Lombardia: Nibali sa konečne dočkal, monument pod taliansko-francúzskou taktovkou

7.10.2017, 19:30 | Aktuality zo sveta |
Posledný monument, ktorý svojim básnickým ekvivalentom klasika padajúceho lístia náramne pripomína blížiaci sa koniec sezóny, totálne ovládli dva národy. Francúzi spolu s domácimi Talianmi vybojovali hneď prvých sedem priečok. Na tú najvyššiu siahol Vincenzo Nibali, ktorý tak konečne v roku 2017 získal víťazstvo z tých najväčších.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov
 
 
Jubilejný vavrín
 
Čakanie na opojný pocit z úspechu v podaní Vincenza Nibaliho rozhodne netrvalo dlho. Žralok z Messiny naposledy "bodoval" na Vuelte, kde pre seba získal tretiu etapu tiahnucu sa po náročných andorských kopcoch. A ani príprava na posledný monument sezóny nebola rozhodne zlá. Absolvoval dvojdňový etapák Giro della Toscana a dve ďalšie talianske jednorazovky, pričom ani raz nechýbal medzi najlepšími. Dnešné víťazstvo tak prekvapením nebolo. "Tím ma neuveriteľne podporoval. Na uzavretie sezóny mi poskytol výborné podmienky a ja som rád, že z toho vzišlo toto obrovské víťazstvo. Nemohol som si želať viac," hovoril dojatý jazdec Bahrainu Merida, ktorý preteky vyhral aj v roku 2015. Vtedy to bolo preňho víťazstvo s poradovým číslom 42. Dnes tento zoznam zaokrúhlil na rovných 50.
 
"Bolo náročné zopakovať preteky, ktoré sa jazdili dva roky dozadu. Teraz som patril medzi favoritov a ostatní pretekári si dávali na mňa väčší pozor. O to krajšie znie, keď si poviem, dokázal som to! Chcel by som, aby som na dnešný deň nadviazal aj v roku 2018. Aby toto víťazstvo odštartovalo vlnu dobrých výsledkov," dúfal v dobrú formu víťaz Tour de France 2014, ktorý v novembri oslávi 33 rokov. Talian sa ale končiť nehodlá. S tímom z Bahrajnu má podpísanú zmluvu až do roku 2019.
 
 
nibali 2017 lombardia vitazstvo tbmf
Vincenzo Nibali s 50. triumfom kariéry (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Lietajúci bicykel a stuhnutá krv
 
Necelú pol minútku na víťaza stratil Julian Alaphilippe z Quick-Stepu. Aj 25-ročný pretekár patril pred štartom medzi favoritov, a tak strieborná priečka až takým prekvapením nie je. I napriek tomu ale príjemne potešila. "Pódium som dnes rozhodne nečakal. Po svetovom šampionáte som sa cítil dobre, a tak som sem prišiel s dobrou motiváciou. Vydal som zo seba úplne všetko, no keď Nibali zaútočil, nedokázal som zareagovať. Išiel som si vlastným tempom a vydalo to na druhé miesto," tešil sa z výsledku francúzsky pretekár. "To, že som aj na začiatku októbra schopný pretekať s tými najlepšími, je pre mňa výborná vec. Skončil som druhý na monumentálnej klasike, čo moje pocity len znásobuje," dodal vzápätí.
 
Neslávne slávnym hrdinom dňa sa však stal aj Laurens De Plus. Mladý Belgičan počas zjazdu z Muro di Sormano nezvládol pravotočivú zákrutu a doslova sa stratil v priekope vedľa cesty. Jeho stroj vyletel do vzduchu, čo pocit nebezpečného pádu len umocňovalo. Jazdcovi sa našťastie nič vážne nestalo, stále však leží v miestnej nemocnici, kde sú na programe večera mnohé vyšetrenia. "Moje myšlienky sú teraz s Laurensom. Dozvedel som sa o tom páde počas pretekov a som rád, že to nie je nič hrozné," nechal sa počuť ešte raz Julian Alaphilippe.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo De Plusovho pádu
 
 
Ďalšie problémy pre Moscona
 
Taliansky pretekár britského Sky Gianni Moscon má posledné dni dosť veľa problémov. Po pretekoch Tre Valli Varesine, má na krku vážne obvinenie za údajné úmyselné zhodenie švajčiarskeho pretekára Sebastiena Reichenbacha z FDJ, ktorý utrpel zlomeninu lakťa a bedrového kĺbu. Malo ísť o odvetu za to, že práve 28-ročný pretekár bol jedným zo svedkov toho, ako Moscon rasisticky pokrikuje na jeho kolegu Kevina Rezu ešte v apríli tohto roku počas pretekov Tour de Romandie. No a dnes sa horkokrvný Talian predviedol opäť. V Como finišoval tretí, no so svojim špurtom nasrdil Alexisa Vuillermoza. "Niečo mi hovoril, gestikuloval, ale myslím si, že môj šprint bol čistý. Nemusel sa mi vyhýbať. Prehral, lebo nemal nohy," okomentoval dojazd jazdec, ktorého vylúčili z pretekov v Bergene za takzvanú "lepkavú fľašu".
 
"S tretím miestom som spokojný. Vincenzo bol na Civiglio výborný, jednoducho najsilnejší. Pinot šiel s ním, potom trochu vybuchol. Videl som Vincenza ráno a hovoril mi, že vyhrá. Mal pravdu," dodal napokon mladý taliansky pretekár, ktorý má na konte zatiaľ tri víťazné zárezy. Tento rok debutoval aj na Grand Tour, absolvoval Vueltu.
 
Po počiatočnom hneve sa Alexis Vuillermoz upokojil a na situáciu sa pozrel triezvou hlavou. Pravdepodobne pracoval adrenalín, ktorého majú cyklisti v podobných chvíľach na rozdávanie. "Získať štvrté miesto na takýchto renomovaných pretekoch je úžasné. Celý deň som sa cítil super a myslím si, že som na debne mal. Chcel som ísť po pravej strane, ktorú ale Moscon mierne zatvoril. Nič to, v takýchto momentoch sa to stáva. Končí sezóna, s ktorou som spokojný," povedal po pretekoch jazdec Ag2r, ktorý skončil na tohtoročnej Starej dáme trinásty.
 
Úspešné preteky pre francúzsky projekt dnes podčiarkol aj Domenico Pozzovivo, ktorý finišoval šiesty. Medzi týmito jazdcami sa ocitol ešte Thibaut Pinot. "Je to škoda. Mal som dobrý tím, jazdil som dobre, žiaľ, nevyšlo to. Ale čo už. Na budúci rok sem prídem v lepšej forme a s prispôsobeným programom," pripravoval sa na budúci ročník jazdec FDJ. Tento rok to bola už 111. edícia, takže 112. bude patriť Francúzovi.
 
 
pinot 2017 ilustrak dojazd giro rcsf
Thibaut Pinot (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Tri s dvojitým zastúpením
 
Hneď tri tímy sa po pretekoch mohli pochváliť s dvojitým zastúpením v Top 10. Sky získalo okrem tretieho miesta Moscona aj ôsme Mikeleho Nieveho, hoci tím s najvyššími ambíciami spokojný nebude. Ag2r tam malo Vuillermoza s Pozzovivom a tretím tímom do partie je Astana. Šťastné-nešťastné siedme miesto dokázal vybojovať Fabio Aru. "Urobil som všetko, čo sa dalo. Fantasticky išiel aj náš tím. Počas predposledného stúpania som mal ťažké momenty, potom som ale ešte zozbieral posledné zvyšky energie," povedal pre web svojho bledomodrého celku Aru. Talianskeho kolegu doplnil desiaty Sergej Černeckij. "S výsledkom som spokojný. Po svetovom šampionáte a Vuelte som sa cítil dobre, no až počas samotných pretekov som pochopil, že môžem byť celkom vysoko. Tento výsledok mi dodáva veľkú sebadôveru do ďalších sezón, ale tiež do prípravy," zamyslel sa na záver 27-ročný pretekár.
 
 
Výsledky
1. NIBALI Vincenzo link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 6:15:29 500
2. ALAPHILIPPE Julian link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:28 400
3. MOSCON Gianni Team Sky link ikonka 00:38 325
4. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 00:38 275
5. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 00:38 225
6. POZZOVIVO Domenico Ag2r La Mondiale link ikonka 00:38 175
7. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:38 150
8. NIEVE Mikel Team Sky link ikonka 00:40 125
9. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:42 100
10. ČERNECKIJ Sergej Astana Pro Team link ikonka 00:47 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop