T-A: Sagan spomína na Scarponiho, Kwiatkowski chce titul, Thomas pódium

11.3.2018, 20:50 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Aj na konci piatej etapy sa menil majiteľ najcennejšieho trička, organizátori pripravili v polovici pretekov skutočne zaujímavé divadlo. Adam Yates predviedol na prudkom cieľovom kopci svoju ohromnú silu, Michal Kwiatkowski si nenechal ujsť príležitosť zosadiť z trónu Carusa a Peter Sagan sa musel zmieriť s tým, že na trati sa objavil jeden silnejší borec.  
 
Adam Yates zvolil na cieľovom kopci jednoduchú taktiku. Zaútočiť na najťažších úsekoch a vytvoriť si rozhodujúci náskok. Podarilo sa. "Moji kolegovia predviedli perfektný výkon a splnili plán, ktorý sme si určili pred etapou. V záverečnom kole zdvihli tempo v balíku a na cieľovom kopci ma dostali do výbornej pozície. Musel som útočiť, ale cítil som sa dobre. Vedel som, že ak si vytvorím náskok, budem mať veľkú šancu, že ho udržím až do cieľa. Po predchádzajúcich smoliarskych dňoch je skvelé, že som dokázal vybojovať takýto výsledok."
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih etapy
 
 
Na piatu etapu sa maximálne sústredil Peter Sagan. Svetový šampión nemohol ignorovať výbušný finiš, špurt do kopca a spomienku na svojho kamaráta. "Michele bol výnimočný človek, nikdy nebol smutný. Pre každého to bol emotívny deň, ale bolo pekné vidieť, koľko ľudí stálo pri trati a spomínalo na neho. V minulom roku som sa tu zúčastnil na pohrebe a chcel som si zapamätať Filottrano aj ako mesto, kde som vyhral etapu. Nepodarilo sa, ale to je cyklistika, Michele to pochopí. Adam bol veľmi silný, zaútočil a už sme ho nechytili. Tím si počínal veľmi dobre. Počas etapy sme kontrolovali utečencov, vo finále sme zostali vpredu štyria z nášho celku, čo bolo skvelé, ale ani tak sme nechytili Adama. Som spokojný, že moja forma rastie, počas tohto týždňa sme odviedli kus práce."
 
Tím Bora - hansgrohe neváhal demonštrovať, že počas piateho dňa má vysoké ambície, no športový riaditeľ celku Enrico Poitschke musel napokon akceptovať vynikajúci výkon víťaza etapy. "S Petrom sme chceli siahnuť na etapový triumf. Naši jazdci boli na trati skvelí, ale vo finále Adam Yates zaútočil v pravom momente a zvíťazil. Bol najsilnejší. Samozrejme, chceli sme vyhrať, ale taká je cyklistika."
 
Michal Kwiatkowski nenechal nič na náhodu a hneď pri prvej príležitosti využil malú stratu na líderskú pozíciu, aby sa dostal na najvyšší stupienok. Vo výbušnej koncovke si počínal suverénne a urobil všetko správne, aby získal potrebný čas. "Myslel som na azúrový dres a aj na etapový triumf. Vedel som, že táto etapa mi vyhovuje a že s mojou formou môžem získať potrebné bonifikácie. V kútiku duše som veril, že na páske budem najsilnejší. Nemal som k tomu ďaleko, ale veľmi sa tešíme, že som sa dostal na čelo poradia. A to najmä po tom, čo sa nám stalo včera. Teraz musím myslieť na celkový triumf, verím, že sa nám už budú vyhýbať smoliarske momenty."
 
 
kwiatkowski 18 tirreno podium rcsf
Michal Kwiatkowski (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Na cieľovom stúpaní sa snažil nasledovať Yatesov útok Geraint Thomas, ale britský jazdec rýchlo zistil, že to nebude dobrý nápad. Aj tak však predviedol silný výkon a stále má na dosah celkové pódium. "Keď vyštartoval Yates, nemal som nohy, aby som šiel za ním. Ak by som pri ňom zostal, mohol som získať výhodu, pretože potom už kopec nebol taký strmý, ale na tých prudkých úsekoch som na neho jednoducho nemal. Bol super silný. Potom som trošku pomohol Kwiatkowskému, ktorý mal na dosah azúrový dres, a dopadlo to pre nás dobre. Po včerajšku som stále nahnevaný, ale budem ešte bojovať o pódium."
 
Len jeden deň po kráľovskej etape si zajazdil v azúrovom Damiano Caruso. Taliansky cyklista musel byť zmierený s tým, že v záverečnom súboji o vedúcu priečku bude mať navrch Kwiatkowski. "Po takejto etape nemôžem byť sklamaný. Čakal nás tretí ťažký deň za sebou, ale náš tím fungoval výborne a spolu s Gregom sme dostali potrebnú podporu. Vo finále zaútočil Adam Yates a tím Bora sa ho snažil dobehnúť. Stratil som vedúcu pozíciu len kvôli bonusovým sekundám, Kwiatkowski je naozaj rýchly cyklista. Preteky sú stále otvorené, myslím si, že mám čo ponúknuť aj v záverečnej časovke." Finále nezvládol jeho kolega Greg van Avermaet, ktorý po ťažkých úsekoch na cieľovom kopci už nemal v nohách energiu, aby sa dokázal ukázať v záverečnom špurte hlavnej skupiny.
 
 
scarponi 18 manzelka deti rcsf
Manželka a deti Michele Scarponiho (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Na podujatí sa ukazuje v tom najlepšom možnom svetle Tiesj Benoot a jeho aktuálna lezecká forma je vynikajúca. "Chcel som niečo vymyslieť na cieľovom kopci, ale keď zaútočil Yates a Bora tam mala viacero jazdcov, rozhodol som sa čakať. Cítim sa veľmi dobre, ale neviem povedať, ako to dopadne v klasifikácii, pretože nemám rád časovku. Na MSR nebudem štartovať, ale na severských klasikách sa chcem predstaviť v stopercentnej forme. A keďže chcem bojovať aj počas ardenského týždňa, potrebujem si trochu odpočinúť."
 
Nočná mora tímu Sunweb pokračovala aj v piatej etape. Tretí muž priebežného poradia Wilco Kelderman mal dva pády na záverečnom okruhu. Najskôr pred ním spadli dvaja jazdci a on už nemal šancu vyhnúť sa im, potom sa ocitol na zemi na náhradnom bicykli v jednej zákrute. Holandský jazdec síce prišiel do cieľa, ale muselo ho to veľmi bolieť, pretože vyšetrenia ukázali, že si poškodil kľúčnu kosť.     
 
 
Výsledky 5. etapy
1. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 4:16:35 60
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:07 25
3. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 00:07 10
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:07  
5. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:07  
6. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:07  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:07  
8. ROSON Jaime Movistar Team link ikonka 00:07  
9. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:07  
10. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:07  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 21:31:28 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:03  
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:23  
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:29  
5. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:34  
6. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:36  
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:37  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:39  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:41  
10. ROSON Jaime Movistar Team link ikonka 00:47  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MOSCA Jacopo Wilier Triestina - Selle Italia 28
2. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 24
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 21
4. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 20
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 20
6. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 15
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop