Október: V réžii mladých šprintérov, zákutia Uránovej motivácie a čínske protiklady

30.10.2017, 23:00 | Aktuality zo sveta | Rastislav Boris
Cestná cyklistika patrí k športom, ktoré sú výrazne závislé na prírodných podmienkach. Podobne ako samotná príroda, aj pelotón už má v októbri pomalšie tempo smerujúce k zimnému spánku. V poslednom tohtoročnom sumári mesiaca sme zhrnuli októbrové štatistiky, dôležité udalosti a zaujímavé vyjadrenia. 
 
 
sumar mesiaca oktober
 
 
sumar oktober 2017 jazdciSTALO SA
 
• posledný monument Giro di Lombardia vyžaduje od jazdcov dostatok skúseností, ovládol ho domáci Vincenzo Nibali po odvážnom útoku v zjazde, z desiatich účastí až posledné dve premenil na pódium, a hneď na dve víťazstvá (2015 a 2017)  
 
• október patril mladším šprintérom, ktorí ešte na október skoncentrovali dostatok síl, Sam Bennett žiaril v Turecku a Fernando Gaviria v Číne, takže jeho tímový kolega Martin Velits sa rozlúčil s kariérou v príjemnej víťaznej atmosfére
 
• na historickej klasike Paríž - Tours (111. ročník) však uchmatol triumf typickým šprintérom Matteo Trentin podobne ako pred dvomi rokmi, dal tak bodku za najúspešnejšou jeseňou v jeho kariére, za necelé dva mesiace zaknihoval šesť triumfov
 
• ďalšia historická klasika Miláno - Turín naopak priniesla otvorený súboj vrchárov v závere, no za odvážny skorý útok bol odmenený Rigoberto Urán, ktorý tak potvrdil tohtoročný návrat do pohody
 
sumar oktober 2017 timy• tohtoročný rebríček UCI ovládol Greg Van Avermaet, ktorý si prebral cenu na galavečeri UCI v Číne, druhý skončil Froome, tretí Dumoulin o bod pred Petrom Saganom, Žilinčan sa na galavečeri predstavil iba cez videonahrávku, keďže vtedy očakával príchod teraz už šťastne narodeného syna Marlona
 
• Peter Sagan a Bora - Hansgrohe medzitým informovali, že v roku 2018 začne Žilinčan sezónu znova v januári v Austrálii a na Tour de France sa napriek tohtoročnej diskvalifikácii opäť pokúsi o zisk zeleného dresu
 
• organizátori predstavili pestrú trasu TdF 2018, k slovu sa dostanú kocky pavé, individuálna kopcovitá časovka i tímová časovka, slávne kopce v Alpách i Pyrenejách (viac TU)
 
 
ZAUJALI NÁS
 
vyjadrenie ikonky ciernaRigoberto Urán (pre Cyclingnews)
"Sláva pre mňa znamená nič."
 
Druhý muž tohtoročnej Tour de France Rigoberto Urán (Cannondale - Drapac) odhalil zákutia jeho motivácie. "Moje osobné a rodinné šťastie nezávisí od toho, či vyhrám určité preteky alebo nie. Viem, že som platený za víťazstvá, to je profesionálny šport, ale jazdím bez tlaku, že musím vyhrať. Ak vyhrám, je to skvelé, ak nie, tak to neznamená koniec sveta. Dôležitejšie je, že som zdravý a šťastný. Dúfam tiež, že budem úspešný a výkonnostne konzistentný, čo viac by som si mohol priať?" uvieodl Kolumbijčan, ktorý sa nebojí útočiť. 
 
Urán vysvetlil, že niektorí si to ani neužijú, keď sa maximálne sústredia na úspech a súboje s ostatnými. "Sláva pre mňa znamená nič. Len milujem pretekanie na bicykli a robiť to ako profesionál. Sme ľudské bytosti a najdôležitejšie podľa mňa je, aby sme robili v živote to, čo milujeme. Inak sa všetko stáva príliš ťažkým," myslí si kolumbijský vrchár.
 
Takúto filozofiu sa snaží žiť napriek tomu, že keď mal štrnásť rokov, tak mu zabili otca a on sa musel postarať o rodinu aj prostredníctvom cyklistiky. V tejto sezóne zažil znovuzrodenie na Grand Tours a dokázal, že keď nie je pod tlakom, tak so šťastím môže poraziť i Chrisa Frooma.
 
Na konci sezóny dal ohrozenému tímu Cannondale nevídanú šancu, konkétne dva týždne, aby si našiel nového hlavného sponzora, čo sa napokon podarilo. Líder Urán tak výrazne prispel k tomu, že pelotón sa vyhol zániku ďalšieho elitného celku. 
 
 
uran 2017 tdf stupanie cdtf
Rigoberto Urán na Tour de France (© Slipstream Sports)
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaDavid Yang, organizátor Tour of Guangxi (pre Cyclingtips)
"Tunajší ľudia nikdy nevideli cyklistické preteky. Vážne, je to dlhý proces."
 
Teoreticky to nie je zlá idea, ale WT preteky v necyklistickej Číne sú polarizujúce a plné protikladov. Web Cyclingtips zhodnotil posledné WT podujatie sezóny, Tour of Guangxi v južnej Číne. 
 
Pri trati stáli tisícky ľudí, čiže ich bolo určite viac ako na Blízkom Východe, ale nedajú sa označiť slovom fanúšikovia v európskom zmysle. Pelotón sledovali zväčša zo zvedavosti, nie zo športového záujmu. Často viac objektívom mobilu ako vlastnými očami. Bežne boli tiež oblečení do jednotného oblečenia a skandovali heslá ako "Milujeme Čínu", čo môže pôsobiť pozitívne, ale i strojene. 
 
K trati ich prilákalo i to, že organizátori prakticky pre preteky zastavili činnosť obyvateľov sedemmiliónového mesta Beihai. Ľudia museli stáť za bariérami ďalej od cyklistov ako v Európe a pod dohľadom pravidelne rozostavených bezpečnostných pracovníkov, ktorí sa vyskytovali v 50-metrových rozostupoch dokonca mimo miest, v oblastí polí, skál a ničoho.  
 
"Päťročné deti stáli v Európe pri ceste a sledovali cyklistické preteky. Ale tunajší ľudia ich nikdy predtým nevideli. Vážne, takže toto je taký vzdelávací proces," vysvetlil organizátor David Yang. Uznal, že výskyt bezpečnostných zložiek bol nadmerne vysoký a o rok sa možno zvýšia rozostupy na 100 metrov. 
 
"Musíme sa vracať k základom. Hovoríme o taktike, príprave, tímovej práci a podobne. Vyrvárame tak nových fanúšikov cyklistiky a myslím, že nejakých sme v posledných dňoch získali," poznamenal anglický komentátor Brad Sohner na mieste činu.
 
Výhodou Číny je veľký ľudský a ekonomický potenciál, ale podujatie musí doháňať históriu a kultúru európskych eventov trvajúcich desaťročia. Jazdci sú už v neskorom októbrovom termíne vyčerpaní, mnohí ich kolegovia už dovolenkujú, ale pre niektorých lídrov to bola posledná veľká šanca v roku, aby sa predviedli.  
 
Pozitívom podujatia je aj nádherná okolitá príroda. Niektorí tímoví manažéri však kritizovali, že zo šiestich etáp sa rozhodovalo o celkovom poradí iba v jedinej. Čistota ovzdušia je lepšia ako v Pekingu, no počas dvoch upršaných dvoch dní bol viditeľný smog a bola hlásená nezdravá úroveň ovzdušia. 
 
Toto všetko sú súčasti mozaiky Tour of Guangxi, ktorá zrejme bude pevnejším pilierom globalizácie cyklistiky ako už neexistujúce podujatie Okolo Pekingu. V hre je aj zmena termínu, napríklad na február za austrálske podujatia. Organizátorom čínskeho WT eventu je skupina Wanda Sport, jedna z najväčších športových spoločností na svete. Vychytať muchy a spraviť z Číňanov zapálených fanúšikov cyklistiky bude trvať roky, ale cyklistika nemôže čínsky trh ignorovať. 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop