Reakcie G-W: Vivianiho najväčšia prehra v kariére, Sagan sa cítil lepšie ako na E3

25.3.2018, 19:25 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Podľa Petra Sagana najľahšia edícia Gent - Wevelgem posledného obdobia skončila v špurte skupiny najsilnejších, preto vyjadrili v cieli veľké sklamanie Elia Viviani a Arnaud Démare, ktorí už podobnú šancu nemusia dostať. Na druhej strane, Sep Vanmarcke a Greg van Avermaet si pokojnejší vývoj neužili.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár pretekov
 
 
Tretím víťazstvom na G-W vyrovnal Peter Sagan rekordné úspechy tohto podujatia takých jazdcov, akými boli Merckx, Boonen alebo Cipollini. Podľa niektorých predviedol podobný výkon ako v Bergene. Všetky prekážky prekonal s ľahkosťou, počas pretekov nemusel urobiť nič nazvyš a na páske vytiahol mimoriadny šprint. "Som veľmi šťastný a aj hrdý, že som tu znovu zvíťazil. Môj tím odviedol výbornú prácu. Vo finále sme tam boli dvaja a som veľmi spokojný s naším výkonom. Šprint je vždy nevyspytateľný, bol som zvedavý, ako to dopadne. Začal som šprintovať skoro, ale vyplatilo sa, lebo som mal dobré nohy. Videl som, že jeden jazdec EF Education (Vanmarcke) vyštartoval sprava, tak som si zvolil druhú stranu. Na trati som sa cítil fajn, aj pri druhom prejazde cez Kemmelberg. Neboli to stresujúce preteky, ani nefúkal vietor, aby to sťažilo podmienky na trati, preto prišla do cieľa početnejšia skupina ako v minulosti. Táto edícia sa nedá porovnávať s predchádzajúcimi. Nebolo to také bláznivé, ale aj tak sa išlo veľmi rýchlo."
 
V cieli odpovedal aj na otázky, či nemal pochybnosti po E3. "Už niekoľkokrát sa mi stalo, že na E3 Harelbeke som sa necítil dobre. Po Tirrene a MSR som trochu odpočíval, preto som nemal na E3 stopercentnú formu. G-W je špecifické podujatie, ktoré môže výrazne ovplyvniť vietor alebo zlé počasie, tentoraz však bolo pekne. Nechcem povedať, že to bolo na trati jednoduché, ale pokojnejšie oproti predchádzajúcim ročníkom."  
 
 
vyjadrenie ikonky ciernaOZNAM
ZÁJAZD NA OKOLO FLÁMSKA
Žilinská partia okolo Petra Zánického sa chystá na veľkonočný zájazd od 30.3. do 2.4. na preteky Okolo Flámska autobusom aj s ubytovaním. Uvoľnili sa im dve miesta, ak by ste mali záujem pridať sa, píšte na túto adresu: fandimepetovi@gmail.com, prípadne telefonujte na číslo 0908 930 083.
 
 
Pretekov sa zúčastnil aj Ján Valach a po výhre musel pochváliť nielen koncovku Petra Sagana, ale výkon celého tímu, ktorý splnil do bodky taktické pokyny. "Toto víťazstvo je výsledkom mimoriadneho úsilia každého nášho pretekára, boli sme výborní od začiatku až do konca. Najskôr sme nechceli, aby sa dostal do úniku zástupca silného tímu, čo sa podarilo. Potom bolo naším cieľom, aby sme zostali pokope čo najdlhšie, chránili Petra a snažili sa vyhnúť pádom. Juraj Sagan, Maciej Bodnar a Daniel Oss boli počas pretekov perfektní v tom, ako udržali Petra mimo akéhokoľvek nebezpečia. A v závere odviedol kľúčovú robotu Marcus Burghardt, ktorý útočil a zachytával útoky ostatných tímov a tým neutralizoval ich snahu. Navyše, zostal s ním aj po Kemmelbergu. Peter na konci predviedol výborne načasovaný šprint a získal zaslúžené víťazstvo." 
 
 
sagan 18 gent kocky bohfb
Peter Sagan počas pretekov (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Jedinečnú šancu na výhru premrhal Elia Viviani. Taliansky jazdec ešte nikdy neprišiel v takejto forme na G-W a okrem toho mu zahral do kariet aj vývoj pretekov. Ale v cieli musel prijať trpkú skutočnosť. "Jazdili sme agresívne a zdalo sa, že vo finále máme všetko pod kontrolou. Ale ak necháte Petrovi Saganovi čo i len pár metrov náskok tesne pred cieľom, rýchlo zistíte, že ste prehrali. Na konci som sa zameral na Démara, ktorý bol najrýchlejším jazdcom v skupine. Žiaľbohu, boli sme zablokovaní Vanmarckom, preto sme ho museli obísť po pravej strane. Peter Sagan bol však na druhej strane a mal pred sebou otvorenú cestu. Som nesmierne sklamaný. Tieto preteky boli mojím hlavným cieľom počas jari, a keď ich prehráte takýmto spôsobom, strašne vás to mrzí. Mal som veľkú šancu vyhrať G-W, ale nevyužil som ju. Je to najväčšie sklamanie mojej kariéry, v cieli som plakal, lebo viem, že som mohol zvíťaziť. "
 
Podobne musel byť na tom Arnaud Démare, ktorý nedotiahol do úspešného konca výborný výkon tímových kolegov. Ale najviac ho mrzí to, že na páske nemal potrebné nohy. "Toto je druhýkrát, čo som sem prišiel vyhrať. Cítil som sa veľmi dobre celý deň, aj pri dvoch prechodoch cez Kemmelberg. Náš tím fungoval perfektne. Vo finále som musel trochu spomaliť a dávať si pozor, aby som nenarazil do bariér. Niektorí súperi boli v tomto smere šikovnejší, nemali takéto problémy a vďaka tomu získali výhodu na páske. Šprint bol pre mňa veľkým sklamaním, nemal som ani potrebné zrýchlenie a nohy už boli unavené. Musím len zopakovať, že je to pre mňa veľké sklamanie."         
 
 
gent 18 podium bohfb
Pódium Viviani - Sagan - Démare (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Tím BMC sa snažil rozdeliť pelotón, najmä na prašných cestách, ale Greg van Avermaet z toho veľa nevyťažil. "Chceli sme tvrdé preteky a získať dobrý výsledok. Snažili sme sa, ale som sklamaný, že som neskončil v poradí vyššie. Cítim som sa dobre, aj na konci, ale vo finále som urobil niekoľko chybičiek a v šprinte by sa mi zišla ešte nejaká podpora. Pred páskou som si tak musel hľadať výhodnú pozíciu, čo nie je moja silná stránka v pomerne veľkej skupine. Očakával som lepší výsledok, ale som spokojný s mojou formou. Myslím si, že je porovnateľná s tou z minulého roka. Preto verím, že sa mi bude dariť v nasledujúcich klasikách."  
 
Jedným z tých cyklistov, ktorí mohli rozhodiť štartové pole, bol aj Sep Vanmarcke. Ale to, čo vyhovovalo rýchlym jazdcom, bránilo útočníkom robiť rozdiely. No jeho zrýchlenie na Kemmelbergu potvrdilo, že na Flámsko je pripravený. "Na rozdiel od minulých rokov nebol na trati vietor, čo ovplyvnilo preteky. A nebolo to ono ani v kopcovitej časti, pretože akoby nikto nemal strach z toho, čo môže nastať. Bolo divné, že pred rozhodujúcimi bergmi sa bojovali o pozíciu, ale potom sa nič nestalo. Kemmelberg bol jediný kopec, kde malo zmysel ísť naplno. Pri druhom prejazde som to napálil, chcel som vytvoriť malú skupinu, ale bolo to márne. Na konci som nechcel čakať na šprint, ale ostražito som vyčkával na správnu príležitosť na útok, ale tá neprišla. Tempo bolo veľmi vysoké a nedalo sa ujsť. Je mi to ľúto."
 
 
vanmarcke 18 gent atak efefvos
Sep Vanmarcke a jeho pokus na kockách (© Slipstream Sports / Cor Vos)
 
 
Michael Matthews sa udržal v hlavnej skupine ako jeden z rýchlych jazdcov, ale akoby ho zaskočila táto pozícia. Na konci bojoval sám so sebou a na prvý pohľad dobre rozbehnutú klasiku napokon nezakončil ani miestom v Top 10. "Naším lídrom bol Edward Theuns, s ktorým sme chceli šprintovať. Snažil som sa mu pomáhať, ale desať kilometrov pred cieľom som už vedel, že musím myslieť sám na seba, lebo jeho skupina sa k nám nepribližovala. V šprinte ma zastavili kŕče, nemohol som skončiť vyššie ako trinásty. Ale musím povedať, že sú to len moje tretie preteky v sezóne a stále sa cítim lepšie a lepšie."    
O čosi tvrdšiu edíciu potreboval Matteo Trentin, ale taliansky cyklista sa len utvrdil v tom, že prestup do Mitchelton - Scott bol správno voľbou. "Prekvapujúco nefúkalo, takže to bolo menej stresujúce, a podujatie sa rozbehlo až na samom konci. Nevideli sme skoro žiadne útoky z väčšej vzdialenosti. V záverečnom šprinte som mal proti sebe klasických šprintérov, ktorí prekonali všetky nástrahy, a v takejto konkurencii som nemohol získať viac. Takto to vyšlo, podmienky na trati boli dobré, preto bolo náročnejšie zbaviť sa rýchlych súperov."
 
 
Výsledky Gent - Wevelgem 2018
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 5:07:32 500
2. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 400
3. DÉMARE Arnaud link ikonka Groupama - FDJ 00:00 325
4. LAPORTE Christophe Cofidis, Solutions Crédits 00:00 275
5. DEBUSSCHERE Jens Lotto Soudal link ikonka 00:00 225
6. NAESEN Oliver Ag2r La Mondiale link ikonka 00:00 175
7. TRENTIN Matteo Mitchelton - Scott link ikonka 00:00 150
8. ŠTYBAR Zdeněk link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 00:00 125
9. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:00 100
10. VAN AERT Wout Vérandas Willems-Crelan 00:00 85
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop