September: Sagan aj Froome do histórie a zadĺžený nórsky šampionát

2.10.2017, 13:30 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Cyklistická sezóna je náročná na pamäť fanúšikov, keďže je rozložená do všetkých ročných období. Každý mesiac preto zhrnieme sumárom udalostí, štatistík, vyjadrení a zaujímavých informácií. Tentoraz sa obzrieme za septembrom.
 
 
tab sep vitazstva jazdciSTALO SA
 
Chris Froome dominoval po únavnej Tour de France na Vuelta a Espaňa vo výbušných i dlhých kopcoch, v treťom týždni nestratil formu a double Tour + Vuelta získal v jednej sezóne ako tretí v histórii, a to napriek veľkej nepredvídateľnosti španielskej Grand Tour najbohatšej na úniky a nečakané útoky
 
Alberto Contador si napriek zdravotným problémom užil domácu Vueltu a Espaňa a rozlúčil sa najkrajším možným spôsobom, odvážnym 68. kariérnym víťazstvom na legendárnom kopci Anglirú, čím opäť potrvdil svoju výnimočnosť
 
• treťou najvýraznejšou osobnosťou na Vuelte bol Matteo Trentin, ktorý vyhral štyri etapy, čo mu napokon nestačilo na ovládnutie bodovacej súťaže, a tak opäť naznačil organizátorom, že by mohli prehodnotiť systém bodovania
 
Peter Sagan obhájil triumf na WT klasike v kanadskom Québecu a zaknihoval tak jubilejné sté víťazstvo v kariére, zároveň aspoň trochu vrátil druhému Van Avermaetovi prehry z jarných klasík, aby následne z minima vyťažil maximum a po chorobe ovládol tretie hromadné preteky na MS za sebou (viac TU)
 
• náročnejšiu WT klasiku v Montreale vyhral Talian Diego Ulissi, ktorý tak dosiahol životný výsledok
 
• mužské časovky na MS boli v znamení prerušenia dominancie, keď tímovú ovládol prekvapivo Sunweb, čím prerušil päťročnú hegemóniu BMC a Quick-Stepu, zatiaľ čo v individuálnej vyhral Tom Dumoulin s najvyšším náskokom (57 sekúnd) od roku 2011 a zrejme definitívne ukončil éru štvornásobného majstra sveta tab sep vitazstva timyTonyho Martina na tróne, plus striebrom zaujal bývalý špičkový skokan na lyžiach, Slovinec Primož Roglič 
 
• už viacero mesiacov sa trápia hviezdni šprintéri Mark Cavendish, ktorý nevyhral od februára, a André Greipel, ktorý vyhral prvýkrát od Gira
 
• dobrou správou je, že tím Cannondale - Drapac na poslednú chvíľu odvrátil vlastný zánik, keď našiel chýbajúceho hlavného sponzora do ďalšej sezóny, čím sa zachránila práca pre desiatky ľudí
 
• za nového šéfa UCI bol zvolený Francúz David Lappartient, ktorý už viackrát pomohol slovenskej cyklistike a navštívil Okolo Slovenska, takže by to mala byť pozitívna zmena pre cyklistiku v našich končinách (viac TU)
 
 
sumar mesiaca september
 
 
ZAUJALI NÁS
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaDlhy po MS v Bergene (Cyclingnews)
"Keď rozmontovali bariéry a zmyla sa farba z ciest, párty atmosféra sa zmenila na triezvejšiu v podobe účtov, dlhov a hrozby bankrotu."
 
Organizátorov MS v Begene prekvapilo, že výdavky výrazne prevýšili plánovaný rozpočet. Ako veľmi budú čísla červené majú zistiť v priebehu dvoch až troch týždňov. Nórskemu zväzu ale reálne hrozí bankrot
 
Jednou z možností je, že záchrannú ruku podá nórska vláda. Objavila sa však aj ďalšia, veľmi milá. Fanúšik Kristin Solhaug, ktorý navštívil šampionát, prišiel s myšlienkou crowdfundingu, teda malých príspevok od množstva ľudí. "Bola to jedinečná a slávna udalosť. Myslím si, že existuje veľa ľudí ako ja, ktorí chcú niečo vrátiť späť."
 
Solhaug mal pravdu. Od spustenia kampane v utorok ráno sa vyzbieralo minimálne 375-tisíc eur. Objavujú sa i kritické hlasy, no organizátori sa bránia, že ide o čisto fanúšikovskú iniciatívu. Tá však napokon nemusí stačiť. Rozpočet na šampionát bol približne 14,3 milióna eur. Najprv mal byť vyšší, ale znížil sa po odstúpení sponzorov z oblasti ropy a zemného plynu.
 
Najviac extra výdavkov sa po vlne teroristických útokov minulo na bezpečnosť. V pohotovosti boli polícia, súkromná bezpečnostná služba či vojenské nákladné vozidlá. Ako príbeh dopadne sa dozvieme, keď bude definitívne známy záverečný účet. Bola by škoda, keby úspešný šampionát poznačili dlhy. Miestna turistická kancelária označila oslavu cyklistiky s 300-tisíc ľuďmi za najväčšiu udalosť mesta od jeho oslobodenia po druhej svetovej vojne. 
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaTréningové metódy Chrisa Frooma (CyclingWeekly)
"Ignoroval deň a noc..."
 
Ak ste niekedy rozmýšľali, čo je potrebné na to, aby človek štyriktát vyhral Tour de France, tak Chris Froome poodhalil tréningové metódy, ktoré už vyskúšal počas kariéry. "Kedysi som zisťoval, či je jeden tréning za deň hlúposť. Takže som týždeň len trénoval, jedol, spal, trénoval, jedol, spal a ignoroval veci ako striedanie dňa a noci a podobne," priznal Brit. 
 
Tieto činnosti striedal v šesťhodinových cykloch a ignoroval svet okolo seba, napríklad cez deň spal "ako upír". "Trvalo to len štyri a päť dní, a potom som havaroval a spálil sa. Nebolo to zdravé." 
 
Froome to ale berie ako výbornú skúsenosť: "Všetky chyby, ktoré som urobil, boli súčasťou procesu, ktorý som musel absolvovať, aby som sa dostal do terajšieho bodu. Musel som urobiť hlúpe a nevšedné veci, aby som sa dostal tam, kde som."
 
Rodák z Kene spomenul aj zmenu v jeho motivácii. Robí to, čo vždy chcel, ale jeho ambície sa posunuli ďalej, keďže okrem rivalov bojuje i s "históriou športu".
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop