit. Už čoskoro sa ale zameriam na ďalšie preteky a vytýčim si ďalšie ciele," uzavrel 21. etapu Tour de France Warren Barguil.
 
 
Výsledky 21. etapy
1. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 2:25:39 120
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00 50
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 25
4. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00 15
5. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00 5
6. BOZIČ Borut Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. CIMOLAI Davide FDJ link ikonka 00:00  
8. PERICHON Pierre-Luc Fortuneo - Oscaro 00:00  
9. SELIG Rüdiger BORA - hansgrohe 00:00  
10. BENNATI Daniele Movistar Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Konečné poradie pretekov
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 86:20:55 1000
2. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:54 800
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 02:20 675
4. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 02:21 575
5. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 03:05 475
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 04:42 400
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 06:14 325
8. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 08:20 275
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 08:49 225
10. BARGUIL Warren Team Sunweb 09:25 175
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Konečné poradie bodovacej súťaže
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 370
2. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 234
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 220
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 174
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 168
6. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 146
 
 
 
z bodkovany
Konečné poradie vrchárskej súťaže
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 169
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 80
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 64
4. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 55
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 51
6. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 47
 
 
 
z biely
Konečné poradie súťaže do 25 rokov
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 86:27:09
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:06
3. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 27:07
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 35:50
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 47:38
6. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 1:12:31
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop