Sumár týždňa: Doping na filmovom plátne, dvojica v nemocnici a cyklistika v neporiadku

29.1.2018, 16:30 | Aktuality zo sveta |
Cyklistická sezóna 2018 je už v plnom prúde, máme za sebou prvé dve WT podujatia, ale i niekoľko ďalších menších pretekov. I navzdory už ostrému zápoleniu sa v jeho tieni objavilo množstvo zaujímavých informácií. Tak napríklad dokument o dopingu ašpiruje na slávneho Oskara, tiež prišli nepríjemné informácie z juhu Afriky, ale tiež kritika zo Švajčiarska.
 
 
Atraktívna téma pre filmárov
 
Asi každý cyklistický fanúšik pozná dokument Najväčší podvod v histórii cyklistiky či knihy Tajné preteky alebo Lož na kolesách. To, čo sa dialo v cyklistike na začiatku tohto tisícročia, je pre zvedavých filmárov neskutočne atraktívna téma. Neostalo však len pri tom. V roku 2015 vzniklo možno ešte zaujímavejšie dielo. Bolo z rúk producentov a režisérov Brayna Fogela a Dana Cogana. Títo dvaja páni vytvorili v našich končinách možno nie až tak známy dokument Icarus. Jeho príbeh hovorí o tom, že Brayn Fogel bol fascinovaný Lanceom Armstrongom. Vytvoril si tak svoj dopingový program, pričom do tuhého prišlo až vtedy, keď kontaktoval Grigorija Rodčenka, teda bývalého riaditeľa ruského národného antidopingového laboratória v Moskve.
 
Tento Rus sa v dokumente rozrozprával o praktikách tamojšieho ministerstva športu. Tvrdil, že ministerstvo všetko riadilo, kontrolovalo a na všetko dohliadalo. Manipulácia so vzorkami športovcov počas OH 2014 v Soči bola jedinečná. Slová tohto 59-ročného bývalého funkcionára potvrdila aj správa, ktorú si dala vypracovať Svetová antidopingová agentúra (WADA) a ktorú vypracoval Kanaďan Richard McLaren. Vyšla vo dvoch častiach. Prvá počas leta 2016 hovorila o systematickom dopovaní počas OH v Soči a druhá počas zimy toho istého roku, ktorá hovorila o dopingu v najväčšej krajine na zemeguli ako takom. Samotný Rodčenko bol v Rusku najprv uznávaným človekom, neskôr ho tam označili za človeka s pochybnou minulosťou. V súčasnosti sa skrýva USA, možno si teda bude môcť v Los Angeles vychutnať aj odovzdávanie samotných cien, ktoré sa uskutoční 4. marca. Icarus zabojuje o slávnu sošku s filmami Abacus: Small Enough for Jail, Last Men in Aleppo, Strong Island a Faces Places.
 
Dokument vzhliadol aj Lance Armstrong. A podporil ho prostredníctvom tweetu. Pre Fogela to bolo akýmsi zadosťučinením, pretože to pomôže popularite dokumentu, ale tiež to podľa jeho slov pomôže aj Rodčenkovi, ktorého mnohí Rusi momentálne nenávidia. Porušil totiž omertu. "Armstrong už bol potrestaný tým, že mu odobrali sedem titulov z Tour de France. Táto téma je mu je navyše veľmi blízka. Rozsah ruského dopingového škandálu však ukazuje, že jeho doping bol len ihlou v globálnom sene športových podfukov," dodal Bryan Fogel.
 
 
icarus 2017 film ilustrak
Ilustračná snímka z filmu (© Netflix)
 
 
Prežili náraz kamiónu
 
Obrovské šťastie v nešťastí si z predpísaného osudu vybrali dvaja jazdci Quick-Stepu Floors. Náraz kamiónu s chodcom či cyklistom väčšinou končí tragicky, o to pozoruhodnejšie znie, že Petr Vakoč s Laurensom De Plusom vyviazli "len" s vážnymi zraneniami. Nehoda sa stala v Juhoafrickej republike, kde sa zúčastnili tréningového kempu vo vysokej nadmorskej výške. Spolu s dvojicou po dni odpočinku, ktorý strávili v Krugerovom národnom parku, trénoval aj Luxemburčan Bob Jungels. Otriaslo to s ním. "Nevidel som to, ale kamión ich musel zraziť ľavým zrkadlom, alebo priamo ľavou časťou kapoty. Zrazu som len počul náraz a videl som, ako ležali na zemi. Ležali tam a bolo vidieť, že nie sú v poriadku," zaspomínal na nepríjemné zážitky 25-ročný cyklista. Skutočne to bola ľavá strana kamióna, pretože v JAR sa jazdí podobne ako vo Veľkej Británii po ľavej strane.
 
"Prišla tam nejaká pani, ktorá zavolala sanitku. Neodvážil som sa s nimi hýbať, aby som im ešte viac neublížil. Bol to hrozný pohľad, verím, že sa dajú rýchlo dokopy," dodal vo vyhlásení Jungels. Zranenia, ktoré cyklisti utŕžili, naozaj neboli ľahké. Belgičan utrpel okrem množstva odrením pomliaždeniny obličky a pľúc. Našťastie len ľahké. Tento 22-ročný mladík sa len nedávno zotavil zo zlomeniny panvy, ktorú si spôsobil po katastrofálnom páde na Okolo Lombardie. O čosi horšie dopadol Petr Vakoč. So zlomeninami niekoľkých stavcov musel podstúpiť operáciu. "Včerajšia operácia dopadla dobre, tiež odštartovala cestu k úplnému uzdraveniu. Ďakujem záchranárom, šikovným doktorom i všetkým ostatným za pomoc a podporu," nechal sa počuť pražský rodák prostredníctvom sociálnej siete. Skôr či neskôr by teda mali byť obaja v poriadku.
 
 
Ponáhľaj sa pomaly
 
Po celkom úspešnej sezóne 2017 sa Rafal Majka rozhodol v novom roku robiť menšie, ale istejšie kroky. Vlaňajšok bol skutočne celkom dobrým rokom. Darilo sa mu na Okolo Kalifornie, zvíťazil na Okolo Slovinska a jednu etapu uchmatol aj na Vuelte. Všetko ale zatienil najprv pád a neskôr odstúpenie z Tour de France. A práve preto chce ísť teraz po všetkých svojich cieľoch pekne krok za krokom. "Pre túto chvíľu sú pre mňa najdôležitejšie len najbližšie týždne. Tour a to ostatné je ešte ďaleko. Vlani som sa zameral na Starú dámu možno príliš skoro. A nič z toho nebolo. Práve preto chcem postupovať po maličkých krôčikoch," načal na úvod Majka.
 
Potom však predsa len prezradil čo to zo svojich plánov. Jeden z nich sa spája s Liége-Bastogne-Liége. Vlani uzatváral elitnú desiatku. "Viem, že tam bude veľa dobrých chlapcov, ale chcem opäť minimálne desiatu priečku. A možno sa pokúsime aj o niečo viac. Budeme mať dobrý tím, Davide Formolo, Peter Kennaugh. Pre mňa je to dobré, pretože máme hneď viacero alternatív. Po jarnej časti pôjdem Kaliforniu a po nej absolvujem tréningový kemp. Či pôjdem ešte pred Tour nejaké preteky teraz neviem," uviedol 28-ročný Poliak. Ešte pred tým pôjde Abu Dhabi Tour a Tirreno - Adriatico. Na Starej dáme by mal opäť vytvoriť údernú dvojku s Petrom Saganom. A ciele Bory - Hansgrohe sú jasné. Zelený dres a umiestnenie v Top 5.
 
Nedávno tiež zažil sezónny debut. Bolo to v Argentíne na pretekoch Vuelta a San Juan. Bol veľmi milo prekvapený z jazdcov z Južnej Ameriky. Títo chlapíci sa na takýto pretekoch snažia ukázať pretekárom WT, ale i celému svetu. Hovoria jasne, aj keď nezarábame toľko čo vy, sme skoro rovnako dobrí. "V skutočnosti boli tieto preteky dobrým tréningom. Je tu príjemné počasie a hlavne tu je výborná konkurencia. Počas viacerých etáp domáci pretekári ukazovali, že cyklistika to nie sú iba Európania, ale aj jazdci z iných krajín. To všetko napokon spôsobilo, že preteky boli veľmi ťažké," opísal snaženie sa viacerých reprezentačných či kontinentálnych celkov víťaz Okolo Poľska z roku 2014.
 
 
majka 18 san juan stupanie bohfb
Rafal Majka na Vuelta a San Juan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V cyklistike je bordel

V auguste 2016, po časovke jednotlivcov na OH v Riu, ukončil profesionálnu kariéru. Získal počas nej štyri tituly majstra sveta v boji proti chronometru, sedem etáp na Tour a dokopy 78 víťazstiev. Hovoríme o legendárnom Švajčiarovi Fabianovi Cancellarovi. Už počas jeho aktívnej "služby" pôsobil ako vyslanec za celý pelotón. Bol to práve on, koho bolo počuť pri nejakých problémoch, bol to práve on, kto kritizoval nedostatky v systéme. A aj po takmer roku a pol, v tom stále pokračuje. Najnovšie mu chýba poriadna vízia do budúcnosti. "Problémov je viac. UCI, veľkí organizátori, tímy i jazdci si robia čo chcú. Neexistuje dostatok jednoty a vízia do budúcnosti. Je to jeden veľký bordel. Každý si jednoducho myslí, že môže robiť čo sa mu zachce. Cyklistika má vďaka emóciám, ktoré ponúka veľký potenciál. Bohužiaľ, nevyužíva sa," volil ostré slová 36-ročný excyklista.
 
Možno chýba podobný tip pretekára, akým bol on. Aktuálny majster sveta Peter Sagan to ale nebude. "S výsledkami aké má, by sa mohol stať lídrom pelotónu on. Nejde ale o jeho vec. Je to star, ale je sám. Možno keby tam bolo viac jazdcov ako on, ale ani to by asi nepomohlo," poznamenal ďalej Cancellara pre talianske médiá. Osud cyklistiky mu očividne nie je ľahostajný. Dal sa na štúdium športového manažérstva, takže ho tu budeme mať o pár rokov opäť. Pravdepodobne. Nateraz sa sústredí na triatlon a na sériu pretekov, ktoré organizuje. Pomenoval ju Chasing Cancellara a v roku 2018 sa ich uskutoční rovných deväť.
 
Vrátil sa tiež k obvineniam Phila Gaimona, ktoré sa týkali podozrenia z "užitia" mechanického dopingu. Cancelarra kategoricky akýkoľvek zlepšovák na svojom bicykli odmieta a pre bývalého cyklistu Cannondalu má trefný odkaz. "Chcel predať svoju knihu a využil na to všetky možné prostriedky. Vyzval som ho, aby sa postavil proti mne na ktoromkoľvek mojom podujatí. Uvidíme, koľko wattov je v jeho nohách. Moja výkonnosť je stále dobrá, aj keď už nešportujem vrcholovo. Môže si vybrať ktorékoľvek preteky. Ktorékoľvek. Uvidíme, aký je kto dobrý," zahral ťah v pomyselnom šachu Švajčiar. "Mojim jediným motorom boli pre mňa vždy len moje nohy. Cítim veľa závisti. S tým, čo som urobil pre celú cyklistiku som ale spokojný," uzavrel napokon pokojným hlasom Cancellara.
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop