Reakcie TdS: Küng sa nevzdá bez boja žltého dresu, uznania pre silného Jensena

12.6.2018, 19:00 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, T. Šandor
Christopher Juul-Jensen rozhodol o svojej výhre v daždivom zjazde, dánsky jazdec tu odhadol menšie slabiny svojho posledného protivníka z úniku. Enrico Poitschke z Bory priznal, že v nepríjemnom klesaní zvolil pelotón opatrnejšiu jazdu, čo bolo kľúčové z hľadiska etapového triumfu. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
O prvý úspech brejku na tohtoročnej edícii sa postaral Christopher Juul-Jensen, ktorý to skúšal útokom aj v tretej etape. Dánsky jazdec neveril, že to môžu uhrať pred pelotónom až do cieľa, zlom nastal na začiatku záverečného kopca. "Keď sme sa dostali na posledný kopec, začali sme veriť, že to môžeme udržať až do cieľa. Dostal som vtedy potrebný impulz. Na Gire som skončil s dobrou formou, chcel som ju využiť aj vo Švajčiarsku. Keď na vrchole zaútočil Peters, držal som sa tesne za ním. Mal som ho na dohľad, a keď išiel v zjazde o čosi opatrnejšie ako ja, okamžite som sa dostal pred neho. Nechcel som váhať. Finálne tri kilometre boli veľmi ťažké, ale zároveň som sa cítil fantasticky."
 
Aj v tretej etape za sebou bojoval Peter Sagan o etapový triumf. Svetový šampión sa mohol oprieť o výbornú podporu tímových kolegov, ktorým v cieli poďakoval za zisk čierneho dresu. "Bola to ťažká etapa sama o sebe a dážď z nej urobil ešte náročnejšiu previerku. Na záverečnom kopci som sa cítil dobre, mal som dobré nohy, ale Juul-Jensen dokázal využiť svoju výhodu a vyhrať. Opäť musím poďakovať mojim kolegom, znovu odviedli skvelú prácu a vďaka nim som získal dres pre lídra bodovacej súťaže."
 
 
sagan 18 suisse v skupine bohfb
Peter Sagan počas etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Športový riaditeľ tímu Bora - hansgrohe Enrico Poitschke len zložil uznanie pre víťaza etapy. "Bol to deň pre únik a musíme prejaviť Juul-Jensenovi uznanie. Opäť sme zo seba vydali ťažkú námahu v takýchto podmienkach a chlapci tvrdo pracovali na chytení úniku. Očakávali sme rýchlejšie preteky, ale videli sme, že množstvo šprintérov na stúpaní odpadlo. Pelotón bol kvôli klzkým cestám v zjazdovej časti Gstaadu opatrnejší, takže únik si vypracoval dosť veľkú medzeru na víťazstvo. Peter sa cítil na stúpaní dobre a bol na čele zredukovaného pelotónu, keď sa schyľovalo k špurt, ale neskoro zareagoval. Teraz nosí dres bodovačky a čaká nás opäť ďalší deň, kedy sa môžeme chytiť šance."
 
Do špurtu pelotónu sa dostal aj Yves Lampaert, ktorý zachránil ambície celku Quick-Step Floors po tom, čo z balíka vypadol Fernando Gaviria. A počínal si veľmi dobre. "Na stúpaní bolo tempo veľmi rýchle, ale nestačilo to, aby sa už aj tak silný únik vrátil do balíka. Na začiatku dňa bol plán pracovať pre Fernanda, ale potom, ako odpadol na stúpaní, som dostal šancu na šprint, tak som po nej chňapol oboma rukami a som rád, že sa mi podaril taký dobrý šprint a prekonal som mnohé dôležité mená."
 
Ani na konci štvrtej etapy nemenil žltý dres majiteľa, ale Stefan Küng bude teraz čeliť oveľa náročnejšej výzve. "Dážď síce nič neuľahčil, ale štart do etapy bol ľahký a boli sme prekvapení, keďže sme očakávali väčšiu bitku o únik. Potom preteky zrýchlili silní jazdci na čele. Našťastie sme pri dobiehaní úniku dostali pomoc od ostatných tímov, ale Michael Schär bude asi potrebovať veľa cestovín dnes, aby sa zotavil z dnešného úsilia. Teraz pôjdeme prvýkrát do hôr a čaká nás horský dojazd, takže bude pre mňa náročné ochrániť si dres, ale myslím, že môžeme byť zatiaľ spokojní. Svoj dres bez boja neprepustím nikomu. Chodil som sa sem ako dieťa väčšinou na lyžovačky, ale ešte som na bicykli neskúsil zajtrajšie stúpanie, lebo som neočakával, že budem v žltom až do tejto etapy. Je to pre mňa nové, nepreskúmané územie, ale uvidíme, ako to pôjde."
 
 
kung 18 suisse zlty suissef
Stefan Kung sa nevzdáva a naďalej chráni žltý dres (© Tour de Suisse)
 
 
V tíme Bahrajn - Merida sa spoliehali na Sonny Colbrelliho a jeho kolega Enrico Gasparotto potvrdil, že vo finále sa snažili pripraviť čo najvýhodnejšiu pozíciu pre víťaza tretej etapy. Ale Juul-Jensen bol nad sily celého pelotónu. "Dúfali sme opäť v "Sonnyho" deň. Na dnešnej trati bolo len málo suchých pasáží. Únik získal toľko času kvôli takým supersilným jazdcom, ako bol Chris Juul-Jensen, ktorý prišiel z Gira so stále dobrými nohami. Na vrchole kopca som sa snažil trošku potiahnuť, lebo veľa šprintérov odpadlo a snažili sme sa chytiť únik. Hrali sme so svojimi kartami, ale Jensen bol dnes najsilnejší."
 
Medzi najlepšími finišoval aj Magnus Cort, no dánsky borec vytuhol v záverečnom klesaní. "Bola to ťažká etapa pre celodenný chlad a dážď. Cítil som sa dosť dobre a na stúpaní som nemal žiadny problém, ale v zjazde som trochu zamrzol a v šprinte moje nohy nefungovali tak, ako som chcel. Taktiež je šprint o druhé miesto trochu chaotický, ale vo všeobecnosti som šťastný zo svojej formy a pokroku."
 
 
Výsledky 4. etapy
1. JUUL-JENSEN Christopher Mitchelton - Scott link ikonka 4:35:56 60
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:08 25
3. LAMPAERT Yves Quick-Step Floors link ikonka 00:08 10
4. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:08  
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 00:08  
6. CORT NIELSEN Magnus Astana Pro Team link ikonka 00:08  
7. BATTAGLIN Enrico Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:08  
8. ALBASINI Michael Mitchelton - Scott link ikonka 00:08  
9. LAMBRECHT Bjorg Lotto Soudal link ikonka 00:08  
10. GONCALVES José Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:08  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. KÜNG Stefan BMC Racing Team link ikonka 13:26:19 10
2. VAN AVERMAET Greg link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
3. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
4. VAN GARDEREN Tejay link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:03  
5. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 00:16  
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:17  
7. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:23  
8. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 00:23  
9. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:30  
10. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:30  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 22
2. WATSON Calvin Aqua Blue Sport 19
3. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 16
4. JUUL-JENSEN Christopher Mitchelton - Scott link ikonka 15
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 14
6. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 12
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop