Reakcie TdS: Quintana chcel otestovať svoju formu, zaskočil aj Porta

15.6.2018, 20:30 | Aktuality zo sveta | V. Grežďová, T. Šandor
Po poslednom horskom predstavení sa opakovali tvrdenia, že Nairo Quintana zaskočil skupinu favoritov. Jazdec tímu Movistar si chcel vyskúšať svoju aktuálnu formu a test dopadol výborne.
 
Nairo Quintana nezvykne útočiť ďaleko pred cieľom, ale keď sa odhodlá k takémuto kroku, vždy to má veľký dopad na vývoj etapy. "Chcel som vedieť, v akom naozajstnom stave je moja forma, a našťastie sa v tieto dni cítim vynikajúco. Tímová práca bola veľmi dobrá, každý od začiatku preukazoval snahu, ako len vládali. Bennatiho sme určili na ťahanie balíka po rovine pred stúpaním, aby sme si držali únik blízko pri sebe. Mikel sa tiež pokúšal atakovať v našej skupine a zničiť tempo nastolené BMC, o to som ho poprosil. Celá stratégia vyšla a teší nás to, mňa aj tím, keď veci fungujú a že sme mohli priniesť nášmu športovému riaditeľovi Josému Luisovi Arrietovi víťazstvo, ktorý dnes v tímovom vozidle oslavoval narodeniny. Víťazstvo patrí aj mojim kolegom, lebo dnes boli úžasní."

Kolumbijský cyklista prekvapil aj Richieho Porta, ktorý tak musel vyraziť do hry takmer dvadsať kilometrov pred cieľom. "Bolo to dlhé stúpanie a nikto nečakal, že Nairo vyštartuje tak skoro, ale to sú preteky. Skutočne som neočakával útok na úpätí stúpania, ale mal som so sebou Tejaya a pred sebou skvelého Grega Van Avermaeta, ktorý pre mňa odviedol fantastickú prácu. Priveľmi som sa nestresoval a dal som do toho všetko, klobúk dole pred Nairom. Bol dnes supersilný a etapové víťazstvo si plne zaslúžil. V GC som nejaký čas stratil, ale stále sa teším na časovku. Musíme zvládnuť zajtrajšiu etapu, ale myslím, že obvykle nie som zlý časovkár, takže som tu, aby som sa pokúsil vyhrať tieto preteky, čo zatiaľ vyzerá sľubne. Teším sa, že moja forma je tam, kde je. Včera som bol tiež na tom dobre a dúfam, že mám nohy, ktoré budem v nedeľu potrebovať."

Jakob Fuglsang nenechal nikoho na pochybách, že na TdF môže ísť za životným výsledkom. Sebavedomé vrchárske predstavenie na najťažšom dojazde len potvrdilo správnosť prípravy. "Neočakávali sme, že Quintana zaútočí tak skoro, prakticky na úpätí stúpania. Stále to bola dlhá cesta na vrchol a dúfal som, že ho chytíme. Ale dnes bol najsilnejší. Cítil som sa v pohode a teším sa zo svojej formy a zo spôsobu, akým som zvládol túto etapu. Samozrejme, že bol pre mňa jasný cieľ vyhrať etapu, a keď som sa pridal k Portovi, robil som všetko preto, aby som Quintanu chytil. Ale premrhali sme to. Aj tak to však bol dobrý test. Moju už aj tak dobrú formu chcem zlepšovať, lebo posledné týždne Tour de France sú stále ešte ďaleko."
 
Najlepší vrchári na podujatí ušli Wilcovi Keldermanovi, ale holandský cyklista sa nezľakol ich útokov a bojovným predstavením neprišiel o šancu na celkové pódium. "Deň bol ťažký a rýchly. Chlapci pracovali perfektne, aby mňa a Sama doviedli do dobrej pozície. Poslednú strmú časť stúpania sme šli až do cieľa na plný plyn. Moja forma po troch mesiacoch bez pretekania ma teší."
 
Veľmi dobré výkony predvádza Enric Mas, ktorý využíva poskytnutý priestor, aby v pomerne mladom veku ukázal, že je vhodným typom na ťažké týždňové etapové preteky. "Šli sme naplno od začiatku, lebo v úniku boli jazdci, ktorí boli pre žltý dres hrozbou, tak sme šli v priemere viac než 50 km/h na rovine, čo je prosto šialené. Tempo bolo vo finále trochu vysoké a nezbadal som, kedy Porte atakoval. So svojou jazdou môžem byť spokojný. Je pekné mať na týchto pretekoch dres pre najlepšieho mladého jazdca a bolo by super finišovať v nedeľu v Top 5. Všetko závisí na časovke, takže musíme byť trpezliví a nechať sa prekvapiť, čo etapa ponúkne."
 
Na cieľovom stúpaní ukázal svoj tempársky motor Steven Kruijswijk, pred TdF ide všetko v tomto smere podľa plánu. "Som s dneškom spokojný, cítil som sa dobre, no vždy dúfate, že sa vám môže dariť ešte viac. Je to dobrý krok smerom k Tour. Chlapci dnes pracovali výborne a dostali ma na záverečné stúpanie v tej najlepšej pozícii. Bol to veľmi dôležitý moment."
 
Keď neútočí Peter Sagan na etapu, tak Bora - hansgrohe vysiela jazdcov do úniku, aby sa snažili zabojovať o triumf. Tentoraz sa dostal do brejku Gregor Mühlberger a rakúsky cyklista veľmi dlho zostával pri víťaznom Quintanovi na záverečnom kopci. "Najskôr som si myslel, že skupina bola priveľká a nebude tam veľa spolupráce. Na kopcovitých pasážach to bol ten prípad, no v doline sa jazdci Sky pričinili o to, že skupina našla rytmus. Bola tam šanca, aby sme šli do posledného stúpania, ale v prvej časti som veľmi trpel. Keď sa Quintana vzdialil, mal som nejaký čas zotaviť sa na rovinatých pasážach a mojim nohám to pomohlo. Tri kilometre pred cieľom som si myslel, že by som mohol vyhrať, ale stále mi chýbajú tie finálne tri percentá, aby som dosiahol svoju vrcholovú formu, takže posledné 2 km som nebol schopný Quintanu prenasledovať. Napriek tomu je štvrté miesto vítaným buditeľom môjho sebavedomia a ukazuje, že moja príprava na Tour de France je na správnej ceste. Som teraz veľmi unavený, ale súčasne aj šťastný."
 
 
Výsledky 7. etapy
1. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 4:01:39 60
2. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 00:22 25
3. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 00:22 10
4. MÜHLBERGER Gregor BORA - hansgrohe link ikonka 00:38  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:38  
6. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:38  
7. ANTON Igor Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:38  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:50  
9. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 00:50  
10. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 00:59  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
Priebežné poradie pretekov po etape
1. PORTE Richie link ikonka BMC Racing Team link ikonka 26:06:10 10
2. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 00:17  
3. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:52  
4. MAS Enric Quick-Step Floors link ikonka 00:53  
5. OOMEN Sam Team Sunweb link ikonka 01:13  
6. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:28  
7. LANDA Mikel link ikonka Movistar Team link ikonka 01:31  
8. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo link ikonka 01:37  
9. SPILAK Simon Kaťuša - Alpecin link ikonka 01:48  
10. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 02:26  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb link ikonka 24
2. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 22
3. WATSON Calvin Aqua Blue Sport 19
4. IZAGIRRE Gorka Bahrain Merida Pro Team link ikonka 18
5. GAVIRIA Fernando link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 16
6. JUUL-JENSEN Christopher Mitchelton - Scott link ikonka 15
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop