Reakcie: Podľa Frooma už Yatesa nevyzlečú, vrchári ale avizujú perný týždeň

22.5.2018, 19:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, L. Timko
Aj po druhom týždni zaznieva v pelotóne klišé, že do Ríma je ešte dlhá cesta. Favoriti zrak upierajú na blížiace sa tri dni horských etáp, ktoré podľa ich slov vnímajú ako príležitosť na posun v celkovom poradí. Môžeme tak očakávať množstvo neutíchajúcich atakov. Pretekári totiž ešte cítia nádej, že napriek Yatesovej dominancii dokážu hýbať poradím. Niektorých zas ich výkon v časovke utvrdil v dobrej forme a hodlajú sa svojej pozície držať zubami-nechtami.
 
Aj keď bolo pomyselných víťazov utorňajšej etapy viacero, tým skutočným bol Rohan Dennis, ktorý po tesnej časovkárskej prehre v Jeruzaleme druhú porážku nepripustil a tentoraz zdolal Dumoulina o 22 sekúnd. "Očividne som sem prišiel vyhrať a keď už sa mi nepodarilo etapové víťazstvo v Izraeli, veľkým cieľom sa pre mňa stala táto etapa. Dnes je môj veľký deň, pretože sa mi podarilo prísť sem a splatiť tímu celú ich tvrdú prácu a skočiť späť do Top 10." Práve posun na šiestu priečku celkového poradia je pre Austrálčana splnením ďalšieho sna. Prvý raz cieli na celkové poradie a ak by z toho hneď bola pozícia v Top 10, bolo by to skvelé. "V podstate musím zotrvať na tejto dobrej pozícii čo najdlhšie. V poslednom týždni budú teraz ostatní šalieť, niektorých to bude poriadne bolieť a budú trpieť. Ja budem tiež asi trochu trpieť. GC a jazdenie v horách je pre mňa veľká neznáma, takže to budem brať deň za dňom a skúsiť sa udržať v Top 10." Doplňme, že pred jedenástym Konradom má aktuálne náskok 129 sekúnd, ktorý mu stačiť môže, no nemusí.
 
 
dennis 18 giro itt trat rcsf
Rohan Dennis počas svojho výkonu (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Simon Yates si pred dnešným dňom myslel, že potrebuje aspoň dve minúty, aby mohol vzdorovať Dumoulinovi v časovke. Zdá sa však, že zabudol kalkulovať so svojou formou, ktorá ho oproti štandardu o niekoľko desiatok sekúnd zrýchlila. "Som veľmi šťastný. V prvej polovici som sa cítil dobre, mal som dobrý rytmus a cítil som sa v pohode, zdalo sa mi, že idem dobre a nestrácam veľa času a ani svoju pozíciu. Ale posledných desať kilometrov som sa cítil, akoby som zažil smrť tisíckrát. Predpokladal som, že z náskoku stratím oveľa viac, ale nejako som to ustál, takže som rád." Má prečo, z náskoku mu ostalo 56 sekúnd, ktoré by mu vzhľadom na jeho dominanciu mali stačiť, no minimálne sa preteky zdramatizovali. "To, že stále držím ružový dres, mení moju taktiku pre nasledujúce dni. Nanešťastie pre fanúšikov môžem byť oveľa viac defenzívny. Uvidíme. Na chlapcov za Tomom mám oveľa väčší náskok, nie je to len o Tomovi. Tom je za mnou len o minútu, ale jazdci za nimi strácajú oveľa viac. Je to dobrá výhoda, uvidím, čo sa bude dať robiť."
 
Je zjavné, že Tom Dumoulin mal svoju životnú formu vlani. V podobne dlhej časovke do Montefalca suverénne zvíťazil. Hoci mal proti sebe viacero iných súperov, Josa Van Emdena zdolal o viac ako dve minúty. Dnes bol rýchlejší iba o päť sekúnd. Zo straty na maglia rosa ukrojil 75 sekúnd, no tých 56, ktoré mu ostali, nevzbudzuje veľké nádeje na zvrat v pretekoch. "Zacieľoval som sa buď na víťazstvo, alebo na získanie času na Yatesa, no nevyšlo to. Yates bol opäť neskutočný a ja som v časovke nedokázal viac zrýchliť. Dal som do toho všetko a musím byť s výsledkom spokojný, no som trochu sklamaný. Do Ríma je však ešte dlhá cesta a to, že som od ružovej minútu vzdialený, ma z ničoho nevylučuje. Taktiež som sa ešte viac odpútal od ostatných v GC, čo je tiež dobrá vec. Stále bojujeme a uvidíme, kam nás týždeň zavedie." Je pravdou, že sa mu podarilo takmer zabetónovať druhú pozíciu, no prišiel sem len s najvyššími ambíciami.
 
 
dumoulin 18 giro itt huriavk rcsf
Tom Dumoulin po dojazde (© LaPresse/Marco Alpozzi)

 
Tretie miesto majstra sveta v časovke si zastal, trochu defenzívne, aj športový riaditeľ Sunwebu Marc Reef. "Dopredu sme vedeli, že potrebujeme na Yatesa stiahnuť veľa času, čo by bolo ťažké jednak preto, lebo okruh Tomovi nesedel úplne najlepšie, no jednak kvôli Yatesovej súčasnej forme. Tom odviedol skvelú robotu a teraz je v celkovom poradí od Yatesa pod jednou minútou (56 sekúnd). No vypracoval si aj náskok vyše dvoch minút na Frooma, Pozzoviva a Pinota. Až po Rím budeme bojovať a uvidíme, v akom postavení sa ocitneme. Okrem Toma sa aj ďalší z našich jazdcov, Chad Haga, vyznamenal vynikajúcou časovkou a finišoval v Top 10."
 
Doba, keď Christopher Froome kraľoval časovkám na GT, je už preč. No ani za dnešné piate miesto sa nemusí hanbiť a splnilo to účel posunu v GC. Dostal sa cez Kolumbijčanov, ale dokonca aj Pinota. Všetci budú zvedaví na jeho ďalšiu taktiku, odhodlanie a odvahu útočiť, keďže v boji o 3-5. priečku už dávno nebol. V boji o maglia rosa už je pesimistický. "Simon Yates bol zatiaľ nedotknuteľný, bude zaujímavé sledovať, ako pôjde po časovke a ako si bude počínať v tomto poslednom bloku. No neviem o nikom, kto by ho z ružovej vyzliekol," predikuje. "Zajtra to vyzerá na papieri jasne a priamo, ale nezabúdajme, že toto je Giro - všetko sa môže stať - a potom máme tri fakt veľké horské etapy a na nich sa všeobecne zvyklo udiať niekoľko zmien v poradí, ak nejaké vôbec nastanú."
 
 
froome 18 itt rozcvicka rcsf
Chris Froome pred štartom (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Domenico Pozzovivo si bol vedomý, že ak sa konečne chce dostať na pódium, okrem sily v kopcoch bude musieť aj v časovke podať jeden zo svojich najlepších výkonov. Už vlani prekvapil, dnes sa už jeho hrateľná strata 2:20 dala očakávať. Zdolal viacerých súperov z Top 10 a môže byť spokojný. Na základe predchádzajúceho vývoja sa zdá, že by mohol Frooma s Pinotom za sebou udržať. "Nebolo to zlé. Bola to veľmi plochá časovka. Snažil som sa svoje úsilie usmerňovať tou správnou cestou. Tiež som sa snažil byť čo najagresívnejší. Je dobré, že som ostal na pódiu. Odteraz mám pred sebou tri horské etapy a buď sa zlepším, alebo ostávam na pódiu. Teším sa na ne, hlavne na sobotňajšiu etapu."
 
Straty rátali v Astane a Movistare. Miguel Ángel López spadol cez Frooma a Dennisa na siedmu pozíciu, no dobre vie, že druhého menovaného ešte porazí. Stále sa ale nevie zbaviť húževnatého Carapaza, ktorý aj po dnešku zaostáva iba o pol minúty. "Úprimne, robil som, čo sa dalo. Snažil som sa zajazdiť dobré preteky, získať nejaký čas na Carapaza a nestratiť príliš veľa na ostatných konkurentov. Áno, stratil som trochu viac, než som čakal, ale nevidím to tragicky. Prichádzajú tri ťažké horské etapy a na to, aby som sa pohol v celkovom poradí, potrebujem atakovať. Som šťastný, že biely dres nevyzliekam a od tejto chvíle sa pripravujem na rozhodujúce momenty tohoto Gira d'Italia."
 
 
lopez 18 giro biely podium rcsf
Miguel Ángel López na pódiu (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)

 
Na margo "bieleho súboja" sa na tímovom Twitteri po španielsky krátko vyjadril aj Richard Carapaz. Ekvádorčan znie rozhodne a odhodlane: "Pokračujeme v tvrdom boji. Máme pred sebou emočne nabitý týždeň a pokúsime sa urobiť ho pre nás čo najlepším," avizuje deviaty muž poradia, cez ktorého sa dostal aj Bilbao.
 
Tlačové oddelenie UAE Team Emirates nelenilo a na rozdiel od predvčerajška promptne zverejnilo vyjadrenie Fabia Arua. Talian si v pätnástej etape prešiel doslova očistcom, no ušetrené sily ešte aj po dni oddychu zúžitkoval v časovke. Jazdil so zaťatými zubami a jeho tvár v cieli zrkadlila vynaložené maximálne úsilie. Šieste miesto tohto vrchára preto neprekvapivo prekvapilo. "Môj výkon v časovke bol dobrý. Nezabudol som na ťažkosti, ktorým som čelil v posledných dňoch, ale Giro ide ďalej a s každým dňom sa vyrovnávam s pokojom. Ďakujem každému, kto ma podporil: tím, moja rodina a fanúšikovia, obdržal som veľa správ podpory, ktoré ma veľmi rozveselili," vyjadril sa povzbudený Aru, ktorý si už ale v celkovom poradí neškrtne.
 
Avšak za vyvážanie sa za vozidlom udelili rozhodcovia aj Aruovi a jeho tímovému kolegovi Diegovi Ulissimu 20-sekundovú penalizáciu.
 
 
aru 18 itt rozsvicka rcsf
Fabio Aru pred štartom (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Sediac v horúcom kresle, Tony Martin dúfal, že ostane na čele, keďže už nejaký ten čas časovku nevyhral, no predvídavo za ostatných kandidátov na víťazstvo menoval Dumoulina a Dennisa. Tí sú podľa neho vo forme a za svoju úspešnosť v tejto disciplíne môžu vďačiť tomu, že sú aerodynamickí. Jeden ho o štrnásť sekúnd zdolal, druhý o osem nie. Druhý muž časovky opísal aj trať: "Je to superrýchly okruh a dokonale mi sadol. Nachádzalo sa tam niekoľko zákrut, no hlavný okruh bol prevažne rovný, superrýchly a trochu fúkal vietor do chrbta. Bolo tam tiež pekné stúpanie, no finále s mnohými zákrutami bolo trochu zradné. No väčšina trate mi bola ako uliata. Môj rytmus bol dobrý a tiež som sa včera dobre zotavil."
 
 
Výsledky 16. etapy
1. DENNIS Rohan BMC Racing Team 40:00 100
2. MARTIN Tony Team Katusha-Alpecin 00:14 40
3. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:22 20
4. VAN EMDEN Jos
Team Lotto NL-Jumbo 00:27 12
5. FROOME Christopher Team Sky 00:35 4
6. DOWSETT Alex Team Katusha-Alpecin 00:40  
7. ULISSI Diego UAE Team Emirates 00:40  
8. ARU Fabio UAE Team Emirates 00:57  
9. HAGA Chad Team Sunweb 00:47  
10. DE LA CRUZ David Team Sky 01:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
mitchelton
Priebežné poradie pretekov po etape
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 66:39:14 20
2. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:56  
3. POZZOVIVO Domenico Bahrain-Merida Pro Cycling 03:11  
4. FROOME Christopher link ikonka Team Sky 03:50  
5. PINOT Thibaut Groupama-FDJ 04:19  
6. DENNIS Rohan BMC Racing Team 05:04  
7. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 05:37  
8. BILBAO Pello Astana Pro Team 06:02  
9. CARAPAZ Richard Movistar Team 06:07  
10. BENNETT George Team Lotto NL-Jumbo 07:01  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia Quick-Step Floors 237
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 197
3. YATES Simon Mitchelton-Scott 113
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. YATES Simon Mitchelton-Scott 91
2. CICCONE Giulio Bardiani-CSF 52
3. CHAVES Esteban Mitchelton-Scott 47
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Astana Pro Team 66:44:51
2. CARAPAZ Richard Movistar Team 00:30
3. O'CONNOR Ben Team Dimension Data 01:56
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop