Contadora baví útočiť, Froome si nevie vynachváliť kolegov, Nibali musí súhlasiť

3.9.2017, 20:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Očakávaná etapa v pohorí Sierra Nevada priniesla super-výkon Miguela Lópeza po dlhom útoku, ale aj veľkú demonštráciu sily tímu Sky. Kolumbijský jazdec si tak vydobyl povesť najlepšieho vrchára na podujatí a Chris Froome si vychutnáva červený dres po ďalšej ťažkej etape.  
 
V predchádzajúcich etapách patril Miguel López medzi najsilnejších cyklistov v kopcoch, no jeho sebavedomý spôsob, akým si podmanil jednu z najťažších previerok na podujatí, ho razom dostáva do elitnej vrchárskej spoločnosti na svete.  A v tejto forme môže López zažiariť aj v treťom týždni. "Bol to pre nás perfektný deň. Bol som pripravený na to, že keď pôjde do útoku Alberto Contador, pridám sa k nemu. V predchádzajúcej etape odviedli moji kolegovia výborný výkon, ale nepodarilo sa mi získať etapu, preto som chcel urobiť maximum, aby som ich tentoraz potešil. Vyhrali sme tu tri etapy, musíme byť s tým veľmi spokojní."
 
Rozhodujúcu akciu vyprovokoval Alberto Contador, ktorého ďaleký útok vybral víťaza etapy. Jeho snaha mu nepriniesla etapový triumf a ani si nepolepšil v poradí, ale aj tak stále dokáže baviť divákov a znervózňovať súperov. "Ak sa chcete o niečo pokúsiť, musíte byť odvážni. Je však pravda, že tím Sky má veľmi silný tím. Vedel som, že to bude riskantné, ale chcel som zistiť, čo sa stane. To je proste môj štýl jazdy. Išli sme tvrdo, rozbehli sme etapu, ale ja som doplatil za moju snahu. Ocitol som sa v dobrej spoločnosti, ale v závere som doplatil na to, že na začiatku nášho útoku som bol príliš veľkorysý. Takáto cyklistika sa mi páči, v balíku sa mi nejazdí dobre, nič neľutujem. Teraz bude dôležité, aby som dobre zregeneroval. Stratil som nejaký čas, ale teším sa na tretí týždeň."
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár 15. etapy
 
 
Chrisa Frooma sme zbadali v akcii len na cieľovej páske, a to je parádna vizitka pre jeho kolegov. Nie veľmi prudký, ale dlhý kopec favorizuje silné tímové zostavy, čo si nemohla nechať ujsť britská partia. Líder pretekov zvládol jednu z najťažších etáp na Vuelte bez akýchkoľvek komplikácii a v cieli bolo vidno na jeho tvári uvoľnený úsmev, že v časovke sa predstaví na trati ako posledný jazdec. "Je to úžasný pocit, že na konci druhého týždňa po takejto náročnej etape vlastním tri dresy. Nedá sa vyjadriť slovami, ako musím poďakovať mojim kolegom. Keď zaútočil Contador s Lópezom, odviedli výbornú prácu a aj ja som sa cítil veľmi dobre. Ale primárne sme sa sústredili na Nibaliho, pretože je na druhom mieste v GC. Ale ak bude López pokračovať v takýchto útokoch, musíme reagovať aj na neho. Som veľmi spokojný s mojou momentálnou situáciou, takže sa teším na časovku."
 
Jedna z posledných možností pre Vincenza Nibaliho nedopadla dobre. Aj keď mal chuť niečo vymyslieť, muži v čiernom reagovali nekompromisne. "Na takomto cieľovom kopci bolo veľmi ťažké útočiť, lebo tempo bolo vysoké a chýbali tam strmé úseky. Keď som to vyskúšal, mojou jedinou nádejou bolo, že sa ku mne niekto pridá, ale keď sa nikto nemal k činu, vrátil som sa späť, lebo kopec bol veľmi dlhý a Froome mal pri sebe niekoľko kolegov. Foome mohol len jazdiť za svojimi spolujazdcami, ktorí ovládali celé finále, a potom len začať šprintovať päťsto metrov pred cieľom. Bola to skvelá tímová práca. V utorňajšej časovke bude veľkým favoritom, ale nikto nemôže vedieť, čo sa môže stať v treťom týždni."       
 
Jedným z mála úspešných cyklistov bol Ilnur Zakarin, ktorý zvolil presnú stratégiu, zaútočil v správnom momente a dostal sa na priebežné pódium. "Som šťastný a spokojný, ale cítim sa veľmi unavený. Neskorý útok bol najlepším spôsobom, ako získať čas na súperov. Nemalo zmysel útočiť už na Hazallanas, lebo sme mali pred sebou dlhý cieľový kopec a všetci sme cítili predchádzajúcu etapu. Podľa mňa som načasoval útok perfektne. Poznal som záverečný kopec a viem, aká zradná je nadmorská výška. Dostal som sa na tretiu priečku a pokúsim sa ju udržať. V treťom týždni zvyčajne jazdím najlepšie, ale sú tam náročné etapy. Ak zostanem na tretej priečke aj po ITT, budem veľmi spokojný."
 
Veľkú mediálnu pozornosť dostal Adam Yates, no jeho sólový pohyb nebol len marketingovou záležitosťou, ale skutočne bojoval o etapový triumf. Radosť mu prekazil len šialene dlhý cieľový kopec, pretože britský jazdec pôsobil výborným dojmom a dlho sa zdalo, že to bude jeho deň. "Mal som pred očami etapový triumf, ale ak by to nevyšlo, bol by som k dispozícii pre Estebana. Na trati som nechal úplne všetko, ale nevyšlo to. No vyskúšam to aj nabudúce. Bola to veľká námaha, takmer hodinu a pol som išiel svojím tempom, takže v tom nebola žiadna taktika či stratégia. Len ste museli ísť čo najrýchlejšie do cieľa, ale tentoraz som nebol dosť dobrý. Na konci som spomalil, lebo som vedel, že López ma dobehne, ale ten bol potom veľmi silný. Možno som útočil trochu skôr, ale verím, že táto snaha ma posilní."
 
Nenápadne, ale spoľahlivo prechádza podujatím Wilco Kelderman, v pätnástej etape dokonca získal bonusové sekundy za tretie miesto. Aj keď neútočí, ale jeho stabilita prináša ovocie. "Bola to krátka, tvrdá a veľmi rýchla etapa. Mali sme plán, aby ma spolujazdci dostali do dobrej pozície, čo sa nám skutočne podarilo. Počas celého dňa som sa cítil dobre. Keď sa začalo útočiť, rozhodol som sa zostať v skupine, lebo aj v nej bolo tempo vysoké. V záverečnom kilometri som to rozbalil naplno a mal som ešte energiu, aby som získal tretie miesto."
 
 
Výsledky 15. etapy
1. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 3:34:51 100
2. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:36 40
3. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 00:45 20
4. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 00:47 12
5. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 00:47 4
6. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:50  
7. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:53  
8. POELS Wout Team Sky link ikonka 00:53  
9. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 00:53  
10. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 01:02  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
cerveny
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 62:06:25 20
2. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 01:01  
3. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 02:08  
4. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 02:11  
5. CHÁVES Esteban link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:39  
6. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 02:51  
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 03:24  
8. WOODS Michael Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 03:26  
9. CONTADOR Alberto link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 03:59  
10. POELS Wout Team Sky link ikonka 05:22  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 110
2. TRENTIN Matteo Quick-Step Floors link ikonka 107
3. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 88
 
 
bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. VILLELLA Davide Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 49
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 41
3. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 29
 
 
biely
Priebežné poradie kombinovanej súťaže
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 5
2. LÓPEZ Miguel Astana Pro Team link ikonka 12
3. KELDERMAN Wilco Team Sunweb 21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop