Reakcie po 4. etape: Trentinov špeciálny klub a Froomov návrat šesť rokov nazad

22.8.2017, 20:30 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Štvrtý deň mal patriť rýchlym mužom, čo sa v meste Tarragona napokon aj potvrdilo. Hromadný dojazd mal viacerých favoritov, napokon však vyhral Matteo Trentin. Dostal sa tak do klubu pretekárov, ktorí sa na každej Grand Tours tešili z víťazstva minimálne raz. Zvláštne pocity zažíval aj Chris Froome, ktoré naposledy pocítil v roku 2011. Presne vtedy totiž naposledy nosil na Vuelte červený líderský dres.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Záver sezóny má silný
 
V tomto ročníku získal Matteo Trentin len dve víťazstvá. Obe boli na španielsky cestách. V generálke na Vueltu vyhral druhú etapu v Burgose, no a patrilo mu aj dnešné 193 kilometrov dlhé vystúpenie priamo na španielskej Grand Tour, ktoré odštartovalo v Andorre. "Z víťazstva sa teším. Táto posledná časť sezóny mi sedí, cítim sa silný. Po páde na Tour som sa na opätovné pretekanie tešil. Dva dni dozadu sme boli šikovní a podarilo sa nám vyhrať. Teraz sa rozhodlo, že náš tím pôjde na mňa. A podarilo sa to opäť. Budúci rok síce mením dres, ale vďaka tímu Quick-Step som v klube jazdcov, ktorí vyhrali na každej Grand Tours," vyzdvihol "podlahárov" Talian ako stý pretekár histórie v tomto klube.
 
Druhé miesto si vyšpurtoval možno trochu prekvapujúco José Juan Lobato. Pretekár celku Lotto NL - Jumbo je rád, že má formu. "Moja sezóna nezačala vôbec vábne. Posledné mesiace som ale trénoval, čo sa mi tu v Španielsku vypláca. Síce som chcel vyhrať, ale beriem aj druhé miesto. Trentin bol skrátka silnejší. Budem sa sústrediť na ďalšie dni," povedal pre web svojho zamestnávateľa domáci pretekár. Tretí dokonal deň Tom Van Asbroeck.
 
 
vuelta 2017 etapa 04 spurt
Špurt 4. etapy (© Slipstream Sports)
 
 
V znamení pádov
 
Tých bolo počas celého dňa celkom dosť. Najprv si voľný pád vyskúšal Wilco Kelderman, ktorého našťastie tímoví kolegovia dotiahli naspäť do balíka, potom opustil bicykel aj Mark Christian. "Najzaujímavejší" pád ale predviedli Daniel Moreno spolu s Domenicom Pozzovivom. Obaja etapu síce so stratami, ale dokončili. Ich tímy Ag2r a Movistar sú na informácie skúpe, takže nám neostáva nič iné ako domnievať sa, že je všetko v poriadku, hoci Talianova strata tri a pol minúty musela byť poriadne frustrujúca.
 
Písal sa rok 2011 (Slovensko napríklad hostilo hokejový šampionát) a Chris Froome sa koncom augusta obliekol na Vuelte do červeného dresu. Nikto vtedy ešte ani nechyroval o tom, že by mohol byť niekedy štvornásobným víťazom Starej dámy, no červený dres vlastnil už vtedy. V roku 2017 sa história opakuje. "Bál som sa dnes zbytočných časových strát. Minulo sa trochu energie, ale stála za to, pretože som stále na čele. Je zrejmé, že moji kolegovia urobili pri držaní pozícií brutálnu prácu. Mal som dobrý deň. Líderský dres som tu mal naposledy pred šiestimi rokmi, o to väčšie je privilégium, že ho mám zase na sebe. Úprimne sa teším," hovorí jazdec Sky.
 
 
vuelta 2017 etapa 04 sceneria
Scenéria 4. etapy (© Slipstream Sports)
 
 
Druhé miesto v priebežnom hodnotení si udržal David De La Cruz. Spolu s etapovým triumfom pre belgický projekt skutočne zaujímavý deň. A zaujímavé vyhlásenie poskytol aj luxemburský pretekár Bob Jungels. "Náročný deň s nepríjemným vetrom. Na pláne možno táto etapa ani až taká náročná nebola, ale v skutočnosti takou bola. Naháňali sme únik, pretože sme vedeli Matteovej sile na takomto teréne. V Andorre som zažil veľmi zlý deň, ale vzhľadom na to, že GC nie je mojim cieľom, časová strata nemrzí," poznamenal 24-ročný jazdec.
 
Naďalej to majú výborne rozohrané aj v BMC. Dvojica pretekárov v TOP 5 rozhodne nie je na zahodenie. Zvlášť ak sa pozrieme, čo čaká pelotón počas piateho dňa. "Tím odviedol dobrú robotu. Chránili ma spoločne s Tejayom, aby sme boli mimo nebezpečenstva. Už najbližšia previerka ale bude pre GC nesmierne dôležitá. Dáme do toho všetko!" nebál sa Nicholas Roche.
 
Ešte lepšie ako Američania sú na tom Austrálčania z Oricy - Scott. Bratia Yatesovci síce posledný deň mierne stratili, ale ich tím má stále spolu s Estebanom Chávesom v rukách tri esá. A plánujú ich aj využiť. "Byť v takejto pozícii je super pocit. Mám malú stratu, ale cítim sa výborne. Navyše Esteban je stále veľmi vysoko. Pokiaľ niekto z nás v Madride skončí na stupňoch víťazov, môžeme tieto preteky považovať za úspešné. Máme viacero alternatív a verím, že nám práve toto pomôže dosiahnuť pekný výsledok," načrtol stratégiu tímu Adam Yates. Či bude fungovať sa dozvieme už zajtra.
 
 
Výsledky
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 4:43:57 100
2. LOBATO Juan José Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 40
3. VAN ASBROECK Tom Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:00 20
4. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 00:00 12
5. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00 4
6. MODOLO Sacha UAE Team Emirates 00:00  
7. MANZIN Lorrenzo FDJ link ikonka 00:00  
8. ANDERSEN Søren Kragh Team Sunweb 00:00  
9. REGUIGUI Youcef Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00  
10. BOL Jetse Manzana Postobon 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 13:37:41 20
2. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:02  
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:02  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:02  
5. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:10  
6. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:11  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:38  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:39  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:48  
10. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:48  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 31
3. THEUNS Edward Trek - Segafredo link ikonka 28
 
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 12
2. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 10
3. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 10
 
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 14
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 25
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 27
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop