Sumár týždňa: Blížiaci sa veľký debut na Tour, šípkové Ruženky a kontroverzný hosť

17.12.2017, 17:00 | Aktuality zo sveta |
Pred Vianocami žiadny pokoj. Naopak, v cyklistike sa toho za posledných sedem dní toho navarilo a zjedlo viac ako dosť. Pomaly ale isto sa totiž blíži začiatok nového ročníka, ktorý by mal priniesť jeden zaujímavý debut na Starej dáme. Tiež sme sa dozvedeli o "problémoch so spánkom" a o pozvánke, ktorá rozhodne nepotešila.
 
Všetky tieto záležitosť však zatienila iná udalosť. Dopoval Chris Froome počas Vuelty? Odoberú mu z nej titul? Ako veľmi to poškvrní jeho? Tím Sky? A vôbec celú cyklistiku? Celej veci sme sa venovali v samostatnom článku, ktorý nájdete TU. V tohto týždňovom sumári sa teda Chrisovi a jeho problémom venovať nebudeme. O tom, ako sa celá vec vyvinie, vás budeme informovať v našom ďalšom spravodajstve.
 
 
Debut na Tour
 
Každý cyklista sa postupne vyvíja. Najprv preteká na menších podujatiach, potom na menších väčších pretekov, až sa akási metamorfóza ukončí. Väčšinou na veľkých pretekoch, z ktorých najväčšími sú pre mnohých jazdcov tie vo Francúzsku konajúce sa počas leta. Volajú sa Tour de France. Tento vývoj má za sebou už aj austrálsky mladík Caleb Ewan, ktorý sa tak chystá v roku 2018 okúsiť chuť Starej dámy. "Ak existujú preteky, ktoré vábia už malých chlapcov, je to Tour. Už ako mladý cyklista som ich chcel zažiť. Myslím si, že budúci rok budem na to pripravený. Som pripravený zúčastniť sa ich a vyhrať tam aspoň jednu etapu," nechal sa počuť 23-ročný šprintér. Pre rýchlych mužov bude vhodných etáp k dispozícii dostatok. Dostatok ale bude tiež ašpirantov na ne. André Greipel, Marcel Kittel, Fernando Gaviria, Mark Cavendish, no a samozrejme aj náš Peter Sagan.
 
Ak sa mu teda podarí prebojovať sa do záverečnej zostavy na Tour, nebude to mať ľahké. Okrem toho prichádza na rad aj ďalší problém. Projekt Orica - Scott (od budúcej sezóny Mitchelton - Scott) bol dlhé roky považovaný za neschopný súperiť o GC. To sa však s príchodom Estebana Chávesa a bratov Yatesovcov zmenilo. No a práve títo traja pretekári môžu byť pre Ewana spomínaným problémom. Ako sa teda vedúci tímu postavia k tvorbe taktiky? "Vyhral už na Gire, vyhral aj na Vuelte, vieme, že jeho progres je nasmerovaný tým správnym smerom. Je pripravený na Tour zabojovať o víťazstvo," zaznelo zase z úst generálneho manažéra celku Matta Whita. Pretekár, ktorý má vo veku 23 rokov už 26 profesionálnych víťazstiev, sa teda na Tour pravdepodobne predstaví. Ako sa ale vyrovná s obrovskou konkurenciou a tlakom na jeho osobu, uvidíme až počas júla budúceho roka.
 
 
ewan 2017 sampanske rcsf
Caleb Ewan na pódiu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Spánok je najlepší liek
 
Pri chrípke, nachladnutí či únave skutočne áno. Rýchlo do postele, kým sa telo nezbaví všetkých mikróbov, ktoré robia šarapatu. Čo ale keď sa spať nedá? Pomôžu lieky. Aj tu ale nastane problém, obzvlášť ak ste profesionálny cyklista. Svoje by o tom vedeli povedať traja jazdci tímu Lotta NL - Jumbo. José Juan Lobato, Antwan Tolhoek a mladučký Pascal Eenkhoorn si zobrali zakázané lieky na spanie... A poriadne si tým zavarili. Liek bol tekutý, no tím odmietol prezradiť, čo za látku trojica užila. Dopingové pravidlá však vraj neporušili. Všetko sa to stalo počas tréningového kempu holandského projektu. Jazdci prípravok užili večer a to pravé ródeo nastalo až ráno.
 
Nedokázali ich totiž prebudiť. Tímový lekár dokonca odporučil zavolať záchranku, ktorá aj prišla. Dvojicu Tolhoek a Eenkhoorn musela zobrať, Lobato sa medzi tým prebudil. "Videli sme, že spia, no nedokázali sme ich prebudiť. Mali by si prečítať pravidlá nášho tímu. Je to ich vážne porušenie," zaznelo v krátkej reakcii. Trojicu po ošetrení okamžite z kempu vylúčili a všetci sa od ich konania dištancovali. Ako bude vedenie konať ďalej a aké sankcie voči trojici vyvodí, zatiaľ známe nie je. Ich konanie je ale naozaj hlúpe. Dvaja z jazdcov sú mladí a zbytočne si tak pošpinili renomé, no a Lobatovi začne plynúť na budúci rok posledná časť z podpísanej zmluvy...
 
 
Dal zbohom arytmii
 
Meno Ramunas Navardauskas sa mnohým Slovákom vrylo do pamäti po MS 2015 v Richmonde, kde robil pri dekorovaní  víťazov spoločnosť Petrovi Saganovi. V Amerike vtedy skončil tretí, čím pre svoju krajinu získal vôbec prvú medailu zo svetových šampionátov. V Litve sa stal národným hrdinom. A po vyše dvoch rokoch od tohto úspechu má 29-ročný jazdec opäť dôvod na úsmev. Počas sezóny toho veľa neodjazdil. Po Critérium du Dauphiné mu totiž zistili vážnu chorobu srdca. Srdcovú arytmiu. Už v septembri absolvoval aj operáciu. Operovali ho špecialisti v nemeckom Mníchove a zákrok našťastie dopadol dobre. "Po operácii a následnej liečbe, dostal Ramunas 2. decembra povolenie na kompletné tréningové jednotky," odznelo vo vyhlásení jeho nového tímu Bahrajn - Merida. Prestúpil tam po ôsmych rokoch v štruktúrach Cannondalu.
 
Prvá sezóna mu teda podľa predstáv nevyšla. O to väčšia je teraz jeho chuť pretekať. Skutočne by malo byť všetko v poriadku, čo potvrdili aj rôzne testy. "Počas kardiologickej záťaži nedošlo ku žiadnym komplikáciám. Jeho zdravotný stav si teda nevyžaduje žiadne špeciálne doliečenie. Je schopný trénovať na sto percent," poznamenal tímový doktor Carlo Guardascione. Aj samotný pretekár a rodák z mesta Šilalé sa už nemôže dočkať. "Som nesmierne vďačný za podporu od všetkých mojich blízkych, od tímu i od zdravotníckeho personálu. Teraz už trénujem a som rád za to, kde som. Čakám na moje prvé preteky, kde sa skutočne ukáže, či sa bude dať pretekať ďalej," napísal odkaz na internete Navardauskas. Spomínanými pretekmi by malo byť austrálske Tour Down Under. Rovnaké problémy mal v minulosti napríklad aj Robert Gesink, ktorému sa taktiež podarilo vrátiť. Budeme mu držať palce, víťaza etáp ako z Tour tak aj z Gira, by bolo škoda.
 
 
navardauskas 2017 tbmf
Ramunas Navardauskas (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
(Ne)čestný hosť
 
Posledný týždeň bolo tiež počuť o asi najslávnejšom Texasanovi. Lance Armstrong dostal pozvánku na jedno z najprestížnejších podujatí v kalendári WT vôbec. Ako čestný hosť by sa mal zúčastniť klasiky Okolo Flámska. Pozvánku dostal priamo od riaditeľa pretekov Woutera Vandenhauteho, ktorý o Američanovi vyhlásil, že ide stále o veľkého šampióna. "Stretol som sa s ním vlani v októbri. Bolo to vo Washingtone a mal som z neho pocit, že je už so všetkým zmierený. My sa musíme pozerať na našu minulosť a rešpektovať veľkých jazdcov. Vážime si Jalaberta, Virenqua, tak prečo nie Armstronga?" premýšľal riaditeľ skupiny Flanders Classics, ktorá má na starosti aj Omloop Het Nieuwsblad, Gent - Wevelgem či Brabanstký šíp.
 
Bývalý sedemnásobný víťaz Tour de France podobnú kontroverznú akciu v minulosti už absolvoval. Bolo to v roku 2015 počas Tour, keď ho na charitatívnu akciu pozval bývalý futbalista a hráč anglického tímu Crystal Palace Geoff Thomas. Odjazdili spolu pár etáp a vyzbierali peniaze na liečbu rakoviny, ktorú obaja prekonali. Ľuďom ale hlavne UCI sa to nepáčilo vtedy, no a nepáči sa im to ani teraz. Samotný Armstrong sa i napriek tomu na preteky teší. "Je to tá najzábavnejšia klasika, akú som kedy išiel. Pôjde sa čestne, transparentne a čisto!" nechal sa počuť 46-ročný menovec prvého muža na Mesiaci. Sám išiel Okolo Flámska počas kariéry trikrát. Naposledy v roku 2010. Či je prítomnosť najväčšieho dopingového hriešnika na takých významných pretekoch pozitívnou vecou si musí povedať každý sám. Marketingový ťah je to ale perfektný...
 
 
Na záver zhrnutia posledných 168 hodín ešte krátka informácia o tíme Aqua Blue Sport, ktorý stále nedostal od UCI rozhodnutie o prokontinentálnej licencii. Majiteľ tímu Rick Delaney stále čaká. "Ako je známe, žiadosť o registráciu nášho tímu v kategórii ProKonti v roku 2018 je stále predmetom skúmania. Spolupracujeme s licenčnou komisiou, aby sme v súlade s predpismi UCI túto licenciu dostali. Medzi tým sa náš manažment, tréneri i samotní pretekári sústredia na prípravu pred novým ročníkom," napísali v Írsku na svoj web. Je pravdepodobné, že ide len o byrokraciu, no problém môže byť aj kdesi inde. Rozhodnutie o (ne) súhlase by mali kompetentní vydať včas. Projekt ABS vstúpil do ProKonti sféry pred poslednou sezónou, počas ktorej získal štyri víťazstvá. Najvýznamnejšie z nich získal Rakúšan Stefan Denifl, ktorý vyhral sedemnástu etapu na Vuelte.
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop