Reakcie po piatej etape: Super šťastný Lutsenko a jednoznačnejšia podoba GC

23.8.2017, 20:30 | Aktuality zo sveta |
Piata etapa Vuelty priniesla veľmi zaujímavú show. Na čele si to o víťazstvo rozdali pretekári z úniku, hlavní favoriti dnes cítili možnosť zmeniť svoje postavenie v celkovom poradí. Bojovným výkonom sa predviedol Alexej Lutsenko, ktorý si prišiel po víťazstvo. Chris Froome naďalej ukazuje dobrú formu, dnes sa ho až na pásku udržali len traja ďalší pretekári.
 
 
Súboj na čele pre pretekára Astany
 
Len 24-ročný Kazach Alexej Lutsenko si pripísal najcennejšie etapové víťazstvo kariéry. Predtým síce ovládol skúšky na Paríž-Nice, Tour de Suisse a trikrát zvíťazil v domácej jednorázovke Tour of Almaty, víťazstvo na GT pretekoch je ale niečo špeciálne: "Som super šťastný! Celý deň som drel a na konci som do toho dal všetko. Po páde na Tour de France som chcel ukázať, čo viem. Posledný kopec nebol dlhý, ja ale tiež nie som žiadny vrchár. Chcel som ho ísť sám a preto som zaútočil už pred kopcom, bol to proste veľký deň!"
 
lutsenko 2017 vuelta triumf astf
Alexej Lutsenko (© Courtesy Astana Pro Team)
 
 
Druhý na páske Merhawi Kudus z Dimension Data zdôrazňoval celkovú náročnosť podmienok: "Bolo ťažké ísť celý deň v úniku, strávili sme štyri hodiny na vetre a potom museli finišovať na veľmi náročnom stúpaní. Väčšinu dňa fúkal čelný vietor, našťastie ale bolo v úniku veľa ľudí, takže sa nám darilo držať náskok na pelotón. V druhom kopci začali útoky, nebolo to ale veľmi prudké, takže mi to nesedelo a len som sa snažil čo najlepšie držať ostatných. Prenasledovanie tých dvoch na rovine pred posledným stúpaním bolo veľmi náročné. Som ale spokojný s druhým miestom, mám motiváciu využiť ďalšiu príležitosť."
 
Mladý Španiel z Movistaru Marc Soler cítil veľkú šancu na víťazstvo: "Medzi jazdcami v úniku nebola žiadna kooperácia po tom, čo Lutsenko s Hallerom zaútočili, myslím, že to bol kľúčový moment, kedy sa rozhodlo, že nebudeme bojovať o víťazstvo. Rozčúli to, keď vás od víťazstva v etape na Grand Tour pripraví nedostatok spolupráce v skupine, dopadlo to ale takto, takže sa budem musieť vo zvyšku pretekov ďalej snažiť. Dnes som mal oveľa lepšie nohy. Ako som povedal, budem sa dostávať do formy postupne, a teraz sa už cítim dobre. Uvidíme, ako sa všetko vyvinie, stále je o čo bojovať. Táto Vuelta je pre mňa ďalšou úrovňou v učebnom procese a zatiaľ to ide dobre."
 
Slovinský pretekár Matej Mohorič a zástupca UAE Emirates bol naopak so "zemiakmi" spokojný a pre tímový web povedal: "Ťažká etapa a veľmi horúci deň. Dostal som sa do úniku, nanešťastie mi ale dnešná skúška veľmi nesedela. Skúšal som našetriť čo najviac energie a držať sa v kopcoch. Ku konci etapy som sa pri delení úniku udržal v prvej skupine a snažil sa zo seba vydať to najlepšie v poslednom kopci. Na viac som dnes nemal, nemohol som vyhrať. Našťastie je ale pred nami ešte veľa etáp, kde môžeme zabojovať."
 
Rôzne pocity zažívali jazdci z Ag2R. Alexis Gougeard v úniku bojoval: "Nemal som to dnes v pláne. Keď som ale videl ostatných unikať, vedel som, že tam musíme niekoho mať. Záver mi vôbec nesedel, nohy ale neboli zlé. Lepšia by pre mňa bola falošná rovina. Trochu ľutujem, že som nechal Lutsenka ujsť, bola to ale taktika, ktorá bohužiaľ nevyšla. V minulých týždňoch som sa cítil dobre a teraz sa to len potvrdzuje. Chcel by som vyhrať niektorú z etáp."
 
Za to Romain Bardet dnes počítal stratené sekundy: "Vueltu beriem zo dňa na deň, ale dnešok pre mňa nebol dobrý. Bol to ťažký deň, ale nie až tak dramatický. Preteky sú stále dlhé. S mojimi skúsenosťami už zvládam ťažké dni na Grand Tours. Som stále veľmi motivovaný."
 
Julian Alaphilippe dnes testoval svoje nohy. "Podlahár" musel tohtoročné vrcholy sezóny vynechať, a tak by si chcel napraviť chuť aspoň v jej závere: "Ak to neskúsiš, nikdy nevyhráš, a dnes som to skúsiť chcel. Stále sa ešte dostávam do tempa, takže som sa chcel otestovať v etape, ktorá mi sedí. Nie som spokojný s výsledkom, ale s nohami áno. Cítim, že sa pomaly dostávam do formy, čo je pozitívne."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Frooma sa udržalo len pár vyvolených
 
Do dobrej formy sa snáď dostáva Alberto Contador"Cítil som sa lepšie ako v predošlých dňoch. Nemali sme ale zodpovednosť za etapu, navyše to bol dnes len krátky, výbušný kopec, nie dlhé stúpania, aké čakajú v druhom týždni, takže by som nebol príliš v eufórii. Teraz je najdôležitejšie zregenerovať a potom zanalyzovať, ako sa vysporiadať so zvyškom pretekov."
 
Chris Froome sa mohol tešiť z ďalšieho navýšenia náskoku: "Dnes nám to vyšlo podľa našich predstáv. Chlapci z tímu fantasticky jazdili celý deň na čele. Keď sa pozrieme na časové rozdiely, GC získava jednoznačnejšiu podobu a to vďaka len trojkilometrovému kopcu, ktorý mi tímoví kolegovia výborne pripravili. Som v takej forme, akú som chcel mať."
 
Esteban Cháves zvládol stredajšiu skúšku v rovnakom čase s Froomom a vybojoval si priebežnú tretiu pozíciu: "Dnes to bola naozaj ťažká etapa, sme ale veľmi šťastní. Bol som medzi štyrmi najlepšími favoritmi, čo je dobrý signál. Nemám rád tieto kopce, pretože sa nedajú ísť jedným tempom. Vuelta teraz naozaj odštartovala, som rád za môj tím , rozumieme si aj bez slov."
 
Tejay van Garderen je po dnešku dokonca druhý: "Etapy ako tá dnešná sú nevyspytateľné. Chceli sme to dnes pojať bezpečne. Naši veľkí chlapci nás s Rochem vyviezli pod kopcom do čela, kde sme si to mohli postrážiť. Škoda, že som v závere trochu stratil, sme ale na dobrej ceste"
 
 
Výsledky
1. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 4:24:58 100
2. KUDUS Merhawi Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:42 40
3. SOLER Marc Movistar Team link ikonka 00:56 20
4. MOHORIČ Matej UAE Team Emirates 01:11 12
5. GOUGEARD Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 01:24 4
6. HALLER Marco Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:37  
7. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:40  
8. BOL Jetse Manzana Postobon 02:04  
9. MAMIKIN Matvej Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:18  
10. MAISON Jérémy FDJ link ikonka 02:31  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 18:07:10 20
2. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:10  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:11  
4. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:13  
5. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 00:23  
6. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:36  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:49  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:50  
9. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:09  
10. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:13  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 31
3. LUTSENKO Alexej Astana Pro Team link ikonka 29
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 30
2. MAS Lluís Guillermo Caja Rural - Seguros RGA 11
3. GENIEZ Alexandre Ag2r La Mondiale link ikonka 10
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 15
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 26
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 37
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop