Reakcie: Quick-Step s tretím víťazstvom a Bora s tretím pódiovým umiestnením

26.8.2017, 18:50 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Ôsma španielska etapa sa niesla v duchu čísla tri. Už tretie pódiové umiestnenie v poradí si pripísali jazdci Bory - Hansgrohe, tentoraz sa o tretie miesto postaral Rafal Majka. Etapu vyhral Julian Alaphilippe, pričom to bol pre podlahársky tím už tretí víťazný zárez. Počas etapy jazdci absolvovali aj tri kategorizované stúpania, vrátane toho tesne pred cieľom. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Vraj ostáva bez slov
 
Francúzsky pretekár Julian Alaphilippe vyhral na španielskych cestách po prvý raz. Pred tým to dokázal len v USA a doma. Možno práve preto ostal ako obarený. "V posledných dvoch možno troch etapách som sa cítil naozaj mizerne. Podobne ako aj ostatní pretekári. Pre náš tím je táto Vuelta úžasná. Bola hneď od začiatku. Dnes som išiel do úniku vďaka Matteovi Trentinovi, ktorý mi pomohol. Som bez slov. Je to nádherné," dostal zo seba predsa len niečo jazdec Quick-Stepu. Pre belgickú zostavu je to po prvom týždni už tretie víťazstvo a ak to bude pokračovať v takomto tempe aj naďalej, získajú tu necelú polovicu etáp. Uvidíme.
 
Dôvod na úsmev mali aj v celku UAE. Po včerajšom víťazstve Mateja Mohoriča, dnes zaznamenali striebornú pozíciu v podaní ďalšieho Slovinca. Tentokrát v podaní Jana Polanča. "Bolo veľmi horúco, čo urobilo etapu ešte ťažšou. Vytvorili sme si v úniku nejakú medzeru, samozrejme vďaka spolupráci a snažili sme sa prísť až do cieľa. Posledné stúpanie bolo tvrdé a kolmé, preto som ho išiel svojim tempom. Nebolo možno poraziť víťaza, preto som s druhým miestom spokojný," hovorí jazdec, ktorý na Vuelte debutuje.
 
Polanč vyhral tesný súboj s Rafalom Majkom, ktorý skončil tretí. Poľský reprezentant vybojoval pre svojho zamestnávateľa tak už tretie pódiové umiestnenie za sebou. Výsledky pekné, ale Nemcom stále chýba vytúžené víťazstvo. I napriek tomu sa ale v jazdcoch zakódovala typická nemecká vlastnosť. Nevzdávať sa. "Tím dnes odviedol perfektnú prácu. Musím sa poďakovať Emanuelovi a Christophovi za to, že so mnou boli v úniku. Nedopustili sme sa tam žiadnej chyby, no keď Julian nastúpil, vedel som, že nebude možné vyhrať. Ak mám byť úprimný, stále sa necítim úplne fit, no je to čoraz lepšie a lepšie, preto verím, že príležitosť ešte príde," potvrdil predchádzajúce slová Majka.
 
 
majka 2017 sklamany b w bohfsc
Rafal Majka po etape (© BORA - hansgrohe / Ralph Scherzer)
 
 
Contador sa derie nahor
 
Lúčiaci sa Španiel už pred pár dňami ukázal, že sa len tak ľahko nepoloží. A dnes to ukázal opäť. Predsa len sa môže stať, že jeho posledná Grand Tour môže byť pekná. Na víťazstvo to pochopiteľne stačiť nebude, ale odísť so vztýčenou hlavou môže. Včera bol 24., no po dnešku je už na sedemnástom mieste. "Som rád, že potvrdzujeme andorrský zázrak. Cítim sa výborne. Dnes som mohol jazdiť možno trochu viac agresívne, ale celý deň mi ukazoval, že som v absolútnej pohode. Nemyslím si, že som späť. Nikdy som neodišiel. Na Vuelte chcem pódium a podľa toho sa riadim," nebál sa jazdec Treku - Segafredo.
 
Ak sa to Albertovi Contadorovi podarí, stále je viac ako pravdepodobné, že ho v Madride na stupňoch víťazov bude sprevádzať Chris Froome. "Nemusel som útočiť, som predsa v červenom, ale chcel som využiť to, že sa cítim dobre. Pre mňa bolo dnes najdôležitejšie vytvoriť nejaké rozdiely. Hovorím to síce každý deň, ale aj dnes sa musím veľmi poďakovať mojim kolegom. Celý deň pracovali a kontrolovali únik. Myslím si, že keby som v inom tíme, dnes by som červený dres stratil," zložil veľkú poklonu tímu Sky Froome.
 
Celkom v pohode sa zatiaľ cítia aj v tíme BMC. "Dnešné tempo bolo brutálne. Chcel som byť trochu lepší, ale nedalo sa. Tejaya stále trápi ten pád a ešte viac dnešná strata, no cíti sa fajn. Už zajtra nás čaká ďalší deň. Poznám tú trasu, už som tu bol, takže to môže byť zábava," prezradil Nicholas Roche, teda zatiaľ tretí muž GC. Spomínaný Tejay Van Garderen dnes stratil jednu pozíciu. Na štvrtom mieste ho nahradil Vincenzo Nibali. Samotnému Talianovi podobné etapy nechutia. "Froome s Contadorom ukázali, že sú veľmi silní. Alberta nehodno podceňovať aj keď už niekoľko sekúnd stráca. Dni ako tieto sú veľmi ťažké. Výbušné. A ja som takýmto typom cyklistu na krátke a strmé kopce nikdy nebol. Musel som len brániť moje postavenie, našťastie je všetko fajn," hovorí víťaz Tour de France 2013.
 
Tak trochu hlavu v smútku môžu mať po 8. etape v tíme Orica - Scott. Esteban Cháves sa síce spôsobom tichého okoloidúceho drží na druhom mieste a Adam Yates je ôsmy, no etapa plná hlúpych náhod spôsobila, že Simon Yates sa prepadol o tri priečky. "Na úpätí Alto Xorret de Catí sa stalo pár nepríjemných vecí. Jack Haig mal technické problémy, Simon skúšal neúspešne svoje šťastie, no a napokon Esteban s Adamom mierne stratili. Našťastie to nie je nič drastické. Všetko ide zatiaľ podľa plánu, chlapci sa cítia dobre, čo je vzhľadom na blížiace sa hory len pozitívne. Stále veríme vo víťazstvo, minimálne v pódium. Atmosféra v tíme je výborná," povedal za všetkých športový riaditeľ tímu Neil Stephens.
 
 
Výsledky 8. etapy
1. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:37:55 100
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 00:02 40
3. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe 00:02 20
4. PAUWELS Serge Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:26 12
5. OLIVEIRA Nelson Movistar Team link ikonka 00:28 4
6. KREDER Michel Aqua Blue Sport 00:32  
7. MONFORT Maxime Lotto Soudal link ikonka 00:32  
8. DE CLERCQ Bart Lotto Soudal link ikonka 00:34  
9. LOSADA Alberto Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:37  
10. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 01:04  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 32:26:13 20
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:28  
3. ROCHE Nicolas BMC Racing Team link ikonka 00:41  
4. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:53  
5. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:58  
6. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 01:06  
7. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 01:08  
8. YATES Adam link ikonka ORICA - Scott link ikonka 01:18  
9. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 01:41  
10. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:57  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 49
2. POLJANSKI Pawel BORA - hansgrohe 44
3. MOHORIČ Matej UAE Team Emirates 43
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 38
2. DE GENDT Thomas Lotto Soudal link ikonka 17
3. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 12
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 17
2. POLANČ Jan UAE Team Emirates 33
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 43
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop