Reakcie: Sagan na okrový dres nemyslí, Impey to zvládol s prstom v nose

19.1.2018, 15:30 | Aktuality zo sveta |
Štvrtá etapa mala v Austrálii po prvý raz preveriť vrchárov. Nič extrémne náročné, no favoriti na GC mali po prvýkrát zbystriť pozornosť. Zbystrili a videli pri tom chrbát brilantného Petra Sagana, ktorý zaskočil všetkých. Žiadny Greipel, žiadny Ewan, žiadny Viviani, ale slovenský cyklista Peter Sagan sa stál tým najšťastnejším mužom dnešného dňa.
 
 
video v clanku ikonka ciernaSumár etapy v slovenčine
Podriadi sa taktike
 
Štvrtý deň pretekov Tour Down Under odštartoval v meste Norwood. Organizátori sa rozhodli, že pelotón kvôli ohromným horúčavám odštartuje o hodinu skôr. I napriek tomu to bol jeden z najhorúcejších dní, aké kedy pelotón zažil. Aspoň podľa slov nášho Žilinčana. "Bol to takmer najhorúcejší deň na bicykli v mojej kariére, ale pred niekoľkými rokmi bola v Kalifornii ešte horšia etapa. Je to pekný pocit získať etapu na TDU, vyhral som aj kritérium v Adelaide, takže som spokojný. Na tomto podujatí vidíme každý deň iného víťaza, musí to byť zaujímavé pre divákov i organizátorov. Nemyslím na GC, všetci sme tu, aby sme pomohli Jayovi, pre ktorého sú to dôležité preteky na domácej pôde, a zajtra nás čaká oveľa ťažšia etapa ako dnes," potvrdil taktiku tímu Bora - Hansgrohe Sagan. Zajtra na ho teda na Willunga Hill medzi prvými neuvidíme, všetko sa bude sústrediť na pomoc Jayovi McCarthymu, ktorý dnes uzatvoril najlepšiu päťku.
 
Na vysoké teploty sa včera sťažoval aj slovenský tenista Lukáš Lacko, ktorý nezvládol svoj zápas druhého kola na Australian Open, takže teplom netrpia len cyklisti, ale aj tenisti. "Bol to extrémne náročný deň. Myslím si, že to bola jedna z najnáročnejších etáp, akú som zažil. Teplo bolo doslova bolestivé. Tím odviedol fantastickú prácu a Petrove víťazstvo bolo skvelé. Niekoľko dní sme sa snažili vyhrať etapu a konečne to vyšlo. Som spokojný s tímovým duchom a Petrov výkon bol dnes neuveriteľný," doplnil svojho zverenca Patxi Vila. A to sa viezol iba v aute.
 
 
sagan 18 tdu podium dres bohfb
Peter Sagan na pódiu po etape (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

 
Mačka hrajúca sa s myšou
 
V meste Uraidla, po takmer 130 kilometroch finišoval na druhom mieste Daryl Impey. Na rozdiel od Sagana však nejakú extrémnu únavu necítil. Možno tu zohrala svoju úlohu aj genetika. Kto bude znášať teplo lepšie? Slovák alebo Juhoafričan? "Je škoda, že som dnes nevyhral, ale porazil ma len majster sveta. Celé to bolo vlastne omnoho jednoduchšie, ako som predpokladal. Vedel som, že to v závere bude ako hra mačky s myšou. Ak som chcel Sagana poraziť, musel som ho len prekvapiť. Najprv som si myslel, že sa mi to podarilo, ale potom sa opäť objavil. S výsledkom som ale spokojný," pochválil svojho súpera jazdec tímu Mitchelton - Scott. "Stále mám navyše šancu na GC. Willunga Hill je ale úplne iná zábava. Iný typ stúpania, ktoré je prudšie. Ak budem mať nohy také ako dnes, možné je všetko," dodal.
 
Na ďalších miestach finišovali pochopiteľne ostatní adepti na víťazstvo. Tretí skončil Luis Leon Sánchez. "Náročný deň, teploty boli bláznivé. Žijem v Andorre, takže si viete predstaviť ako je tam a ako ju tu v Austrálii. Posledné stúpanie sa išlo rýchlo a v týchto podmienkach si vyžiadalo priveľa energie. V závere sa tam udržalo niekoľko rýchlych mužov. Napríklad Sagan a Impey, ktorí ma aj porazili. Čaká nás rozhodujúca etapa s Willunga Hillom. Musíme sa teda dobre zotaviť a pripraviť sa," prognózoval jazdec Astany.
 
 
tdu 18 etapa 4 spurt bohfb
Záverečný špurt 4. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Prvý mimo debne ostal Diego Ulissi. Spoločne so svojim kolegom Ruiom Costom by mali zajtra vytvoriť údernú dvojicu a jazdci tímu UAE niečo určite vymyslia. "Hlavným nepriateľom každého z nás bolo dnes teplo. Myslím si, že to každému zobralo veľa síl. Posledné stúpanie sa mi vydarilo a snažil som sa útočiť. Bolo tam ale priveľa silnejších pretekárov, takže štvrté miesto je asi to najlepšie, čo som mohol vybojovať," porozprával 28-ročný Talian.
 
Silnú úderku vytvorí aj trojica Bahrainu Merida. Domenico Pozzovivo s podporou bratov Izagirreovcov veští viacero možných taktík. "Potrápilo nás teplo, no i napriek tomu stúpanie nebolo až také selektívne. Saganov útok bol skrátka najlepší, mne neostalo nič iné ako chytiť sa nejakého kolesa predo mnou a pokúsiť sa prekvapiť. Siedme miesto je pre mňa dobré. Zajtrajšie stúpanie bude omnoho náročnejšie. Vždy vytvorilo v GC nejaké rozdiely, preto sa musíme pokúsiť, aby sme boli všetci traja čo najviac vpredu," povedal na záver drobnučký a chudučký cyklista. Pred zajtrajším v podstate vyvrcholením celých pretekov sú na tom dobre aj jazdci Lotta NL - Jumbo, Ag2r, ale tiež BMC. Samozrejme nezabúdajme na Quick-Step či Sky. Kandidátov je veľa, víťaz však môže byť len jeden. Očakávajme mohutnú bitku.
 
 
Výsledky 4. etapy
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 3:21:07 60
2. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:00 25
3. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:00 10
4. ULISSI Diego UAE-Team Emirates 00:00  
5. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:00  
6. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
7. POZZOVIVO Domenico Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:00  
8. COSTA Rui link ikonka UAE-Team Emirates 00:00  
9. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00  
10. DIDIER Laurent Trek - Segafredo link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 14:19:49 10
2. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 00:02  
3. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 00:09  
4. SÁNCHEZ Luis Leon Astana Pro Team link ikonka 00:10  
5. ULISSI Diego UAE-Team Emirates 00:14  
6. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:14  
7. COSTA Rui link ikonka UAE-Team Emirates 00:14  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:14  
9. DEVENYNS Dries Quick-Step Floors link ikonka 00:14  
10. BERNAL Egan Team Sky link ikonka 00:14  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe 51
2. EWAN Caleb Mitchelton-Scott 42
3. VIVIANI Elia Quick-Step Floors link ikonka 41
4. McCARTHY Jay BORA - hansgrohe 32
5. IMPEY Daryl Mitchelton-Scott 28
6. HAAS Nathan Kaťuša - Alpecin link ikonka 25
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop