Po 11. etape: Lópezov atak imponoval Froomovi a Nibalimu, plán Oricy nevyšiel

30.8.2017, 21:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Favoriti si nič nedarujú na španielskej GT a akonáhle zbadajú slabosť niektorého zo svojich súperov, ihneď mu pripravia krušné chvíle. Na Calar Alto na to doplatil Esteban Cháves, ale na vrchole tohto stúpania sa zatriasli pozície viacerých cyklistov. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 
Na konci etapy predviedol kvalitný útok Miguel López, ktorému sa podarilo eliminovať aj Frooma, čo nie je jednoduchá záležitosť. Jazdec tímu Astana tak ukázal, že v nasledujúcich horských etapách bude patriť medzi nebezpečných jazdcov. "Som veľmi šťastný, že som vyhral etapu. Teším sa, pretože náš tím pracuje veľmi dobre od začiatku pretekov. Naši spolujazdci pracujú veľmi tvrdo pre mňa a Fabia Arua. Trošku som poznal tento dojazd, preto som sa rozhodol počkať na záverečný strmý kilometer. Dúfam, že budeme pokračovať v našom progrese. Je to moje prvé víťazstvo na Grand Tour. V minulom roku som opustil Vueltu po páde, teraz som prišiel do Španielska pokojný a uvoľnený. Verím, že sa budeme kúsok po kúsku posúvať v poradí vyššie."
 
Chris Froome zatiaľ prechádza pretekmi ako nôž maslom. Aj keď sa v jedenástej etape miestami zapotil, správnym rozložením síl si dokázal vylepšiť pozíciu v poradí. A posilniť sebavedomie, že na double má reálnu šancu. "Som veľmi spokojný, ako to dopadlo. Etapa bola selektívna aj pre jazdcov na GC a nemohol som si želať viac, ako skončiť v nej druhý. Myslel som aj na etapový triumf, ale keď zaútočil Miguel López, bol to extrémne silný a pôsobivý atak. Mojím hlavným cieľom bolo, aby som zostal s favoritmi a najdôležitejšie bolo to, aby mi neušiel Vincenzo Nibali. Práve na neho som sa najviac sústredil, keďže Esteban Cháves už jazdil za nami a Alberto Contador bol na svojom limite."
 
Do svojho terénu sa dostal Vincenzo Nibali, ktorý to okamžite využil, a spolu s kolegami manažoval záverečnú časť etapy. "Chcel som vyhrať etapu, ale som spokojný s novým pohľadom na klasifikáciu. Bol to veľmi ťažký deň s dvomi náročnými kopcami a dažďom, ale na jeho konci musím byť šťastný. Musím poďakovať celému tímu, išli sme výborne. Visconti sa dostal do úniku a pomohol mi na poslednom kopci a môj brat Antonio a Pellizotti boli silní na cieľovom stúpaní. Videl som únavu v skupine favoritov, preto som požiadal Franca, aby na Calar Alto išiel naplno. V závere som chcel prekvapiť svojich konkurentov, preto som zaútočil pomerne skoro, ale fúkal vietor a napokon López bol veľmi silný. Ale aj tak som spokojný, lebo som si polepšil v klasifikácii. Froome sa ukazuje vo veľmi dobrom svetle, nebude ľahké poraziť ho." Ale z tímu Bahrajn - Merida sa ozývajú odhodlané hlasy, že niekto sa o to musí pokúsiť.
nibali froome 2017 vuelta suboj tbmf
Vincenzo Nibali a Chris Froome (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
V rozhodujúcom okamihu mal prsty aj Alberto Contador, ale v samotnom závere našiel pri sebe silnejších jazdcov. V konečnom meradle si však vylepšil pozíciu v GC. "Bol to ťažký deň. Stratil som síce nejaký čas na niektorých súperov, ale na druhej strane som si polepšil oproti iným jazdcom. Videl som, že na cieľovom kopci majú viacerí z favoritov problémy, preto som zaútočil skôr, aby som preriedil hlavnú skupinu. A to sa mi podarilo. Keď atakoval Nibali, Nieve po ňom vyštartoval, ale potom ho tím Sky stiahol späť k Froomovi. Myslel som si, že Froome sa necíti dobre, ale všetci vieme, ako jazdí. Potrebuje len malú chvíľu, aby sa zotavil a znovu išiel naplno."
 
Zlý deň prekonal Esteban Cháves, ale aj tak sa mu podarilo udržať pódium, na čom mal veľkú zásluhu Jack Haig. Ale po tejto strate už nebude tak tlačiť na Frooma. "Pred etapou môžete mať plány, ale len na trati sa ukáže, či to dopadne pre vás dobre, alebo nie. Teraz nám to nevyšlo, ale dôležité je, že sme sa snažili. Na začiatku cieľového kopca zvýšil tempo Bahrajn - Merida, potom zaútočil Nibali, za ním Contador a ja som sa neudržal v hlavnej skupine. Našťastie zostal pri mne Jack Haig, ktorý mi veľmi pomohol. Simonov útok bol súčasťou nášho lánu. V minulom roku nám to na Vuelte vychádzalo, teraz sme neboli úspešní. Ale budeme v tom pokračovať."
 
Nepríjemné technické problémy prekonal na záverečnom kopci David de la Cruz, ale španielsky borec sa s nimi srdnato popasoval, hoci bez tejto komplikácie mohol byť jeho výsledok ešte lepší. Ale štvrtá priečka v GC musí byť pre neho lichotivá. "Je to škoda, čo sa mi prihodilo na cieľovom kopci, ale nemôžem s tým nič urobiť. Je dôležité mať na svojej strane šťastie, ale na Calar Alto mi neprialo. Výmena bicykla ma pripravila o dôležité sekundy a lepšie umiestnenie, ale už nechcem na to myslieť. Teší ma aspoň to, že som sa udržal v druhej skupine a mal som dobré nohy. Verím, že v nasledujúcich dňoch už nebudem mať takú smolu." 
 
Nicolas Roche si dlho neužil pozornosť na vedúcich priečkach v poradí, daždivý deň ho pripravil o miesto v Top 10. "Podľa očakávania to bola veľmi náročná etapa od samého začiatku. Vedel som, že ak bude pršať, bude to pre mňa veľmi ťažké. Poznám sa veľmi dobre. Snažil som sa bojovať, ale akonáhle sme sa dostali na posledný kopec, nohy som mal ako z cementu. Je to sklamanie, ale aj takáto vie byť cyklistika. Rozdiely v klasifikácii začínajú byť smerodajné, ale to najťažšie máme len pred sebou."
 
V sympatickom útoku sa predviedol Romain Bardet, ktorý bojoval až do samého konca, aby sa objavil na páske ako prvý. Aj keď mu to nevyšlo, na získanie etapového triumfu bude mať ešte niekoľko možností. "Toto bol presne ten deň na bicykli, ktorý milujem. Od začiatku som jazdil na čele balíka a nakoniec som sa dostal do silnej vedúcej skupiny. Chcel som bojovať až do záveru, aby som vyhral etapu. Ale pelotón sa rozhodol inak. Som presvedčený, že ďalšie príležitosti ešte prídu. Na konci som si myslel, že nám to predsa len vyjde, ale o osude etapy rozhodovali iní pretekári. Dal som do toho všetko, preto nemôžem byť sklamaný, a napriek náročným podmienkam som si užil etapu."    
 
 
Výsledky
1. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 5:05:09 100
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:14 40
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:14 20
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:14 12
5. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:31 4
6. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:31  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:31  
8. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 00:31  
9. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 01:02  
10. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 01:14  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 45:18:01 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:19  
3. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:33  
4. DE LA CRUZ David Quick-Step Floors link ikonka 02:36  
5. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 02:37  
6. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:38  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 02:57  
8. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 03:01  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:55  
10. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 04:11  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 78
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 75
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 53
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 38
2. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 21
3. ATAPUMA Darwin UAE Team Emirates 18
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5
2. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 21
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 26
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop