Dvojtýždňovka: Neutíchajúca aféra Froome, "nové" vymoženosti aj vytýčené ciele

31.12.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta |
Po dvoch týždňoch, počas ktorých sme si užili najkrajšie sviatky v roku, sme tu opäť so sumárom týždňa. Symbolicky, počas posledného dňa roku 2017 vám prinášame najzaujímavejšie udalosti z posledných štrnástich dní. Stále neutíchla (ne)dopingová aféra okolo Chrisa Frooma, UCI zavádza technické vymoženosti, ktoré v ostatných športoch fungujú už niekoľko rokov, no a na dvere už klope nová sezóna.
 
 
Armstrongov názor, Prudhommovo chcenie
 
O najväčšom dopingovom hriešnikovi všetkých čias je v poslednom období počuť čoraz viac a viac. Stáva sa z neho nechcený komentátor cyklistických udalostí. Pokiaľ však Lance Armstrong hovorí o dopingu, vyznieva to dosť pateticky. Najnovšie sa pozrel na samotného Frooma. "Ak ho aj oslobodia, navždy zostane poškvrnený. Všetky tie články, ktoré sa o ňom popísali sa mu v júli z hlavy nedostanú. Bude to preňho sakra nepríjemné a viem si predstaviť ten chaos v jeho hlave," porozprával Armstrong tak trochu aj jeho životné skúsenosti. Pustil sa tiež do niektorých médií. Aj toto náramne pripomína jeho boj za jeho "čistú jazdu", s ktorým sme sa stretávali začiatkom storočia.
 
Tento raz si to odniesol svetoznámy plátok New York Times. "Článok, ktorý tieto noviny vydali, bol len zväzkom kecov. Voči Froomovi to bolo dosť kruté. Podobne ako voči celému nášmu športu," reagoval Texasan na príspevok venujúci sa dopovaniu britského cyklistu. "Možno si to zaslúžime a musím povedať, že mám na tom dosť viny, ale ten článok podal celú situáciu nekorektne. Keď som si ho prečítal, povedal som si, že si robia srandu. Vyznelo to, akoby si dal Froome EPO na raňajky," dodal bývalý sedemnásobný víťaz Tour de France. Zas a opäť si treba povedať, či jeho obrana cyklistike pomôže alebo skôr naopak.
 
Svoje prianie vyslovil aj riaditeľ snáď tých najdotknutejších pretekov. Riaditeľ Tour de France Christian Prudhomme. Froomov salbutamol mu nedá spávať a chce, aby sa celá situácia vyriešila čo najskôr. "Chceme sa dostať z temnoty a nejednoznačnosti. Samozrejme, veríme, že vyšetrovanie nebude trvať dlhé mesiace a že rozhodnutie zo strany UCI príde čo najskôr," nádejal sa Prudhomme. Jazdec tímu Sky si liečil astmu, čo nie je ojedinelý prípad. Týmito nepríjemnými zdravotnými patáliami totiž trpí viacero jazdcov, podobné prípady sa však nikdy nedostali na svetlo sveta. Chris Froome je ale predsa len o niečo zaujímavejší ako ostatní. Informácie o ňom sa dostali von, čo vyvolalo ohromnú búrku. "Salbutamol zakázanou látkou nie je. Na čom záleží, je jeho hodnota v tele. Je zrejmé, že u Frooma boli tieto hodnoty dvakrát vyššie ako by mali byť," dodal Prudhomme. Africký rodák však doping počas Vuelty 2017 kategoricky odmieta. Skrátka sa mu počas pretekov zhoršili príznaky astmy, čo si vyžiadalo zvýšenú dávku lieku.
 
 
prudhomme christian rtl fr
Christian Prudhomme (© rtl.fr)
 
 
Pokroková UCI
 
Peter Sagan nerobí vrásky na čelách len svojim súperom, ale tiež funkcionárom sídliacim vo švajčiarskom Aigle. Po kontroverznom vylúčení zo Starej dámy, z ktorého ho už i oficiálne oslobodili, prišiel zo strany UCI ďalší krok. Nejde o žiadny prelomový nápad, videonahrávky a záznamy zo zápasov totiž využíva už mnoho a mnoho športov. Nuž, konzervatívnosť riadiaceho orgánu celej cyklistiky sa tak aspoň opäť trochu nalomila. Videozáznamy sa v roku 2018 využijú na všetkých troch Grand Tours a na štyroch veľkých pamiatkach, pričom vynechali len Okolo Lombardie. Pokiaľ sa nové pravidlo osvedčí, prejde jeho platnosť aj na všetky ostatné podujatia.
 
"Vznikli" tak štyria noví video rozhodcovia. Prečo štyria? Všetky preteky, kde sa použijú videozáznamy, sa uskutočnia v štyroch krajinách (Španielsko, Francúzsko, Taliansko a Belgicko), video rozhodcovia teda pochádzajú z týchto štyroch krajín. Títo ľudia nebudú fungovať samostatne, ale v porotách, ktoré budú zložené z nich, zo štyroch komisárov a troch členov generálnej poroty. "Na rozdiel od futbalu, cyklistickí rozhodcovia nebudú mať len poradný hlas. Všetci budú sedieť v mobilných miestnostiach, kde budú mať k dispozícii viaceré obrazovky. Počas pretekov sa toho totiž natočí omnoho viac, ako sa dostane na televízne obrazovky," opísal svoju budúcu prácu Guy Dobbelaere, teda člen poroty vybraný z Belgicka. Nuž, preteky by sa tak mali stať pre rozhodcov omnoho prehľadnejšími. Pre cyklistiku je to krok vpred, situácie podobné tej zo záveru štvrtej etapy Tour, by sa tak už nemali opakovať.
 
 
Už myslí na seba
 
Pobyt v tímoch Astana a Sky nebol na škodu veci. Mikel Landa zozbieral skúsenosti, ktoré môže najbližšie roky zúročiť. Chýbalo mu tam len jedno. Viac priestoru pre seba. V oboch prípadoch sa musel podriadiť lídrom. Či už Aruovi či Froomovi. Všetko vygradovalo počas tohtoročnej Tour, kde skončil štvrtý. Miestami vyzeral silnejší ako jeho líder, no predsa len sa musel podriadiť tímovej taktike. Nedalo mu to ale, a tak po sezóne odišiel do rodnej krajiny. Do španielskeho Movistaru. Možno by sa dalo povedať, že prestúpil z dažďa pod odkvap, pretože sa tu stretne s dvojicou Alejandro Valverde, Nairo Quintana. Rodák z Baskicka to však vidí ružovo. "Práca domestika je za mnou. Zastavili ma v Astane, zastavili ma v Sky. Mal som tam nohy na výhru, no nedialo sa tak. Teraz už sledujem svoje ciele," povedal sebavedomý Landa.
 
Akékoľvek problémy a trenice medzi nimi troma absolútne zavrhuje. "Alejandro je veselý človek, je uvoľnenejší. Nairo je typický vodca. Chce svoje príležitosti a nepustí ich. Teším sa na našu spoluprácu, budeme sa navzájom dopĺňať," zaznelo ďalej z jeho úst. Pre Landu sa otvára príležitosť na domácej Vuelte. Na Gire by mal byť lídrom Valverde, no a Tour si odmaká Quintana. "Áno, mal by som ísť Vueltu, ešte pred tým Tour. Teším sa na voľnosť, ktorú dostanem. S odstupom času je moje posledné účinkovanie vo Francúzsku čoraz väčšou a väčšou ranou. Pomáhanie Froomovi ma brzdilo. Vedel som, že to tak bude, ale aj tak som očakával aspoň jeden voľný deň. Ak by sa tak stalo, v Paríži by sme boli na pódiu obaja!" posťažoval na záver Landa, ktorý by mal sezónu 2018 odštartovať na Vuelta a Andalucia.
 
 
landa 2017 novinari ilustrak skyf
Mikel Landa (© Russ Ellis / Team Sky)
 
 
Rozhodené siete
 
Tím Lotto NL - Jumbo si pred novým ročníkom naplánoval úplne všetko. Asi sa to inak ani nedá a plánovanie harmonogramu je súčasťou každého projektu. V holandskom celku, ktorý farbami pripomína osu, sa najväčšej pozornosti dostalo Stevenovi Kruijswijkovi. Skúsený už 30-ročný jazdec bude lídrom na Tour. "Myslíme si, že existuje šanca na dobré GC umiestnenie. Už viackrát som sa sústredil na Giro, no je čas na zmenu. Nebudeme tam žiadnymi nováčikmi, Tour už v mojom repertoári bola. Pôjdeme tam po tímové úspechy," nechal sa počuť majiteľ zatiaľ len dvoch profesionálnych víťazstiev. Tento rok sa sústredil na taliansku Grand Tour, kde sa stabilnými výkonmi v jej závere dostal do Top 10. V predposlednej etape ho ale zradil žalúdok a z pretekov musel odstúpiť. Žiaľ, toľko šťastia ako Tom Dumoulin nemal. Potom sa ešte predstavil na Vuelte. Taktiež tam v GC stúpal pomaly, aby si ho nikto úplne nevšímal. V Madride mohol osláviť pekné deviate miesto.
 
Holanďania ale nehľadia len na Tour. Ešte pred víkendom oznámili predĺženie zmlúv s Primožom Rogličom a Dylanom Groenewegenom. Prvý menovaný by sa mal zúčastniť Gira i Tour, kde však nebude bojovať o GC. Zameria sa na etapové triumfy, a to nie len z časoviek. Druhý menovaný bude mať za úlohu zopakovať víťazstvo zo Champs - Élysées a po prípade pridať ďalšie. Šprintérske koncovky v Taliansku bude mať zase na starosti Danny Van Poppel. O výsledky a cenné body z jarných klasík zas zabojuje Lars Boom. Celý tím tvorí 26 pretekárov, medzi ktorými však nefiguruje Juan José Lobato, ktorý liekmi na spanie hrubo porušil tímové pravidlá.
 
 
S jedlom rastie chuť
 
Tým hladným mužom je Greg Van Avermaet. Sezóna 2017 bola preňho ako z rozprávky. Vyhral Paríž - Roubaix, Gent - Wevelgem, preteky Okolo Luxemburska, skončil druhý na Okolo Flámska, v štrnástej etape Tour, i na klasike v Quebecu. To všetko ho vyburcovalo ešte viac vpred. "V roku 2018 chcem vyhrať preteky, ktoré som ešte nevyhral. Vlastne sú to hlavne tri podujatia. Strade Bianche, Okolo Flámska a Amstel Gold Race," vyratúval Belgičan, ktorý vyhral OH v Riu. Ciele to ani zďaleka nie sú nereálne. Má všetky predpoklady na to, aby sa mu to podarilo. Obrovskí rivali Fabian Cancellara a Tom Boonen už neexistujú (aj keď konkurencia v podobe Sagana a Gilberta rozhodne nie je zanedbateľná) a jazdec tímu BMC je v optimálnom cyklistickom veku. "Mám viac skúseností a to je to najdôležitejšie. Mám 32 rokov čo je pre kalasikárov ideálny vek. Skúsenosti, ktoré som počas tých rokov nahromadil, sú mojou obrovskou výhodou. Som na tom lepšie ako keď som mal 27 či 28 rokov," zaspomínal na svoje mladé roky Avermaet.
 
Jeho sezóna však nebude len o týchto troch podnikoch. Omnoho viac by chcel ukázať na Tour de France a pridať do svojej výbavy aj druhú víťaznú etapu. Vo Francúzsku zvíťazil zatiaľ jediný raz. Bolo to v roku 2015, keď vyhral trinástu etapu. V tesnom špurte vtedy porazil Petra Sagana. "Jasné, existujú aj iné preteky. Pokúsim sa udržať si svoju formu a byť vždy medzi najlepšími. Bol by som naozaj rád, ak by sa mi to podarilo," dodal na záver jazdec, ktorého čaká už trinásta profesionálna sezóna.  
 
A na záver sumára posledných dvoch týždňov ešte smutná informácia. Len dva dni pred Vianocami sme sa dozvedeli o ďalšej tragédii. Mladého pretekára Jasona Lowndesa zrazilo počas tréningu auto. Zrážku, žiaľ, neprežil. Mal len 23 rokov. Počas sezóny 2017 pretekal za Israel Cycling Academy, v nasledujúcom roku mal pôsobiť v tíme JLT Condor. Kariéru odštartoval len v roku 2015 v tíme Garneau, o rok neskôr už pôsobil v ProKonti celku Drapac. "Jason v sezóne 2017 pôsobil u nás. Navždy si ho zapamätáme so širokým úsmevom a s dobrým srdcom. Bol to dobrý a veselý človek. Je to hrozné! Chceli by sme zaslať jeho rodine, priateľom a známym hlbokú úprimnú sústrasť. Zbohom skvelý kamarát," zaznelo vo vyhlásení jeho bývalého tímu.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop