Reakcie na sobotu: Dumoulin to musel vyskúšať, Froome chcel aj vrchársky dres

26.5.2018, 18:20 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, T. Šandor
V záverečnej horskej etape sa už nemenil majiteľ ružového dresu, aj keď Tom Dumoulin predviedol niekoľko atakov na Frooma. Obrovskú krízu prekonal Thibaut Pinot, tím FDJ s takouto nakladačkou nerátal ani v tom najhoršom sne.
 
Tím Mitchelton - Scott stratil nárok na celkovú výhru, preto sa rozhodol zabojovať ešte o jednu etapovú výhru. Tejto ponuke neodolal Mikel Nieve, ktorý dostal odmenu za svoju kvalitnú prácu pre Simona Yatesa. "Toto bol dokonalý deň, o ktorom som sníval. Som veľmi šťastný, aj za tím po včerajšku. Pre mňa tento deň nemohol skončiť lepšie, a teraz si už môžeme užívať Giro, ktoré je za nami. Kvôli piatim etapovým víťazstvám a početným dňom v ružovom drese pre nás Giro dopadlo dobre. Moju prvú etapu na tomto podujatí som vyhral v 2011 a teraz, po siedmich rokoch, je pre mňa dôležité vyhrať opäť a dokázať, že stále sa viem udržať s najlepšími jazdcami. Po včerajšku som rozmýšľal o úniku a chcel som získať etapu. Za sebou máme veľmi dobré Giro, celý čas sme tu boli, snažili sme sa vyhrať, s Yatesom sme vyhrali tri etapy. Tím fungoval skvele. Veľmi mi pomohol Roman Kreuziger, aby som ostal v úniku a mohol ušetriť nejaké sily."
 
 
nieve 18 giro stupanie rcsff
Mikel Nieve počas stúpania (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Medzi najsilnejších borcov poslednej vrchárskej previerky patril Felix Grosschartner. Rakúsky jazdec ukázal jeden zo svojich najlepších výkonov v kariére a aj on sa pridal k tým spolujazdcom, ktorý tu zviditeľnili tím Bora - hansgrohe v niekoľkých zaujímavých etapách. "Tri týždne som tvrdo som pracoval pre mojich kolegov a dnes som dostal šancu niečo skúsiť. Veľmi som chcel využiť túto šancu. Finišoval som tretí, z toho som naozaj nadšený, lebo víťazstvo nebolo možné. Nieve bol príliš silný. Celkovo ale Giro pre nás prebiehalo viac než dobre, dosiahli sme dva celkové Top 10 umiestnenia a dve etapové víťazstvá, takže sme počas troch týždňov odviedli dobrú prácu."
 
Chris Froome už nepripustil ďalšiu divokú zápletku a bez problémov si postrážil vedúcu pozíciu. "Na útok som musel odpovedať, ale mal som to pod kontrolou. Mal som dostatok síl na prenasledovanie, na rozdiel od iných, nikto nemal po včerajšku dosť dobré nohy. Toto Giro bolo brutálne. Ak niekto má zlý deň, tak nenakupuje sekundy, ale rovno minúty. Sú to naozaj brutálne preteky. Pinot mal dnes zlý deň, čo využila Astana. Náš zámer bol ísť za nimi a dávať si pozor na Toma. Potom sme teda ostali na čele, vyhral som tiež vrchársku súťaž, takže sme chceli ostať na čele po špurte aj samotnom závere. Dokázal som to hlavne preto, lebo mi každý veril a všetci sa držali stanoveného plánu. Veľakrát, keď sa veci pre pretekára v GC nevyvinú podľa predstáv a stratí nejaké minúty, vidíte, ako sa tím rozpadá. Chlapci začnú chodiť do únikov a jazdiť podľa seba. U nás je to tak, že chlapci za mnou vždy stoja, podporujú ma slovami: Počuj, včera si mal ťažký deň, ale neboj sa, zajtra sa vrátiš späť. Veríme, že sa zlepšíš." Je úžasný pocit odplatiť sa im takto za tri týždne tvrdej práce."
 
 
froome 18 poels giro ciel rcsf
Chris Froome s Woutom Poelsom (© LaPresse/Marco Alpozzi)
 
 
Na cieľovom kopci sa snažil zaskočiť ružového jazdca Tom Dumoulin, ale holandský cyklista musel vedieť, že Froome už nebude takým rozochveným protivníkom, ako ešte pred niekoľkými dňami. Ku cti mu slúži, že na Cervinii to aspoň vyskúšal. "Vyskúšal som všetko, čo som mohol, a Froome bol lepší. Nič, vôbec nič neľutujem. Som prosto druhý. Dnes som bol unavený a nebol som si istý, či mám nohy na to, aby som to skúsil, ale vždy by som ľutoval, ak by som to neskúsil, tak som skúsil všetko. S tímom som tu prežil tri skvelé týždne. Musím svojim kolegom poďakovať. Veľmi rád som vrátil pomoc a na konci som bol Samovi Oomenovi osožný. Som za svoj a tímový výkon rád."
 
Svojmu zverencovi nemohol nič vyčítať športový riaditeľ tímu Sunweb Marc Reef, no pre nemeckú zostavu aj tak vyznelo Giro veľmi dobre. "Na záverečnom stúpaní sme skúsili všetko možné. Sam bol veľmi silný a ťahal Toma, Tom niekoľkokrát útočil, aby sa zbavil Frooma, no bol dnes silnejší. Potom sme si všimli, že niektorí jazdci z GC pred Samom odpadli, tak začal Tom ťahať pre Sama, aby skúsil, či sa Sam v poradí posunie vyššie. Koniec koncov, Tom je stále druhý v celkovom poradí, no pretože odtiaľ vypadol Pinot, Sam sa posunul na deviate miesto. Je to veľmi pôsobivé od nich aj od celého tímu."
 
 
giro 18 etapa 20 favoriti rcsff
Skupina favoritov vedená Samom Oomenom (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Astana nezostala nič dlžná svojej povesti a na posledných kopcoch vyrazila za miestom na stupňoch víťazov. Podarilo sa jej zlomiť Pinota, čo bol hlavný cieľ Miguela Lópeza. 24-ročný cyklista tak oslavuje prvé pódium na GT v kariére. "Dnes bol vynikajúci deň. Celý tím išiel naplno, kolegovia boli úžasní, výborne pracovali celý deň, obetovali sa a nasadili vysoké tempo. Musím poďakovať všetkým, no obzvlášť LL Sánchezovi, ktorý mi je ako brat. Som veľmi šťastný. Nikdy predtým som nefiguroval na GT pódiu a teraz som tu. Vďaka tímu, že pracoval vo dne, v noci, a za ich obety. To, že som na pódiu, je ich zásluha. Na Gire sa správali bok po boku ako bratia."
 
Kolumbijského cyklistu až do samého konca trápil Richard Carapaz. Neuspel, ale jeho výkony počas tohto brutálneho ročníka naznačili, že v Movistare objavili ďalšieho kvalitného pretekára na Grand Tour. "Som veľmi šťastný. Toto je tá najlepšia vec, ktorú som mohol urobiť pre svoju krajinu. Môžem oslavovať. Som spokojný so svojim výkonom. Bojoval som až do konca a teraz si môžem užiť posledný deň. Dúfam, že budem mať možnosť pokračovať vo svojom príbehu čo najdlhšie. Boli to ťažké preteky, veľmi sme sa snažili získať náskok na Lópeza, ale nedokázali sme to. Aj tak som si ale preteky užíval. K tomu už neviem dodať nič. Neviem, aká bude moja budúcnosť, no mám ambície vrátiť sa sem a možno budem o niekoľko rokov aj lídrom na Vuelte."
 
 
giro 18 etapa 20 carapaz lopez rcsff
Miguel López a Richard Carapaz (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Domenico Pozzovivo už nepripustil žiadne zaváhanie, do cieľa prišiel v rovnakom čase ako najsilnejší jazdci tejto edície. A podľa domáceho reprezentanta mal tento ročník nevídanú kvalitu po výkonnostnej stránke. "Kvôli Pinotovej kríze som celkom ľahko zotrval v skupine ružového dresu. Moje piate miesto je zaslúžené. Napriek zlému včerajšku bolo moje Giro podarené a do bodky som splnil cieľ, ktorý sme v tíme naplánovali. Toto Giro malo najvyšší level, aký som kedy jazdil, a som spokojný, že patrím k tým najlepším aj v tejto edícii."
 
Na Gire sa neobišla takmer žiadna etapa bez nejakého zaváhania favorita, v tej poslednej dôležitej úplne vypol Thibaut Pinot. Stupne víťazov vyšumeli do stratena a podľa športového riaditeľa tímu FDJ Martiala Gayanta to bola pre celú zostavu mimoriadne krutá záležitosť. "Nečakali sme takýto koniec, veľmi nás to boli, ťažko sa s tým zmieriť. Thibaut bol úplne prázdny. Mali sme na dosah pódium, ale stratili sme všetko. Thibaut veľmi trpel, aby dokončil etapu, aby sa nevzdal. Sme veľmi sklamaní, chceli sme dosiahnuť čo najlepší výsledok. Od prvej etapy sme tvrdo dreli a každý sa obetoval... Je to ťažké akceptovať, ale taký je šport."      
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Výsledky 20. etapy
1. NIEVE Mikel Mitchelton - Scott link ikonka 5:43:48 100
2. GESINK Robert Team LottoNL - Jumbo link ikonka 02:17 40
3. GROSSSCHARTNER Felix BORA - hansgrohe link ikonka 02:42 20
4. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 03:45 12
5. BRAMBILLA Gianluca Trek - Segafredo link ikonka 05:23 4
6. POELS Wout Team Sky link ikonka 06:03  
7. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 06:03  
8. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 06:03  
9. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 06:03  
10. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 06:03  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 86:11:50 20
2. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:46  
3. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 04:57  
4. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 05:44  
5. POZZOVIVO Domenico link ikonka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 08:03  
6. BILBAO Pello Astana Pro Team link ikonka 11:50  
7. KONRAD Patrick BORA - hansgrohe link ikonka 13:01  
8. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 13:17  
9. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 14:18  
10. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 15:16  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
zgiro sutaz body
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. VIVIANI Elia link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 306
2. BENNETT Sam BORA - hansgrohe link ikonka 232
3. BALLERINI Davide Androni - Sidermec - Bottecchia 127
 
 
zgiro sutaz vrchy
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 125
2. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 108
3. YATES Simon link ikonka Mitchelton - Scott link ikonka 91
 
 
zgiro sutaz u25
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. LOPEZ Miguel Angel Astana Pro Team link ikonka 86:16:47
2. CARAPAZ Richard Movistar Team link ikonka 00:47
3. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 09:21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop