Prestupy: Kittela lákajú "Nemci", Hirt môže byť ďalším Čechom medzi elitou

28.7.2017, 22:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Jednou zo zvláštností cyklistiky v porovnaní s inými športmi je, že prestupové rokovania gradujú v strede sezóny, často priamo v zákulisí Tour de France. Jeden z agentov označil druhý voľný deň Starej dámy ako "deň D".
 
Pred 1. augustom síce nemôžu byť prestupy oficiálne zverejnené, ale cyklisti opatrne naznačujú vlastné smerovanie a z tímových kuchýň tiež anonymne unikajú informácie. Zaujímavý je domino efekt - niektoré celky nemajú istotu, že si udržia lídra, a tak odhodlane zháňajú nového, ktorý musí byť tiež nahradený. 
 
 
Marcel Kittel
 
Práve nemecký šprintér môže byť kľúčovou prvou kockou, ktorá zhodí ďalšie. Počas Tour de France povedal šéfovi Patrickovi Lefeverovi, že budúcnosť bude riešiť až po dojazde do Paríža, nie počas stresov so zeleným dresom. Šéf sa zase vyjadril, že s nemeckými cyklistami má dobré skúsenosti. Najprv rokujú s aktuálnym tímom, až potom s ostatnými. 
 
Kittel napokon do Paríža nedorazil, ale s piatimi vavrínmi dominoval. Demonštroval, že je stále najlepším šprintérom v pelotóne a mladší kolega Fernando Gaviria zatiaľ nemá nárok vytlačiť ho z nominácie. Kittel víťazí, má jasnú pozíciu lídra. Zároveň má však menší potenciál, má 29 rokov a zrejme žiada citeľné zvýšenie platu v porovnaní s dohodou spred dvoch rokov a v porovnaní s platom Gaviriu. To môže byť tiež dôležité, keďže rozpočet Quick-Stepu sa nezvyšuje a zatiaľ nie je podpísaný druhý hlavný sponzor pre ďalšiu sezónu.
 
V prípade Kittela sa hovorí najmä o záujme celku Kaťuša - Alpecin. Dvaja kľúčoví sponzori tímu, výrobca šampónov Alpecin a bicyklov Canyon, majú nemecké korene. Ich vplyv sa odzrkadľuje už na aktuálnej súpiske so štyrmi Nemcami, vrátane T. Martina a R. Zabela. Navyše, momentálny šprintérsky líder Alexander Kristoff zrejme odíde. Od roku 2015 nevyhral monument, a tak mu ponúkli predĺženie zmluvy iba so zníženým platom, čiže za menej ako dva milióny eur ročne. Zaujímajú sa oňho Astana či UAE Team Emirates.
 
V prípade odchodu Kittela sa zrejme v Quick-Stepe uvoľní miesto pre Bryana Coquarda (Direct Energie), ktorý vraj dlhodobo sníva o pôsobení v tejto medzinárodnej partii. Keďže s francúzskym celkom sa nedohodol na predĺžení zmluvy, tak si pohneval šéfa. Napriek tomu, že v posledných rokoch vybojoval pre tím desiatky triumfov, na Tour de France nebol nominovaný.
 
Doplňme, že Lefevere už prišiel o Mattea Trentina, ktorý sa vraj dohodol s francúzskym tímom alebo s Oricou - Scott. Ak dostane potrebnú dôveru, tak sa môže stať novou veľkou hviezdou klasík. 
 
 
kittel 2017 tdf podium radost qstf
Marcel Kittel na pódiu Tour (© Quick-Step Floors Cycling Team / Tim de Waele)
 
 
Fabio Aru
 
Zostane Aru v Astane alebo prestúpi do UAE Team Emirates? To je jedna z hlavných otázok prestupového obdobia. Aru by si v "ropnom tíme" zrejme polepšil finančne a dokonca i v sile podporného tímu.
 
Navyše, približne polovicu zostavy tvoria Taliani a družstvo prakticky vzniklo "z popola" zaniknutého projektu Lampre. Zároveň sa šepká, že arabský tím posilní aj Daniel Martin z Quick-Stepu, a tak by mohli vytvoriť veľmi silný takticko-útočný tandem pre Grand Tours.  
 
Mikel Landa
 
Mikel Landa je španielsky vrchár a Movistar je jediný španielsky WT tím, ktorý najviac žiari v kopcoch. Aj preto sa o ich spojení veľa hovorilo. V Movistare musia počítať s blížiacim sa koncom kariéry Alejandra Valverdeho, zatiaľ čo v Sky to vyzerá ešte na niekoľkoročnú líderskú dominanciu Chrisa Frooma. Rodák z Kene predĺžil zmluvu do roku 2020.
 
Mikel Landa mal na tohtoročnej Starej dáme zrejme lepšiu formu ako jeho líder, ale napokon nedostal dostatočnú šancu ani na to, aby zmazal sekundovú stratu na pódium. Navyše, v niektorých dňoch vyzerala taktika Sky tak, akoby Froome útočil či ťahal skupinu skôr kvôli Landovi ako kvôli súperom. Landa sa o svojej budúcnosti rozprával s vedením britského celku i s Chrisom Froomom, ale pre španielske média naznačil, že nebeský tím opustí.
 
"Neviem, či bude mojim budúcoročným cieľom Giro alebo Tour, ale je ťažké nájsť si miesto v zostave pre Tour." A dodal: "Movistar je možnosť. Je to seriózny tím a páči sa mi, ako funguje. Ak to nebude Sky, tak môžem jazdiť za Movistar. Možnosťou je, že Nairo Quintana pôjde Tour a ja Giro.
 
Navyše, vzťahy šéfa Movistaru Unzueho a Quintanu sú naštrbené pre nelichotivé vyjadrenia o výkonoch Kolumbijčana na Tour. Agent Quintanu ale povedal, že cyklista je ochotný dodržať aktuálny kontrakt.  
 
A Landa, ten jednoznačne má ambície byť lídrom: "Vždy chcem byť lídrom, to je jasné. Ukázal som, že dokážem súťažiť v celkovej klasifikácii a mal som výkonnostne veľmi dobrý rok, a to je situácia, ktorú by som mal využiť." Údajne však stále rokuje aj s tímom Sky. Ten musí opäť zháňať špičkových domestikov, pretože vraj odchádza tiež Mikel Nieve, ktorého zlákalo zoskupenie Orica - Scott.   
 
 
landa 2017 novinari ilustrak skyf
Mikel Landa v obklopení novinárov (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Rigoberto Urán
 
Kolumbijčan sa vrátil na Grand Tour výslnie. Po dvoch druhých miestach na Gire z rokov 2013 a 2014 skončil počas tohto leta prekvapujúco druhý na Tour de France. Vo veku 30 rokov demonštroval, že môže byť mužom, ktorý konečne porazí Chrisa Frooma, respektíve kohokoľvek na trojtýždňových podujatiach. Jeho hodnota na prestupovom trhu stúpla. 
 
Tím Cannondale - Drapac si chce udržať jednu zo svojich mála hviezd a údajne sa snaží o predĺženie zmluvy o tri roky. Záujem o kolumbijského vrchára majú Trek - Segafredo, UAE Emirates či Astana. Lenže Urán si už v minulosti vyskúšal aj pôsobenie v najlepších tímoch Sky a Quick-Step. Momentálne sa zdá, že mu vyhovuje pozícia v celku Cannondale, kde môže byť jednoznačným lídrom.
 
Tím je na rozdiel od posledných rokov finančne stabilizovaný, prichádzajú noví sponzori, takže navýšenie výplat by malo byť dostatočné. Dôležité tiež je, že "Američania" majú do ďalšej sezóny zazmluvnených Rollanda, Talanskeho, Dombrowskeho či Phinneyho, čo je pomerne silné jadro pomocníkov pre Tour de France. Hovorí sa akurát o odchode 24-ročného Formola, o desiateho muža tohtoročného Gira sa zaujíma napríklad Bora - Hansgrohe.
 
 
Alberto Contador
 
Španiel pochopiteľne ťažko znáša deviate miesto z Tour de France, čo je jeho najhorší výsledok na trojtýždňovom podujatí za uplynulých desať rokov. Ešte nie je isté, či pôjde na Vueltu a možno na konci sezóny ukončí kariéru. Najpravdepodobnejšie však je jeho pokračovanie v tíme Trek - Segafredo a záujem o štart na Gire.
 
Každopádne, "kávičkári" patria k najstarším tímom v pelotóne a prospelo by im osvieženie zostavy. Hodil by sa najmä kvalitný líder pre trojtýždňové podujatia, niekto, kto dokáže zabojovať o pódium na Starej dáme.     
 
 
contador 2017 baskicko zjazd baskickof
Alberto Contador pri jednom z atakov (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
Celkovo končí kontrakt desiatkam cyklistov, a tak sa môžu zrodiť ešte veľmi zaujímavé presuny. Minulý rok bol najmä v znamení prestupov klasikárov (P. Sagan, Vanmarcke, Degenkolb, M. Matthews, Boom, Gilbert,  Cancellara do dôchodku), ale tentoraz to vyzerá prevažne na vrchárske rošády. Keďže budúcoročnú Tour de France pôdju tímy iba s ôsmymi jazdcami, tak zloženie súpisky môže byť ešte dôležitejšie.
 
Už teraz sa za rokovacími stolmi rozhoduje o tom, či Froome obháji víťazstvo. Akú bude mať podporu a ako sa rozloží jeho konkurencia? Okrem veľkých mien svetovej cyklistiky sa na prestup chystá aj jeden Slovák, a to Marek Čanecký. Naša cyklistická verejnosť očakáva aj to, kde zakotví Matúš Štoček a aké zmeny nastanú v Dukle. Prestupový trh budeme naďalej sledovať a o transferoch vás budeme informovať prostredníctvom tradičnej tabuľky.
 
 
Ďalšie prestupové špekulácie:
 
Diego Rosa - Sky ► UAE Team Emirates
Tony Gallopin - Lotto - Soudal ► Ag2R La Mondiale
Jonathan Castroviejo - Movistar ► Sky
Daniel Oss - BMC ► Bora - Hansgrohe
Gorka Izaguirre - Movistar ► Bahrain - Merida
Damiano Caruso - BMC ► Bahrain - Merida
Jurgen Roelandts - Lotto - Soudal ► BMC
Jan Hirt - CCC ► Astana
Davide Villela - Cannondale ► Astana
Ellia Viviani - Sky ► UAE Team Emirates
Jens Keukeleire - Orica - Scott ► Lotto - Soudal
Warren Barguil - Sunweb ► Fortuneo Oscaro
 
 
Matteo Tosatto
 
A na záver ešte jeden transfer, ktorý už mohol byť oficiálne zverejnený. Talian Matteo Tosatto, bývalý kolega Petra Sagana, účastník 34 Grand Tours a 53 monumentov, sa vracia do pelotónu. Po rozpustení tímu Tinkoff nechcene ukončil kariéru vo veku 43 rokov. Teraz ho čaká nová výzva, keďže sa stal športovým riaditeľom tímu Sky. Talian sa o tom rozprával priamo so šéfom projektu Davidom Brailsfordom už počas Gira. Čo všetko zahŕňa práca DS si premiérovo vyskúša na Okolo Poľska. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop