Týždeň: Vyhrážajúci sa Vinokurov, finančne úspešný rok pre Ag2r a sen budujúci krajinu

5.11.2017, 17:00 | Aktuality zo sveta |
Sedem dní uplynulo vo víre povinností ako voda a opäť vám tak prinášame týždenný prehľad toho najzaujímavejšieho, čo sa v cyklistickom svete udialo. Asi najviac zarezonovali vyjadrenia Alexandra Vinokurova, ktorý sa hnevá na Fabia Arua, ale tiež správa Ag2r, ktorá hodnotí sezónu 2017. Z pohľadu financií. Svoje plány tiež predstavili aj Adam Hansen, Merhawi Kudus či Rigoberto Urán.
 
 
Nasrdený Vinokurov
 
Bledomodrý tím z Kazachstanu mal všetko naplánované. Do sezóny 2018 mal vstúpiť s trojicou lídrov. Fabio Aru, Miguel Lopez a Jakob Fuglsang mali byť lídrami na tých najťažších pretekoch. Úlohy už boli viac – menej zadelené, no odrazu nastal škrt cez rozpočet. Koncom minulého mesiaca totiž vyšlo najavo, že taliansky majster prestupuje do celku UAE. Doplnil tak už predchádzajúce príchody Daniela Martina či Alexandra Kristoffa. Všetko to znie krásne, tím, ktorý vznikol pred začiatkom tejto sezóny sa snaží prepracovať taktiku, vyzbrojiť káder na najbližšie prekážky, skrátka je pripravený vyhrávať. Až na to, že sa to nepáči športovému manažérovi tímu Astana. Alexandrovi Vinokurovovi sa nepozdáva Aruov prístup a tajnostkárstvo. "Budeme od neho požadovať nejakú kompenzáciu. Spôsobil nám totiž škodu. Ostali sme bez lídra... Sme vďační za to, koľko rokov tu bol a čo všetko pre nás vyhral, ale je to skutočne nepríjemná situácia," nechal sa počuť naštvaný "Vino". Presne o to ide. Fabio Aru nikomu nič nepovedal a zrazu vyrukoval s informáciou o prestupe. Už pred tým sa čosi šepkalo, no predstavitelia Astany týmto fámam veľkú pozornosť nevenovali. Navyše sa spoliehali na klauzulu, ktorú mal Aru v zmluve. Tá hovorila o jej predĺžení, no neuvedomili si, že samotný pretekár chce zmeniť dres. Samozrejme, každý cyklista sa môže rozhodnúť s kým podpíše nový kontrakt, ale podľa slov víťaza londýnskej olympiády to mohol povedať skôr. "Nenechal nám čas na žiadnu voľbu. Mal to povedať hneď po Tour de France, mohli sme dosiahnuť priateľskú dohodu. Navyše sme mohli podpísať iného lídra. Napríklad Rigoberta Urána. Teraz sú už všetci podpísaní, žiaľ, nechávame to na našich právnikoch," dodal na záver s miernym podtónom vyhrážky Vinkokurov.
 
 
aru 2017 ilustrak profil rcsf
Fabio Aru (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Zázračná séria sa skončí
 
Každá séria sa raz skončí, to je nepísané pravidlo každého športu. Čím dlhšia ale je, tým si športovec získava väčšiu a väčšiu pozornosť. Austrálčan Adam Hansen drží v nohách jednu z najúžasnejších sérií, akú cyklistický svet videl. Devätnásť Grand Tours za sebou! Všetky dokončil a skoro všetky (okrem prvej) odjazdil v drese Lotta Soudal. Už 36-ročný pretekár si ale povedal dosť. Neuveriteľnú šnúru, ktorú započal na Vuelte 2011, ukončí na Gire 2018. Ak všetko dobre dopadne, mal by teda toto číslo zaokrúhliť na rovných dvadsať. "Budúci rok by som mal ísť na Giro. Potom ale vynechám buď Tour alebo Vueltu. Budem sa musieť o tom ešte porozprávať s riaditeľmi tímu. Verím, že mi pripravia dobrý plán," potvrdil svoje plány Hansen. Rodák z mesta Southport tiež vysvetlil, prečo sa tak rozhodol. "Myslím si, že bude pre mňa vhodné zmeniť pretekársky program. Teším sa, že pôjdem aj iné preteky, zmena mi padne vhod. Tiež by som bol rád, ak by som dostal viac príležitostí pre seba," zamyslel sa pretekár, ktorý za celú kariéru absolvoval už 26 trojtýždňových podujatí. Vyhral tiež dve etapy. Na Gire 2013 a Vuelte 2014.

Celá táto séria sa mohla skončiť už počas tohtoročnej Vuelty, Adam na súpiske svojho tímu nefiguroval. Prišlo ale zranenie Rafala Vallsa, a tak to predsa len ešte potiahol. A teraz trochu matematiky. Tri týždne krát devätnásť. To máme 57 týždňov. Ak to vynásobíme počtom dní jedného týždňa, dostaneme číslo 399. Austrálsky pretekár tak strávil na Grand Tours viac ako jeden celý rok! Možno je aj na škodu, že to všetko skončí, no Adam Hansen si prestávku určite zaslúži. Ročník 2018 by mal odštartovať doma na Tour Down Under.
 
 
Pár drobných navyše
 
Nasledujúce riadky vás presvedčia, že cyklistika je neuveriteľný biznis. Áno, je to nádherný šport, ktorý má po celom svete milióny a milióny fanúšikov, ale tiež môže neuveriteľne vynášať. Francúzske spoločnosti Ag2r a La Mondiale, ktoré sa venujú poisťovníctvu či obchodovaniu s cennými papiermi, prišli tento týždeň so zaujímavou štatistikou. Vďaka publicite tímu, ktorá zahŕňa "vystavovanie sa" cyklistov pred kamerou a výhry jazdcov v dresoch s ich značkami, získali tento rok takmer sto miliónov eur. "Náš cyklistický tím je dnes jeden z najúspešnejších na svete. Sme na to nesmierne hrdí. Pracujeme neúnavne, profesionálne a prísne," povedal na margo krásnych čísel riaditeľ sponzorstva tímu Yvon Breton. "Naši jazdci, ale aj tréneri vedia, že na dosiahnutie najvyššej úrovne je potrebný každý detail. Počíta sa presnosť každého pohybu. Tento rok bol neuveriteľným dobrodružstvom. Je to výsledok tímovej práce," dodal vzápätí.

Okrúhle číslo dosiahli "poisťováci" hlavne vďaka  letu, vďaka Tour de France. Počas celej sezóny sa objavilo v médiách viac ako 17 500 reklamných záberov, článkov či iných pripomienok, ktoré propagovali tieto dve značky. No a viac ako polovicu z tohto čísla zhltli práve tri týždne Starej dámy. "Partnerstvo s tímom Vincenta Lavenua nás nadchýna. Úžasné pocity nás naplnili zvlášť počas Tour. Romain Bardet totiž už druhý rok po sebe vystúpil v Paríži na stupne víťazov," uzavrel Breton. Tím Ag2r je v krajine galského kohúta skutočne obľúbený. Vraj až polovica Francúzov si dokáže tieto firmy spojiť s cyklistikou. Nuž, národný šport v krajine galského kohúta je každému známy.
 
 
ag2r 2017 TTT rcsf
Ag2r počas tímovej časovky (© LaPresse/Fabio Ferrari)

 
Veľký sen do budúcnosti

Šport ako taký má obrovský vplyv nie len na samotných športovcov a ich fanúšikov, ale tiež na širokú spoločnosť. Pomáha robiť svet krajším, jednoduchším. Či už materiálne alebo len dodáva ľuďom akúsi nádej do života. Jedno i druhé potrebujú zvlášť ľudia v chudobných častiach sveta. Afrika takou časťou je a možno práve preto potrebuje športovcov akým je napríklad Merhawi Kudus o to viac. Stále len 23-ročný Eritrejčan si do budúcna vytýčil veľký cieľ. "Chcem vyhrať etapu na Grand Tour! A potom klasifikáciu na pretekoch akými sú napríklad Okolo Švajčiarska alebo podobne," vyhlásil sebavedomý mladík. V cyklistike sa pohybuje už od roku 2013, kedy dostal ponuku ako trainee jazdec v tíme Bretagne - Séché Environnement.
 
Následne prestúpil do MTN - Qhubeka, kde je dodnes. K svojmu cieľu bol mimoriadne blízko už tento rok. Celú sezónu sa zameriaval na Vueltu, kde prišiel podľa jeho slov vo výbornej forme. Potvrdil to v piatej etape, kde skončil druhý. Porazil ho len Alexey Lutsenko z Astany. "Po tej etape som si mobil zapol až večer. Našiel som si tam stovky a stovky správ. Snažil som sa odpovedať naozaj všetkým, ale po hodine som ho musel opäť vypnúť. Nešlo to," spomína jazdec Dimension Data. "Podpora eritrejských fanúšikov bola úžasná. Cyklistika je u nás najdôležitejším športom. Funguje u nás ako doprava, každý víkend sa tu konajú cyklistické preteky. Cítim na svoju osobu obrovský tlak. Pochádza však len odo mňa. Skrátka chcem mojou jazdou na bicykli v Eritrei niečo zmeniť. To je môj sen," povedal rozcítený Afričan. Ďalšie príležitosti niečo s tým urobiť prídu už na budúci rok. Tohtoročnú Vueltu nedokončil, v siedmej etape spadol a poranil si členok. Celý mesiac chodil pomocou bariel. Teraz sa nachádza doma a pripravuje sa na sezónu 2018.
 
 
Je to možné

Chris Froome to tento rok dokázal. Vyhral Tour spoločne s Vueltou. Mnohých jazdcov minimálne inšpiroval. Jedným z nich je aj Rigebrto Urán, s ktorým stál v Paríži na stupňoch určených pre víťazov. Na nadchádzajúcu sezónu sa pozerá optimisticky. "Viete, kalendár vám zväčša pripraví tím. Osobne si ale myslím, že by bolo dobré ísť Vueltu, no ešte pred tým Tour. Ísť dva trojtýždňové podniky je celkom náročné, ale dá sa to zvládnuť," povedal Urán, ktorý tak naposledy vykonal v roku 2015. Išiel kombináciu Giro – Tour. Vlani sa sústredil len na Taliansko, tento rok na Starú dámu. Pre Kolumbijčana boli úspešné hlavne roky 2013 a 2014, kedy bral na Apeninskom polostrove vždy druhé miesto. Naopak, nasledujúce roky 2015 a 2016 boli tak trochu suché, prelomil to až teraz. Opäť druhým miestom, teraz vo Francúzsku. Súboj o túto priečku s Bardetom bol okorenením celého podujatia. Umiestnenie je ešte o to cennejšie, keď sa pozrieme na situáciu, ktorá panovala v zelenom tíme Cannondalu. "Je to škoda, že niektorí moji kolegovia odišli. Mali ponuky a nebol čas na čakanie. Je to trochu naprd keď ste zvyknutý na kolegov s ktorými jazdíte a zrazu sú preč. Ale dôvod ich odchodu bol jasný. Nechceli riskovať to, že skončia na ulici," okomentoval sklamaný Urán situáciu, ktorá v tíme panovala.

Našťastie sa všetko vyriešilo, a to príchodom firmy EF Education First. Čoskoro 31-ročný jazdec sa tak môže pokojne obzrieť za ročníkom. "Každá sezóna je pre mňa čímsi dobrá. Nezávisí to len na výsledkoch, výhrach či prehrách. Vždy sa posuniem dopredu. Navyše som tento rok nepadol, čo je veľké plus. Samozrejme, skončil som druhý na Tour, takže všetko dobré," zaznela krátka rekapitulácia. "Človek však nikdy nemôže byť úplne spokojný. Ak by som bol, vrátil by som sa domov a v Európe by som sa už neukázal. Ak by sa mi aj podarilo vyhrať Tour de France päťkrát, hneď po poslednom víťazstve by som si našiel nové ciele. Opakujem, človek nemôže byť nikdy úplne spokojný," prezradil na záver svoje motto rodák z mesta Urrao.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop