Dumoulinovi chýba Kelderman, Nibali sa pokúša zakryť sklamanie a Yates dúfa v šťastie

10.7.2018, 07:45 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči, ts, lt
Po tímovej časovke máme viacero víťazov a porazených. Nie je to len o víťaznom BMC, Gregovi Van Avermaetovi či o našom Petrovi Saganovi. Včerajšia etapa totiž nadeľovala prvé výrazné straty aj cyklistom určeným na GC. Ukázalo sa, kto má akú podporu a kto sa môže na svoj tím spoľahnúť napríklad aj v horách. Sunweb s Dumoulinom silný je, no môže sa prejaviť neprítomnosť Wilca Keldermana. Mitchelton - Scott je už po treťom dni doudieraný a Vincenzo Nibali hovorí o svojich kolegoch len veľmi diplomaticky.
 
 
Začať zľahka a vydržať čo najdlhšie

TTT je milovanou a nenávidenou previerkou zároveň. V súčasnosti je táto disciplína pod úplnou kontrolou celkov BMC, Sky, Mitchelton - Scott, Quick-Step a Sunweb. Silná pätica tímov to potvrdila aj včera, rozdelili si prvé pozície. "Najhoršie" dopadol práve holandský tím postavený okolo Toma Dumoulina. Jazdec, ktorý sa pokúša uspieť po Gire aj na Tour, má na to aj vysvetlenie. "Naša taktika znela jasne. Mali sme začať opatrne, ale tvrdo, s cieľom udržať všetkých osem pretekárov čo najdlhšie. Opatrnejší úvod nás stál niekoľko sekúnd, ale potrebovali sme sa dostať do rytmu. V druhej časti to už bolo úplne iné," objasnil taktiku druhý muž z tohtoročného Gira a jeho víťaz z roku 2017. "Urobili sme úžasnú prácu. Chlapci bolo skvelí," dodal vzápätí.  

Úplne najdôležitejšie je ale to, že je totálne uvoľnený. A teší ho tiež to, že na balík čakajú najbližšie dva dni možno pokojné etapy. "Úvodné tri dni boli dobré, cítime sa preto pokojnejší. Nasledujúce etapy budú v znamení minimalizovania problémov. Musíme ostať v bezpečí a nestratiť žiadny zbytočný čas," prorokoval taktiku tímu holandský cyklista. O pár dní prídu hory a aspoň štipka ušetrenej energie môže znamenať posun alebo prepad v GC. V tomto smere utrpel Sunweb ešte pred začiatkom pretekov. Hovoríme o zranenom ramene Wilca Keldermana, ktorý bude tímu chýbať. "Chýba mi tu. Niekoľko dní pred pretekmi spadol. A keď som zistil, že nebude môcť štartovať, mal som trochu obavy. Musel som ale na to zabudnúť. Začiatkom pretekov prestávate myslieť na nepodstatné veci a chcete len, aby vám všetko dobre dopadlo," uzavrel Dumoulin. Holanďania tiež včera dostali neočakávaný darček. Søren Andersen sa obliekol do bieleho dresu pre najlepšieho mladého pretekára. "Počas TTT sme mali dobrý rytmus. Každý vedel, čo má robiť. Investovali sme do toho naozaj veľa, takže sa to vyplatilo. Mať biely dres je krásne, nečakal som to a som z toho ohromený," radoval sa dánsky pretekár.
 
 
dumoulin 18 abu podium kolegovia rcsf
Tom Dumoulin zatiaľ má dôvod na radosť (© LaPresse / Massimo Paolone)
 
 
Zvláštna atmosféra musí byť v tíme BMC. Vyhrali síce časovku, ale ich tím sa vlastne rozpadáva. Odchádza Richie Porte, ľudia z vedenia a po Tour môžeme očakávať aj ďalších odídencov. Počas včerajšieho priameho prenosu v RTVS o tom hovoril aj bývalý výborný slovenský cyklista Peter Velits, ktorý v červenočiernom tíme pôsobil tri sezóny. Porte už avizoval podpis zmluvy s tímom Trek - Segafredo, ktorý potrebuje elitného vrchára ako soľ. Na Tour tak môže jazdiť s čistou hlavou. "Je skvelé, že máme žltý dres. Greg si ho zaslúži. Včera sme išli s energiou. Presne takto musíte počas Tour jazdiť. Musíme sa tiež pripraviť na najbližšie dni, ktoré môžu byť ľahké, ale tiež sa môžu stať peklom," uvažoval Porte.
 
 
Musí byť trpezlivý

Veľkú frustráciu po 35 kilometroch pociťoval Vincenzo Nibali. Jeho tím Bahrajn - Merida nepodal v časovke optimálny výkon a pre Taliana to znamená časovú stratu. Ostali síce na úrovni Kaťuše, Movistaru či Astany, no jazdci ako Richie Porte, Chris Froome a Adam Yates mu odskočili. "Neboli sme silní. V posledných kilometroch sme ostali len štyria. Snažili sme sa, nie sme totiž tí najlepší časovkári v pelotóne  a mohli sme dopadnúť aj horšie, ale ten výkon mal rezervy. Ostali sme štyria, čo ak by mal niekto z nás mechanické problémy?" hneval sa taliansky pretekár, ktorý len veľmi ťažko hľadal slová.

Musí ale ostať trpezlivý. Vie, že počas troch týždňov je táto cnosť veľmi vítanou. "Pri Tour musíte ostať trpezlivý. Veci sa môžu zmeniť zo dňa na deň. Len sa pozrite na tohtoročné Giro. Grand Tours sú zložité preteky, kde chce vyhrať veľa cyklistov a každý deň sa môže udiať úplne čokoľvek," nevzdával sa víťaz Starej dámy z roku 2014. Možno trochu silné slová svojho zverenca korigoval športový riaditeľ celku Paolo Slongo. "Hovorili sme si, že strata musí byť okolo jednej minúty. Sme v tolerancii, takže musíme by spokojní. Niektorí chlapci nemali dobrý deň, ale robili to, čo bolo v ich silách," argumentoval Nibaliho krajan a jeho tréner ešte z čias Liquigasu.
 
 
bahrajn 2 ttt tbmfb
Bahrain Merida počas vlaňajšej časovky (© Team Bahrain-Merida / @BettiniPhoto)
 
 
Deväť sekúnd. Toľko stratil austrálsky celok Mitchelton - Scott na BMC. Pre Adama Yatesa  je to dobrá správa. "Máme tu silný tím, veľa kolegov takéto etapy zvláda veľmi dobre. Išli sme rozumne, snažili sme sa dať do toho maximum a predsa sa trochu šetriť. Výsledok je pre nás skvelý," rozplýval sa britský cyklista v Austrálskych službách. "V najbližších dňoch nebudeme meniť absolútne nič. Sme na Tour de France a veľa cyklistov sa chce ukázať. My sa tak musíme vyhnúť problémom a dúfam, že budeme mať konečne aj trochu šťastia," nádejal sa Yates. Mitchelton - Scott malo totiž počas prvých dvoch dní množstvo pádov. Snáď si ich vybrali dopredu a už budú mať pokoj.

K pádom sa vrátil aj ich športový riaditeľ Matthew White. "Dosiahli sme to, čo sme potrebovali. Počas úvodných etáp sme utrpeli niekoľko pádov. Na zemi sa ocitli Luke Durbridge, Daryl Impey, ale samotný Adam Yates. V časovke nás to tak trochu limitovalo. Samozrejme, neospravedlňuje nás to, ale vzhľadom na skutočnosť, je to dobré," priznal problémy White. Ak by tie pády neboli, v žltom by sa počas dnešného dňa viezol možno niekto úplne iný. Na keby sa ale nehrá.
 
 
Hrdina prvých dní

Pozitívnym prekvapením časovky sa stal celok EFEF. Veľmi sa s ním nerátalo, no šieste miesto a strata len 35 sekúnd mnohých prekvapila. "V minulosti by sme stratili minútu. Možno minútu a pol a možno až dve minúty. Pred pretekmi sme ale na tejto disciplíne tvrdo pracovali a boli sme odhodlaní dať do toho všetko! A keď zvážime to, čo sa stalo v prvej etape, myslím si, že sme dosiahli malé víťazstvo," povedal na úvod jeden z ťahúňov tímu Taylor Phinney. Američan narážal na svojho mladšieho kolegu a krajana Lawsona Craddocka, ktorý spadol ešte počas prvého dňa a privodil si zlomeninu lopatky.
 
 
craddock 18 tour dojazd efefgruber
Lawson Craddock (© Ashley Gruber, Jered Gruber || GRUBER IMAGES)
 

Ukazuje ale, že Tour de France sa skrátka nevzdáva... "Keď som si prechádzal trať na papieri, mal som dobrý pocit. Keď som si ju však prešiel, bolo to trochu bolestivé. Posledných desať kilometrov to bolelo už naozaj dosť. Snažil som sa 90 % mojej váhy vložiť na pravé predlaktie a rameno, čo mi trochu pomohlo. Som veľmi šťastný, že som pomohol tímu a dúfajme, že sme urobili prvý krok k veľkému úspechu," povedal Craddock. Spolujazdci sa báli, že ho stratia, keď bude na chvoste vláčika, no 26-ročný cyklista sa držal. Opustil ho až posledné tri kilometre pred cieľom a na tím stratil iba 1:21, čo asi všetkých prekvapilo. Žiadny boj s limitom sa nekonal.
 
Takéto výkony si tímy a ich lídri cenia. Craddock mal byť pre Rigoberta Urána hlavným domestikom v horách, no či sa ich "dožije" ešte nevieme. "Veľké uznanie pre môjho spolujazdca Craddocka, ktorý za daných okolností predviedol pozoruhodný výkon. Takéto veci si ako líder nesmierne ceníte. Chlapík dôjde do cieľa so zlomenou lopatkou. Klobúk dole," pochválil kolegu Kolumbijčan, ktorý to tak bude mať o čosi náročnejšie.

A náročné to bude mať dnes aj Peter Sagan. Na programe je jednoduchá etapa, ktorá má skončiť hromadným dojazdom. Mnoho špurtérov je motivovaných, môžeme teda očakávať bláznivý koniec. Jazdec Bory - Hansgrohe však bude chchieť zabudnúť na nevydarenú časovku. Svoje počas etapy zohrá aj vietor, ale tiež to, že sa pelotón presúva na štyri dni do Bretónska. A riaditeľ pretekov Christian Prudhomme si veľmi pochvaľuje možnosti, ktoré pre cyklistiku ponúka tento kraj. "Vrátiť sa späť do Bretónska bolo nevyhnutné. Dva roky čakania sme nahradili vyzývavou trasou. Tento región je malým symbolom TdF, lebo v tejto edícii tu nájdeme rôzne typy profilov - dlhú cieľovú rovinku v Sarzeau, zvlnenú a technickú jazdu do Quimper, dvojitý prejazd cez Mur-de-Bretagne a majestátny príchod do historického mesta Chartres vedľa známej katedrály. Nájdeme tu profily pre všetky druhy jazdcov a budem prekvapený, ak sa počas týchto dní nebude meniť majiteľ žltého dresu."
 
 
sagan 18 tour ttt 2 bohf
Peter Sagan pred štartom časovky (© BORA - hansgrohe / VeloImages)
 

A na záver krátke porovnanie jazdcov Movistaru a Mitcheltonu - Scott. Nairo Quintana včera povedal, že časovka, ktorú organizátori pripravili, bola úplne proti nim. A že sa vysokých a ťažkým špecialistom skrátka nemôžu vyrovnať. Takými sú napríklad borci z Mitcheltonu - Scott. "Museli sme bojovať a limitovať straty proti takým celkom ako Sky či BMC, ktorí na to majú špecialistov. Na takých rýchlych profiloch sme sa ako tím obstojne bránili, hoci tu boli vo výhode jazdci, ktorí vážia viac kíl," hneval sa Quintana. A mal pravdu. Teda minimálne čo sa parametrov týka. "Klokani" majú v priemere 1,84 metra a vážia takmer 71 kilogramov, zatiaľ čo "energeťáci" merajú len 1,80 metra a vážia 67 kilogramov. Pri jednom pretekárovi to nehrá zásadnú rolu, ale keď to vynásobíte ôsmimi, môže to znamenať na takej ako včerajšej trati rozdiel aj 10-20 sekúnd.
 
 
kratka sprava ikonkaKrátke preview 4. etapy z pera Tomáša Šandora
Dočkáme sa poriadneho záverečného špurtu, do ktorého sa zapoja konečne všetci najrýchlejší jazdci? Blízkosť pobrežia bude znovu indikovať vietor a ten by mal ku koncu etapy zosilnieť, ale mal by fúkať jazdcom do tváre. Uvidíme, ako to dopadne, ale opäť sa môžeme pripraviť na nervóznu koncovku, kde sa budú prelínať záujmy šprintérskych celkov a jazdcov na celkové poradie. V meste Sarzeau nás čaká priamočiary finiš, posledné štyri kilometre poskytnú šprintérom maximálny komfort, takže budú môcť vytiahnuť svoju maximálnu rýchlosť. Toto môže byť javisko Marcela Kittela, ktorý prišiel do Francúzska výborne pripravený po rýchlostnej stránke, ale ešte nedostal potrebnú príležitosť, aby to potvrdil. Preto by mu malo sadnúť takéto nenáročné finále. To isté platí aj o Dylanovi Groenewegenovi. Holandský borec prežíva úspešnú sezónu a jeho šprinty sú čoraz kvalitnejšie, ale na Tour mu doteraz šťastie neprialo. Bez silného lead-outu to má ťažké presadiť sa v chaotických šprintoch, mesto Sarzeau mu však ponúkne dobrú príležitosť na druhú výhru na TdF v kariére. Quick-Step Floors sa bude znovu spoliehať na tímovú zohratosť a symbiózu medzi Gaviriom a Richezem. Kolumbijský jazdec sa môže spoľahnúť, že ak pôjde všetko podľa plánu, argentínsky kolega mu vytvorí ideálnu pozíciu, čo dostane do defenzívy jeho konkurentov. V priamočiarej koncovke stúpnu šance aj skúseným jazdcom ako Greipel a Cavendish a vysokou rýchlosťou disponuje aj Démare, čoho si bude vo finále vedomý. Nesmieme zabúdať ani na Kristoffa s Degenkolbom, takže ak sa neobjavia na trati žiadne komplikácie, môžeme sa tešiť na stret veľkých šprintérskych osobností. Peter Sagan sa bude chcieť presadiť osvedčeným spôsobom a pred páskou si vybojovať čo najlepšiu pozíciu, aby mohol pokoriť aj papierovo rýchlejších súperov. Sám priznal, že tímová časovka mu nevyšla podľa predstáv, preto bude mať motiváciu navyše.
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideo z on-board kamier z tímovej časovky
 
 
bmc
Priebežné poradie pretekov po 3. etape
1. VAN AVERMAET Greg BMC Racing Team 9:08:55 25
2. VAN GARDEREN Tejay BMC Racing Team 00:00  
3. THOMAS Geraint Team Sky 00:03  
4. GILBERT Philippe Quick-Step Floors 00:05  
5. JUNGELS Bob Quick-Step Floors 00:07  
6. ALAPHILIPPE Julian Quick-Step Floors 00:07  
7. DUMOULIN Tom Team Sunweb 00:11  
8. ANDERSEN Søren Team Sunweb 00:11  
9. MATTHEWS Michael Team Sunweb 00:11  
10. URÁN Rigoberto Team EF Education 00:35  
80. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 03:00  
 
Zobraziť kompletné poradie


z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po 3. etape
1. SAGAN Peter BORA - hansgrohe link ikonka 104
2. GAVIRIA Fernando Quick-Step Floors 78
3. KRISTOFF Alexander UAE Team Emirates 53
4. DÉMARE Arnaud Groupama-FDJ 41
5. GREIPEL André Lotto-Soudal 35
6. COLBRELLI Sonny Bahrain-Merida Pro 30
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po 3. etape
1. SMITH Dion Wanty-Groupe Gobert 1
2. LEDANOIS Kévin Team Fortuneo-Samsic 1
 

z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po 3. etape
1. ANDERSEN Søren Team Sunweb 9:09:06
2. BERNAL Egan Team Sky 01:08
3. NIELSEN Magnus Astana Pro Team 01:22
4. BOUDAT Thomas Direct Energie 01:40
5. BENOOT Tiesj Lotto-Soudal 01:41
6. TOLHOEK Antwan Team Lotto NL-Jumbo 01:55
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop