Týždeň: Froomov krok k nesmrteľnosti, zaujímavý prestup a obranný mechanizmus

3.12.2017, 17:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
Tak predsa len uvidíme Chrisa Frooma na Gire! Potvrdil to tento týždeň. Urobil tak ďalší krôčik k cyklistickým hviezdam. Teda za predpokladu, že by ho vyhral. Dozvedeli sme sa tiež o možno nečakanom prestupe jedného českého pretekára, no a opäť sa ozval aj rasistickými prehreškami poškvrnený Gianni Moscon.
 
 
Froome nesklamal!
 
Očakávalo sa to, ale oficiálne sa to potvrdilo až tento týždeň. Chris Froome sa predstaví na Gire! Potvrdil to prostredníctvom videozáznamu, kde podrobnejšie opísal celú jeho budúcu sezónu. "Starostlivo sme to zvážili, veľa sme o tom hovorili. Vieme, že v dnešnej dobe je vyhrať Giro s Tour takmer nemožné, ale táto sezóna nám ukázala, že je to predsa len možné. Dodalo mi to dôveru v tom, že môžem vyhrať ooboje preteky," vyhlásil štvornásobný víťaz Starej dámy. Nie je žiadnym tajomstvom, že ju chce vyhrať aj piaty raz a dostať sa na úroveň "veľkej štvorky". Giro je ale lákavé, vyhrať všetky tri Grand Tours, pričom by vyhral tri po sebe idúce tri týždne vôbec, je skutočne na neodolanie. "Na budúci rok je medzi Girom a Tour jeden týždeň voľna navyše, čo je na zotavenie sa a tréning len a len dobré. Zjednoduší to moju prípravu. Vďaka tom budem môcť absolvovať obe podujatia vo výbornej forme," vypočítaval líder tímu Sky.
 
Pre afrického rodáka je to skutočná výzva. Podobný kúsok sa nepodaril veľkému počtu pretekárov, naposledy to dokázal Marco Pantani ešte v roku 1998. Chris mal vtedy trinásť rokov. Dnes 32-ročný jazdec stojí pred možno najväčšou výzvou kariéry vôbec. "Je to naozaj vzrušujúce, prichádza nová výzva! Ľudia moje rozhodnutie nečakali, o to je motivácia väčšia. Že je to niečo zvláštne však skutočne pocítim až počas pretekania," uzavrel účastník pätnástich Grand Tours. Okrem Frooma by sa mali na Apeninskom polostrove predstaviť aj pretekári ako Fabio Aru (UAE), Esteban Cháves (Orica), Louis Meintjes (Dimension Data), Miguel Lopéz (Astana), Alejandro Valverde (Movistar), Ilnur Zakarin (Katuša), Tom Dumoulin (Sunweb), Vincenzo Nibali (Bahrajn - Merida) a Thibaut Pinot (FDJ).
 
 
froome 2017 tdf zlty zjazd cdtf
Chris Froome na Tour de France (© Slipstream Sports)

 
O dve triedy nižšie
 
Už počas sezóny sa objavili informácie, že český reprezentant Jan Bárta opustí Sagana a jeho Boru - Hansgrohe. Až tento týždeň sa ale potvrdilo, kde bude "pracovať" ďalej. Z WT tímu prestupuje do kontinentálneho celku Elkov Author. Znamená to teda prestup o dve triedy nižšie. "Je to vlastne paradox, že moja prvá sezóna na najvyššej úrovni nebola takou veľkou výhrou. Nemôžem ale tých dvanásť mesiacov hodnotiť jednoznačne," zamyslel sa 32-ročný špecialista na časovky. Je tiež aktuálnym majstrom Česka v tejto disciplíne pravdy. "Zázemie bolo na profesionálnej úrovni. Môj agresívny spôsob jazdenia ale nedostal priestor. V nižších kategóriách boli sponzori za to vďační. Mal som plnú podporu celého tímu. Tento rok to ale bolo iné," pokračoval majiteľ dvanástich profesionálnych víťazstiev.
 
Po ôsmych rokoch v štruktúrach toho istého tímu s mnohými názvami, sa tak sťahuje preč. "Keď som sem prestupoval, ani sa mi nesnívalo o tom, že raz môžeme dostať licenciu WT. Teraz som preč, v tíme, ktorý má rovnako veľký potenciál! Chcem byť jedným z motorov, ktorý pomôže," nádejal sa Bárta. S tímom sídliacim v Hradci Králové podpísal zmluvu na tri roky. Až do ročníka 2020 má teda pokoj. S jeho príchodom majú veľké ambície aj vedúci muži v štruktúrach celku. "Chceme sa ešte viac presadiť a získať ešte viac UCI bodov. Veríme, že Honza pomôže Českej republike získať miestenku i na OH v Tokiu. V optimálnom prípade sa hier aj sám zúčastní," zaznelo stanovisku riaditeľa projektu Vladimíra Vávra.
 
 
Ďalší úspech na poli diplomacie
 
Slovenská cyklistika zažíva boom. A to nie len v podobe Petra Sagana (aj keď má na tom leví podiel). Na poslednom zasadnutí Európskej cyklistickej únie (UEC) jej predstavitelia kreovali komisiu cyklokrosu, pričom za jej predsedu vymenovali Petra Privaru, teda prezidenta SZC. Ďalšími členmi komisie sú Peter Balogh z Českej republiky a Elena Valentini z Talianska. "V Európe bol cyklokros vždy považovaný za atraktívnu a zaujímavú disciplínu, čo dokazuje aj úspech posledných niekoľkých európskych majstrovstiev. Vo svetovom meradle patria Európania k najlepším športovcom tohto odvetvia na medzinárodnej úrovni, má veľké publikum, priťahuje veľký záujem tlače, vďaka dohode medzi UEC a Eurovisionom sprostredkúva živé televízne pokrytie. Nová komisia bude zodpovedná za formulovanie stratégií a akcií na ďalšie úspešné rozvíjanie odvetvia v nasledujúcom období. Prácu novozvolených členov komisie dôverne poznáme. Sme si istí, že kompetencie, schopnosti a vášeň členov novej komisie pre cyklistiku, umožní tomuto atraktívnemu odvetviu ďalšie posilnenie a rozvoj," zaznelo v stanovisku z úst nového predsedu UEC Rocca Cattenea.
 
 
privara 2017 tlacovka sirotny
Peter Privara na tlačovej konferencii (© Martin Sirotny, Cycling-Info.sk)

 
Moscon sa bráni
 
Veľa cyklistov ako Gianni Moscon sa v pelotóne nenájde. Jeho kontroverznosť mnohých priťahuje, iných zase odpudzuje. Hovoríme o jeho sporoch, ale tiež o nepochybnom talente. Počas jari rasisticky napadol jazdca FDJ Kevina Rezu. Sám si uvedomuje, že vtedy urobil chybu. Podľa jeho slov si ale s Francúzom čiernej pleti všetko vyjasnili. Nech je ako chce, zaplietol sa do ďalšieho problému. Potýčku medzi ním a Rezom totiž videl aj Sebastian Reichenbach. Švajčiar na sociálnych sieťach či v médiách zanechal pár komentárov, ktoré sa Mosconovi nepáčili. Vyvrcholiť to malo na pretekoch Tre Valli Varesine, kde po "diskusii" s ním spadol a utrpel zlomeninu lakťa a zranenie bedrového kĺbu. Malo ísť o odplatu. Teraz sa 23-ročný pretekár rozhodol brániť. "Nemôžem prijať to, že ľudia o nás hovoria, že sme arogantní. Prosto nám len závidia. Tím Sky udáva v dnešnej cyklistike cestu. Mnohí ľudia sa nám z našich postupov smiali, ale teraz robia to isté," rozrozprával sa v dlhom rozhovore pre talianske médiá Moscon.
 
Aktuálny taliansky majster v časovke zažil i napriek tomu úspešnú sezónu. Finišoval piaty na Paríž - Roubaix, tretí na Okolo Lombardie a zažil tiež debut na Grand Tour. Absolvoval Vueltu, kde sa nemalou mierou podieľal na Froomovom víťazstve. O to viac ho mrzí to všetko okolo jeho osoby. "Tieto veci z vás robia hrozného človeka. Nedovolí mi to ale vzdať sa. Počas pretekania cítim veľký adrenalín, vďaka ktorému mám výsledky," jasal Moscon, ktorý by veľmi rád čo-to ukázal aj na Grand Tour. A ako bude riešiť situáciu s Reichenbachom? "Prichádzali za mnou mnohí ľudia, ktorí videli jeho pád. Pýtali sa ma, čo tými obvineniami, že som to spôsobil ja, myslí. Existuje veľa svedkov, ktorí vám povedia, že som nič neurobil. Je mi to ľúto, ešte sa rozhodnem, ako budem reagovať. Môj obraz ako človeka bol totiž dosť pošramotený," kajal sa Moscon.
 
 
Bujarosť v Kolumbii

Minulý týždeň sme vás informovali o tom, že mladý kolumbijský pretekár Robinson Fabian Lopez užil nový druh krvného dopingu CERA. Ide v podstate o sofistikovanejší spôsob neslávne slávneho EPA. To ale nie je všetko, v Kolumbii sa do toho vrhli s vervou. Cyklistická antidopingová nadácia odhalila ďalších sedem prípadov. Ide prevažne o mladučkých jazdcov. Luis Quintero, Edward Cardenas, Jonathan Hernandéz, Fabio Forero, Luis Flechas a Oscar Vilca dopovali rovnako ako spomínaný Lopéz. No a Juan Carlos Sastoque to ešte vylepšil. Aby nevytŕčal z radu, zobral si steroidy...

Všetky vzorky cyklistom odobrali počas pretekov Vuelta a Colombia. Robinson Lopez sa vtedy dušoval, že dopoval sám, bez toho, aby niekto o tom vedel. Vrhá to tak naňho celkom zlé svetlo. Podľa informácií od UCI boli všetci pretekári dočasne suspendovaní, pričom majú pochopiteľne právo na testovanie B vzorky. Ako to ale dopadne, je všetkým jasné.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop