Sumár týždňa: Korunovácia kráľa, potvrdenie postavenia i zmenšovanie stavov

29.10.2017, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Nastal koniec sezóny 2017. Všetci jazdci sa už uložili na čoraz kratší zimný odpočinok, v novembri väčšinou strávený v teple pri mori či v rodinnom kruhu, no i napriek tomu sa v cyklistike dejú a budú diať zaujímavé veci. To najlepšie vám už tradične zhrnieme v sumároch jednotlivých týždňov. V tom prvom sa pozrieme na čínsky galavečer, kde vyhlásili tých najlepších z najlepších, na jasné stanovenie si pozícií v tíme, ale tiež na prepúšťanie v jednom z najlepších tímov WT.
 
 
Čínsky Kuej-line patril Van Avermaetovi
 
Po poslednom WT podujatí v tomto roku Tour of Guangxi, sa na mieste "činu" odohral slávnostný večer spojený s odovzdávaním cien pre najlepších cyklistov. Minimálne čo sa rebríčka UCI týka. Najšťastnejším mužom slávnosti bol Greg Van Avermaet, ktorý vyhral a zosadil tak z pomyselného trónu Petra Sagana. Jazdec tímu BMC má na konte 3582 bodov a pred druhým v poradí Chrisom Froomom má náskok rovných 130 bodov. "Som na seba naozaj hrdý. Znamená to pre mňa veľa. Toto víťazstvo pokrýva vlastne celú sezónu, všetky preteky, takže to znamená, že aj veľa súperov na čele s jazdcami ako Froome, Sagan či Dumoulin. Bolo to náročné, ale podarilo sa mi to. Opakujem, som na seba veľmi hrdý," vyhlásil belgický pretekár, pre ktorého bola táto sezóna naozaj fantastická. Vyhral sedemkrát, pričom za zmienku stoja hlavne maličkosti ako Paríž - Roubaix, Gent - Wevelgem alebo E3 Harelbeke. Asi ani netreba povedať to, že pre 32-ročného pretekára bola hlavne jar tou najlepšou časťou kariéry vôbec. Na druhej strane si ale uvedomuje, že najlepším v rebríčku je aj vďaka reforme kalendára, vďaka čomu išiel veľa pretekov, ktoré by za iných okolností nešiel. Tretí v rebríčku skončil Tom Dumoulin, jediný bodík za ním na štvrtom mieste Sagan, no a prvú päťku uzatvára Vincenzo Nibali.
 
 
van avermaet 2017 roubaix podium cdtf
Greg Van Avermaet a jeho životný triumf (© Slipstream Sports)

 
Kráľa teda poznáme a k menšiemu rozboru rebríčkov sa ešte počas novembra dostaneme. Povedzme si teraz aj meno kráľovnej. Pochádza z Holandska a znie Anna Van Der Breggen. Pretekárka tímu Boels Dolmans Cyclingteam v ženskom ekvivalente UCI rebríčka ako jediná prekonala hranicu tisíc bodov. Dohromady ich nazbierala 1016. Druhá v poradí tak isto Holanďanka Annemiek Van Vleuten (Orica - Scott Women) sa zastavila na hranici 989 bodov a hegemóniu pretekárok z krajiny tulipánov nalomila až tretia Katarzyna Niewiadoma. Poľská pretekárka projektu WM3 získala dohromady 856 bodov. "Sedieť za stolom s týmito dvoma dievčatami je skvelé. Dúfam, že ony, ale tiež mnohé ďalšie pretekárky budúcu sezónu opäť pozdvihnú úroveň ženskej cyklistiky. Už teraz sa rozvíja dosť rýchlo, a to je super," reagovala víťazná Holanďanka na svoje kolegyne zo stupňov víťazov.
 
Medzi ocenenými pretekármi pochopiteľne nechýbal ani náš Peter Sagan, ten však prítomných pozdravil len vďaka nahratému videu, nakoľko spolu s manželkou Katkou očakávali skorý pôrod. Ten napokon aj prišiel a z trojnásobného majstra sveta sa stal novopečený otecko syna Marlona. Gratulujeme a celej rodinke prajeme veľa zdravia!
 
 
Som rád, ale...
 
Po tom ako Mikel Landa ukončil svoje pôsobenie v tíme Sky a na svetlo sveta sa dostala informácia, že baskický rodák bude vo svojej kariére pokračovať v podstate doma, bol Nairo Quintana, teda jasný líder Movistaru, úprimne rád. A reči, že by ho vnímal ako hrozbu, berie za hlúpe. "Mal som nejaké rozhovory s Eusebiom a vieme, že každý z nás bude mať svoje povinnosti. Svoje vlastné preteky. Či je Španiel alebo nie. Som si vedomý obrovskej podpory nášho sponzora aj u nás za oceánom, no podpora je aj z mojej strany," zatrhol akékoľvek reči o národnostných problémoch v tíme Quinatana. Naopak, sústredí sa len na pozitíva. A tých bude počas pretekov mnoho. "Počas Tour budem lídrom. A v tomto prípade bude pre nás Landa obrovským prínosom. Je to skvelá pomoc. Pred tým som sa na Grand Tours zameriaval v podstate len ja, teraz tu bude človek navyše," naznačil delenie úloh Kolumbijčan. Nestarnúci matador Alejandro Valverde aj vo veku 37 rokov povedie svoj tím na Vuelte, Quintana už na spomínanej Tour, no a pre Landu sa tak otvára priestor na Gire. Mikel Landa teda do tímu prinesie "hraciu kartu" navyše.
Samotný Quintana sa tiež priznal, že so svojim budúcim kolegom ešte nehovoril. A vysvetlil prečo. "Takéto veci sa dajú riešiť a aj sa riešia počas zimných sústredení. Tam sa porozprávame. Aj o Tour. Pokiaľ do Francúzska dostanem ako podporu Valverdeho s Landom, bude to veľké požehnanie. Aspoň tak narobíme silnému Sky kopec problémov," dodal na záver rázny Nairo Quintana.
 
 
quintana 2017 giro atak kopec rcsf
 Nairo Quintana atakuje na Gire (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Pravidlo pre aj proti
 
Už sme písali o reforme, ktorou si pred touto sezónou musel prejsť celý cyklistický svet. Mnohé veci sú pre inak konzervatívnu UCI veľkým krokom vpred, no našlo sa tiež niekoľko vecí, ktoré až taký prínos nemali. Jednou z nich je aj znižovanie počtu pretekárov na štarte. Počas Grand Tours to už nebude deväť mužov, ale len osem a pri klasických etapákoch i jednorazovkách to nebude osem zástupcov, ale len sedem. Aj toto pravidlo malo svoje vysvetlenie. Menej cyklistov by malo znamenať väčšiu bezpečnosť, navyše väčšiu nepredvídateľnosť priebehu, keďže silné tímy nebudú až také silné. Na prvý pohľad zaujímavé riešenie, ktoré urobí cyklistiku ešte napínavejšou. A presne to UCI chcela. Ozvali sa ale zadné vrátka. Sedliacky rozum hovorí, že pokiaľ bude tím potrebovať menej jazdcov, nepodpíše toľko zmlúv, čo bude mať za následok väčšiu "nezamestnanosť" cyklistov. Ako prvý na túto situáciu zareagoval tím BMC. Svoj káder na nadchádzajúcu sezónu znížil o dvadsať percent. Z čísla 29 klesli na číslo 23. "Zníženie počtu pretekárov je v súlade s našim pretekárskym kalendárom a v súlade so znížením počtu pretekárov na jednotlivé preteky," zaznelo v krátkom stanovisku červenočierneho projektu, ktorý sa zjavne snaží šetriť. Jeho dres si už teda neoblečú Martin Elmiger s Manuelom Quinziatom, ktorí zavesili bicykle na klinec, Samuel Sánchez, ktorý má dopingové problémy, ale aj Silvan Dillier, Ben Hermans, Amaël Moinard, Daniel Oss a Manuel Senni. Títo jazdci odišli do iných celkov. Opačným smerom, teda do tímu, zase prišli Alberto Bettiol, Patrick Bevin, Simon Gerrans a Jürgen Roelandts.
 
 
sanchez 2016 burgosf
Samuel Sánchez má po kariére (© Courtesy Vuelta a Burgos)

 
Kristoff nič neľutuje
 
Je to už vyše mesiaca, čo Peter Sagan obhájil po druhýkrát titul majstra sveta. Všetko sa to odohralo v Bergene, takže žilinský rodák rozhodne nebol pre tamojších fanúšikov favoritom číslo jeden. Domácu podporu si užíval Alexander Kristoff. Fanúšikovia ho "vyhecovali" z čoho rezultovalo druhé miesto. Dojazd bol ale extrémne tesný, každý si spomenie na pohľady, ktoré títo dvaja jazdci na seba vrhli. Ani jeden z nich netušil či vyhral, a preto sa ani neradovali. Až cieľová fotografia ukázala prstom na Slováka...

Alexander si tieto chvíle premietol v hlave minimálne tisíckrát, no druhé miesto ho aj tak nemrzí. "Bolo to len pár centimetrov. Myslím na to často, ale neľutujem to. Nemyslím si, že som urobil nejakú chybu, Sagan ma skrátka porazil. Vyhral už tri razy po sebe, čo sa ešte nikomu nestalo. Znamená to, že je najsilnejší na svete. Preto ma to druhé miesto až tak nehnevá," povedal pre talianske médiá nórsky pretekár. "Niekoľko centimetrov... Chcel som ten dres. Tak som ho chcel!" dodal jedným dychom.
 
Čo bolo, je už teraz minulosťou a ešte stále jazdec Kaťuše už myslí na budúcnosť. Po sezóne sa oficiálne stane pretekárom celku UAE, kde prestúpi po šiestich sezónach. "Po toľkých rokoch som si myslel, že je čas na zmenu. Prišla tým aj nová motivácia vyhrávať alebo získavať lepšie výsledky. Noví spolujazdci budú akýmsi stimulom, určite mi pomôžu. Je to veľká zmena, ale som si istý, že prichádzam do silného tímu so silnými jazdcami," pochválil svojho nového chlebodarcu Kristoff. Predostrel tiež svoje plány. "Sezónu by som mal odštartovať v Dubaji, pokračujem na Paríž - Nice, no a potom príde prvý veľký cieľ. Miláno - San Remo. Mojím tajným snom je tiež vyhrať Paríž - Roubaix. V druhej časti ročníka by som veľmi rád obhájil titul na ME, pretože na svetový šampionát myslieť nemôžem. Vyhrať tam je nereálne," dodal na záver 30-ročný jazdec, ktorý v roku 2015 vyhral Okolo Flámska. A presne tento deň označuje za najsilnejší emocionálny zážitok vo svojom živote.
 
 
kristoff 2017 oman spurt tbmf
Kristoffov víťazný špurt v Ománe (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Nedajú si pokoj
 
Naposledy mal dopingové opletačky Samuel Sánchez z BMC, ktorému to pošramotilo celú kariéru. Teda okrem toho, že mu kvôli veku tieto problémy kariéru de facto aj úplne ukončia. Akoby toho naozaj nebolo málo, na svetlo sveta sa dostala informácia o ďalšom dopingovom hriešnikovi. Nejde o žiadne svetoznáme meno, o Manuelovi Solalovi počul naozaj iba vychytený cyklistický fanúšik, no tím, kde túto sezónu pôsobil príliš predstavovať nemusíme. Hovoríme o projekte Caja Rural. Tento 25-ročný pretekár dostal od španielskeho prokonti celku ponuku ako trainee jazdec až v auguste tohto roka, pričom pozitívny nález na testosterón mu v moči našli ešte v máji. Caja Rural sa bráni, že práve u nich sa ako v jednom z mála tímov robia interné krvné testy. Škoda len, že spomínaný hormón sa objaví len v moči...

Tamojšia národná cyklistická federácia Solalovi pozastavila začiatkom októbra činnosť, na základe čoho mu prepadne zmluva s portugalským tímom Radio Popular Boavista, ktorú podpísal na rok 2018. Oba celky ako španielsky, tak aj portugalský s tým pravdepodobne nič nemajú, no nezodpovedné správanie sa mladých jazdcov, ktorí chcú silou-mocou začať vyhrávať, hádže cyklistike pod kolená (kolesá) obrovské balvany...
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop