Froome rieši anti-dopingové problémy, triumf na Vuelte dostal trpkú príchuť

13.12.2017, 17:45 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Pokojné cyklistické obdobie na konci roka narušila správa o porušení anti-dopingových pravidiel zo strany Chrisa Frooma na Vuelte, kde britský jazdec oslavoval druhú výhru na Grand Tour v sezóne. Keďže takáto veľká ryba nezvykne končiť v sieti dopingových komisárov, jeho prípad vyvolal značnú pozornosť.
 
 
Prekvapujúca dohra Vuelty
 
U britského jazdca bola zistená zvýšená hladina látky salbutamol siedmeho septembra po osemnástej etape na Vuelte. Salbutamol je bežný liek, ktorý sa používa pri liečbe astmy, a Chris Froome trpí týmto ochorením. Túto látku môžu používať aj cyklisti a nie je pri tom potrebné požiadať o terapeutickú výnimku. Ale platí to len o množstve 1000 ng/mL, a to je kameň úrazu, pretože vo Froomovom moči sa objavila dvojnásobná hodnota.
 
 
froome 2017 tdf po dojazde skyf
Chris Froome (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Medzinárodná cyklistická únia vyrozumela tím Sky o tejto nezrovnalosti dvadsiateho septembra. Froome však nebol automaticky suspendovaný zo strany UCI, pretože prekročenie hodnoty salbutamolu nevyžaduje okamžité zastavenie pretekárskej činnosti. Preto mohol štartovať aj na majstrovstvách sveta.
 
Predmetom sporu je teda vysoká hodnota salbutamolu, ktorá sa objavila v jeho moči po osemnástej etape na Vuelte. Tím Sky a Froome teraz musia preukázať, prečo bola objavená hodnota taká vysoká a že to nebol zámer, či zneužitie anti-dopingových pravidiel.
 
 
Nešťastná astma
 
Britský jazdec neskrýva skutočnosť, že astma mu robí problémy počas cyklistickej sezóny a že si pri tom pomáha povolenými prostriedkami. A práve na tom je založený jeho argument ohľadom tohto nálezu, že v záverečnom týždni na Vuelte sa necítil dobre a salbutamol mal zlepšiť jeho komfort na trati. "Moja astma sa zhoršila v priebehu Vuelty, preto som počúvol tímového lekára, ktorý mi odporučil, aby som zvýšil dávku salbutamolu. Ale dával som si pozor, ako vždy, aby som neprekročil povolenú hranicu. Moju úlohu vo svetovom pelotóne beriem veľmi vážne, preto poskytnem všetky informácie, ktoré budú potrebné." Je však pravda, že dávka kritiky sa zniesla na jeho konanie už v roku 2014, keď na konci druhej etapy na Dauphiné, tesne pred cieľovým stúpaním, použil inhalátor priamo na bicykli. Niekoľkí jazdci odsúdili toto správanie ako nemorálne a Froome to už viac nezopakoval. 
 
Plnú hlavu starostí má aj šéf tímu Dave Brailsford, ktorý musí obraňovať svojho elitného jazdca. A poskytol mu podporu, pretože je stopercentne presvedčený, že "Chris dodržal všetky odporúčania lekárov pri liečení svojich komplikácii, aby zostal v rámci prípustnej hodnoty salbutamolu. Budeme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme pomohli pri riešení tohto problému. Sme odhodlaní zistiť presné fakty, čo sa stalo, pretože existujú zložité fyziologické a zdravotné procesy, ktoré uvoľňujú do tela túto látku." 
 
Môžeme očakávať, že tím Sky rozbehne mohutnú očisťovaciu kampaň a naverbuje najlepších odborníkov, pretože prípad budú rozhodovať medicínske argumenty. Zlou správou pre britskú zostavu je to, že za rovnaký prehrešok boli uznaní vinnými talianski pretekári Alessandro Petacchi a Diego Ulissi. Petacchimu podkopala kariéru v roku 2007 hodnota dávky 1320ng/ml, za čo bol potrestaný ročným zákazom činnosti, Ulissi mal v sezóne 2014 vo svojom moči 1920ng/ml salbutamolu a dostal deväťmesačný trest.
 
 
froome 2017 trenazer ilustrak skyf
Chris Froome (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Na druhej strane Ulissimu bolo uznané, že hodnota látky vyskočila nedopatrením, nie vedomou činnosťou, preto neprišiel o výsledky, ktoré dosiahol na Gire, kde mu bolo zistené porušenie anti-dopingových pravidiel. Práve toto môže byť záchranná brzda pre Frooma, aby nebol zbavený titulu z Vuelty, teda ak sa jemu a tímu Sky podarí úspešne zdôvodniť spomínaný dopingový nález. Takýto úspešný výsledok pri svojej obhajobe dosiahol taliansky cyklista Leonardo Piepoli, ktorý v sezóne 2007 presvedčil anti-dopingových komisárov ohľadom zvýšenej vzorky salbutamolu a bol očistený. 
 
 
Čakajú sa odpovede na niektoré otázniky
 
V každom prípade na rozhraní rokov sa vynoril nečakaný prípad na najvyššom poschodí cyklistiky, ktorý môže priniesť zaujímavé rozuzlenie. V najhoršom možnom scenári môže prísť Chris Froome o titul na Vuelte, budú ohrozené jeho úspechy v Bergene, a keď dostane aj zastavenie činnosti, minimálne sa bude musieť zriecť Gira.
 
Ak by britský jazdec prišiel o víťazstvo na Vuelte, titul by pripadol Vincenzovi Nibalimu a taliansky pretekár si nedával servítku pred ústa, keď sa vyjadril k tomuto prípadu: "Počas tých dní, keď mal problémy s astmou, v Španielsku pršalo. Aj ja mám rovnaké problémy s astmou, ale keď prší, netrápi ma a nepotrebujem ani inhalátor. Ak  Froome príde o titul, kto mi vynahradí emócie na pódiu v Madride?" Talianske noviny Tuttobici však túto reakciu neskôr stiahli z obehu.
 
Podľa Jeroena Swarta, ktorý sa venuje športovej a rehabilitačnej medicíne, Froomov prípad vyvoláva otázniky, pretože pôsobí ako kariérna samovražda, ak by bol v tomto prípade salbutamol použitý v takej miere úmyselne. "Všetky vzorky moču sa testujú aj na skupinu beta-agonistov, do ktorej patrí salbutamol. Takže vedomé zobratie tejto látky počas súťaže automaticky vedie k jej zachyteniu. Preto nemôžem pochopiť, ako by mohol štvornásobný víťaz Tour de France náročky zobrať takú veľkú dávku, navyše, keď salbutamol má pochybný vplyv na zvýšenie výkonnosti. Môže to byť ešte zaujímavý prípad." 
 
 
video v clanku ikonka ciernaFroomov útok v 18. etape na Vuelte napriek problémom s astmou
 
 
Podozrivá vzorka bola zachytená po osemnástej etape, teda na konci náročného dňa, ktorý finišoval na stúpaní Santo Toribio a Froome tu podnikol atak s Contadorom a získal na Nibaliho 21 sekúnd. Ak platí Froomova argumentácia, že v tom čase mal veľké problémy s astmou, na jeho výkone sa to v žiadnom prípade neodzrkadlilo (s jednou výnimkou), a tobôž pri jeho kvalitnom predstavení na Anglíru o niekoľko dní neskôr. Je zaujímavé, že tento nález prišiel len jeden deň po tom, čo prežil v sedemnástej etape kruté chvíle na Los Machucos, kde sa vytrápil ako už dlho nie. Možno to bol len jeden zlý deň, ale možno máme pred sebou naozaj zaujímavé odhalenie, prečo sa zvýšila hodnota salbutamolu v jeho tele. Táto látka, okrem toho, že lieči problémy s dýchacími problémami, má podobné účinky ako klenbuterol, ktorý zabrzdil kariéru Albertovi Contadorovi.  
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop