Reakcie: V Adelaide oslavovali Greipel a Impey, tím Bora spokojný s celými pretekmi

21.1.2018, 13:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na konci podujatia sme videli klasickú šprintérsku koncovku, ani najtesnejší rozdiel medzi vedúcimi mužmi v poradí nepriniesol aktivitu zo strany BMC. Po záverečnej etape tak mali najväčšiu radosť André Greipel a Daryl Impey.
 
Nemecký šprintér urobil dobre, keď sa vrátil na Tour Down Under po štyroch rokoch. André Greipel pokračoval vo svojom víťaznom austrálskom ťažení a verí, že to signalizuje úspešnú sezónu. "Je fantastické zakončiť TDU s dvomi etapovými víťazstvami. Spolu s Ewanom, Saganom a Vivianim sme vyhrali po jednej etape, preto som bol veľmi motivovaný, aby som ich znovu poradil. Caleb Ewan bol na konci rýchly ako delo, nebolo vôbec ľahké dostať sa cez neho. V minulosti som sa presvedčil, že výhry na tomto podujatí sú vždy začiatkom dobrej sezóny. Verím, že sa mi to podarí aj tentoraz."
 
Tím Mitchetlon - Scott síce nezískal druhý etapový triumf na podujatí, ale domáca zostava v cieli aj tak oslavovala. Daryl Impey dokonale zaskočil hlavných favoritov a po niekoľkých rokoch v úlohe pomocníka si mohol užívať chvíle na samotnom výslní. "V cieli som pocítil úľavu. Môžete si myslieť, že sa vám nemôže nič stať, ale kým etapa neskoční, nemáte nič isté. Tento titul je dôležitým krokom v mojej kariére. Mnohokrát som pomáhal kolegom ktorí sa ocitli v takejto pozícii, a je to oveľa ľahšie, ako nosiť na sebe dres pre lídra pretekov. Preto som rád, že som túto situáciu zvládol. Bol som nervózny, ale spolujazdci mi veľmi pomohli. Mali sme to pod kontrolou. Tento úspech budem chcieť využiť, zameriam sa na ardenské klasiky."
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy v slovenčine
 
 
Ani super zostava tímu BMC nestačila na to, aby Richie Porte zopakoval minuloročný triumf. Austrálsky jazdec bol na konci podujatia smutný, že mu chýbalo len málinko, aby sa mu to podarilo, na druhej strane triumf v kráľovskej etape ho opäť napumpoval pozitívnou energiou. "Samozrejme, rád by som obhájil prvenstvo, ale treba priznať, že Daryl Impey predviedol parádny výkon. Jazdil veľmi múdro, očividne sa dostal do výbornej formy. Je výborný pocit, keď sa vám podarí vyhrať na Willunga Hill piatykrát v rade. Ako úradujúci šampión by som veľmi rád vyhral znovu. Urobili sme všetko, čo sme mohli, aby sme obhájili výhru. Keď zoberiem do úvahy všetky okolnosti, etapový triumf a druhé miesto v GC sú veľmi dobrým výsledkom. Teším sa na prichádzajúcu sezónu, mám obrovskú motiváciu."
 
Úspešné preteky absolvoval tím Dimension Data. Juhoafrický celok pretekal s viacerými nováčikmi, jedným z nich bol aj Tom-Jelte Slagter, ktorý by mal posilniť zostavu na týždňových etapákoch alebo klasikách. Preto bol holandský jazdec veľmi spokojný, aký debut sa mu podaril v novom drese. "Som veľmi spokojný a šťastný, že som udržal tretie miesto v klasifikácii. Od začiatku pretekov som mal veľkú motiváciu, aby som sa predviedol v novom tíme čo najlepšie. A môžem povedať, že sme hrdí na to, ako sme tento týždeň zvládli." Dimension Data potešil aj 22-ročný Nickolas Dlamini, ktorý sa poriadne zviditeľnil pri premiére vo World Tour. Po niekoľkých únikoch ukoristil vrchársky dres a vo vysokých teplotách predviedol odvážnu cyklistiku. "Veľmi sa teším, že vo svojich prvých pretekoch WT som získal dres pre najlepšieho vrchára. Počas tohto týždňa som sa naučil veľa, myslím si, že sa budem zlepšovať."
 
 
tdu 18 etapa 6 spurt bohfb
Špurt 6. etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V záverečnej etape sa zapojil do špurtu aj Peter Sagan a svetový šampión získal na podujatí tretie pódium. Okrem svojich úspechov mohol v Adelaide oceniť aj výkony celej zostavy. "Myslím si, že ako tím máme za sebou dobrý týždeň, a to vďaka nášmu odhodlaniu, výbornej tímovej práci a tímovému duchu. Je to dobrý začiatok novej sezóny. Bol to ďalší horúci deň, ktorý podľa očakávania vyvrcholil hromadným špurtom. Spolujazdci ma celý čas chránili a v závere mi pripravili pozíciu. Bol to dobrý šprint, ale nestačil na víťazstvo v etape. Z mojej strany to boli dobré preteky, vybojoval som prvý etapový triumf na tomto podujatí a vyhral som bodovaciu súťaž."
 
O spokojnosti hovoril aj športový riaditeľ celku Patxi Vila, ktorému sa páčilo najmä to, že počas každého dňa bojovali na čele pelotónu o čo najlepší výsledok. "Myslím si, že môžeme byť spokojní s naším účinkovaním na TDU a začiatok nového ročníka hodnotím pozitívne. Peter Sagan získal etapu, vyhral bodovaciu súťaž a People's Choice Classic, v kráľovskej etape sme urobili všetko, aby sme vyhrali aj klasifikáciu. V každej etape sme predviedli kvalitný výkon. V záverečnej etape sa jazdilo na rýchlych okruhoch a naši jazdci veľmi dobre pracovali, aby sa Peter dostal do pozície. V šprinte sme vybojovali tretie miesto, čo je ďalší dobrý výsledok."
    

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop