Reakcie T-A: Thomas je frustrovaný, Sunweb zdecimovaný, Majka ukázal silu

10.3.2018, 20:15 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Tím Sky mal v najťažšej etape veľkú smolu, ale aj šťastie, že viacerí jeho cyklisti jazdia vo výbornej forme. Thomas síce stratil líderskú pozíciu, ale Kwiatkowski ju má na dosah. Prvé víťazné gesto v drese Movistaru predviedol Mikel Landa. 
 
Španielsky jazdec síce doplatil na slabší výkon Movistaru v tímovej časovke, ale správne si udržal chladnú hlavu a počkal na kopce. Jeho výkon na cieľovom stúpaní ponúkol zmes lezeckej kvality a taktickej vyspelosti. "Tím bol dnes fenomenálny. Celý deň sa staral o mňa a Rosona. Vedeli sme, že niektorí jazdci budú útočiť z väčšej vzdialenosti, ale my sme sa chceli držať v ústraní, pretože to bol dlhý kopec a takáto snaha by bola samovraždou. Nechali sme pracovať ostatné celky a starostlivo si pripravili útok. Keď som vyrazil dopredu, nemal som čo stratiť, lebo ak by som bol neúspešný, v balíku sme mali ešte Rosona. Vedel som, že mám dobrú formu, ale je vždy dobré, keď sa to potvrdí aj dobrým výsledkom."
 
Ako už bolo povedané, v tíme Sky museli mať po etape zmiešané pocity. Radosť mu priniesol Michal Kwiatkowski, ktorý predviedol silný výkon aj na dlhom cieľovom kopci, a razom sa z neho stal veľký favorit na celkový titul. "Som spokojný, v akej forme sa prezentujem na podujatí. Geraint mal na konci veľkú smolu, ale nemohol som zostať pri ňom, lebo aj ja som sa nachádzal vysoko v poradí. Navyše, vzadu sa pohyboval Chris, ktorý mu mohol pomôcť. Predviedli sme naozaj výborný tímový výkon, najmä Puccio a Castroviejo boli skvelí. Niekedy to tak býva, že tvrdo jazdíte 250 kilometrov, ale napokon nedosiahnete taký výsledok, aký očakávate."
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
Na druhej strane, Geraint Thomas mohol upevniť svoju pozíciu na čele poradia, podľa vlastných slov sa cítil výborne, ale do veľkého nepokoja ho dostali mechanické problémy. "Cítil som sa veľmi dobre a na poslednom kilometri som sa snažil zrýchliť, aby som dobehol vedúcich jazdcov. Ale keď som si prehodil, spadla mi nešťastne reťaz. Nemôžem tomu uveriť. Kričal som, trvalo to celú večnosť, keď som sa snažil nahodiť reťaz, potom mi pomáhala aj neutrálna pomoc. Keď som konečne dostal bicykel, pomohol mi aj Froome, ale nedopadlo to dobre. Cítil som sa veľmi dobre, na cieľovom kopci som mohol len čakať, ale ako sa to skončilo, je pre mňa frustrujúce."
 
Jedným z prekvapení kráľovskej etapy bol Damiano Caruso, ktorý sa znovu dostal na vedúcu priečku v GC. Taliansky borec najskôr vyťažil z výborného výkonu BMC v TTT, ale na stúpaní Sassotetto sa ukázal aj vo výbornej lezeckej forme. "Naozaj som nečakal, že sa znovu oblečiem do azúrového na konci kráľovskej etapy. Na cieľovom kopci som sa cítil dobre, tak som si myslel, že môžem zabojovať o dobrý výsledok. Napokon som sa dostal na vedúcu priečku, je to pre mňa veľký výsledok. Najbližšie nás čaká trojnásobný prejazd cez Muro do Fillotrane, kde budeme chcieť využiť moje a Gregove schopnosti. Verím, že počas nasledujúcej ťažkej etapy predvedieme dobrý tímový výkon."
 
Rafal Majka chcel veľmi získať etapový triumf, na záverečných kilometroch previedol motivovaný výkon. Aj keď sa mu nepodarilo preťať pásku na prvom mieste, bolo pre neho veľmi dôležité, že po sklamaní z tretej etapy predviedol svoju skutočnú formu. "Je to škoda, že som prišiel o etapový triumf v samotnom závere kráľovskej etapy, ale som spokojný, aký som predviedol výkon a aká je moja forma. Cítil som, že moje nohy dobre reagujú na tempo pretekov, aj na cieľovom kopci. Som rád, že môj pád nezanechal na mne žiadne stopy. Myslím si, že môj výkon bude povzbudením pre celý tím, veď som vydržal s najlepšími vrchármi až do samého konca."
 
 
majka 18 tirreno atak rcsf
Rafal Majka (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
A poľského cyklistu pochválil aj Peter Sagan. "Kráľovská etapa bola pre vrchárov. Som spokojný, aký výkon predviedol Rafal Majka. Samozrejme, každý by chcel vyhrať, ale po prechádzajúcom páde vybojoval veľmi dobrý výsledok." 
 
V tíme Sunweb sa museli vysporiadať s odstúpením Toma Dumoulina, ktorý má po páde modriny a odreniny na hrudi, ramene a nohe, ale nemá nič zlomené, a potrebuje niekoľkodňový odpočinok. Športový riaditeľ celku Marc Reef tak musel pochváliť len výkon Wilca Keldermana. "Na štarte etapy sme mali iba piatich jazdcov, preto bolo našim cieľom starať sa o Toma a Wilca, aby sme boli pripravení na cieľový kopec. Tom mal smolu, že spadol v zjazde. Po jeho odstúpení zostalo všetko na Wilcovi, ktorý to zvládol veľmi dobre. Naši jazdci odviedli výbornú prácu, aby sa dostal na cieľový kopec v potrebnej pozícii. Napokon bol schopný sledovať tých najsilnejších a posunul sa na tretiu priečku v poradí. Svojím spôsobom máme šťastie, že sme nezískali líderský dres, lebo nasleduje ťažká etapa a nám chýbajú jazdci. Sme už len štyria."  
 
V horskej previerke jazdil aktívne aj Fabio Aru. Aj keď domáci jazdec nebojuje o najvyššie priečky v GC, verí, že na Tirrene ešte nepovedal posledné slovo. "Moja forma stúpa každým dňom. Vo finále som sa veľmi snažil, ale ešte mi chýba akcelerácia. V každom prípade to bol z moje strany dobrý výkon, pretože nejazdím vo svojej najlepšej forme. Mojím hlavným cieľom je Giro, ktoré sa začne až o dva mesiace, takže mám ešte čas, aby som sa dostal na najvyššiu úroveň. Teraz máme pred sebou špeciálnu etapu, verím, že si Micheleho uctím čo najviac v jeho meste."
 
 
Výsledky
1. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 6:22:13 60
2. MAJKA Rafal link ikonka BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
3. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 10
4. ARU Fabio link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:06  
5. HERMANS Ben Israel Cycling Academy 00:06  
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:06  
7. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:06  
8. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb 00:06  
9. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:06  
10. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:06  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 17:14:49 10
2. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:01  
3. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb 00:11  
4. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:20  
5. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:26  
6. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:31  
7. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:33  
8. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:34  
9. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:36  
10. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:41  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop