Týždeň: Cancellarovo dementovanie, predčasné ohlásenie konca a pripravení na Tour

19.11.2017, 17:00 | Aktuality zo sveta |
Doping nedá a nedá pokoj. Tento týždeň sa objavili ďalšie informácie, ktoré hovoria tentoraz o tom mechanickom. Na svedomí ho má mať Fabian Cancellara, ktorý sa pochopiteľne bráni. Dozvedeli sme sa tiež o plánovanom ukončení kariéry a o prípravách na Tour de France.
 
 
Má iba jeden motor
 
Keď niekto napíše knihu, môže ňou zamútiť aj na prvý pohľad tie najčistejšie vody. Čosi podobné sa podarilo bývalému americkému pretekárovi Philovi Gaimonovi, ktorý vo svojom diele Draft Animals: Living the Pro Cycling Dream (Once in a While) obviňuje legendárneho Švajčiara Fabiana Cancellaru z mechanického dopingu. "Keď si pozriete zábery jeho akcelerácie, vôbec to nevyzerá prirodzene. Akoby mal ťažkosti vôbec udržať  na pedáloch svoje nohy. Ten šialenec tam mal pravdepodobne motorček," zaznelo v knihe. Obvinenia siahajú až do roku 2010 a k bravúrnym víťazstvám na Okolo Flámska a Paríž  - Roubaix. Oba tieto monumenty Cancellara vyhral drvivým spôsobom. Samozrejme, neostalo to bez odozvy. "Spartakus" sa prostredníctvom svojho manažéra Armina Meiera bráni. Od Gaimona žiada verejné ospravedlnenie sa a dokonca aj ťažko predstaviteľné stiahnutie knihy z predaja. "Mojím jediným motorom bolo moje telo. Moje nohy," nechal sa počuť obvinený excyklista.
 
Svoje stanovisko k prípadu uverejnila aj UCI. "Neostáva nám nič iné ako všetky tieto obvinenia vyšetriť. Musíme to preskúmať, je to predsa naša práca. Nemôžem teraz k tomu povedať viac, ale dúfam, že sa to nikdy nestalo. Ak áno, bola by to katastrofa. O dobrý obraz cyklistiky musíme bojovať a ukázať, že sme dôveryhodný šport. Ľudia musia veriť, že UCI je spoľahlivá," povedal prezident UCI David Lappartient. Ako sa bude postupovať zatiaľ známe nie je, o výsledku vyšetrovania už ani nehovoriac. Ak by sa ale tieto informácie potvrdili, bol by to pre cyklistiku obrovský úder.
 
 
Napodobní Boonena
 
Tom Boonen po tohtoročnom "pekle severu" ukončil kariéru. Bola to symbolická rozlúčka, ktorú si špeciálne vyžiadal. Sezóna 2018 ešte ani zďaleka neklope na dvere, no už teraz je isté, že počas nej zažijeme čosi podobné. S kariérou sa totiž rozhodol skončiť taliansky pretekár Damiano Cunego. Jazdec, ktorý v septembri oslávil 36 rokov, už necíti motiváciu, ale hlavne konkurencieschopnosť. "V poslednom čase som si všímal, že sa jazdí na čoraz vyššej a vyššej úrovni. Necítim sa už ako konkurencia mladším jazdcom. Stručne povedané, nastáva moment môjho konca," zaznelo v jeho stanovisku. Ako a kde to urobí? "Veľmi rád by som napísal záverečnú bodku na Gire. V istom zmysle slova to práve tam všetko začalo," zaspomínal si na rok 2004. Vtedy tieto preteky v drese tímu Saeco totiž vyhral. Pre vtedy mladučkého pretekára to doslova rozrazilo dvere do veľkej cyklistiky. Už na druhý rok si ho vybral tím vtedy Lampre-Caffita. No a práve v štruktúrach tohto projektu strávil veľkú časť svojej kariéry. Na svojom konte má okrem triumfu na Gire aj tri vavríny z Okolo Lombardie, jedenkrát vyhral Amstel Gold Race, no tri razy sa tiež tešil na Giro del Trentino. To všetko sa mu podarilo ešte v prvom desaťročí 21. storočia.
 
Po sezóne 2014 prestúpil do celku Nippo - Vini Fantini, kde sa mu podarilo pretrhnúť dlhú šnúru bez víťazstva. V tejto sezóne vyhral šiestu etapu na Tour of Qinghai Lake. Ruky zdvihol nad hlavu prvý raz od marca 2013! "Neboli to veľké preteky, ale ak chcete vyhrať, musíte byť aj tak silný. Splatil som tak dôveru mojich spolujazdcov a celého tímu," povedal po peknom triumfe. Cunego sa na dôchodku ale nudiť nebude, ba čo viac, ostane pri cyklistike. "Zostanem v štruktúrach môjho tímu. Budem mentorom pre mladších jazdcov, akýmsi veľvyslancom a nie len to," dodal na záver trochu tajomne vicemajster sveta z roku 2008.
 
 
cunego 2016 giro modry dres
Damiano Cunego (© NIPPO Vini Fantini)
 
 
Cieľ je celkom jasný
 
Na Tour de France stačí vyhrať len jeden jediný raz a stanete sa nesmrteľnými. Jazdci, ktorí ju vyhrali celú, no i jazdci, ktorí majú na svojom konte niekoľko desiatok víťazných dní, sa zo športového sveta nevytratia už nikdy. Jedným z nich je u nás mnohými nenávidený, ale tiež zbožňovaný, Mark Cavendish. Na svojom zozname víťazstiev má zaznačenú skratku TdF už 30-krát. Viac víťazných etáp má už len belgický kanibal Eddy Merckx. Konkrétne 34, takže Brit naňho stráca len štyri vavríny. Jeho tím Dimension Data tento týždeň oficiálne odštartoval zimnú prípravu. Mark sa spolu so svojimi kolegami nachádza v Juhoafrickej republike, kde si "triedia úlohy" na rok 2018. Pre celý tím je Tour veľkou výzvou. "Je to naozaj veľká príležitosť. Mark má na to, aby vyhral na Tour viac etáp, ako ktokoľvek iný. Je to pre nás dôležité a budeme na to klásť veľký dôraz," načrtol plány tímu jeho manažér Dougles Ryder.  
 
Samotný rodák z ostrova Man sa snaží o to, aby ho veľmi blízky cieľ príliš neznervózňoval. "Nezáleží to len na mne. K Tour de France mám obrovskú úctu, no nezáleží na tom, koľkokrát vyhrám. Každá jedna etapa je v mojej kariére niečím výnimočná. Všetky tie roky som mal šťastie, že som sa nachádzal vo výborných tímoch, ktoré mi pomohli vyhrať 30-krát," snažil sa neznieť nervózne Cavendish. "Pochopiteľne by som chcel Merckxa pokoriť. Je to cieľ, ktorý ma poháňa vpred. Zúfalý ale nie som. Snažím sa z toho len vyťažiť čo najviac v môj prospech," uzavrel.
 
 
Konečne sloboda
 
Z bledomodrej Astany po sezóne odišli ako Vincenzo Nibali, tak aj Fabio Aru. Svoju veľkú príležitosť teda dostane dánsky pretekár Jakob Fuglsang. Na jar už 33-ročný pretekár sa o ňu s vervou pobije. Chcel by nadviazať na túto sezónu, keď sa mu podarilo vyhrať Critérium du Dauphiné. "Boli sme na prezentácii Tour. Ostal som trochu v šoku, bude to veľmi zaujímavé. Trať vyzerá náročná, každá jedna etapa môže prekvapiť. To by mi to ale mohlo vyhovovať," veril si Fuglsang. Je tiež veľmi zvedavý na plány Toma Dumoulina. A predstavuje si súboje Frooma s Holanďanom na Tour. "Videli sme silného Dumoulina na Gire. Nemal však pri sebe taký tím ako mal Froome na Tour. Potrebujete tam veľmi silnú podporu. Sunweb ju Dumoulinovi poskytnúť môže, a preto by bol ich súboj veľmi zaujímavý," prognózoval rodák zo Ženevy.  
 
Pozrel sa tiež na svoju predchádzajúcu sezónu. "Určite ju hodnotím pozitívne. Veď som dosiahol najväčšie víťazstvo mojej kariéry. Škoda pádu na Tour, mal som skvelú formu. Celkovo ale musím povedať, že som spokojný. Dokázal som sám sebe, že môžem súperiť s tými najlepšími," ukončil svoje rozprávanie sebavedomý majiteľ štyroch víťazstiev z tejto sezóny.
 
 
fuglsang aru 2017 dauphine astf
Jakob Fuglsang s Fabiom Aruom (© Astana Pro Team)
 
 
Nový cieľ a príliš veľké riziko
 
Romain Bardet obsadil posledné dva roky na Tour výborné druhé, respektíve tretie miesto. Premýšľa preto, ako ešte vylepšiť prípravu, aby mohol neohrozenému Froomovi ešte viac podkúriť. A možno tú správnu cestu už našiel. "Snívam o klasike Strade Bianche. Tím o tom vie a nechali ma urobiť si po svojom. Budem nasledovať moje pudy a pretekať s klasikármi. Všetko ale pri minimalizácii rizík, kompromis bol potrebný," povedal na úvod pretekár. Je teda jasné, že vynechá Paríž - Nice. Tieto preteky by možno vynechal tak či tak, pretože na konkurenčnom podniku Tirreno - Adriatico uvidíme v nasledujúcom roku TTT. No a rovnakú disciplínu si vychutnáme aj počas samotnej Starej dámy. Romain Bardet by si ju tak chcel otestovať. Strade Bianche ale všetko skomplikovalo. P-N teda s určitosťou nestihne, či sa predstaví na T-A je taktiež otázne.
 
Do úvah na prípravu pred Tour pripadali aj iné klasiky. Hlavne Paríž - Roubaix, tu ale zohrala veľkú rolu bezpečnosť. "Bolo by pekné absolvovať aj tieto preteky, ale úprimne povedané, je to priveľké riziko. Nechcem ohroziť moje i tímové plány," znel trochu sklamane 27-ročný jazdec. Pokyny tímu sú ale pokyny od zamestnávateľa. Plán francúzskeho cyklistu na rok 2018 teda pozostáva z pretekov Okolo Ománu, pretekov v Andalúzii, klasík Strade Bianche a Liége-Bastogne-Liége a z generálky pred Tour Critérium du Dauphiné, z ktorého ho v tejto sezóne diskvalifikovali hneď v prvej etape. Kvôli náročným majstrovstvám sveta v Rakúsku, tiež vylúčil štart na Vuelte.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop