Po 5 etape TdP: Saganovi sa nepáčili cesty a Van Poppelovi pomohol tréningový kemp

2.8.2017, 20:00 | Aktuality zo sveta |
Pomerne krátka etapa priniesla štyri stúpania, ktoré ale odolným šprintérom nemohli urobiť veľké starosti. Patril k nim aj Peter Sagan, ktorý si tak v Poľsku pripísal už štvrté pódiové umiestnenie, a to i napriek mokrým a špinavým cestám, ktoré sa Slovákovi veľmi nepáčili. Dnešok tiež priniesol druhé sezónne víťazstvo pre Danny Van Poppela, ktorý zaň vďačí tréningovému kempu na severe Talianska.
 
 
Pripravený na posledné dve prekážky
 
Dnešok patril u našich severných susedov skutočne k tým kratším. Etapu skomplikovali vysoké teploty a napokon aj dážď s následnými mokrými cestami. Možno aj preto bol Peter Sagan v závere opatrnejší a zbytočne neriskoval. "Aj keď bola táto etapa kratšia, vďaka dažďu a nečistote na cestách bola nebezpečná. Cesty boli skrátka šmykľavé," opísal situáciu na trati dvojnásobný svetový šampión. Samozrejme nemohol vynechať ani pochvalu svojmu tímu. "Chlapci celý deň sťahovali únik, čo robili perfektne. Potom sa vyznamenali aj pri dobiehaní Tejaya Van Garderena. Bohužiaľ, ja som bol v samom závere mierne zatvorený, ale bolo z toho aspoň tretie miesto a nejaké bonusové sekundy k dobru. Vediem teraz o štrnásť sekúnd a i napriek dobrej forme, máme pred sebou ešte dva náročné dni," vyrátaval jazdec Bory - Hansgrohe.
 
Aj napriek nie veľmi žičlivej sezóne to nevzdal a zdá sa, že práve v Poľsku sa jeho smola prelomila. Reč je o dnešnom víťazovi Dannymu Van Poppelovi. "Som neskutočne šťastný. Počas sezóny som mal nejaké zranenia, ale teraz sa cítim dobre. Už dnes ráno som sa cítil výborne a som šťastný, že to takto dopadlo," radoval sa 24-ročný Holanďan. No a v pochvale napodobnil Sagana. "Kľúčom k úspechu bolo dnes vedenie nášho tímu. Chlapci odviedli výbornú robotu, a to hlavne v posledných okruhoch. Stáli prosto za mnou!" vzdal hold kolegom pretekár zo Sky. Za svoj úspech však okrem tímu vďačí aj tréningovému kempu, ktorý absolvoval spolu s mnohými tímovými kolegami v stredisku Livigno. "Áno, boli sme s niekoľkými kolegami na severe Talianska v Livigno. Dostal som sa tam do pohody a formy. Som rád, že mám možnosť ukázať ju tu," uzavrel Van Poppel. V Livignu sa stretol aj s cyklistami Dukly Banská Bystrica, ktorí bývali vo vedľajšom hoteli.
 
 
tdp 2017 etapa 5 podium tdpf
Pódium piatej etapy (© Courtesy Tour de Pologne / Szymon Gruchalski)
 
 
Využili alternatívu B
 
Šprintérskou jednotkou v tíme Orica - Scott je bezpochýb Caleb Ewan. Dnešný deň bol ale pravdepodobne pre mladého Austrálčana priťažký, a tak prišiel na rad Slovinec Luka Mezgec. V tíme najprv panovala s vývojom nespokojnosť, ale strieborná pozícia všetko vynahradila. "Pôvodne sme mali ísť na Caleba. Keď sme zistili, že to nepôjde, bolo tam trochu sklamania. Napokon sme ale všetko vsadili na Luka a bola to dobrá voľba," načal na úvod športový riaditeľ celku Dave McPartland. "Napriek tvrdému profilu etapy sme predpokladali záverečný špurt. Luka v tejto sezóne veľmi veľa príležitostí nemal, navyše bol v dobrej forme. Bolo z toho skoro víťazstvo, čo nás nesmierne teší," pokračoval. Pozrel sa tiež na GC. "Všetci naši chlapci mali dobrý deň. Mali sme aj šťastie, nikto z nás nespadol, a tak sa môžeme na najbližšie dva dni sústrediť s plným zdravím a nasadením," ukončil svoje rozprávanie športový riaditeľ "klokanov".
 
Volať sa Ferrari a robiť cyklistiku v tomto svete možno pripomína časy nie tak dávno minulé, ale Roberto Ferrari z tímu UAE je iná kapitola. Pretekár dnes skončil na štvrtej priečke, no doplatil na počasie. "Veľmi tvrdá etapa! Vo finále som mal dobré nohy, ale trochu som zaváhal. Ak by bolo všetko ideálne, pravdepodobne by som sa dostal na pódium," myslí si taliansky veterán. Hneď za jeho galúskou finišoval iný Talian. Tento raz Enrico Battaglin z tímu Lotto - NL Jumbo. Holandský tím dokonca vyslal muža i do úniku. Malo to dôvod. "Som na chlapcov hrdý. Antwan Tolhoek sa v silnom protivetre držal na čele. Mysleli sme si, že by to v tejto etape úniku mohlo klapnúť. V nebezpečnom šprinte sa potom podarilo Battaglinovi uchmatnúť piate miesto. Nemôžeme sa sťažoval," radoval sa z čiastkových úspechov športový manažér projektu Grischa Niermann.
 
 
tdp 2017 etapa 5 peloton tdpf
Pelotón počas etapy (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Zvláštnu pozornosť si po piatej etape zaslúžil Tejay Van Garderen. V podstate počas celého dňa sa vetral v čelnej skupine a pelotón na čele s Borou ho dolapil len tri kilometre pred páskou. V úniku to bol test jeho formy. "Cítil som sa počas celého dňa výborne. Na našom stretnutí sme sa dohodli, že to skúsim. Dopadlo to dobre, dokázal som si držať svoj rytmus. Po dlhšej pauze to bolo naozaj dobré. Pred blížiacou sa Vueltou sa cítim čoraz lepšie a lepšie," vyzdvihol svoju gradujúcu formu Američan. Jeho tím BMC má na týchto pretekoch v GC Dylana Teunsa a ani dnes neobišiel úplne naprázdno. Na siedmej priečke finišoval Daniel Oss, ktorý bude od budúcej sezóny pretekať práve za Boru.
 
Čo sa GC týka, svoje miesto by si chceli zastať aj pretekári z Quick-Stepu. Ich líder Bob Jungels je momentálne 14. a má ešte dva dni na to, aby s tým niečo urobil. Naopak, smutným hrdinom "podlahárov" bo dnes Max Schachmann, ktorý doplatil na mokrú vozovku. Mladý nemecký pretekár pobudol dokonca v úniku, no po páde musel opustiť celé podujatie. Športový riaditeľ Rik van Slycke ale vyslal konkurencii jasný odkaz. "Napriek všetkým neúspechom a problémom, budeme bojovať," nechal sa počuť na záver Belgičan.
 
 
Výsledky
1. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 2:59:44 50
2. MEZGEC Luka ORICA - Scott link ikonka 00:00 20
3. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 00:00 8
4. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 00:00  
5. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00  
6. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
7. OSS Daniel BMC Racing Team link ikonka 00:00  
8. ROJAS José Joaquín Movistar Team link ikonka 00:00  
9. MARCZYNSKI Tomasz Lotto Soudal link ikonka 00:00  
10. WIŠNIOWSKI Lukasz Team Sky link ikonka 00:00  
132. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 14:27  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 18:41:27 8
2. TEUNS Dylan BMC Racing Team link ikonka 00:14  
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:20  
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:24  
5. EIKING Odd Christian FDJ link ikonka 00:31  
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:32  
7. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:33  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:33  
9. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:39  
10. IZAGIRRE Gorka Movistar Team link ikonka 00:39  
132. BAŠKA Erik BORA - hansgrohe 38:46  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 88
2. VAN POPPEL Danny Team Sky link ikonka 76
3. BONIFAZIO Niccolo Bahrain Merida Pro Team link ikonka 51
4. VAN POPPEL Boy Trek - Segafredo link ikonka 46
5. FERRARI Roberto UAE Team Emirates 43
6. EWAN Caleb ORICA - Scott link ikonka 39
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop