Sumár týždňa: Prvé ostré preteky, rozšírenie radov kritikov a pripravené veľké debuty

7.1.2018, 23:00 | Aktuality zo sveta |
V prvom novoročnom sumári týždňa sa pozrieme do Austrálie a Nového Zélandu, kde si "protinožci" už tradične v januárových termínoch rozdali miestne národné tituly. Pokojne by sme tiež mohli vytvoriť pravidelnú rubriku "Froomov salbutamol", no pozrieme sa tiež na veľké plány cyklistov v nových tímoch.
 
 
Rozdané prvé tituly
 
Dole na ďalekom juhu už odštartovala sezóna. Tour Down Under má do svojho začiatku ešte pár dní času, no austrálsky národný šampionát už pozná svojich víťazov. Pozrieme sa najskôr na to krajšie, čo národný šampionát ponúkol. Ženskú časť pretekov, ktorá merala zľahla cez 104 kilometrov, vyhrala mladá pretekárka Shannon Malseed z amerického tímu Tibco - SVB. Nasledovala časovka, kde bol jediný favorit no a Rohan Dennis túto úlohu aj splnil. Jazdec BMC mal pred druhým Lukom Durbridgom náskok vyše minúty. No a pred tretím Richiem Portem to bolo už viac ako pol druha minúty. "Som na seba nesmierne pyšný! Prišiel som domov, vyhral som časovku a môžem nosiť dres s národnými farbami. Je to česť, nič prestížnejšie pre Austrálčana neexistuje," vyhlásil hrdý 27-ročný pretekár. Od pretekárov červenočierneho tímu sa toho v Austrálii čakalo veľa, titul v ITT určite. No a teraz už trojnásobný víťaz v tejto disciplíne nesklamal.
 
 
dennis 2017 tirreno itt rcsf
Rohan Dennis (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Celý šampionát mierne skomplikovalo počasie, zatiaľ čo v USA a Kanade ľudia mrznú, u "klokanov" majú úplne iný extrém. Teploty tam dosahovali naozaj nepríjemných 38 stupňov Celzia. Organizátori tak museli mierne pozmeniť program a preteky presunúť na skoršie ranné hodiny. Veľkým vyvrcholením týždňa boli preteky s hromadným štartom. Počasie a náročnosť trate spôsobili to, že cieľ uvidelo 39 pretekárov čiže približne len jedna tretina štartového poľa. Víťazom sa stal 24-ročný Alexander Edmondson z Mitchelton - Scott. Podobne ako to bolo pri jazdcoch BMC, aj pretekári domáceho WT projektu mali len tie najvyššie ambície. A síce na austrálsky trón za rok 2018 zasadol menej známy jazdec, víťazstvo ostalo doma. A to sa počíta. "Som absolútne bez slov. Je to ako sen. Stále tomu nemôžem uveriť. Celý rok budem nosiť dres so zlatými a zelenými farbami. Prežil som čarovný deň, na ktorý len tak ľahko nezabudnem," rozplýval sa pretekár, pre ktorého to bolo vôbec prvé veľké víťazstvo.
 
Edmondson nechal za sebou Jaya McCarthyho z Bory a Chrisa Harpera z kontinentálneho tímu Bennelong. Zemiakovú priečku si odniesol Caleb Ewan. Mladík chcel nadviazať na rok 2015 a na vtedy druhú priečku. "Premýšľam nad tým, že by som vyhral. Bude to ale ťažké. Dúfajme, že nás neodfúkne. Ak bude počasie rozumné, mohol by som vystreliť," premýšľal ešte pred pretekmi 23-ročný jazdec. Vyšlo z toho teda len štvrté miesto, ale už teraz sa sústredí na TDU. Túto sezónu by mal tiež debutovať na slávnej Tour de France. Elitnú päťku dotvoril Nathan Haas, ktorý pred sezónou opustil Dimension Data a prestúpil do Kaťuše. Snáď najznámejší Austrálčan Richie Porte dokončil preteky na 14. priečke. Najsmutnejším hrdinom dňa sa však stal Luke Durbridge. Pred tým druhý muž z časovky spadol a zlomil si pravú kľúčnu kosť. Miesto prípravy na TDU sa teda musel  zveriť do opatery lekárov.
 
 
Veľa zmien nenastalo
 
Je to oficiálne. Tom Dumoulin, víťaz Gira 2017, sa pokúsil obhájiť titul aj v tomto roku. Potvrdil to počas prezentácie tímu Sunweb, ktorá sa uskutočnila v hlavnom meste Nemecka. "Porovnávali sme Giro a Tour. Talianske preteky vyzerajú pre mňa priaznivejšie. Rozhodli sme sa teda, pre pokus o obhajobu titulu. Bol by som rád, ak by sa mi to podarilo," povedal pre prítomné médiá Holanďan. Dôvod? Viac kilometrov v časovke. Nie o veľa, no predsa len sa počas ITT jazdci zapotia viac na Gire, navyše sa Dumoulin nebude musieť spoliehať na tímovú časovku, ktorá je naplánovaná na tretí francúzsky deň. "Nemám však veľké oči. Je to nový rok a každý začína od nuly. Je to možno trochu klišé, ale je to tak. Všetci začínajú od prvých pretekov, od začiatku," pokračoval 27-ročný pretekár.
 
Svojmu cieľu podriadil aj prípravu. "Bude v podstate rovnaká ako minulý rok. Najprv pôjdem Abu Dhabi Tour, potom budú nasledovať Strade Bianche, Tirreno - Adriatico a Miláno - San Remo. Pozriem sa aj do hôr, pôjdem na vysokohorské sústredenie a predstavím sa na Liége-Bastogne-Liége. S bolesťou srdca budem musieť vynechať Amstel Gold Race," rozrozprával sa tak trochu pateticky Dumoulin. Či sa mu obhajoba podarí alebo nie uvidíme, sezóna však bude pokračovať. V jej druhej polovici by sa veľmi rád zúčastnil ešte jednej Grand Tour. O Tour sme už písali, je tam menej časovkásrskych kilometrov i keď treba brať do úvahy to, že po Gire by tam už ako líder určite nešiel. A byť súčasťou Starej dámy má svoje čaro. Láka ho však aj Vuelta, kde pretekal naposledy v roku 2015 a kde skončil aj vďaka dvom víťazným etapám šiesty. Všetko má ale svoj čas a jeho pretekársky program môže ovplyvniť asi tak milión nepredvídaných okolností.
 
 
dumoulin 2017 giro ruzovy tlacovka rcsf
Tom Dumoulin (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Nič mu nedaroval

Naposledy to bol Lance Armstrong, tento raz Greg LeMond. Ďalší veľký Američan sa pozrel na aféru krízou zmietaného Chrisa Frooma. No zatiaľ čo mladší z nich Brita obhajoval, starší sa doňho poriadne obul. Trojnásobnému víťazovi Tour de France z rokov 1986, 1989 a 1990 sa očividne nepáči hádzanie špiny na jeho milované preteky. "Jeho obhajoba je tou najzábavnejšou výhovorkou, akú som kedy počul. Pokiaľ to on sám vidí takto, je to jednoduché. Mal by byť potrestaný. Porušil pravidlá, mal by nasledovať zodpovedajúci trest," zasmial sa sileným úsmevom na úvod 56-ročný bývalý skvelý jazdec. Obhajoba Frooma, ale i celého tímu Sky je totiž založená na metabolizme, ktorý je u každého človeka odlišná. Navyše záleží aj od klimatických podmienkach, ktoré vládnu v jednotlivých krajinách.
 
A to sa rodákovi z Kalifornie rozhodne nepozdáva. Okrem toho sa pozrel aj na celý britský projekt. "Sú až príliš dobrí. Ani sa mi tomu nechce veriť." Celá situáciu mu asi naozaj zvýšil tlak. "Ospravedlnenie, že salbutamol nezlepšuje výkon je síce pravdivý. Platí to ale len do tej miery, pokiaľ ho užijeme v predpísanej miere. Pokiaľ sa jeho príjem zvýši, pôsobí ako anabolický steroid, podobne ako klenbuterol, s ktorým mal v minulosti problémy Alberto Conatador," pokračoval v kritike okrem iného tiež dvojnásobný majster sveta. "Každý jeden športovec je zodpovedný za to, aby dodržiaval pravidlá. Celý pelotón sa spolieha na dodržiavanie rovnakých pravidiel a pokiaľ sa tak nedeje, podkopáva to celý šport," dodal na záver mentorským spôsobom Greg LeMond.
 
 
Po prestupoch premiéry
 
Život ide ďalej. Aj v cyklistke a mnohí jazdci i po niekoľkých rokoch opustia svoj tím, aby mohli svoju kariéru buď reštartovať alebo ďalej rozvíjať v iných projektoch. Jedným z takých je aj Elia Viviani. Po troch rokoch strávených na daždivých britských ostrovoch v tíme Sky sa rozhodol presťahovať sa južnejšie, do Belgicka a do tímu Quick-Step Floors. Svoj debut v bielo-modrom drese absolvuje v Austrálii na Tour Down Under. "Mám rád tieto preteky. Na začiatok sezóny je to výborný rozbeh. Je tu veľa pekných a zaujímavých etáp. Veľkolepá krajina v spojení s výbornými fanúšikmi tu vždy vytvorí elektrizujúcu atmosféru. Som pripravený a motivovaný. Chcem vykročiť do nového ročníka tou správnou nohou!" nechal sa počuť taliansky pretekár. U "podlahárov" jasne rozvrhli priority. Viviani pôjde po etapách, na GC sa zameria Enrico Mas. Nebude to mať ale jednoduché. V konkurencii Petra Sagana, Caleba Ewana a Andrého Greipela bude musieť siahnuť na dno síl či už fyzických, psychických alebo taktických. "Štartová listina je plná veľkých mien, čo značí, že v šprintoch to nebudem mať ľahké. Máme ale silný tím s dobrým vedeným, čo mi dodáva dôveru. Neviem sa dočkať debutu v novom drese," uzavrel taliansky pretekár.
 
 
viviani 18 ilustrak sigfrid eggers
Elia Viviani (© Quick-Step Floors Cycling Team / Sigfrid Eggers)

 
Ďalším pánom na holenie je drobučký Domenico Pozzovivo. Opäť Talian opúšťa svoj francúzsky tím po piatich rokoch. Z Ag2r prestúpil do celku Bahrainu Merida. A podobne ako Viviani, aj on si svoju "prvú ostrú" odskúša na Tour Down Under. "Pred začiatkom pretekov pracujem na svojej kondícii. Mojou úlohou bude dosiahnuť Top 10. Aby som to dosiahol, budem musieť podať dobré výkony hlavne v štvrtej a piatej etape. Môžem sa ale spoľahnúť na náš tím. Tiež poznáme aj samotné preteky. Teším sa pekné počasie, austrálsku prírodu, dobré cesty, ale hlavne na tamojších fanúšikov. Vždy ich je veľa a vytvoria perfektnú atmosféru," rozplýval sa jazdec, ktorý sa pomaly ale isto dostáva do veku veterána. Posledný novembrový deň roku 2017 oslávil 35. narodeniny.
 
Tím, ktorý bude fungovať len svoju druhú sezónu, posiela do Austrálie naozaj silnú zostavu. Pozzoviva bude dopĺňať dvojica bratov Izagirrovcov. Po roku, ktorý strávili oddelene, sa Gorke opäť spojil s Ionom. Aj prvý menovaný sa tak vlastne dočká debutu v novom drese. "Domenico, Ion i Gorke sa budú môcť podeliť o líderstvo. Máme troch skvelých pretekárov, takže boj o vrchné priečky je viac ako reálny," povedal pre web tímu športový riaditeľ Tristan Hoffman. Dvaja z nich debutujú, Ion nepretekal od pádu počas úvodného prológu na Tour de France. O chlapcov z Bahrainu Merida tak bude v Austrálii určite počuť.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop