Reakcie: Kittel chváli kolegov, zdrvený Gaviria, Sagana vyšťavila stíhacia jazda

12.3.2018, 19:35 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Na Tirrene sa udialo každý deň niečo zaujímavé. Druhú šprintérsku koncovku ovplyvnil hromadný pád a zranenie Fernanda Gaviriu, videli sme druhý triumf Marcela Kittela a aj nevídanú stíhaciu jazdu Petra Sagana.  
 
Marcel Kittel od začiatku etapu neskrýval záujem vybojovať druhý triumf na podujatí a za pomoci tímových spolujazdcov sa mu to aj podarilo. Nemecký jazdec teraz zvažuje svoju prvú účasť v kariére na MSR. "Chceli sme ovládnuť túto etapu, aby moji kolegovia nastavili na zvlnenom teréne také tempo, ktoré mi bude vyhovovať, pretože finále bolo vhodné pre šprintérov. Som šťastný, že moji spolujazdci sa obetovali pre mňa takýmto spôsobom. Všetci pracovali na 110 percent, musím len vyjadriť veľkú spokojnosť. O mojej účasti na Miláno - San Remo sa rozhodne v najbližších dňoch. Ešte nikdy som sa na tomto podujatí nepredstavil, a ak by som sa tam objavil, tak len z toho dôvodu, aby som nabral skúsenosti."
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih šiestej etapy
 
 
Peter Sagan obsadil tretíkrát druhé miesto na podujatí, tentoraz sa mu to podarilo štýlovým spôsobom. Svetového šampióna nezastavil ani hromadný pád, ani nútená výmena bicykla a ani krátky čas na dobehnutie vedúcej skupiny. Cez všetky prekážky sa povzniesol majstrovsky a na konci sa nezľakol ani Kittela. "Vo finále som mal smolu, ale aj šťastie. Samozrejme, bolo by lepšie, ak by som vyhral, ale nemôžem mať všetko. Ak to chápu aj fanúšikovia, som rád, pretože to robím pre nich. Som spokojný, že som nespadol a že som zdravý, to je najdôležitejšie. Bol som hneď za Gaviriom, keď sa ocitol na zemi, a hneď som začal brzdiť, ale zozadu do mňa vrazili druhí jazdci. Vrátil som sa do hlavnej skupiny, ale nemohol som pokračovať, lebo som mal zničené zadné koleso. Zastavil som Bodnara, aby mi dal to svoje, ale potom prišlo tímové vozidlo a vymenili sme bicykel. Snažil som sa vrátiť na čelo pretekov, ale bolo to veľmi náročné, lebo na trati sa pohybovalo veľa skupín. Keď sa mi to podarilo, bol som hotový. Bol som povzbudený, keď som sa objavil na vedúcich priečkach pred šprintom, ale tú naháňačku som cítil v nohách."     
 
Športový riaditeľ tímu Bora - hansgrohe Patxi Vila ocenil výbornú prácu nielen svojho najdôležitejšieho zverenca, ale aj Marcusa Burghardta, ktorý mal na trati presne stanovené úlohy. "Chceli sme vyhrať etapu s Petrom a zároveň dostať pod tlak šprintérske tímy, ako napríklad Kaťušu, aby museli minúť veľa energie. Marcus Burghardt predviedol neuveriteľný výkon, bol pripravený zabojovať aj o sólový triumf, ale napokon sme nemali šťastie. Na konci Petra ovplyvnil hromadný pád, musel meniť bicykel. Naše tímové vozidlo bolo blízko, takže to všetko prebehlo rýchlo a mohol sa vrátiť späť. Predviedol fantastický návrat a dostal sa na čelo pretekov, ale to úsilie ho stálo veľa energie a nedokázal poraziť Kittela." 
 
 
sagan 18 tirreno palec hore rcsf
Peter Sagan na pódiu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Hromadný pád spôsobil Fernado Gaviria, kolumbijský jazdec ťukol do zadného kolesa svojho kolegu. Táto kolízia spôsobila problémy mnohým jazdcom a aj jemu, pretože pri páde si zlomil záprstnú kosť v ľavej ruke, pôjde na operáciu a potrebuje približne mesačnú prestávku. "Som zničený z toho, že budem chýbať na Miláno - San Remo. Bol som v dobrej forme a tešil som sa na sobotňajšie preteky. Ospravedlňujem sa mojim kolegom, ktorí predviedli v šiestej etape výborný výkon, a ja som ich chcel odmeniť etapovým triumfom. Musím prijať túto skutočnosť a veriť, že sa rýchlo zotavím."      
 
V súboji o celkový titul zostalo všetko po starom, aj keď jazdci na celkové poradie museli vo finále tŕpnuť, aby sa im nič nestalo. Michal Kwiatkowski bol veľmi rád, že aj po tejto etape zostal na vedúcej priečke a že o víťazovi pretekov sa rozhodne len v záverečnej časovke. "Myslím si, že môžeme byť spokojní, ako to dopadlo. Etapa bola nervózna s hektickým finále, ale stále máme azúrový dres. Najmä v prvej časti nás čakalo množstvo stúpaní a bolo to nervózne, lebo všetci sa tlačili dopredu. Finálny okruh bol technický a aj na ňom sa bojovalo o pozíciu. Túto výzvu sme zvládli a moji kolegovia ma vždy umiestnili tam, kde bolo treba. Damiano Caruso je dobrý časovkár a jazdí na domácej pôde, preto to bude proti nemu ťažké, ale nechám na trati všetko."
 
Damiano Caruso ešte nevyhral etapové preteky. V minulom roku skončil druhý na Okolo Švajčiarska, preto je pripravený v rozhodujúcej jazde proti chronometru podať životný výkon. "Z môjho hľadiska to bola dobrá etapa. Finále bolo síce hektické, ale spolujazdci odviedli výbornú prácu, a to najmä vtedy, keď Kwiatkowski zaútočil na bonusové sekundy. Cítim sa dobre a nechajme sa prekvapiť, čo sa stane v časovke. Som sebavedomý. Nemám veľa takýchto príležitostí, preto pôjdem v ITT naplno."
 
 
Výsledky 6. etapy
1. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 3:49:54 60
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:00 25
3. RICHEZE Maximiliano Quick-Step Floors link ikonka 00:00 10
4. MODOLO Sacha EF Education First - Drapac link ikonka 00:00  
5. ŠTYBAR Zdeněk link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00  
6. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00  
7. CANOLA Marco Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00  
8. CONSONNI Simone UAE Team Emirates link ikonka 00:00  
9. GROSU Eduard Nippo - Vini Fantini - Europa Ovini 00:00  
10. ZABEL Rick Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KWIATKOWSKI Michal link ikonka Team Sky link ikonka 25:21:22 10
2. CARUSO Damiano BMC Racing Team link ikonka 00:03  
3. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:23  
4. THOMAS Geraint link ikonka Team Sky link ikonka 00:29  
5. URÁN Rigoberto link ikonka EF Education First - Drapac link ikonka 00:34  
6. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 00:36  
7. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:37  
8. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 00:39  
9. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:41  
10. ROSON Jaime Movistar Team link ikonka 00:47  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MOSCA Jacopo Wilier Triestina - Selle Italia 33
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 30
3. KITTEL Marcel link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 24
4. YATES Adam link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 24
5. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 20
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop