Reakcie po 3. etape TdP: Sagan ďakuje Majkovi, ten chce využiť všetky možnosti

1.8.2017, 07:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Tretí poľský deň rozhodne nepatril medzi tie najľahšie. Očakávala sa pekná bitka vrchárov, no aj vďaka fenomenálnemu Petrovi Saganovi bolo všetko inak. Akoby sa ho súperi nedokázali striasť a Žilinčan si išiel svoje preteky. Vydržal všetky nástrahy a aj vďaka kolegovi Rafalovi Majkovi sa v dnešnej etape opäť oblečie do žltého. Samotný Poliak je samozrejme taktiež spokojný. Bora má teraz viacero alternatív, a to smoliara z Tour de France teší.
 
 
Tretí deň bol v Poľsku nemecký
 
Celkom krátkych 161 kilometrov skrývalo včera štyri kategorizované stúpania, čo predznamenávalo náročný súboj elitných vrchárov, ktorých sa v Poľsku zišlo neúrekom. To ale absolútne nezaujímalo Petra Sagana, ktorý sem prišiel vo veľmi, veľmi dobrej forme a tú aj demonštroval. "Tretia etapa bola ťažká! Držal som sa v dobrej pozícii, a to počas všetkých štyroch stúpaní. V dobre pozícii som bol aj pred záverečným strmým stúpaním, kde ma priviedol Rafal Majka. Musím sa poďakovať ako jemu, tak aj celému tímu. Vrátiť sa do žltého je dobrý pocit. Ako som už povedal, moja forma je výborná, ale preteky sú ešte dlhé a budeme ich brať deň po dni," vychválil svojho kolegu zamestnanec Bory - Hansgrohe
 
 
sagan 2017 podium zlty sampanske tdpf
Peter Sagan na pódiu (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Tesne za Slovákom finišoval niekoľkokrát spomínaný Rafal Majka. Už pred pretekmi sa predpokladalo, že nemecký projekt bude na pretekoch silný, no až dnes to skutočne chlapci potvrdili. Majiteľ desiatich profesionálnych víťazstiev je rád za to, kde Peter je, ale v kútiku duše už myslí na ďalšie dni. "Som spokojný ako to dopadlo. Ako s výsledkom, tak aj s výkonom. Záverečné stúpanie bolo ozaj hrozné, ale spolu s Petrom sme boli vo vedúcej skupinke a hlavne dobre zapracovaní. Žiaľ, naše zrýchlenie prišlo neskoro a to nás obralo o víťazstvo. Ja osobne som tu jazdil po prvý raz, takže som to tu veľmi nepoznal. Peter ale zobral druhé miesto, vďaka čomu je opäť v žltom. Ja som v GC na treťom mieste, čo nám dáva možnosť hrať najbližšie dni s viacerými kartami," zamyslel sa 27-ročný cyklista. Z elitných vrchárov má zatiaľ najvýhodnejšiu pozíciu, čo hrá v jeho prospech. Rátať sa bude každá sekunda.
 
 
Etapový víťaz v tak trochu závetrí
 
I napriek skvelému výkonu ako Sagana tak aj Majku, bol mužom číslom jeden na konci celého dňa Dylan Teuns. Belgický pretekár získal v tomto roku svoje prvé štyri profesionálne víťazstvá. V generálke pred týmito pretekmi celkovo vyhral podnik kategórie HC VOO - Tour de Wallonie, kde pridal aj dve etapové víťazstvá. No a včera aj tretiu etapu na Okolo Poľska. "Cítim sa úžasne. Nič iné sa ani nedá povedať. Takéto etapy mi vyhovujú, je to moja silná stránka. Celý tím stal podobne ako na Tour de Wallonie za mnou a plne ma podporoval. Na preteky som prišiel v dobrej forme, čo som vedel, ale až včera som sa akoby aklimatizoval," tešil sa pretekár BMC, ktorý má skutočne solídnu formu. Ako povedal, uvedomuje si to, a preto sa pokúsi ešte o čosi viac. "Do Poľska som prichádzal s tým, že chcem vyhrať jednu etapu. Teraz som ale vysoko v GC, takže sa pokúsim zabojovať aj o to. Víťazstvo mi dodalo dôveru v moje schopnosti, takže dám do toho určite všetko. Uvidím, kde budem môcť až zájsť," zastrájal sa 25-ročný pretekár.
 
 
teuns 2017 pologne triumf detail tdpf
Triumf Dylana Teunsa (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Rovnaký čas ako pri víťazovi etapy svietil aj pri mene Wilco Kelderman. Holandský pretekár je jeden z mnohých, ktorý nepretekali už dlhšiu dobu. Naposledy na národnom šampionáte, ktorý nedokončil. Ešte pred tým na Gire, ktoré ale taktiež opustil predčasne. Vyzerá to však tak, že v Poľsku by sa to mohlo prelomiť. Ako sa hovorí, do tretice všetko dobré. "Som rád, že moja forma je po dlhom tréningovom procese na takej dobrej úrovni. Náš tím pracoval po celý deň výborne, priviedol ma tam, kde som mal byť. Bolo to dokonalé a ja som sa tak mohol sústrediť na posledný kopec," hovorí jazdec Sunwebu.
 
Piaty dokončil tretí deň Tom-Jelte Slagter z Cannondalu. Zelený tím je ale na informácie skúpy, a tak sa na chvíľu pozrieme do kuchýň niektorých veľkých favoritov. Taký Vincenzo Nibali je spokojný. "Bolo to extrémne výbušné finále, ktoré mi veľmi nesedelo. Do cieľa som ale prišiel v spoločnosti ostatných favoritov, takže sa nič nedeje. Po náročnom horskom sústredení sa cítim výborne," uviedol víťaz Tour de France 2014. O niečo lepšie dopadol Adam Yates. Všetko za svojho zverenca povedal Dave McPartland. "Adam urobil v závere menšiu chybu. Nič to. Vynaložil maximum úsilia a v GC je vysoko. Všetko je na správnej ceste a tešíme sa na ďalšie horské dni," vyhlásil športový riaditeľ Oricy - Scott. No a ešte krátky pohľad exmajstra sveta Ruia Costu. "Prvá skutočná skúška po dlhšej dobe. Mal som trochu problémy pri zmenách rytmu, ale nohám sa darilo. Musím sa sústrediť na každý jeden deň zvlášť a bude to len a len lepšie," veril si pretekár projektu UAE. Dnes je na programe dlhočižná etapa, kde budú mať vrchári prestávku. Naopak, do permanencie sa dostanú rýchli muži.
 
 
Výsledky 3. etapy
1. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 3:51:41 50
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00 20
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:00 8
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:00  
5. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:05  
6. EIKING Odd Christian FDJ link ikonka 00:07  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:08  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:09  
9. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:12  
10. OOMEN Sam Team Sunweb 00:14  
134. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 23:55  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 10:03:02 8
2. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:06  
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:12  
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:16  
5. SLAGTER Tom-Jelte Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:21  
6. EIKING Odd Christian FDJ link ikonka 00:23  
7. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:24  
8. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:25  
9. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:25  
10. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:30  
134. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 24:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 52
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 37
3. HAAS Nathan Dimension Data for Qhubeka link ikonka 36
4. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 30
5. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 29
6. VAN ASBROECK Tom Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 22
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop